Obnavljanje antenskih sustava

Prije desetak dana pojedine antene nažalost nisu izdržale udare vjetra i teret vlažnog snijega. Stoga se već ovoga vikenda prionulo poslu i izradi novih. Prva faza je uključivala postavljanje booma za 2lQQ za 40m.

boom_2elQQ

Nove antene

Izrada, podešavanje novih antena 4sq i QQ za 7 MHz je u tijeku. Ovaj vikend ćemo moći isprobati koliko su im karakteristike zadovoljavajuće.

4sq

qq

Home made SO2R uređaj

Prelistavajući sve moguće opcije kupovine gotovog sklopa ili KIT forme ustanovili smo da je to za našu klubsku blagajnu poveliki napor. Stoga smo odlučili malo angažirati vlastite intelektualne i materijalne resurse te istu akciju izvesti u vlastitoj režiji. Koristeći se svim raspoloživim znanjima, došli smo do prilično dobrih i jeftinih rezultata.

Malo je potrajalo, ali evo uređaja:
SO2R
Sklop  je modifikacija SJ2W opcije, prilagođena relejima kojima smo raspolagali. Nakon duge borbe s prolazom impedance od 50 Ohma kroz sve ulaze konačno smo i uspjeli. Dakle, kutija ima 2×6 opesga + 3 WARC opsega, ali samo za jedan uređaj. Interlock sustav ne dozvoljava ubacivanje jednog uređaja u drugi. S obzirom da ne posjedujemo mjernu tehniku testirali smo “po selski”.  Probijanje iz opsega u opseg događa se samo na 2.  ili 3. harmoniku +/- 3 kHz pri snazi 100 W. Ostatak opsega je čist!! Pravi znalci to mogu izraziti u dB, ali mi nemamo čime. S obzirom da je trenutno uređaj potreban za LP, još uvijek nije testiran na HP. Budemo i to objavili nakon testiranja. Na fotkama u galeriji, estetika baš i nije odlika ali funkcionalnost jest.

Izgradnja linearnog pojačala

Nakon dužeg perioda posvećenoga izgradnji i postavljanju antena, počeli smo opet izgrađivati linearna pojačala. Odlučili smo složiti linaear s cijevima 2xGK71 na opće veselje naših gradskih susjeda :-). Linear je već radio, ali je imao nekih “bolesti” pa ga novom koncepcijom malo popravljamo. Inače, u zadnje 3 godine imali smo dvije primjedbe susjeda na TVI. U oba je slučaja uzrok bila nestručno postavljena TV instalacija, koje smo im uspješno sanirali na obostrano zadovoljstvo.

Cijevi GK 71 je klubu donirala supruga našeg pokojnog počasnog predsjednika Vlade, 9A2LP.
Grafitna anoda , ne traži posebno dobro hlađenje, teško je “predrajvati”, milina za različite stilove operatora koji dolaze u klub :-). Konstrukcija sklopova odvija se u slobodno vrijeme bez žurbe ili pritiska, u čemu svatko sudjeluje sa svojim specifičnim znanjima.

WP_2015_d

Neki tehnički podaci:
– anodni napon 2500 V
– grijanje 20V 6A za obje cijevi
– ulaz PI filter za svaki opseg
– izlazna snaga po proračunu 800-1000W ovisno o opsegu (stvarna snaga nakon testiranja)

Kada linearno pojačalo proradi i pokaže se dobrim, objavit ćemo kompletnu shemu i otvoriti e-adresu za pitanja u svezi istog.

Prva faza postavljanja novih sustava radijala

Tijekom ovog vikenda zahvaljujući povoljnim vremenskim prilikama, iskoristili smo naše slobodno vrijeme u boravku na livadi kod natjecateljske lokacije. Akcija postavljanja dijela sustava radijala za vertikalne antene, čija je svrha poboljšanje ulazne impedancije, dijagrama zračenja i efikasnosti, bila je uspješna.

Četvrtina radijala za 80m.
cetvrtina radijala za 80m

Polovina radijala za 160m.
polovina radijala za 160m

Ujedno je prpravljen rotator za antenu za 10m.

Sanacija štete nakon nevremena i vjetra od 120 km/h

Želja da se uspješno sudjeluje u nadolazećem natjecanju CQ WW DX SSB 2014 pretpostavljala je ovaj puta, uz uobičajene pripreme, saniranje nedavnih šteta na anteni za 21MHz (6el OWA Yagi po G0KSC dizajnu). Danas je to učinjeno te se uz dobre propagacije možemo nadati da će 9A5Y (op. 9A7DX) opet u svoje vlasništvo vratiti hrvatski rekord u kategoriji SA HP 15M.  Europski također nije nedostižan 🙂

stup2