CROATIAN
Amateur Radio
FLORA FAUNA Program
©
"Lets Save the green Planet Earth!"

Croatian Protected Areas
valid for Croatian (9A) and World Flora Fauna Programs
WFF ref.
Name of protected area
Status
IOTA
9AFF-072
Saljsko polje
(On The island of Dugi otok)
Special botanical reserve
EU-170

- "Saljsko polje ": Posebni botanički rezervat
- pod zaštitom od 1969. godine
- površina 240ha
- Dio Natura 2000 područja

U masliniku Saljsko polje na Dugom otoku koji je zaštićen u kategoriji značajnog krajobraza, nalaze se masline stare i 700 god. Zbog starosti i same veličine stabala, ovaj maslinik ima jedinstvenu botaničku, estetsku i turističku vrijednost. Prema usmenoj predaji pretpostavlja se da su ga sadili stari Grci prije 2000 godina kada su imali svoja naselja na Dugom otoku.

Dug životni vijek maslina ogleda se kroz široke opsege debla kao i neobične oblike debla i krošnje. Ulje dobiveno od ovih maslina nije jako kvalitetno jer se masline zbog veličine stabala ne mogu brati već se skupljaju s poda. Po svojoj starosti, prostranosti i izgledu, maslinik Saljsko polje predstavlja jedinstvenu botaničku, estetsku i turističku vrijednost.

To je prostrani jedinstveni kompleks, lokalno nazivan maslinova šuma. Starost maslina vidljiva je ne samo u opsegu debla pojedinih maslina, nego i iz razne oblikovanosti maslinika u kojemu su vrlo često masline, tzv. 'stupi' izrasle uokolo starih, širokih panjeva (hripa). Ovdje ima maslina čiji promjer u hripi iznosi 5m, a obujam hripe 18m.


Veliki broj stabala koja pripadaju Crkvi označena su crvenim križem.


www.9aff.com