CROATIAN
Amateur Radio
FLORA FAUNA Program
©
"Lets Save the green Planet Earth!"

Croatian Protected Areas
valid for Croatian (9A) and World Flora Fauna Programs
WFF ref.
Name of protected area
Status
IOTA
9AFF-0075
Dubrava - Hanzine
(The island of Pag)
Special forest reserve
EU-170

- "Dubrava - Hanzine": Posebni rezervat šumske vegetacije
- pod zaštitom od 1988. godine
- površina 429ha

Od četiri postojeća rezervata na otoku Pagu (ornitološki rezervati Velo blato, Malo blato i Blato Rogoza), rezervat šumske prirode Dubrava - Hanzine je svakako najljepši i najzanimljiviji.

Ovaj rezervat prostire se na površini od 3,5 km na jugozapadnom dijelu Paške uvale uz staru cestu Pag – Novalja. Udaljen je svega dva kilometra od grada Paga. S jedne je strane omeđen morem i nizom predivnih velikih pješčanih plaža koje su bogate prirodnim izvorima vode, a s druge strane golim kamenjarom najvišeg otočnog vrha Sv. Vid. To jedini pošumljeni dio na području grada Paga s razmjerno očuvanim ostacima izvorne šume hrasta crnike.

Zaštićeni kutak prirode Dubrava - Hanzina predivan park prirode važan i u znanstvenom smislu, jer su istraživanja pokazala da je tijekom stoljeća hrast medunac razvio vrijedan genetski materijal kakav nikad prije nije zabilježen u šumarstvu. Tako je vegetacija na tom području stvorila imunitet na otočnu klimu, inače nemilosrdnu zbog jake bure i posolice.

Na vrijednosti je dobio i pronalaskom dvadeset milijuna godina starih miocenskih naslaga na obližnjoj plaži Crnika koja je bogato paleontološko nalazište te je predložena za zaštitu i postupak je u tijeku.

Radi zaštite ovog paškog najzelenijeg prostora od devastacije, postupljeno je po Uredbi Vlade RH o zaštiti priobalja i u postupku usklađivanja plana iz tog zaštićenog područja su izbačene i one minimalne zone koje su bile predviđene planom iz 2003. godine.

Ovaj biser prirode, velikim nastojanjima Grada Paga nije puno devastiran, osim što je na rubnom dijelu krenula, a onda zakonom prekinuta gradnja objekata, odnosno kuća. To je Prostornim planom Grada Paga zapečaćeno pa više ne bi trebalo biti bojazni od narušavanja, od moguće gradnje u zelenoj oazi na Pagu.


www.9aff.com