CROATIAN
Amateur Radio
FLORA FAUNA Program
©
"Lets Save the green Planet Earth!"

Croatian Protected Areas
valid for Croatian (9A) and World Flora Fauna Programs
WFF ref.
Name of protected area
Status
IOTA
9AFF-0071
Vukovarske dunavske ade
Special forest reserve
--

9AFF-0071:
1: Vukovarska ada i otočić Daka
2: dijelovi Orlovnjaka i Skendere (Sotinska, aka Vučedolska ada)

- "Vukovarske dunavske ade": Posebni rezervat šumske vegetacije
- pod zaštitom od 1989. godine
- površina 115ha
- Dio Natura 2000 područja

Posebni rezervat šumske vegetacije Vukovarska ada prostire se zajedno s otočićem Daka (45°21'18"N 19°0'38"E) na području lijeve obale Dunava nasuprot grada Vukovara. Vukovarska ada, najvećim je dijelom prekrivena ritskim šumama crne i bijele topole, te dijelom nasadima Kanadske topole, a uz obalu Dunava protežu se plaže dijelom zasjenjene drvećem. Ovaj riječni otok je tradicionalno vukovarsko kupalište, koje se nalazi u pograničnom području sa Srbijom i tek je 2006. godine nakon Domovinskog rata, očišćeno, obnovljeno i ponovno u potpunosti otvoreno za javnost.
U Posebni rezervat "Vukovarske dunavske ade" spadaju također i dijelovi Orlovnjaka i Skendera, tj., Sotinska aka Vučedolska ada.

Vukovarska ada je hrvatski riječni otok na Dunavu, na dijelu gdje ova rijeka čini granicu sa Vojvodinom, odnosno sa Srbijom.

Zahvaljujemo Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije na ustupljenim materijalima i informacijama.

Igre oko Vukovarske ade

Kao što ime govori, nalazi se nedaleko Vukovara. Za vrijeme Jugoslavije, ovaj se otok nalazio u sastavu SR Hrvatske. Tijekom Domovinskog rata JNA je osvojila ovaj otok te ga do daljnjega drži pod okupacijom.

Godine 1992 Hrvatska postaje neovisna. Odlukom Badinterove komisije republičke granice postaju državne tako da Vukovarska ada postaje i službeno hrvatski otok pod srpskom okupacijom. Godine 1998 mirovnim sporazumom Baranja i Istočna Slavonija su vraćene Hrvatskoj, ali Srbija odbija vratiti Vukovarsku adu koja ostaje pod vojnom okupacijom.Pod okupacijom SR Jugoslvije ostaju i još neki otoci na lijevoj obali Dunava poput Šarengradske ade.

Godine 2004. Srbija povlači vojsku sa Vukovarske ade. No, i dalje je prisutna policija Srbije na tom teritoriju. Hrvatski državljani ne mogu pristupiti svojim posjedima na Vukovarskoj adi.

Srbija još uvijek odbija vratiti Sarengradsku adu Hrvatskoj odbijajući ispoštovati odluke Badinterove komisije zahtjevajući promjenu granice kako bi mogla anektirati ovaj otok. Srbija inzistira da razgraničenje treba ići sredinom rijeke Dunav. Granica sredinom Dunava je mirovnim sporazumom iz 1998. određena kao privremena. Kako ona u 80% slučajeva ide na korist Srbije, srbijanske vlasti nastoje tu granicu uspostaviti za stalno (24. srpanj 2010.).


www.9aff.com