Izvješće o radu u 2020. godini

Radioamaterski klub

VALLIS AUREA

9A1BTU

Republike Hrvatske 1c,

34000 Požega

PO Box 626

 

OIB: 53803225668

RNO: 0040606

IBAN: HR-7523860021130011575

Podravska banka d.d.

Web: web.hamradio.hr/9a1btu

E-mail: 9a1btu@hamradio.hr

Kontakt tel.: 095-5039480

 

Izvješće o radu g. 2020.

 

Prema planu rada za 2020. godinu do kraja listopada realizirano je sljedeće:

Tečaj: Obuka mladih operatora za polaganje ispita za radioamatere je u realizaciji. Tečaj za polaganje ispita za nove radioamatere će se zbog loše epidemiološke situacije provoditi daljinskim putem.

APRS: Proširenje funkcije APRS čvorišta – popravljen je ispravljač na natjecateljskoj lokaciji, te osposobljen i poboljšan UPS uređaj za neprekidno napajanje servisa APRS i Echolink na lokaciji kluba. Zbog nedostatka sredstava ostalo nije realizirano. Renoviran je antenski kabel i postavljena nova APRS UKV postaja pa je time cijeli sustav APRS osposobljen za rad. Sustavi APRS i ECHOLINK su u punoj funkciji.

Natjecanja: Klub je sudjelovao u znatno više od 5 predviđenih natjecanja:

Zimski KV kup  – osvojio je 18. mjesto među nekoliko desetaka postaja.

Hrvatsko (državno) UKV cjelogodišnje Activity natjecanje (među stotinjak sudionika):

ožujak – 12. mjesto, travanj – 2. mjesto, svibanj – 2. mjesto, lipanj – 2. mjesto, srpanj – 8. mjesto, kolovoz – 2. mjesto, rujan – 2. mjesto, listopad – rezultati još nisu poznati (vjerojatno 2. mjesto).

Županijska UKV natjecanja:

Podravina – 8. mjesto, Pokuplje – 9. mjesto, Antunovo – 7. mjesto, Otok Ivanić – 14. mjesto a Vlasta 9A3DVL (pojedinačno) osvojila je 1. mjesto, Bilogora – 5. mjesto, Kutinska dunja – 2. mjesto.

Hrvatska (državna) UKV kup natjecanja:

Hrvatski zimski kup – 5. mjesto,

Hrvatski proljetni kup – 1. mjesto,

Hrvatski ljetni kup – 1. mjesto.

Do trenutka podnošenja izviješća, radioklub pod pozivnom oznakom 9A4P na razini cjelogodišnjeg poretka u natjecanju 9A activity nalazi se na 2. mjestu, a 9A1BTU na 12. mjestu.

U većini navedenih natjecanja sudjelovali su za klub pod oznakom 9A4P V. Koudela, 9A2YF i Ivan Laštovica, 9A3EPI a pod oznakom 9A1BTU Mare, 9A3ZM.

U kategoriji osobnih postaja sudjelovali su naši članovi Boris, 9A3TN (osobito na 50 i 70 MHz), Mare, 9A3ZM (2m) i Vlasta, 9A3DVL (2m) koji su također postigli zapažene uspjehe. U natjecanju se pojavio i Krešo, 9A4KM.

WEB stranica kluba: Obnovljena je i uređena WEB stranica kluba (web.hamradio.hr/9a1btu) sa svim aktuelnim informacijama.

Uređenje lokacije Laze: Započeti su radovi na čišćenju i uređivanju prostorije na natjecateljskoj lokaciji Laze, ali zbog nedostatka sredstava nisu završeni.

Zimska škola ZTK: 7. 1. 2020. radioklub je uspješno sudjelovao u Zimskoj školi tehničkih aktivnosti, u prostoru Gradskog muzeja, kao članica županijske ZTK.

HRSRVKS: Dolaskom korona virusa, započeo je s radom Hrvatski radioamaterski sustav veza u kriznim situacijama (HRSRVKS). Naš radio klub je dao značajan doprinos radu HRSVKS-u tako da se redovito javljao na prozivke upravne stanice praktički na svaki sked (susret) na kratkom valu (KV) i ultrakratkom valu (UKV) na repetitoru Psunj. Od toga je naš radioklub bio voditelj skeda na državnoj razini ukupno 13 puta. Po ocjenama mnogih, naše vođenje je ocijenjeno kao uspješno. Skedovi se održavaju i dalje, i to svakoga četvrtka u 20h na 3.675 MHz i na repetitoru Psunj (R7A) gdje se pozivaju svi članovi da se pridruže.

Radioamaterski susret ZRF: Zbog korona virusa, nismo bili u mogućnosti posjetiti Zagreb radio fest i podići sva naša priznanja, medalje i pehare za mnogo osvojenih najviših mjesta u državi u natjecanjima iz prošle godine. Isto vrijedi i za susret radioamatera u Osijeku.

Klupski sked: Tijekom svibnja smo održavali skedove provjere veze na razini kluba, koji su bili uspješni i dobro posjećeni s petnaestak radioamatera.

Posjet: Tijekom kolovoza posjetio nas je naš prijatelj Nikola, VA3NJ iz Kanade, kojom prilikom nam je uručio vrijednu donaciju: postaju FT-2800 i modem KPC-3 za APRS.

Radovi na Lazama: U subotu 11.9.2020. radioklub je organizirao radove na kontest lokaciji Laze. Planirane akcije bile su:

  1. Popravak kabela antene 70 cm
  2. Popravak kabela RX antene repetitora
  3. Postavljanje novoga kabela od APRS antene do PPSa
  4. Podešavanje antene 50 MHz
  5. Početak čišćenja PPSa

Firma Elektro-team iz Požege nam je omogućila (sponzorirala) podizanje do antena pomoću dizalice s košarom. U jutarnjim satima složna ekipa krenula je s postavljanjem novoga kabela RG-213 za APRS postaju. U tu svrhu košarom smo podigli Tiku (9A2YF) do vrha antenskog stupa (pored zgrade) i antene MA-2000. Rad košare i opreme koordinirao je Saško (9A7BKU).

Stari oštećeni kabel je otkopčan te je proveden novi, od antene, preko tavana zgrade sve do prostorije PPS-a. Tu su operaciju hrabro izveli Tomo (9A7DJD) i Ivan (budući radioamater) uz gusti dim na tavanu i opake stršljenove koji imaju gnijezdo baš tamo.

Sve su to lijepo fotodokumentirali Vlado (9A4KV) i Bernard (9A3XF). Ubrzo su pristigli i Zdravko (9A3JY), Zvonko (9A7JFV) i Zdenko (9A7DZO) i pridružili se ekipi u logističkoj potpori. U mislima su s nama bili i Franc (9A3DTL), Branko (9A3TO) i Boris (9A3TN) koji nisu mogli doći zbog bolesti.

Zatim je košara premještena na glavni antenski stup. Prvo smo namjeravali podesiti antenu 50 MHz, no pokazalo se da je košara ne može doseći. Onda smo pokušali doprijeti do 26 elementne 70 cm antene i prijemne antene repetitora, MA-2000 koje se nalaze na samom vrhu stupa, oko 20 m iznad tla. Nažalost, košara ni do ovih antena nije mogla doseći. Nedostajalo je nekih 2 metra. I taj dio posla smo ostavili za sljedeću akciju.

Ekipa je započela spremanje i odvoz nepotrebnih predmeta i opreme iz prostorije PPS-a, kao pripremu za njeno obnavljanje – temeljito čišćenje, bojanje i uređivanje. Prostoriju je bilo neophodno urediti, jer očekujemo nove radioamatere, kojima treba predstaviti uredan i funkcionalan prostor za rad u natjecanjima.

Obične radioveze 2m: Razina običnog svakodnevnog javljanja članova kluba na 2m opsegu bila je ove godine znatno niža. Razlog je prije svega depresivna situacija s koronavirusom, ali i nečuveno necivilizirano ponašanje u obliku prostačenja, uvreda i prijetnji nekih radioamatera koji nisu naši članovi.

Linearno pojačalo: Nije popravljeno zbog nedostatka sredstava.

Druga akcija Laze: Još u tijeku ove godine, organizirat ćemo novu akciju Laze, s ciljem popravka prijemne antene repetitora 2m, koji zbog toga nije u funkciji.

 

U Požegi, 24.10.2020.

 

Vladimir Koudela, 9A2YF