Dobar signal daleko se čuje, ali ne svugdje u svijetu

Nakon prvog natjecanja u 2015. godini možemo zaključiti kako i dalje uz vrhunske operatore (187 veza u jednom satu na 160m sa samo jednim RTX) imamo solidnu novu vertikalnu antenu. Jer 69 DXCC u kategoriji više operatora je jedno od najboljih ostvarenja ove godine. Problemi sa nestankom struje u 6 navrata u nedjelju poslijepodne i navečer, što uz ostalo svaki put znači gubitak CQ frekvencije, u ukupnom trajanju od oko 2 sata, kada su najbolje krenuli JA onemogućili su još bolji rezultat.

CQWW160m

Ono čime se valja detaljnije pozabaviti u analizi te u daljnjem eventualnom poboljšanju jest otkriti uzroke zašto je signal u USA bio slab.

Prvo natjecanje u 2015. na TOP BAND-u

S nestrpljenjem očekujemo prvo pojavljivanje 9A5Y u nekom natjecanju u 2015. godini.
Prema najavi bit će to naredni vikend, 23.-25. siječnja u trajanju od 48 sati, na 1.8MHz telegrafijom, u kategoriji više operatora.

Ujedno je to prilika prisjetiti se fenomenalnog rezultata iz 2004. godine koji je (p)ostao često komentiran, kada su prvi puta ekipe prelazile milijun bodova. Do tada o drugom mjestu u svijetu odnosno prvom u Europi, u ovom najprestižnijem natjecanju na 160m, mogli smo samo maštati. A od tada, sve je moguće… jer, samo je 0.5% nedostajalo…

2004CQWW160m

OK Call Book

Členové našeho Radioklubu “Jan Hus” hlásily že na adrese www.crk.cz/CZ/OKCBC nalzete nově aktulizovaný OK Call Book.

OK Call Book

Prva faza postavljanja novih sustava radijala

Tijekom ovog vikenda zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, iskoristili smo naše slobodno vrijeme u boravku na livadi kod natjecateljske lokacije. Akcija postavljanja dijela sustava radijala za vertikalne antene, čija je svrha poboljšanje ulazne impedancije, dijagrama zračenja i efikasnosti, bila je uspješna.

Četvrtina radijala za 80m.
cetvrtina radijala za 80m

Polovina radijala za 160m.
polovina radijala za 160m

Ujedno je prpravljen rotator za antenu za 10m.

Lov na nove 9AFF reference

Od 1. siječnja 2015. na listu hrvatskih zaštićenih područja dodana su četiri nova (dva specijalna botanička rezervata i dva specijalna šumska rezervata), tako da sada lista sadrži 9AFF-101 područje, od kojih je moguće odradit njih 100 jer je 4. srpnja 2014. s liste brisan Specijalni ornitološki rezervat Zaprešić – Sava, 9AFF-078. Njega smo do tada uspješno  odradili.

Jedina ovogodišnja akitvacija bila je iz područja 9AFF-101, kojega smo uspješno odradili te nam je to 97. različito odrađeno područje.

9AFF-101

Ekipa koja je posjetila Specijalni šumski rezervat Varoški lug radila je pod pozivnom oznakom 9A3GSV/p.

Croatian Headquarter Station on 9th place

In IARU HF Championship 2014 on the air was also 9A0HQ callsign of Croatian Headquarter Station. One of 12 teams usual are Croatian Yankees. This time we was on 14MHz CW and made more than 2500 QSO. Other Croatian teams made also good job and together set new record as 9A0HQ, final score was 23,362,762 points.

9A0HQ

It was enough for 9th place in the world. Full results are available here.

Osvrt na natjecateljsku 2014. godinu

Nakon što smo zakoračili u novu 2015. godinu, možemo se osvrnuti na proteklu natjecateljsku godinu.
Do sada je objavljeno 12 službenih konačnih rezultata od 18 međunarodnih natjecanja u kojima smo sudjelovali. Od toga smo u čak 9 natjecanja ostvarili TOP 5 plasman u svijetu! Dok smo u preostala tri natjecanja bili prvi, dugi i četvrti među hrvatskim natjecateljima. Dva smo puta bili svjetski prvaci, triput drugoplasirani, dvaput trećeplasirani.
U preostalih 6 natjecanja za koje još nisu objavljeni konačni rezultati, prema našim procjenama svi su odlični te očekujemo kako će biti unutar TOP 7  u svijetu, a među njima barem još jedno prvo mjesto 🙂

04032011070

Aktivnost se uglavnom odvijala s natjecateljske lokacije u Batinjanima iz JN85PO.