Radioamaterski ispit

Rad s radioamaterskim postajama dopušten je samo s položenim ispitom za radioamatere operatore, kojega organiziraju radioklubovi, pred predstavnicima HAKOM-a.

Postoje dva radioamaterska razreda: početni P i napredni A. Razredi se razlikuju po mogućnostima rada glede dopuštenih frekventnih opsega i snage odašiljača, prava na dvoslovni ili jednoslovni sufiks pozivne oznake itd…

Za polaganje radioamaterskog ispita potrebno je naučiti nešto tehnike (elektronike), kako se radi na radio-opsezima (operatorski rad) i poznavati naše i međunarodne propise iz radiokomunikacija.

U izborniku ‘Radioamaterski ispiti’ nalaze se materijali za polaganje ispita.

Polazna točka bi mogla biti skripta ‘Osnove radioamaterizma’ radiokluba Pazin, za dobivanje osnovnog dojma o materijalu. Zatim slijedi detaljnije proučavanje skripte ‘Skripta za polaznike radio-amaterskog tečaja’ radiokluba Samobor. Za još detaljnije proučavanje, a osobito ako ste interesenti za razred A, namijenjen je priručnik Božidara Pasarića: ‘Radioamaterizam za mlade’. Školovani radioamater operator prepoznaje se po dobrom poznavanju operatorskih vještina i pridržavanju pravila radioamaterskog kodeksa. Prototip skripte za predavače na tečaju za kategoriju P je ‘Uvod u radioamaterizam’, Borisa, 9A3TN. HAKOM je propisao materijal ispitnog programa za razrede A i P.

Na stranicama HRS-a možete naći primjere ispitnih pitanja za razred P i A. Tu možete provjeriti je li vaše znanje  dovoljno za polaganje ispita.