KONTESTNA LOKACIJA LAZE OPET U PUNOM SJAJU

Naša se j ekipa cijelu zimu pripremala za obnovu antena na konte

stnoj lokaciji na Lazama, oštećenih tijekom prošloljetnog olujnog nevremena. Mada je sve naoko već poznato, ipak je još puno stvari koje je trebalo riješiti. Detalji oko spajanja četiri antene za 144 MHz su odjednom postali problem, zamjena elemenata na antenama jačim i izdržljivijim na vjetrove ili pak gdje i kako nabaviti cijevi za DL6WU antene? Obnovili smo i pojačali 26-elementnu antenu za sedamdesetcentimetarski band koja je zasad ostala čekati još tri takve za identičan komplet na 432 MHz. Svaki dio na antenama i kablovima je trebalo iznova proračunati, mjeriti i načiniti. U tome nam već više godina pomaže “dobri stari MFJ-269”. Kad  brojke i kazaljke pokažu impedanciju i odnos emitirane i reflektirane energije u vrijednosti blizu optimalnih, znali smo da je odrađeni dio posla obavljen uspješno.

Ekipu su činili 9A3TN, 9A2YF i 9A3DZO uz neizmjernu pomoć članova DVD Kaptol kojim se srdačno zahvaljujemo. Bez njihove suradnje mi ovo ne bismo uspjeli.

Svakoj anteni je ugrađen rotator kojim možemo antenu “gospocki“, sjedeći u PPS-u, okrenuti u smjeru našeg sugovornika u radio-amaterskoj vezi. Isto tako, računalo iz pozivnog znaka programom pronađe potreban smjer i pošalje kontrolnom uređju podatak kamo treba okrenuti koju antenu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I evo prvih rezultata: kompletom od četiri antene na 144 MHz smo uspjeli ostvariti vezu s radioamaterom na otočiću Capriju, blizu Napulja!  Razdaljina nije baš rekordna jer je tog dana Zemlja bila pod utjecajem sunčeve aktivnosti blizu maksimalne, a tad još nismo niti znali da nam se približava oblak saharske prašine.