S  hamfesta Radio klub „Lipik“ je ove godine 12. puta za redom organizirao UKV natjecanje povodom prvog oslobođenog grada u Domovinskom ratu u spomen svim poginulim braniteljima na području Lipika, koji su dali svoje živote za Lijepu Našu.
1997. godine, rodila se ideja da se organizira UKV natjecanje da se nikada ne zaboravi što se događalo u Lipiku 1991. godine, i da se to nikada više ne ponovi. Tako je to i počelo. Učesnika je bilo svega tridesetak. Iduće godine broj se povećao, i sa godinama broj učesnika je prešao preko stotinu, ali su se uključili radio amateri iz raznih zemalja koji su čuli 9A4U, pozivni znak radio kluba „Lipik“ koji je osnovan 1993. od strane 10. entuzijasta, nekoliko prijeratnih radio amatera. Tako imamo učesnike iz Slovenije i Bosne koji su se najprije uključili, a ove 2008. godine priključili su im se radio amateri iz: Češke, Poljske, Bugarske, Mađarske i iz  Srbije. Natjecanje je postalo međunarodno.

Ove godine zaprimili smo logove od 105 učesnika natjecanja od čega je bilo 9 natjecatelja iz Lipika. Natjecanje je podijeljeno u 7 kategorija, 5 kategorija za učesnike iz RH i dvije kategorije za učesnike izvan RH.  U te dvije kategorije, izvan RH je sudjelovalo 28 natjecatelja iz navedenih zemalja, a ostalo su sve natjecatelji iz Lijepe Naše! Svečana dodjela diploma i pehara se svake godina održava u prosincu, nedjelji bližoj 06.12. jer Lipik je oslobođen kako znamo 06.12.1991. godine. Tako je ove godine svečana dodjela bila 07.12. u Društvenom/ Vatrogasnom domu u Lipiku sa početkom u 12. sati. Već poslije 10 sati počeli su stizati prvi gosti i to iz Belišća, te se do 11.30 sati sakupilo oko 80 gostiju od kojih je  četvero bilo iz Bosne, te četvero iz Slovenije. Sve prisutne natjecatelje je prigodnim riječima pozdravio  predsjednik radio kluba „Lipik“ Miroslav Fila 9A4MF, te im zahvalio na sudjelovanju u natjecanju i isto tako zahvalio što su odvojili vremena da dođu u Lipik na dodjelu diploma i pehara. Prigodnim riječima svim nazočnima se obratio i predsjednik Skupštine Požeško Slavonske županije Dr. Marijan Cesarik, koji je podsjetio sve koliko su radio amateri pridonijeli u Domovinskom ratu, ali isto tako pohvalio sve radio amatere koji unatoč velikom napretku tehnike ostaju vjerni svojim uređajima. Čestitao je na tako dugoj tradiciji natjecanja, te pohvalio sve koji se brinu i rade da se ta tradicija nastavi. Sve nazočne je pozdravio i gradonačelnik Grada Lipika g. Antun Haramija, koji je ukratko opisao Lipik i stradanja Lipika tijekom Domovinskog rata i okupacije Lipika, i kako Lipik se polako oporavlja, izgrađuje i puno pažnje posvećuje svojim sugrađanima. Pozvao je sve nazočne da i ubuduće sudjeluju u natjecanju i da dolaze u Lipik, jer svake godine u Lipiku je nešto novo napravljeno.
Završetkom govora, prešlo se na dodjelu diploma i pehara, pa je Miroslav Fila 9A4MF pozvao u pomoć pri  dodjeli Dr. Cesarika i Gradonačelnika te su podijeljeni pehari i diplome. Prvo mjesto u kategoriji A je osvojio 9A2LX iz Osijeka, prvo mjesto u kategoriji B, osvojio je 9A5Y iz Daruvara, prvo mjesto u kategoriji C – 1 osvojio je 9A3GJ iz Nove Gradiške, prvo mjesto u kategoriji C – 2 osvojio je 9A1VZD iz Varaždina, prvo mjesto u kategoriji D, (žene) osvojila je 9A3ND iz Belišća, dok natjecatelji izvan RH u kategoriji E osvojio je YU7W iz Novog Sada i u kategoriji F prvo mjesto osvojio je E77DD iz Podlugovi, BIH. Taj svečani dio,  koji su svi  željno očekivali, obavljen je vrlo profesionalno, na radost svih prisutnih te se zahvaljujemo Dr. Cesariku i gradonačelniku Lipika na prigodnim riječima i pomoći pri dodjeli.
Završetkom svečanog dijela, počeo je žamor u sali, gdje su se susreli mnogi koji su se samo čuli preko etera, a nikada se nisu niti vidjeli, pa je tako glavni bio 9A2UI, koji je prvi puta bio na dodjeli, ne samo u Lipiku nego uopće. Razmjenjivala su se razna iskustva, razvezla se radio amaterska priča, a domaćini su pripremili jelo i piće uz pomoć nekoliko donatora. Druženje nije trajalo dugo jer se noć brzo približava a dani su kratki a nekim do svojeg doma je potrebno prevaliti i preko 300Km. Razišli su se uz obećanje, čujemo se u slijedećem natjecanju a osobito u  UKV natjecanju „Lipik 2009“!

Vy 73 de Miro!