Radio klub "LIPIK"

Radio klub «Lipik» osnovan je 04.05.1993. godine na inicijativu nekoliko radioamatera članova prijeratne sekcije YU2CAI radio kluba Pakrac. Tako je ostvarena davna želja zaljubljenika u radioamaterizam da Lipik ima vlastiti radio klub. Klub je osnovan još na prvoj crti, tada još aktivne bojišnice i morao krenuti od apsolutne nule jer, osim želje za postojanjem i radom kluba, nije imao ništa. Zahvaljujući entuzijazmu, želji za postankom i opstankom, što je u to vrijeme svim malobrojnim stanovnicima Lipika bio osnovni životni motiv, klub je uz mnogobrojne poteškoće počeo sa radom. Značajnu podršku i pomoć dobio  je od čelnih u Opčini Lipik, lokalnih radnih  organizacija i domaćih i stranih donatora.
Nositelji osnivanja su bili operatori Miroslav Fila – 9A4MF i Dragutin Kralj – 9A4DK, prvi vezisti i osnivači službe veze u prvim postrojbama HV-e na ovom ratnom području i Antun Marošević 9A4BQ nastavnik u Osnovnoj školi Lipik, osnivač i voditelj konstruktorske sekcije  Kluba. Većina prvih članova bili su razvojačeni ili još i aktivni branitelji koji su, za vrijeme ratnih djelovanja i zbivanja na ovom području, uočili važnosti i potrebe radio veza i postali nerazdvojni mu prijatelji mu malih «voki-toki» kutijica.
Danas radio klub ima 22 člana iz Lipika i susjednih mjesta. Većina  njih su operatori sa položenim  ispitima različitih razreda.
Intezivnijim radom  radio klub je počeo 1995. godine, kada je dobio svoj prostor u zgradi  Društvenog doma Lipik, od radio amatera donatora iz Engleske prvi KV uređaj, a od lokalnih donatora, alat za rad konstruktorske sekcije. Primopredajna  sekcija počinje pod pozivnim znakom 9A1CTL, održavati veze sa radioamaterima diljem cijelog svijeta. Tiskaju se, i u svijet šalju prve QSL karte, kao potvrda održanih veza.
Radio klub 1996. godine kao donaciju dobiva i postavlja lokalni repetitor UKV R-0, koji je za potrebe radioamatera neprekidno u funkciji do 2004. godine. 
Radio klub od 1997. godine dobiva novi pozivni znak, skraćeni  9A4U, što mu daje prednost u takmičenjima. Nabavljeno je i novo linearno pojačalo za KV, omogućava mu lakši i uspješniji rad na KV-u. Za potrebe radio kluba nabavljeno je i računalo sa pisačem.
Radio klub «Lipik» je 1997. godine organizirao povodom godišnjice oslobođenja grada Lipika, prvog oslobođenog grada u Republici Hrvatskoj, KV i UKV natjecanje  Lipik contest, koje je postalo tradicionalno i međunarodno na UKV, dok se KV takmičenje više ne odražava.
U radio klubu su bile aktivne tri sekcije: konstruktorska, ARG i PPS. ARG sekcija zbog financijskih razloga više nije aktivna.
Konstruktorska sekcija, pod vodstvom Antuna Maroševića 9A4BQ, počela je sa radom 1995. godine. Rad se odvija u prostoru i u suradnji s Osnovnom školom Lipik. Sekcija okuplja učenike Osnovne škole od 5 do 8 razreda i srednjoškolce. Radom u sekciji učenici stječu osnovna znanja iz elektronike upoznavajući  osnove elektroničke elemente, sklopove i uređaje. Kroz praktične gradnje odabranih konstrukcija, ugrađuju upoznate elemente, podešavaju i ispituju sagrađene uređaje. Na taj način znatno proširuju svoja tehnička znanja i zadovoljavaju interese već od najranije dobi. Ovaj rad im pruža znatno više nego što im   mogu dati novi, skraćeni, programi nastavne tehničke kulture u Osnovnoj školi, u kojima više uopće nema praktičnih radova. Članovi sekcije nakon završetka Osnovne škole većinom nastavljaju školovanje u elektrotehničkim, ili njima srodnim školama, gdje su među najboljim učenicima. Najuspješniji svake godine sa svojim radovima sudjeluju na Smotrama tehničkog stvaralaštva mladih. Na svakoj od Županijskih smotri do sada, imali smo prvoplasirane učenike u područjima tehnike vezanim uz elektroniku, koji su time izborili pravo sudjelovanja na Državnim smotrama u Varaždinu 1996, Zadru 1997, Puli 1998. gdje su postigli solidne rezultate. Tako na Državnom natjecanju 2003. godine. Mario Šimunović  u Varaždinu osvaja 1. mjesto dok 2004. u Kraljevici osvaja 2. mjesto. Na svim natjecanjima mentor svim natjecateljima je bio nastavnik tehničke kulture u Osnovnoj školi Lipik, Antun Marošević.
ARG sekcija je osnovana 1996. godine  inicijativom predsjednika RK «Lipik» Miroslava Fila 9A4MF! Materijalnu osnovu za rad ove sekcije daje konstruktorska sekcija izradom prvih goniometara. Radio klub nabavlja tri mini odašiljača za treninge, aktivira nekadašnjeg goniometristu Ivana Zandonu 9A6JTW, kao voditelja sekcije i uz pomoć ostalih članova Izvršnog odbora radio kluba počinju treninzi najprije u prostorijama Osnovne škole, a za ljepšeg vremena i u lipičkom parku. Nažalost širi teren u okolici je u to doba bio miniran, pa se treninzi obavljali samo u parku. Slijedeće 1997. godine ARG sekcija izlazi na prvo natjecanje i to na Otvoreno prvenstvo Bjelovarsko – bilogorske županije u Bjelovaru, gdje u konkurenciji mlađih juniora osvaja ekipno treće mjesto. Iste godine mlađi juniori su sudjelovali na Državnom prvenstvu Republike Hrvatske, na 3,5 MHz, u Ludbregu gdje osvajaju 7 i 11 mjesto između 28 natjecatelja. Materijalna i financijska situacija ne dozvoljavaju odlaske na veći broj natjecanja ali trenira se i dalje u lipičkom parku. U 1998. godini se planira sudjelovanje na više natjecanja, što je omogućeno posuđenim goniometrima od radio kluba Kutina i širenjem djelatnosti u tri kategorije natjecanja: mlađi juniori, juniori i seniori. Na otvorenom prvenstvu Bjelovarsko –bilogorske Županije Velibor Viboh osvaja treće mjesto u kategoriji mlađih juniora, a Dejan Sarvaš 7. mjesto u kategoriji juniora. Goniometristi sudjeluju i na svom prvom međunarodnom natjecanju, u susjednoj Sloveniji «Sevnica 98», gdje u međunarodnoj konkurenciji osvajaju ekipno 5. mjesto. Na otvorenom prvenstvu Ludbrega 1998 godine Velibor Viboh osvaja treće mjesto. Natjecateljsku 1998. godinu goniometristi završavaju na Državnom prvenstvu u Križevcima i u bodovanju za plasman u Hrvatsku reprezenataciju zauzimaju: u kategoriji seniora Ivan Zandona 7. mjesto od 17 natjecatelja, u kategoriji juniora Drago Barišić 10. mjesto a Dejan Sarvaš 11. od 26 natjecatelja. Na žalost rezulatati mlađih juniora se ovdje ne boduju,te je naš mlađi junior  Goran Mijačević s osvojenim 4. mjestom u jakoj konkurenciji 34. natjecatelja iz RH i Slovenije te je ostao bez bodova. No to ne umanjuje ukupan uspjeh i zapažene rezuletate goniometrista.
Primopredajna sekcija («PPS») je vrlo aktivna kako na KV tako i na domaćim UKV natjecanjima. Tako je sada u zbirci ima 8 pehara UKV natjecanja, dok je najveći uspjeh osvajanje u Japanskom nacionalnom takmičenju 2003. godine prvo mjesto u Europi. U Talijanskom nacionalnom takmičenju osvojeno je prvo mjesto 1999., 2000., i 2001. godine u kategoriji postaja iz RH. Valja napomenuti da je naš član Miroslav Fila 9A4MF sudjelovao u sva 3. QRQ natjecanja ( prijem morzeove telegrafije na sluh) na Državnom natjecanju te na 3. QRQ natjecanju osvojio 2. mjesto u kategoriji stariji seniori. PPS sada krasi 58 diploma iz raznih natjecanja, 4 zahvalnice i 5 priznanja. Hvala svim sponzorima te svima koji imaju razumijevanje za ovaj humani hobi.