„Vrata u radioamaterizam“


Radio klub „LIPIK“ uključio se u akciju koju provodi vladina agencija za udruge, „Dani otvorenih vrata“ po drugi puta. Prvi puta 2014. godine, kada se stjecalo prva iskustva u organiziranju i provođenju akcije. Tako smo ove godine uz Pomoć Koordinacije „Lipik, grad prijatelj djece“ organizirali dolazak djece, različitih uzrasta, da upoznaju i druge vrste komunikacija osim svako dnevnih, nezaobilaznih mobitela, ali i drugih mogućnosti stjecanja znanja i vještina koje mogu u radio klubu upoznati, savladati i usavršiti.
Prva ekipa u posjet nam je došla dopodnevna smjena predškolske dobi, za svoj uzrast dosta ozbiljni i podosta postavljenih pitanja. Miroslav Fila, održao je kratko predavanje, što je radio klub, što su radio amateri i kako se postaje radio amater, ali gdje se radio klub kao udruga nalazi u našem društvu. Pitanje je bio zanimljivih,  a najzanimljivije je bilo „kucati“ na tasteru telegrafiju.

Razgledavanje QSL karata, diploma i pehara je bio veoma zanimljivo, pa je vrijeme brzo prošlo, i „tete“ su morale požurivati, da stignu na vrijeme za druge aktivnosti.
Druga ekipa, došla je oko 13 sati, sve učenici petih razreda Osnovne škole Lipik, koji su dobrovoljno se prijavili za dolazak u radio klub, i tu je već zainteresiranih, ali i dvoje koji neredovito dolaze u radio klub. Pošto je većina bila veoma zainteresirana, kako se radi na radio uređajima, uz sva pitanja i razgledavanje opreme, nagrada i diploma, izloženih radova (starijih) iz robotike, rad sa tasterom, mikrofonom, ali najviše pitanja kako postati radio amater i kada će početi tečaj, što nas je veoma obradovalo, te je dogovoren termin početkom nove školske godine. Ostale su dvije curice, Lara i Renata koje su uz pomoć starijeg operatora odradile i svoje prve veze fonijom,

i radosti nije bilo kraja kada su se javili iz Finske, Njemačke, Belgije i Danske, pa je čak i jedan spot bio na clusteru:
OH1AS-@ 14270.0   9A1CTL  11:45 23 May      Radio Club, YL´s practising!!   Croatia
. Nadamo se da će i na jesen biti tako svi oduševljeni i voljni za tečaj i dolazak u radio klub. Vrijeme u takvom raspoloženju brzo prolazi te smo se rastali uz obećanje ponovnog viđenja u radio klubu.
Treća ekipa, najavljena za 23.05. bila je u 15.30, poslijepodnevna smjena predškolske djece, malo manja grupa ali dovoljno glasna i sa puno radoznalosti razgledavali opremu,te su donijeli i poklon koji su sami izradili

a naviše pitanja gdje su ručne radio stanice „motorole“ i gdje i kako se proizvode. Dječja pitanja su veoma zanimljiva i često iznenade pojedinim pitanjem, sa velikim zanimanjem su razgledavali najviše diplome flore i faune, lijepe slike, ali i ostale diplome, te slike na QSL kartama.
Na području Grada Lipika, djeluje i Osnovna škola „Grigor Vitez“ u Poljani, koja je 18 Km udaljena od Lipika. Pošto su djeca već ranije iskazivala zainteresiranost za aktivnosti koje se stječu u radio klubu, prijevoz učenika do Lipika nismo mogli osigurati, pa smo na poziv otišli u Poljanu te u holu škole izložili uređaj i nešto diploma i QSL karata, ali i održali kratko predavanje što je radio klub i sve ostalo, te odgovarali na postavljena pitanja, koja su bila i veoma interesantna, jer ima zainteresiranih za robotiku, ali i za sam rad sa radio uređajima.

Školski sat je brzo prošao pa je ostalo malo vremena za razgledavanje izloženog, ali i dogovor da se nađemo početkom iduće školske godine.
Zahvaljujemo na suradnji ravnateljici Dječjeg vrtića „KOCKICA“, i „tetama“ iz vrtića, ravnateljici Osnovne škole „Lipik“,  ravnatelju Osnovne škole „Grigor Vitez“ iz Poljane, te svim posjetiteljima koji su nas posjetili u ova dva dana, te nam pravili društvo. Više fotografija u fotogaleriji.