Home   |   LoTW

DXCC PREKO LoTW

LoTW nije zamjena za QSL karte. Smisao LoTW je potvrđivanje QSO-a bez razmjene QSL karti, ali samo za osvanje diploma. Računalo u LoTW uspoređuje veze iz vašeg loga sa logovima svih drugih sudionika. Uvijek kad se podaci o vezi iz logova sudionika slažu, LoTW gnerira Record (zapis) tj. informaciju o potvrdi veze. Ova informacija, umjesto QSL karte, služi za osvajanje diploma.

Osnovni podaci o vezi su: pozivna oznaka, vrsta emisije, opseg i datum/vrijeme.

Pozivne oznake moraju se točno poklapati uključujući dodatke /P, /M i sl.
   
Datum i vrijeme veze moraju biti po UTC i smiju se razlikovati najviše 30 minuta.
   
Vrsta emisije oba sudionika mora biti u istoj grupi emisija (Mode Group) kako to definira LoTW

CW   -   CW
PHONE   -   PHONE, SSB, FM, AM
IMAGE   -   IMAGE, SSTV, ATV, FAX
DATA   -   DATA, RTTY, PSK31, PSK63, PSK125, AMTOR, CLOVER, FSK31,FSK441, GTOR, HELL, HFSK, JT65, MFSK8, MFSK16, MINIRTTY,MT63, OLIVIA, PACKET, Q15, THROB

Za svaku pozivnu oznaku koji ste prijavili, LoTW pretražuje svoju bazu i kad nađe najmanje jednu ''potvrđenu vezu'' (podaci o vezi oba sudionika se slažu) automatski stvara DXCC Award Account. DXCC Award Account je spisak potvrđenih veza za DXCC diplomu. Ako već imate neku od DXCC diploma, sve prije potvrđene veze možete povezati u vaš DXCC Award Account na LoTW. Isto vrijedi za prijašnje pozivne znakove. Sve možete povezati u jedan jedinstveni DXCC Award Account i u svakom momentu, preko interneta, imate potpun uvid potvrđenih veza za DXCC diplome.

Zahtjev za DXCC preklo LoTW ne moraju biti samo veze u LoTW. Možete kombinirati – dio u LoTW, ostatak QSL karte.
 

1. Prijavite se u LoTW i kliknite na  Awards
2. Iz padajućeg menija (lijeva strana ekrana) odaberite vašu glavnu pozivnu oznaku i kliknite na Select DXCC Award Account. LoTW automatski kreira DXCC Award Account samo ako je našao najmanje jednu potvrđenu vezu (record). Ako još nemate ni jednu potvrđenu vezu u LoTW, nemate ni DXCC Award Account. To je logično, jer koji bi smisao imao DXCC Award Account bez i jednog potvrđenog QSO-a?

3. Prvo što se otvori na vašoj Logbook DXCC Award Account stranici je vaš Account Status. Tablica sadrži vaše DXCC stanje po vrstama DXCC diploma.


Značenje stupaca:

Award    - sve vrste DXCC diploma.
Selected    - broj potvrđenih veza (credit u DXCC terminologiji) koje zadovoljavaju uvjete za neku DXCC diplomu, ali još niste podnesli zahtjev.
Applied   - broj veza za koje ste podnesli zahtjeva, ali zahtjev još nije obrađen.
Awarded   - broj veza potvrđenih od ARRL-a za neku DXCC diplomu
Total  - ukupno uključujuči brisane DXCC entitete
Current   - ukupno samo ''živi'' DXCC entiteti


4. Vaše DXCC stanje možete pregledavati na sve moguće načine. Npr. kliknite na Mixed u tablici. Ovdje možete vidjeti vaše kredite (potvrđene QSO-e).

Pending credits  - potvrđene veze u LoTW koje možete koristiti za DXCC diplomu
All credits  - sve potvrđene veze od ARRL-a (uključuje sve za koje ste dobili diplomu i/ili naljepnicu i one za koje možete tražiti diplomu i/ili naljepnicu)
All entities  - prikaz po svim DXCC entitetima uključujući i izbrisane
Odaberite način na koji želite vidjeti vaše stanje (potvrđene veze u LoTW, sve potvrđeno od ARRL-a ili sve entitete), iz padajućeg menija odaberite vrstu DXCC diplome i kliknite na Select DXCC Award to View. Npr. odabir Pending Credit i Mixed prikazuje sve novo potvrđene veze u LoTW za DXCC Mixed diplomu.
Nađena je (Selected: 1) jedna potvrđena veza (record), poslan je zahtjev za nula veza (Applied for: 0), od ARRL-a potvrđeno (osvojena naljepnica) 330 DXCC entiteta (Awarded: 330), sveukupno 331 DXCC entitet (Total: 331). Vidi se i popis DXCC entiteta za koje je moguće poslati zahtjev (4O6DX).

Možete slobodno i neograničeno pregledavati vaš DXCC Award Account. Ništa se neće dogoditi sve dok ne pošaljete zahtjev za diplomu.


5. DXCC Award Account je zapis o potvrđenim vezama za DXCC diplomu. Svi koji su osvojili DXCC diplomu imaju kod ARRL-a svoj DXCC Award Account (popis potvrđenih entiteta i osvojenih DXCC diploma i naljepnica), neovisno od toga da li sudjeluju u LoTW ili ne. Ako imate DXCC diplomu, svoj DXCC Award Account povežite u jedinstveni DXCC Award Account klikom na Link Account. Upišite svoj trenutnu pozivnu oznaku i sve pozivne oznake za koje tražite povezivanje (ako povezujete više pozivnih znakova upišite ih s razmakom između njih kao npr. YU2RNQ YU2JK) i kliknite na Request Linking. Povezivanje se odobrava u ARRL-u i obično traje jedan radni dan. Kad je gotovo, na stranici Awards, desno od vašeg DXCC stanja, pojavit će se poruka ''This account is linked with DXCC record:’’.Ako vaš DXCC Award Account nije upisan u računalo ARRL-a (posljednji zahtjev slali ste prije 1991. g.) prije povezivanja kontaktirajte ARRL na e-mail adresu: dxcc@arrl.net


6. Ako ste u LoTW poslali logove za vaše stare pozivne oznake možete ih sjediniti u jedinstveni DXCC Award Account sa vašom glavnom pozivnom oznakom. Sjedinjenje logova različitih pozivnih oznaka u jedinstveni DXCC Award Account je nepovratan proces. Sjediniti se smiju samo veze pod različitim pozivnim oznakama koje dozvoljavaju pravila za DXCC diplomu. Ako niste sigurni, pitajte na e-mail: lotw-help@arrl.org

Ne trebate žuriti. LoTW je tu i tu će ostati. Upoznajte sustav, pa tek onda nastavite dalje.


7. Zahtjev za DXCC diplome šalje se preko prozora Aplication. Ako još ne želite tražiti DXCC diplomu ipak nema razloga da se ne upoznate sa načinom traženja. Kliknite na Application.8. Otvorila se prva stranica zahtjeva za DXCC diplome (Part 1)To je tablica sa svim vašim kreditima (potvrđenim QSO-ima koji nisu poslani za DXCC diplome i naljepnice). Oznaka X je kredit (potvrđena veza) za dotičnu DXCC diplomu. U ovoj tablici odabirete za koju DXCC diplomu želite poslati zahtjev. Npr. kliknite na CW . Izrazili ste želju da pošaljete kredite za DXCC CW diplomu. LoTW je u tablici našao sve QSO-e koji udovoljavaju traženom zahtjevu i stavio kvačicu u polja trećeg stupaca. U ovom primjeru samo QSO s FT5XO udovoljava zahtjevu.Check all  - (odaberi sve) šaljete zahtjev za sve kredite koje trenutno imate
Clear all    - (obriši sve) poništava sve dosadašnje akcije

Slobodno se poigravajte. Sa Clear all uvijek možete poništiti napravljeni odabir.

9. Kad ste napravili odabir kliknite na Continue (na dnu tablice).

10. Druga stranica zahtjeva (Part 2) pita vas da li ste u tekućoj godini već slali zahtjev. Ako je ovo prvi zahtjev u ovoj godini odaberite No.
Ako uz zahtjev imate namjeru poslati i QSL karte (za kredite koje nemate u LoTW) upišite broj QSL-ki koje će te poslati u polje
Number of QSO credits from cards:

Ako će vaše QSL-ke pregledaviti DXCC Checkpoint, na hamfestu i sl. upišite tu informaciju u polje Where cards will be checked: Ako šaljete direktno u ARRL ovo polje ostvite prazno.

Za nastavak kliknite na Continue.

   
    11. Na vrhu treće stranice (Part 3) je tablica
Tablica pokazuje kako će odabrani QSO-i biti primjenjeni na vaše DXCC stanje. Stupac Award pokazuje sve DXCC diplome za koje imate kredite,
New Credits - broj novih kredita (entiteta), Awarded Credits – broj potvrđenih entiteta, Total Credits – sve ukupno. Stupac Award Action obavještava vas ako ste ispunili uvjete za neku od DXCC diploma. Ako želite tu diplomu kliknite u kučicu ispred Apply for award. Pazite, ovo vas košta 12.00 dolara. Endorsement – već imate tu DXCC diplomu, krediti su za naljepnice.

U donjem dijelu stranice upišite tražene podatke:

Enter the call sign - upišite vašu pozivnu oznaku
Enter your name - upišite vaše ime točno kako želite da piše na diplomi
Address – ulica i broj
City – grad
State – ostavite prazno
Zip/Postal code -  poštanski broj
Country - CROATIA
e-mail address - vaša e-mail adresa


Kliknite Continue


12. Posljednja stranica zahtjeva (Part 4). U gornjem dijelu obavještava vas o cijeni (u američkim dolarima) koliko će vas ova zabava koštati.

U polje Include any additional instructions or comments: upišite sve što mislite da još trebate dodati. Ako želite, polje možete ostaviti prazno tj. ne upisati ništa. Na dnu stranice, u dijelu Payment unesite informacije o načinu plačanja.
Ako će te novac poslati poštom ili će te podatke o kreditnoj kartici poslati faksom, kliknite u kučicu ispred: I will pay by mail/fax. Ako ne, podatke o kreditnoj kartici kojom plaćate upišite u predviđena polja.

Carholder Name – vaše ime kako piše na kartici, ali bez kvačica
Card Type – kliknite u kružić ispred imena kartice kojom plaćate
Card Number – broj kartice, bez razmaka
Expiriation Date – datum do kojega vrijedi kartica (npr. 11/07)

Još uvijek možete nešto promjeniti klikom na Back. Ako još ne želite poslati zahtjev kliknite na Back.

Kad ste sigurni da je sve u redu kliknite na Submit Application.

Ako je sve dobro prošlo, na sljedećoj stranici je poruka: Application has been submitted to DXCC sa svim podacima o zahtjevu. Primjetite da u retku Status piše Sent. Vaš zahtjev konačno ipak potvrđuje živi čovjek. Dajte mu vremena, nekoliko dana, ponovno se prijavite u LoTW i otvorite Awards. Kliknite na Application History. Ako u retku Status piše Finished,  vaš zahtjev je prihvaćen


14. Informacije o svim vašim zahtjevima poslanim preko LoTW možete vidjeti ako kliknete na Application History.U ovom primjeru vidimo da je posljednji zahtjev za DXCC poslan 02.07.2006.Ako kliknete na plavo potcrtani datum, LoTW će vam izlistati detaljne podatke o svim vezama koje ste poslali u ovom zahtjevu.


Home   |   LoTW