Brojač kod prvog posjeta stranici

free hit counter


Brojač višestrukog posjeta free hit counter

Obavijesti za godinu 2010.


Početak godine loš - Havarija kvada za 40m

Na našu veliku žalost došlo je do havarije kvada na Banovom brdu. Nakon što je Marko 9A4WT dojavio štetu na Banovom brdu su u subotu bili Marijan 9A2C i Tiho 9A7GAE. Utvrdili su da je kvad gotovo potpuno uništen. Vjerojatni uzrok je ledena kiša uslijed čega je došlo do pucanja zatega i daljnih oš tećenja. Trenutno nije moguće niti skidanje ostataka jer je nemoguće penjati se na stup. Tiho se pokušao popeti ali je toliko sklisko da je odustao. Evo nekoliko snimaka napravljenih mobitelom:9A2LX - rezultati natjecanja

Opet smo u prilici čestitati Slobodanu 9A2LX na dobrim rezultatima u natjecanju. Na UKV natjecanjima o kojima nismo izvjestili u 2009.g. osvojio je:

 - Voloderske jeseni 2009./9.period 9A Aktiviti/ Kat.SO I.mjesto,
- Lipik 2009./8.period 9A Aktiviti/ Kat.SO I.mjesto,
- Ruka prijateljstva 2009./X.period 9A Aktiviti/ Kat.SO II.mjesto,
- Koprivničke jeseni 2009./XI.period 9A aktiviti/ Kat.SO II.mjesto

Čestitamo.


Dodjela priznanja u Kutini

Pozivamo i druge članove kluba da nas obavjeste o ostvarenim rezultatima u natjecanju kako bismo se mogli "pohvaliti" i njihovim rezultatima. Poznato nam je da su dobre plasmane ostvarili i 9A2C i 9A5SG ali nemamo točne podatke.


HAITI - vratio se Tiho

Nakon višetjednog boravka na Haitiju gdje je boravio kao pripadnik Crvenog križa Hrvatske vratio se naš tajnik 9A7GAE Tiho. Dao je puno izjava za sve TV kuće i dnevne novine pa nema potrebe sada prepričavati ono što je većrečeno. Obečao je dati koju sliku za naše stranice.

Kao radioamater nije se bio u prilici javiti kako zbog velikih obveza tako i zbog toga što svoju opremu nije nosio a tamo nije bilo radiopostaje.


ARG (radio orjentacija) - školska natjecanja

Ovih dana održana su natjecanja po školama i klubovima učenika osnovnih škola. Od samo nekoliko područja u kojima su se učenici natjecali je i područje "Radioamateri". Testovi su bili iz osnovnih školskih tehničkih znanja (maksimalno 25 bodova), praktični dio (kax 20 bodova) - sastavljanje detektora sa tranzistorom itd.. i natjecanje u ARG-u (radioorjentaciji, max 50 bodova).

Naš klub je proveo natjecanja i testove iz druga dva dijela u školama u Osijeku, Čemincu i Čepinu, kao i za ZTK Osijek i Čeminac. Radio klub Osijek  će na županijskom natjecanju prdstavljati Dominik Bjelčević.


9A2TN - dobitnik plakete

 

Danas 01. ožujka na prigodnoj svečanosti naš član 9A2TN Koki dobio je plaketu ZTK Belog Manastira za rad sa mladima na području Baranje.


01. ožujka međunarodni dan civilne zaštite

01. ožujka međunarodni dan civilne zaštite Danas je u povodu Dana civilne zaštite na Trgu A. Starčevića održana prezentacija profesionalnih službi koje učestvuju u zaštiti i spašavanju a od volontera nazočni su bili članovi Crvenog križa i naš klub. Loše, kišovito i hladno vrijeme natjeralo nas je da nepotrebno ne izlažemo svu planiranu opremu. Kasnije se vrijeme proljepšalo što je utjecalo na posjetu.

Evo nekoliko slika:


HAITI - 9A7GAE Tiho - slike

Pogledajte neke od slika koje je naš tajnik nakon povratka sa Haitija gdje je bio kao pripadnik Crvenog križa ustupio za naše stranice.


Čepin- radioorjentacija, obuka

Započeli smo obučavati učenike osnovne škole "V. Nazor"  u Čepinu osnovama ARG (radioorjentacije). Nastavili smo suradnju sa profesorom Popićem. Za sada učenike pripremamo za školska natjecanja a ovisno o interesu, postoji dogovor da nastavimo sa radioamaterskim tečajem.


Počinje tečaj

23. ožujka počinje tečaj za operatore.

Do sada se javilo nekoliko kandidata koji će pohađati tečaj za operatore. Tečaj će se održavati utorkom i četvrtkom od 18 sati. Moguća je promjena termina što ovisi o polaznicima tečaja.

Tečaj je besplatan a održavat će se u klupskim prostorijama u Tvrđi (Dom tehnike, prvi kat lijevo, učionica broj 10).

Još uvijek se mogu javiti i drugi kandidati. Ne postoji nikakav uvjet za pohađanje tečaja (osim godina života jer je za malodobne osobe nužan potpis roditelja ili skrbnika).

Sve druge informacije možete dobiti osobno ako dođete u naš klub ili se možete informirati o našim aktivnostima ako pozorno pogledate naše klupske stranice.

Na OVOM plakatu također možete vidjeti čime se bavimo.

Bit će nam drago ako nam se pridružite.


Županijsko natjecanje u radio orjentaciji

27.ožujka u Osijeku je održano natjecanje osnovnih škola i radio klubova (za uzrast osnovnošklaca) u radio orjentaciji za županiju Osječko baranjsku. Pravo učešća imali su pobjednici na školskim i klupskim natjecanjima te predstavnici zajednica  i centara tehničke kulture. Od radio klubova pored našeg predstavnika tu je bio i član RK Belišće.

Natjecanje je održano u organizaciji RK Osijek a sproveli su ga 9A2TN Koki, Robert i Darko a pomagao je i 9A2VR Božo iz RK Belišće. U službenoj komisiji bilo je i dvoje profesora tehničke kulture osnovnih škola.

Samo natjecanje se odvijalo u tri dijela. U prvom dijelu su natjecatelji imali pismeni test iz školskog gradiva za svoj uzrast. U drugom dijelu su imali praktični uradak (sastavljanje i prezentacija elektroničkog uratka) a najveći broj bodova donosilo je natjecanje u radio orjentaciji (čak 50 bodova).

Pobjednica je ponovo bila Josipa Poč, naša članica (prošle godine je na državnom prvenstvu osvojila šesto mjesto). Uvjerljivo je osvojila prvo mjesto sa 87 bodova dok je drugoplasirani natjecatelj osvojio 67 bodova. Josipa se natjecala kao predstavnica OŠ Čeminac. Predstavnik našeg kluba Dominik Bjelčević podijelio je treće mjesto sa natjecateljem CTK Valpovo sa samo jednim bodom za drugim mjestom.


Skupština  - 8. travnja u 18 sati

Temeljem članka 30. stavak 3 sazivam Redovitu (izvještajnu) sjednicu Skupštine Kluba. Skupština će se održati 08. travnja 2009.g. sa početkom u 18 sati u Domu tehnike (dvorana na drugom katu). Za sjednicu Skupštine predlažem slijedeći

Dnevni red:

 1. Izbor radnih tijela Skupštine
  1. Verifikacione komisije
  2. Radnog predsjedništva
  3. Zapisničara i dva ovjerovitelja
 2. Podnošenje izvješća
  1. Verifikacione komisije
  2. O radu kluba u protekloj godini
  3. Blagajnika o financijskom poslovanju
  4. Nadzornog odbora
 3. Rasprava po izvješćima te njihovo usvajanje
 4. Plan rada i financiranja za naredno razdoblje
 5. Rasprava o planu rada i financiranju
 6. Usvajanje plana rada
 7. Izbor zastupnika u Skupštini HRS-a
 8. Različito

Predsjednik RK "Osijek"
Franjo Kokorić

Molimo članove i prijatelje da dolaskom doprinesu uspješnom radu Skupštine.


Skupština  - 8. travnja u 18 sati

8. travnja održana je redovita skupština kluba. Osim članova skupštini su nazočili prijatelji iz Belišća, Dalja, Josipovca, Našica i Vukovara.

S obzirom da se radi o redovitoj (izvještajnoj) skupštini rad je tijek skupštine je bio uobičajen, izbor radnih tijela, podnošenje izvješća, rasprava po izvješćima, plan rada za naredno razdoblje i usvajanje svih izvješća i plana. Posebnih primjedaba ili nadopuna nije bilo pa su usvojena sva izbješća i plan rada. Potrebno je napomenuti da je klub od ZTK grada u prošloj godini dobio svega 13.200 kn a najave su da će 2010. godina biti još lošija. Zalaganjem dijela Izvršnog odbora u protekloj godini kroz kluspku blagajnu je prošlo 40-tak tisuća kuna. Treba napomenuti da je od toga iznosa prijenos iz 2008.g bio nešto preko 18.000 kn te da smo od grada za akciju Svjetskog rukometnog prvenstva dobili 8.000 kn a odmah je 6.000 kn transferirano klubovima koji su sa nama učestvovali u akciji (Belišće, Dalj, Josipovac). Ako se u obzir uzmu samo ovi iznosi, vidi se da klub ipak nije bio tako "bogat" kako bi se moglo pomisliti na prvi pogled.

U raspravi i izvješćima je još naglašena neaktivnost dijela članstva kao i sve manji  broj mladih članova. Također su istaknuti pojedinici (9A2C Marijan, 9A2TN, Koki, 9A3DH Ljubo, 9A3IQ Željko i 9A7GAE Tiho) koji su najviše radili u protekloj godini. Zahvalili smo se kako klubovima sa kojima smo dobro surađivali (Belišće, Dalj i Josipovac) te posebno pojedinci iz tih klubova (9A1AA Ivo, 9A2VR Božo, 9A3SO, Zdenko, 9A4BA Rajko i 9A5MT).

Spomenuli smo dobar rad na obnovi kluba mladim članovima. Ipak  smo zaključili da rezultat nije odgovarajući uloženom trudu. Odlasci u škole u Osijeku i okolici, prezentacije i druge akcije nisu dale očekivan rezultat. Zaključak je da se i dalje nastavimo probijati u osnovne škole kroz program radioorjentacije.

Plan rada za 2010.g je u stvari "plan želja". Već danas nam je jasno da plan neće biti ostvaren zbog nedostatka financijskih sredstava. Za prva tri mjeseca ove godine nismo prihodovali niti jednu kunu.

Nakon završetka "službenog" dijela nastavili smo se družiti u prostorijama kluba.


Skupština  HRS-a - 10. travnja

10. travnja održana je redovita Skupština HRS-a u Kraljevici. Od naših članova u Kraljevici su bili Marijan 9A2C, Koki 9A2TN i Tiho 9A7GAE. Tiho je u poslijepodnevnim satima na skupu govorio o svojim iskustvima iz misije na Haitiju.

Slike iz Kraljevice možete pogledati (foto album) ovdje.


Klupski dnevnici - 9A8MM

Marko 9A8MM pomogao nam je da sve naše dnevnike veza na kvalitetniji način postavimo na naše stranice. Pogledajte klikom miša na Dnevnici o čemu se radi a bilo bi dobro i da se netko javi kako bi i stare papirnate dnevnike unijeli u elektronske pa ih kompletirali.

Zahvaljujemo Marku na pomoći.


9A2TN - prvo mjesto u natjecanju

U Kraljevici je naš član 9A2TN Koki dobio plaketu za prvo mjesto u svojoj kategoriji u 9ACW natjecanju za 2009. godinu.


Sked na R - 1

U našem klubu, nakon održane godišnje skupštine sa gostima iz susjednih klubova razgovarali smo o pokretanju "Skeda na R -1". Dogovorili smo se da će o toj inicijativi biti obavješteni susjedni klubovi nakon čega ćemo se dogovoriti o daljnjim koracima. Kako nemamo sve e-mail adrese ovu obavijest stavljamo i na naše klupske stranice.

Prošle subote održana je i izborna skupština RK Josipovac (čestitamo Zdenku 9A3SO na izboru za predsjednika) kada smo ponovo razgovarali o skedu. Suglasnost su dali klubovi iz Belišća, Dalja, Josipovca, Osijeka i Vukovara. Kako se drugi klubovi još nisu javili, ukratko o zamisli ovog skeda.

Osnovno, sked ne bi bio kao nekada davno na R-2, ne bi bio obvezan, ne bi imao točno određenu formu, ne bi se stručno održavala predavanja, prezentacije ili slično, ne bi imao voditelja a bio bi na R-1 koji odlično pokriva područje na kojem su spomenuti klubovi. Sked bi bio jedan dan u tjednu u večernjim satima (najvjerojatnije između 20 i 21 sat), javljao bi se tko želi, cilj bi bio druženje radioamatera s ovog područja, pokretale bi se teme koje su tog trenutka aktualne ili zanimaju određenog radioamatera, obznanile bi se određene obavijesti i slično.

Radio klub "Osijek" nije pokretač i nositelj akcije ali je dogovoreno da za početak treba postojati mjesto gdje se prijedlozi za pokretanje skeda sakupljaju.

Za pokretanje skeda ne treba posebna odluka pa molimo još prijedloga i sugestija kako bi sked mogao što prije krenuti.

 


"Slavonska kuća" na ZRF-u

"Slavonska kuća" je radni naziv inicijative.

U Kraljevici je Boris Vrbanović  9A2JY, direktor ZRF-a (Zagrebački radio fest) ponudio radioamaterima Istočne Hrvatske da se ove godine na ZRF-u predstave onako kako oni misle da je to najbolje. Organizator bi nam osigurao šator 10x5 metara i eventualno dodatni prostor oko njega a radioamaterske aktivnosti i naše klubove predstavili bi sami po svojoj želji. Također možemo predstaviti i ovaj dio Hrvatske, kako on kaže "od tamburaša do kulina".

Treba napomenuti da je prostor besplatan a ideje su naše.

O tome smo (RK Belišće, Dalj, Josipovac, Osijek i Vukovar) odmah razgovarali u Kraljevici i načelno smo inicijativu prihvatili. Ponovo smo razgovarali na skupštini RK Josipovac gdje smo se već dogovarali i o sadržaju samog predstavljanja. Dogovorili smo da klubovi ostvare kontakte sa turističkim zajednicama, lokalnim organima vlasti,  privrednim subjektima i drugim udrugama (folklornim društvima, izrada rukotvorina i sl.) koji bi imali interes predstaviti se na ZRF-u. Vrata su otvorena i drugim klubovima sa našeg područja. Zato vas molimo da se javite što prije jer smo Borisu obečali odgovoriti do sredine svibnja.

Za sada informacije i dogovori idu preko RK "Osijek".

Inicijativa je otvorena do sredine svibnja a nakon toga će se klubovi koji se prijave, konkretno dogovarati o detaljima predstavljanja na ZRF-u.


Prvo natjecanje mladih članova

U subotu 24. travnja održano je KV natjecanje Hrvatski radioamaterski kup. "Boje" našeg kluba branili su mladi natjecatelji Josipa i Dominik. Budno su ih pratili i učili još mlađi Sara i Kristijan. Bilo je ovo njihovo prvo natjecanje. Kako su sa telegrafijom još uvijek "na vi" (po njihovim riječima svi prebrzo kucaju) radili su samo SSB dio. Prvi period je radio Dominik ("NIK") a drugi Josipa. Zajedno su napravili 47 veza sa 2538 poena. "Učitelj" Koki 9A2TN je više nego zadovoljan načinom rada a i rezultatom. Me samo da su dobro radili nego su nastojali i brzo raditi. Osjeća se natjecateljski duh.


Hamfest u Osijeku

U subotu 29. svibnja2010. g. na prostoru Sportsko poslovne zračne luke u Osijeku održat će se drugi Hamfest.

Prošle godine se Hamfest održavao na otvorenom a održavanje ovoga će biti u velikoj dvorani Aerokluba Osijek. Prijatelji iz Aerokluba su nam izašli u susret i rezervirali termin za naš Hamfest. Za ovu promjenu smo se odlučili zbog vremenskih uvjeta ali i zbog kvalitetnijeg sadržaja. Dogovorili smo i osigurali  predavača za jedno kvalitetno predavanje.

Za izlagače prostor će biti besplatan. Oni koji su bili prošle godine znaju da se u tim prostorima nalazi i jedan kvalitetan restoran gdje se također mogu odvijati radioamaterske aktivnosti (poznato je da uz mokro grlo lakše podnosimo sva fonijska natjecanja a priča je uvijek na pretek).

Nije potrebna nikakva rezervacija.

O drugim detaljima više kako se bude približavao datum održavanja Hamfesta.

Bit će nam drago da Vas i prijatelje kao i vašu opremu vidimo u Osijeku.


"Ekspedicija" Kopački rit 9AFF#10

U Kraljevici smo u "slobodno" vrijeme razogvarali o puno radioamaterskih tema. Emir 9A6AA pričao je o WFF i 9AFF programu. Odmah se rodila ideja i donijeli smo odluku da će RK "Osijek" organizirati "malu ekspediciju" (čitaj mladu) u Kopački rit. Upitne su bile samo vremenske neprilike.

Same pripreme su brzo obavljene. Dobili smo suglasnost da smijemo raditi iz Kopačkog rita, mladi članovi su odmah pristali (pogotovo kada su čuli da im je ravnatelj odobrio cjelodnevni izostanak iz škole), Tiho 9A7GAE je također odmah pristao i...moglo se samo otići u Kopački rit. Obavjest Emiru je poslana na vrijeme tako da se na internetu "znalo" da će 9A1BOP/p biti aktivan iz 9AFF broj 10.

U sedam u jutro već smo klince počeli kupiti po kućama. Na našu žalost Sara se razboljela pa nije mogla ići. Ispratili su nas roditelji pa čak i nečije bake . Dolazak na lokaciju, postavljanje antene (D4B) i ostale opreme, slikanje za dokumentaciju i mogli smo započeti sa radom. Bojali smo se velike gužve pa je za uređaj prvo sjeo Koki 9A2TN. Brzo nakon početne treme mikrofon je preuzeo Dominik (NIK) pa Josipa i onda redom Kristina (TINA), Tomislav (TOM) i na kraju i Kristijan (KIKI). Kakvi smo bili ocjenit će oni koji su nas radili ili slušali. Do 17 sati smo održali 290 veza (oko 14,30 počela je sitna kišica koja nas je na kraju i ispratila). Bilo je i nekoliko DX-ova (JA, VE, 4X, UA9). Josipa je uradila svog prvog japanca. A imali smo i posjetu! Dva tečajca su došla nešto naučiti. Oko 20-tak km na biciklima. Svaka čast Robiju i Darku.

Ocjenili smo da je "ekspedicija" bila uspješna a raspoloženje izvrsno. Komaraca za sada, podnošljivo a ostalo neka pokažu slike.


Akcija skidanja kvada za 40m

Mala ekipa: 9A2OU Ivo, Koki 9A2TN, Željko 9A3IQ i Robert (tečajac) danas, 8. svibnja krenula je na Banovo brdo kako bi skinula toelementni kvad za 40m koji nam je uništilo nevrijeme. Plan je bio skinuti antenu, utvrditi uzrok havarije (osim nevremena naše greške u proračunima) i izvršiti pripreme za vračanje kvada na stup.

Kada smo se popeli na stup (Ivo je ostao kao zemaljska podrška) nismo odmah mogli procjeniti kolika je šteta kao ni eventualne greška. Tek u korpi stupa mogli smo sagledati svu "stravu".

Dio antene gdje je bio reflektor zajedno sa bumom bio je potpuno pokidan i visio je samo na jednoj sajli. Svi ribički štapovi na elementima su popucali jer je taj dio antene slobodno visio u zraku i kako ga je vjetar ljuljao tako su štapovi popucali uslijed udaraca o stup. Drugi dio antene sa radijatorom i direktorom je ostao na bumu koji se savio, ostao u ležištu cijevi na rotatoru ali se naslonio na korpu tako da nije slobodno visio na vjetru što je bila mala sreća u nesreći. Ipak su se dva aluminiska dijela (dijagonale) naslonile na stup pa su se savile i oštetile.

Počeli smo se penjati na stup a tamni oblaci su dolazili sve bliže. Dio antene na kojem je bio reflektor smo relativno lako i brzo skinuli (nismo morali paziti da nešto ne oštetimo). Kako je Željko bio u stupu i "pratio" je taj dio do zemlje, odmah je uočio (kaže "pronašao crnu kutiju") zašto se havarija dogodila. Jedna sajla je jednostavno pukla. I onda je uslijedila "lančana reakcija".

Drugi dio antene je bilo kompliciranije skinuti. Taj dio je bio teži, nadali smo se da ima ispravnih dijagonala i bum je bio učvršćen sa 8 jakih vijaka. Kako "iglu" nismo mogli postaviti bojali smo se da kada maknemo sve vijke, antena sama "ne krene nizbrdo". Robi i Koki su taj problem uspješno riješili i antena je bila na zemlji.

Na slici je "borba" oko odvajanja buma za "slobodan pad"  a zatim antena kreće prema zemlji. Na donjoj slici Ivo Robi gledaju ostatke buma. Lijevo od Željka se vidi savijeni dio buma (cijev 70x70mm) koji se držao "zubima za zrak".

Nakon uspješne akcije smo utvrdili da su sva tri križa savijena odmah uz bum i da se moraju izravnati i dodatno pojačati. Kako nemamo alat (a i zbog dodatnog varenja aluminija) ponijeli smo ih da ih Marin 9A5MT popravi. Također smo zaključili da je ostalo dovoljno "materijala" (ribičkih štapova i dijagonala) da se uz dodatni rad na stup vrati dvoelementni kvad.

I na kraju, treba li spominjati da smo dobar dio posla obavljali uz sitnu kišu i hladan vjetar!


Josipa peta u Hrvatskoj

U Dubrovniku je održano školsko natjecanje pa između ostalog i u radioorjentaciji (ARG). Naša članica Josipa Poč zauzela je izvrsno peto mjesto (lani je bila šesta). Čestitamo Josipi.


Hamfest u Osijeku

U subotu 29. svibnja 2010. g. na prostoru Sportsko poslovne zračne luke u Osijeku održat će se drugi Hamfest.
Na današnjem sastanku Izvršnog odbora zaključen je konačni program i prihvaćena su sva izvješća o pripremnim radnjama. Koordinator svih aktivnosti bit će Marijan 9A2C. Program će biti objavljen na našim stranicama a informacije će se poslati na stranice HRS-a kao i drugim klubovima i pojedincima. Naknadne nadopune i upute moći će se pročitati na našim stranicama.

P r o g r a m:

10 - 11 sati ....... okupljanje i priprema štandova
11 sati .............. otvaranje
12 sati .............. radioamaterska radionica sa temom "Ispravljači", voditelj Julije Novak 9A2YO
od 14 sati ......... ručak i druženje
........................ prezentacija rada na 10 GHz
........................ panoramski let avionom (prijave od 10-11 sati)

Panoramski let avionom u trajanju od 20- tak minuta iznad Osijeka i okolice po cijeni od 100 kn po osobi (tri osobe u jednom letu). Moguć je i panoramski let iznad Slavonije i Baranje po 200 kn po osobi. Letove provodi Aero klub "Osijek"
Besplatan parking je osiguran uz samu zgradu gdje će se odvijati Hamfest. Molimo predbilježbe za izlagače jer su stolovi različitih veličina a neke moramo iznajmiti. Zato je cijena stola 15kn.

Molimo sve posjetitelje koji su u mogućnosti da nam najave svoj dolazak. Broj mogućih posjetitelja nam je potreban zbog organizacije prostora i prehrane. Hrana i piće bit će po popularnim cijenama.

Javiti nam se možete na 9a1bop@gmail.com.

Info pult će se nalaziti na aerodromu a pozvati nas možete na R-1 i R-2 kao i na S-20.

Sve nove informacije možete saznati na našim stranicama.


Natjecanje u Belišću

Danas 16. svibnja je u Belišću održano natjecanje u amaterskoj radio orjentaciji. Natjecanje je održano u povodu proslave dana grada Belišća a u organizaciji RK Belišće. Pored domaćina u natjecanju su učestvovali i naši mladi članovi: Sara Bjelčević, Josipa i Kristina Poč, Dominik Bjelčević, Tomislav Dobrijević i Kristian Poč.

Dio slika možete vidjeti ovdje (foto album)

Vrijeme je bilo užasno loše, kišovito, vjetrovito i dosta hladno. Kako je športska dvorana bila zauzeta a zbog djece domaćini nisu htjeli otkazati natjecanje, potrudili su se urediti tavanske prostorije u osnovnoj školi. Na kraju se to pokazalo kao pun pogodak.

Da bi natjecanje bilo uspješno pobrinuli su se i suci Ivo, 9A1AA, Siniša 9A3NY, Božo 9A2VR i Grga 9A4FM ispred domaćina kao Marijan 9A2C i Koki 9A2TN iz RK Osijeka.

Pobjednik je bio Dominik Bjelčević, drugi domaćin Domagoj a treća je bila naša Josipa. Svi natjecatelji su dobili diplome i prigodne poklone a Dominik i pobjednički pehar.

A na kraju je raspoloženje bilo na vrhuncu uz sokove i slastice, palačinke, kiflice...

Zahvaljujemo domaćinimu na dobrodošlici i ugodnom druženju a za pehar se preporučujemo i na godinu.


QSL karte na Hamfestu

9A3JB Marinko obavjestio nas je da će po Dadi 9A3TA poslati QSL karte za neke klubove sa našeg područja a Dado će primiti i sve odlazne karte koje će ponijeti Marinku. Molimo da ih lijepo složite i predate Dadi. Zahvaljujemo se obadvojici.


9A2DI uspjeh u natjecanju

Na stranicama CRO CC pronašli smo rezultate za CQ WW DX RTTY CONTESTA 2009 u kojem je sudjelovalo i deset postaja iz 9A. Mirko 9A2DI #3 u svijetu (1. u Europi) na 28 MHz, mala snaga.

Čestitamo Mirku.


29.05.2010. Hamfest u Osijeku

Razgovarali smo sa Markom 9A8A i potvrdio je da namjerava doći na Hamfest. Nije siguran da će uspjeti doći (ovisi o prijevozu) ali AKO bude došao, pristao je da izvrši pregled QSL karata za DXCC. Zato pripremite karte i dokumentaciju pa čak i ako se dogodi da ne uspije biti sa nama, karte nije teško spremiti u auto za drugu prigodu.

Marku zahvaljujemo za još jednu dodatnu aktivnost u našem programu događanja na Hamfestu.


Održan  Hamfest

Danas, 29.svibnja 2010.g.  u Osijeku je na Sportskom aerodromu održan drugi Hamfest. Okupljanje je bilo u zatvorenom prostoru ali nam je lijepo vrijeme dopustilo da se dobar dio aktivnosti odvija na otvorenom prostoru.

Veliki broj gostiju, posjetitelja i izlagača nas je ugodno iznenadio. Otvarajući Hamfest Koki, 9A2TN je u kratkom govoru naglasio da je duh ovog Hamfesta druženje. I zbog toga nećemo nikoga posebno izdvajati. Dovoljno je da pogledate dio slika (ovdje ili na sličicu) koje je uslikao Koki i da prepoznate sve koji su danas bili u Osijeku.

Od aktivnosti koje su se događale spomenut ćemo predavanje o ispravljačima (Julije 9A2YO), ispiti za "P" kategoriju, sastanak klubova iz naše regije sa predstavnicima ZRF-a (Vrbanović i suradnici), panoramski let avionom, posjeta članova RK Novi Sad YU7BPQ našim klupskim prostorijama, QSL karte ...

Više o Hamfestu će biti na raznim stranicama kada krenu komentari. O tome kasnije, kao i objavi drugih slika kada ih dobijemo.

Zahvaljujemo Aeroklubu Osijek i drugim donatorima.


"Pale" prve veze

U subotu na Hamfestu je bilo i polaganje ispita za "P" razred. Kako su naši polaznici tečaja položili ispit, dogovorili smo se da započnemo odmah rad na radio postaji. I sinoć 1. lipnja "pale" su i prve veze. Prilike na opsegu bile su izuzetno loše (a i rotator se pokvario pa je antena "gledala" kuda vjetar puše). Bilo je puno "borbe i muke" ali smo odradili ono što smo čuli. Koki 9A2TN nastavio je obuku i sada nema više "lizanje čokolade kroz staklo". Sve je pravo, od kiše, QRM-a, QRN-a, ruke se znoje, glas drhti...

Želimo puno uspjeha novim operatorima Ani i Ivani, Zoranu, Darku i Robertu.


Podizanje kvada za 40 m

U subotu 05. lipnja na Banovom brdu smo podizali dvoelementni kvad za 40m. Budući nam je nevrijeme uništilo troelementni kvad a u nedostatku novca odlučili smo vratiti na stup samo dva elementa. Ekipa u sastavu 9A2TN Koki, 9A2OU Ivo, 9A3IQ Željko, 9A5MT Marin, 9A7GAE Tiho, Ana, Robi i Darko osim što je radila na podizanju kvada obavila je još i dodatnih poslova (nastavak bojanja "malog" stupa, sitni radovi na novom kontejneru, roštiljanje...).

Budući su Ana, Robi i Darko položili ispit za nagradu smo im dopustili da dođu raditi. Ani smo dopustili da se prvi puta u život popne na stup, Robi je smio bojati stup (zbog vjetra je radio "ručno" pa smo mu rekli da ćemo za par dana doći po njega kada potroši prvu kutiju boje) a Darko je imao najlakši posao, slikanje cijele operacije. Ivo 9A2OU je bio zadužen za roštiljanje (Ana mu pomogla). Nažalost, malo se povredio (kada je cijepao drva nastradao je prst) pa smo rekli da oni koji budu jeli čevape neka malo pripaze. Ako je hrskav, bila je tu jedna maca pa smo rekli da taj čevap pojede maca.

Dvoelementni kvad smo znatno lakše podigli. Mjerenje sa MFJ-259B pokazalo je da smo "pogodili" prave mjere. Da li MFJ laže, pokazat će prvo natjecanje.

Još je ostalo podesiti rotator ("laže" za 60 stupnjeva). Bili smo svi umorni pa se više nikome nije dalo ponovo penjati na stup.

Dio slika možete vidjeti ovdje (ili na sličicu). One koje je slikala Ana, možda dobijemo.


9A1O u natjecanju  IOTA

Mlade snage kluba natjecale su se u IOTA SSBom. Josipa 9A2POC (dobila novi znak za 14. rodjendan, ČESTITAMO) i Kristina uz budno oko mentora Kokija 9A2TN radile su samo dio natjecanja. Kako im je ovo prvo "pravo" natjecanje rad do 24 sata je bio sasvim dovoljan. Kada je odrađena 200-ta veza, bilo je dosta. Koncentracija je počela padati, jezik se počeo zaplitati a i umor je učinio svoje. Prilike na opsezima su bile vrlo loše (kao i vrijeme vani) pa je ovo odličan rezultat. Npr. na 21 MHz smo vrtili antenu (PRO96) i nismo čuli niti jednu stanicu.
U natjecanju su trebali učestvovati i Dominik, Sara, Kiki i Tomo. Ali... ljeto je učinilo svoje, praznici su a čujemo da je trebao doći i cirkus...HI.
Dobar dio vremena sa nama su bili i Darko i Robi. Sjedili su sa strane i "učili". Kako su tek položili ispit ovo je bilo prvo natjecanje koje su slušali. Nadamo se da će i oni uskoro "u vatru".


SK "Baranjac" 9A6KWL

 Javljamo vam tužnu vijest da je u utorak preminuo naš član Josip Ciprijanović "Barnjac". Sahrana će biti u četvrtak na groblju u Novom Čemincu u 16 sati.

Više o "Baranjcu" pogledajte ovdje


"Ljeto u tehnici"

Svakog ljeta djeci školskog uzrasta u Domu tehnike organiziraju se radionice. Ove godine smo se i mi uključili sa radionicom o osnovama radiogoniometrije pod nazivom "Lov na lisicu". Radionica se održava cijeli ovaj tijedan a provodi ju Koki, 9A2TN. Interes nam je da polaznike zainteresiramo za naše aktivnosti kako bi početkom školske godine mogli započeti novi tečaj. A interes postoji i kod drugih. Tako su naše aktivnosti zabilježile Slavonska i Osječka televizija. Prilozi su emitirani u glavnim vijestima u utorak i slrijedu. Evo nekoliko slika o radionici....

 


Na ZRF 2010 autobusom

Da vas podsjetimo, 11.09. na Jarunu u Zagrebu je Zagreb radio fest. Po prvi puta se predstavljaju i radioamateri koji nisu članovi ZRS-a. To smo mi u "Slavonskoj kući".

Organiziran je odlazak i povratak u Zagreb. Besplatan autobus kreće u subotu u ranim jutarnjim satima a vraća se isti dan u večernjim.

Molimo sve zainteresirane radioamatere iz Istočne Hrvatske koji žele autobusom u Zagreb da nam se što prije jave kako bi znali organizirati satnicu putovanja kao i trasu kojom bi autobus išao. Javiti se možete na naš e-mail ili na mobitel Kokija 9A2TN 091 6023742.


Posjet radioamatera  Holicama

27-29.09. nekoliko radioamatera našeg kluba (Marijan 9A2C, Slobodan 9A2LX, Goran 9A6DEM i Slavko 9A7SIO, RK Josipovac i RK Vukovar bili su na radioamaterskom sajmu u Holicama u Češkoj. Evo samo nekoliko slika a tekst će izostati jer su bili škrti na peru i riječima.


Plan puta

Odlazak u Zagreg na Zagreb radio fest je 11. rujna po slijedećem redu vožnje:

- polazak iz Dalja u 03,30 sati ispred Robne kuće
- polazak iz Osijeka u 04,00 sati ispred Kauflanda (automobile možete ostaviti na parkiralištu)
- polazak iz Našica je u 05,00 sati sa autobusnog stajališta ispred dvorca Pejačević (centar Našica)
- polazak iz Požege u 06,15 sa starog autobusnog kolodvora

Vođa puta je 9A4BA Rajko Josić. Rajko ima brojeve mobitela Zdenka Nađa 9A6JBF (zadužen za ekipu iz Našica) i Drage Mikela 9A2XF (zadužen za ekipu iz Požege). Ekipa iz Čepina se ukrcava u Osijeku a nju predvodi Ivo Delač 9A2UV. Vukovarce predvodi Julije Novak 9A2YO. Ukrcat će se u autobus u Dalju ili Osijeku.

Kako u Zagreb trebamo stići što ranije, NEMA kašnjenja! Autobus nikoga neće čekati!

Povratak iz Zagreba u poslijepodnevnim satima po dogovoru.


"SLAVONSKA KUĆA" - SVI ZADOVOLJNI

Zagreb, 11 rujna 2010.

Održan još jedan Zagreb radio fest. Bogatiji nego ranijih godina, naravno zahvaljujući "Slavonskoj kući" . U petak je već u Zagreb pristigla "radna" ekipa, 15 osoba (8 radioamatera 3 članice udruge "Rubina"  iz Osijeka i po 2 mlada člana KUD-a "Stjeopan Penić" i "Branko Radičević" iz Dalja. Put do Zagreba kišovit i "trnovit". Zatim uređenje izložbenog prostora jer je do 14 sati sve morao biti gotovo kako bi prvi gosti u 15 sati mogli obići "Slavonsku kuću". Domaćin nas je dočekao kako dolikuje dobrom domaćinu. U 14 sati sve je bilo gotovo. Velika većina postavljena je na svoje mjesto a glavnina "popratnih slavonskih izložaka" je trebala biti (ono slano, slatko i mokro") postavljena u subotu neposredno prije otvaranja "Slavonske kuće". U petak su došli i članovi udruge "Zlatna nit" iz Slakovaca tako da je ekipa bila kompletna.

U subotu u jutro stigao je i autobus iz Slavonije sa radioamaterima posjetiteljima i još nekoliko članova udruge "Rubina". A onda su radioamateri iz Požege i Našica donijeli i posljednje izloške koje je Jure iz Požege na brzinu morao servirati (profesionalno u rukavicama vrlo je lijepo složio ovale, bilo ih je premalo pa je ostatak izložaka bio pripremljen za nadopunjavanje...). Stigli su još i zadnji izlošci iz Belišća (Božo 9A2VR je ljubomoran na svoje elektronke pa nije imao povjerenja da ih netko drugi donese).

Svečano otvorenje Zagreb radio festa održano je u prostorijama ZRF-a (običaj je da Sajam otvori najstariji član njihovog saveza što je bilo i ove godine, malo neuobičajeno jer je Zvonko zamolio da molimo za njega budući je svaki doajen koji je do sada otvorio Sajam umro te godine, smjeh i pljesak...). Pozdravni govor domaćina Borisa Vrbanovića, gostiju a zatim odlazak do "Slavonske kuće". Na otvorenju nekoliko riječi u ime svih radioamatera Slavonije i Baranje Franje Kokorića 9A2TN i Antuna Čalića 9A1C i "Slavonska kuća je otvorena. A onda... gužva kakvu nismo očekivali. Svi su htjeli vidjeti, kušati, pitati. Naš je dojam kako su se uzvanici i drugi gosti najviše zadržali upravo u "Slavonskoj kući". Stranim gostima su posebno interesantni bili izlošci ručnih radova. Naravno i narodne nošnje. Puno slikanja, snimanja (kada prikupimo sav snimljeni materijal napravit ćemo jedan CD). Naše snaše su sa svoji radovima dobile poziv da iduće godine budu gošće sajma u Holicama u Češkoj.

A bilo je interesantnih zbivanja i izvan "Slavonske kuće" koje smo organizirali. Snaše su po cijelom sajmu dijelile promidžbene materijale (jedna je nosila materijale a druga prave domaće kolače). Uz sam ulaz su bili članovi udruge "Zlatna nit" iz Slakovaca koji su po "starim" običajima pripremali lepinjke. Na suprotnoj strani kuhao se čobanac. Glavni "meštar" Tihomir Štrekelj 9A7GAE sa pomoćnicima pripremio je 100-tinjak porcija. Bonovi za besplatnu porciju čobanca dijelili su se u "Slavonskoj kući" i naravno, bilo ih je premalo.

Kakvi su utisci posjetitelja "Slavonske kuće"? Uvjereni smo da riječi koje smo čuli nisu tako lijepe uhu samo zbog toga što smo ih osobno čuli. Nadamo se da će komentari na internetskim stranicama to dokazati. Već jutros prvi komentari na linku

http://hrvhf.net/forum/index.php?topic=1521.0 , http://zlatovez-osijek.blog.hr/

Zahvaljujemo svima koji su pomogle da "Slaonska kuća" bude ovako lijepa na zadovoljstvo svih posjetitelja: udruga "Rubina" iz Osijeka, KUD "Stjeopan Penić" Dalj, KUD "Branko Radičević" Dalj, udruga "Gord" iz Dalja, općina Erdut, TZ Osječko baranjska, TZ Osijek, Park prirode Kopački rit, Muzej Slavonije, Croatia osiguranje, ZTK OBŽ.

I posebna zahvala klubovima i radioamaterima Slavonije i Baranje koji su realizirali ovu "Slavonsku kuću".

Zahvala domaćinu Zagrebačkom radioamaterskom savezu i gospodinu Borisu Vrbanoviću bez čije potpore "Slavonska kuća" ne bi bila ovako uspješna.


SLAVONSKA KUĆA" - Riječ direktora 9A2JY

Od Borisa 9A2JY, direktora ZRF-a dobili smo pismo za koje mislimo da ga treba objaviti. Iz sadržaja je jasno da se sav trud radioamatera Slavonije i Baranje koji su organizirali "Slavonsku kuću" isplatio. Mi smo odmah po povratku iz Zagreba poslali zahvalu prijateljima iz ZRS-a što su nas pozvali za suorganizatora i što su nam pomogli da rezultat bude na zadovoljstvo svih posjetitelja. Nama je posebno drago što su zadovoljni i učesnici "Slavonske kuće" koji nisu radioamateri. Snaše, narodne nošnje, rukotvorine, kolači, čobanac, kulen....

A sada Boris:

Poštovani prijatelji!

Zahvaljujem na Vašoj nesebičnoj podršci i radu na pripremi i provođenju aktivnosti u "Slavonskoj kuči" za vrijeme 12. Zagreb Radio Festa. Prem brojnim komentarima radioamatera, posebno preko web-a HRS-a , vidljivo je da ste uspjeli u potpunosti prikazati i dočarati djelovanje radioamatera u Slavoniji i Baranji. Poseban ugođaj svakako su dali svi oni koji su dočarali bogati kulturni život Slavonije. Prvenstveno mislim na snaše iz udruge „Rubina“ kao i druge samostalne umjetnike koji njeguju kulturnu tradiciju Vašeg kraja. Da bi sve to bilo tako, veliku zahvalost upučujem Franji Kokoriću 9A2TN koji je zaista uložio puno vremena i truda da usaglasi sve aktivnosti radioamtera i ostalih sudionika  Slavonske kuće. Bojim se da ste idućim sudionicima (vjerojatno će iduće godine biti " Istarska kuća" ) podigli visoko ljestvicu kvalitetete orgnizacije i uređenja kuće.  Mi smo se sa naše strane trudili  da Vam u pripremi i provođenju aktivnosti u  "Slavonskoj kuće" pomognemo koliko je to u našoj financijskoj i organizacijskoj moći. Nadamo se da ste zadovoljni i da  ste i  Vi uživali  družeći se  sa ostalim sudionicima ZRF-a.

Bilo nam je posebno zadovoljstvo surađivati s Vama i družiti se tijekom petka i subote u Zagrebu i zbog toga još jednom zahvala svima Slavonskim radioamaterima koji su doprinjeli odličnoj organizaciji Slavonske kuće na 12. Zagreb Radio Festu.

Direktor Zagreb Radio Festa

Boris Vrbanović 9A2JY


LoTW korisnicima

Neke upute za rad sa LoTW u pismu koje je za klub poslala Kathy Allison KA1RWY LoTW Specialist. PDF datoteku možete skinuti ovdje.


DXCC  lista na dan 30.09.2010.

Ovo je DXCC lista skinuta sa LoTW. Tamno plava slova (bold) znače da nam je ta zemlja priznata od strane ARRL-a a svjetlo plava slova označavaju da je ta zemlja na "čekanju". To znači da smo zemlju potvdili ali samo još to trebamo "formalno" obaviti (uputiti zahtjev i platiti). Klikom na DXCC možete vidjeti stanje.

A kako DXCC lista izgleda "papirnato" (ono što smo do sada poslali) pogledajte klikom na CREDIT LIST.

Ovo vam dajemo na znanje kako bi svatko tko radi na postaji mogao odmah provjeriti stanje DXCC zemlje koja ga zanima. A da li je taj pozivni znak već netko radio, provjerite u našem dnevniku (naravno, ako nas je obavjestio onaj tko je vezu na određenom opsegu i određenom vrstom rada obavjetio o tome). Odmah vezu stavljamo na "online log).


RADOVI NA BANOVOM BRDU

U petak 01.10.2010.g. Marijan 9A2C i Tiho 9A7GAE su dobili na posudbu mali kamion od firme "Ventilacija" (hvala donatoru) pa su prevezli na Banovo brdo ljestve koje smo trebali u subotu montirati na "mali" stup kako bi se lakše penjali (do sada je veći problem bilo doći u korpu nego izvršiti neke radove).

U subotu je ekipa u sastavu 9A2C Marijan, 9A2TN Koki, 9A3DLR Robert, 9A3DZI Darko, 9A6DEM Goran, 9A7GAE Tiho i kao specijalni gost 9A3SO Zdenko iz susjednog kluba RK Josipovac. Istim kamiončićem od petka dovezli smo potreban alat i materijal (još smo dodatno kupili i dvije blažujke za izmjenu poda u kontejneru, na našu žalost, morat ćemo kupiti još tri jer se mora mijenjati cijeli pod).

Jedan dio ekipe je kosio travu na pristupnom putu i na našoj parceli, uređivali smo i okoliš (rezali grane koje su smetale...itd) a drugi dio je radio na pripremi (rezanje, varenje montaža) i postavljanju ljestava. Za to vrijeme je Robi farbao stup (na kraju su ostale još samo za ofarbati postavljene lojestve).

Evo kako je to izgledalo na slikama (ima i mali video uradak ali ćemo ga na stranice staviti drugom zgodom, dok uredimo tonski dio jer ima dosta bezobraznih smetnji u tonu, komentari su bili sočni). Kliknite mišem na ovu sliku pa će vam se otvoriti foto galerija ... 


Banovo brdo i radovi

Ovih dana u klubu se sastao Izvršni odbor sa članovima kluba koji su bili zainteresirani za raspravu o predstojećim akcijama kluba. Dogovorili smo kako postaviti "stvari" na Banovom brdu ako znamo da novaca klub nema. Odredili smo prioritete za ovu i naredne godine kao i strategiju i ulogu Banovog brda. U razgovorima su osim nedostatka novca spomenuti i svi drugi problemi (nezainteresiranost članstva, nerad itd). Usvojeni su zaključci:

- ove godine se ide u sanaciju našeg prvog kontejnera (izmjena poda)
- ove godine će se kupiti materijal za četiri dvometarske antene (boom lamda 5)
- do kraja godine će se održati natjecanje CQWW SSB i CW dio kao 9A1O i CQWW SSB sa mladim članovima iz kluba kao 9A1BOP
- pokušati održati i natjecanje na 2m sa Banovog brda sa mladim članovima (obveza 9A2LX)

Ovisno o dotoku novca slijedit će radovi:

- postavljanje trećeg stupa koji je već kupljen i na njemu antena za kratki val
- na "veliki" stup ide dvometarski sistem antena (ove godine ako je moguće popraviti cijevi i rotator) >- na "mali stup" 70 i 23cm antenski sustavi

- postavljanje novog kontejnera, njegovo uređenje i stavljanje u funkciju.

U skladu sa tim dogovorom kupili smo blažujke za izmjenu poda u kontejneru i prevezli smo ih na Banovo brdo. 9A2C Marijan, 9A6DEM Goran i 9A7GAE Tiho bili su na Banovom brdu, "rasturili" su kontejner (iznijeli svu opremu, sve rastavili i skinuli oštećeni pod). Utvrdili su da je sve bilo u vrlo lošem stanju i da je krajnje vrijeme da se to popravi. Pogledajte slike (snimio Tiho), sve će vam reći. Tek sada se vidi šta još moramo nabaviti od materijala pa radovi kreću odmah iza nedjelje (ako vrijeme dopusti).


CQ WW CW 2009. godine - rezultat

Napokon je stigla potvrda da je 9A1O osvojio izvrsno mjesto u natjecanju CQ WW CW dio i da je troelementni kvad  bio dobar. Nakon dosta godina stagnacije, malo sunca iza oblaka. 9A1O je prvi u Evropi a drugi u svijetu. Pogledajte sliku-diplomu.
Rezultat bi bio još bolji da prvak nije iz Bugarske prešao Bospor i svaka veza sa Evrpom bila mu je 3 a nama 1 poen. Ipak, nema žala jer je i ovo izvrsno. Čestitke za 9A1O (operatora i logistiku).


Prijave za tečaj

Kao i svake godine RK Osijek organizira besplatni tečaj za radio operatore. Za tečaj se mogu prijaviti sve osobe bez obzira na životnu dob. O tome što vam pruža radioamaterizam možete vidjeti na naši stranicama ako kliknete ovdje a pozivamo vas i da pogledate slijedeći PLAKAT.

Ako se jave i djeca mlađe dobi, dio tema bit će prilagođen njihovom uzrastu i radit će se najviše na radioorjentaciji (ARG). O radioorjentaciji možete više pročitati i vidjeti slike na našim stranicama u izborniku pod "Obavijesti" (godine 2010,2009 i 2008). Ako se javi veći broj učenika iz neke škole u dogovoru sa školom tečaj možemo održati i u prostorima te škole. Poziv za tečaj uputit ćemo i školama. Ovo je za škole važno jer je radiorjentacija slobodna aktivnost koju prihvaća i škola tako da se održavaju natjecanja u radioorjentaciji na nivou škola, grada, županija i državno natjecanje.

Zainteresirani za tečaj moraju se prijaviti u klubu (četvrtkom od 18-19 sati u Tvrđi, Dom tehnike prvi kat lijevo) ili na naš e-mail 9a1bop@gmail.com. Potrebno je popuniti PRISTUNICU za osobe mlađe od 18 godina pristupnicu popunjava roditelj ili skrbnik.

Sam početak tečaja ovisi o broju i sastavu kandidata. Vrijeme održavanja tečaja bit će prilagođeno obvezama kandidata. Trajanje samog tečaja ovisit će o tempu kojim će se pojedine teme ne samo obrađivati nego i naučiti.

Po završetku tečaja kandidati polažu ispit koji je za početničku kategoriju besplatan.

Nakon završetka tečaja novi radio operatori imaju pravo raditi sa klupskom opremom. Dok ne steknu rutinu i dok se ne osamostale i dalje će iskusniji članovi sa njima raditi. Šta sve rade mladi operatori možete vidjeti na našim ctranicama u izborniku pod "Obavijesti".

Za tečaj se možete prijaviti do sredine listopada.

Pozivamo vas da nam se pridružite.


RADOVI NA BANOVOM BRDU

U subotu 16.11.2010.g. Marijan 9A2C, Koki 9A2TN, Robi 9A3DLR, Darko 9A3DZI i Goran 9A6DEM su stavili novi pod na kontejneru na Banovom brdu. Pogledajte slike a nakom postavljanja lajsni bit će to sasvim "druga priča". U isto vrijeme Robi je konačno završio sa bojanjem stupa (sada je obojao ljestve koje smo naknadno zavarili uz stup).

Neznamo koliko se radovao što je bojanje gotovo ali par dana poslije toga na Banovo brdo smo dovezli i treći stup kojeg također treba uljepšati.


POPRAVAK AP LJEPOTICA

Ovih dana Mirko 9A2DI i Koki 9A2TN bili su na krovu zgrade "Ljepotica" gdje se nalazi jedna pristupna točka naše bežične mreže. Nakon dužeg vremena kako je nastao kvar, njih dvojica su skinuli opremu i kada je Mirko kod kuće sve istestirao, opremu smo vratili i stavili u funkciju. Tako sada i taj dio mreže funkcionira.


POSJET BRČKOM

27. studenog 2010. Marijan 9A2C, Koki 9A2TN i Janko 9A4PJ posjetili smo prijatelje iz Radio kluba "Nikola Tesla" iz Brčkog. Svrha posjeta je bila dogovor o suradnji. Osim toga smo za 50-tak učenika i dvojicu slijepih demonstrirali ARG za slijepe i slabovidne osobe. 11. prosinca će se u Brčkom održati natjecanje u ARG-u po programu za slijepe i slabovidne osobe. Natjecatelji bi trebali biti iz Makedonije, Bugarske, Srbije, Slovenije i domaćini. Pozvani smo i mi a za sada je siguran nastup samo našeg člana Janka 9A4PJ. Domaćinu ćemo pružiti pomoć kao suci a koristit ćemo i našu opremu.


ARG NATJECANJE BRČKOM

11. studenog 2010. članovi našeg kluba Marijan 9A2C, Koki 9A2TN i Janko 9A4PJ bili su sudionici ARG natjecanja u Brčkom. Janko se natjecao u kategoriji slijepih i slabovidnih gdje je osvojio drugo mjesto. Marijan, Koki i Čaić Krunoslav 9A3OD bili su suci.

Natjecanje je održano u sporstkoj dvorani a natjecatelji su bili iz više klubova i škola iz BiH i Makedonije. Ukupno je bilo pedesetak natjecatelja. Pomoć za uspješno odvijanje natjecanja pružili smo koristeći našu opremu a već ranije smo obučavali natjecatelje.


Posljednja akcija u 2010. godini - Banovo brdo

21. studenog 2010. Marijan 9A2C, Koki 9A2TN i Gorab 9A6DEM obavili su posljednje radove ove godine na Banovom brdu. Nakon postavljanja linoleuma vratili smo pregradni zid a zatim smo krojili i stavljali lajsne. Ove sitnice oduzele su nam najviše vremena. Uslijedilo je zatim vračanje na mjesto velikog radnog stola, čišćenje i na kraju spremanje opreme iz novog kontejnera u stari, obnovljeni (opreme kojoj bi mogla naštetiti vlaga budući novi kontejner još nema izolaciju). Sve je bilo gotovo oko 15 sati. Goran, kao najmlađi, baš je žarko želio i najviše raditi. Bilo ga je svagdje pa i pod stolom (pogledajte slike).

Na našu veliku žalost pri samom dolasku smo utvrdili da je nekadašnji troelementni kvad za 40m, pa onda sadašnji dvoelementni postao jednoelementni. Ponovo je došlo do loma jedne dijagonale. Ostaje nam da sačekamo proljeće, nove radne akcije i nove ideje.

Goran na stolici a stolica na novom linoleumu. Marijan pokazuje da zna dodavati alat kao u jednom starom vicu (majstor popravlja u septičkoj instalacije a šegrt mu dodaje alat da bi majstor poučno rekao šegrtu kako će uvijek samo dodavati alat ako ne nauči zanat).

Ovako danas izgleda nekadašnji troelementni kvad. A kako je bio dobar u natjecanju...