CROATIAN
Amateur Radio
FLORA FAUNA Program
©
"Lets Save the green Planet Earth!"

Croatian Protected Areas
valid for Croatian (9A) and World Flora Fauna Programs
WFF ref.
Name of protected area
Status
IOTA
9AFF-0073
Kolansko blato - Blato rogoza
(On the island of Pag)
Special ornithological reserve
EU-170
9AFF-073

- "Kolanjsko blato ": Posebni ornitološki rezervat
- pod zaštitom od 1988. godine
- površina 240ha
- Dio Natura 2000 područja

Kolanjsko blato
je vrlo zanimljivo močvarno područje, jedno od posljednjih močvara u Europi, a nastalo je u doba pleistocena prije 13.000 godina. Kao takvo je zaštićen prirodni rezervat o kojem brine Uprava za zaštitu prirode Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Kolanjsko blato je obalno slatkovodno jezero poplavne livade i s trščacima i vrijedno ptičje stanište tijekom cijele godine. Za neke vrste predstavlja gnjezdilište, za druge odmaralište i hranilište tijekom selidbe, a mnoge ovdje i zimuju. Zabilježene su 163 ptičje vrste, od kojih je 66 gnjezdarica. U trščaku gnijezde veliki trstenjak i trstenjak cvrkutić, svilorepa, čapljica voljak, kokošica, mali gnjurac, crna liska, mlakuša, divlja i glavata patka. Na okolnim i vlažnim livadama pet vrsta ševa su gnjezdarice, od kojih je posebno značajna ugrožena velika ševa. Ovdje gnijezde prepelice te niz ptica pjevica (pastirice, trepteljke, svračci, bjeloguze, kos, slavuj, grmuše, strnadice, zebovke..). Značajne su i gnjezdarice okolnih područja. Crvenokljuna čigra i ugrožena mala čigra gnijezde na obližnjem otočiću, a u blato se dolaze hraniti obiljem ribica gambuzija. Ćukavica gnijezdi po paškim kamenjarima, a često se u većem broju okuplja na kolanjskim livadama. Ugroženi morski kulik, gnjezdarica paških solana, ovdje je redoviti gost. U vrijeme selidbe i zimovanja u tršćacima se sklanjaju i druge ptice, poput eje močvarice te više vrsta trstenjaka, pataka, gnjuraca i drugih. U proljeće dok su okolne livade poplavljene, na njima se odmaraju i hrane razne čaplje, blistavi ibis, a naročito ćurlini za koje je ovo posebno važno područje- zadržava se čak 24 vrste (vivci, prutke, pršljivac, pozviždači, šljuke, žalari i druge). (Izvor: http://www.zadar-nature.hr)


Čeka se trenutak kada će se plod razviti i pokucati na ljusku.Iščekivanje je veliko jer svi hoće znati što se u tako golemom jajetu krije. Za sada je sigurno samo jedno-nijedna životinja koja živi na otoku nije ga mogla snesti.

Na rubnom dijelu močvare Kolanjsko blato, Josip Paladina iz Mandri u Općini Kolan na Pagu pronašao je golemo jaje teško 1,30 kilograma
"Bio sam vrlo iznenađen kada sam na tlu, u nečemu što je bilo kao gnijezdo vidio to jaje," priča Josip Paladina- Đuza. "Razmišljao sam što napraviti jer sam ga mogao ostaviti, ali na otoku ima životinja koja jedu jaja pa bi mogle i ovo. Zato sam ga donio kući, napravio malo gnijezdo i improvizirani inkubator uz kamin i tu ga stavio jer se nadam da će se iz njega nešto izleći.""Ne znam trebamo li se radovati tom jajetu ili ga se bojati," kaže stariji mještanin Kolana, nekada aktivni lovac koji se tridesetak godina amaterski bavi biologijom. "Takvo jaje mogla je snesti samo životinja koja je teška između 60 i 80 kilograma, a toga na otoku nema."
U Kolanjskom blatu je zabilježeno čak 163 endemskih vrsta gmazova, riba i ptica, ali niti jedna od tih životinja nije mogla snesti jaje teško 1,30 kilograma. Zato je pronalazak uzbudio duhove u Kolanu i pokrenuo lavinu pitanja i nagađanja. Neki kažu kako je to nojevo jaje, jaje nekog gmaza ili velike kornjače, međutim, niti jedne od tih životinja na otoku nema. Paladina je pitao i lovce što misle o jajetu, ali mu nisu znali odgovoriti. No, sve važnijim čini se, postaje pitanje što će se iz jajeta izleći.
Za svaki slučaj i zlu ne trebalo, Paladina je improvizirani inkubator ogradio. "Bolje je tako," kaže. "Jaje je čudno pa tko zna, kako je to kod nas na Pagu, mogao bi se izleći kakav izvanzemaljac," u šali kaže Paladina, ali i sam ozbiljno razmišlja o onome što će iz jaja izaći.Uz kamin i improvizirani inkubator je stalno dežurstvo. (Izvor: http://www.ezadar.hr)


www.9aff.com