CROATIAN
Amateur Radio
FLORA FAUNA Program
©
"Lets Save the green Planet Earth!"

Croatian Protected Areas
valid for Croatian (9A) and World Flora Fauna Programs
WFF ref.
Name of protected area
Status
IOTA
9AFF-0060
Zeleni vir & Vražji prolaz
Special geomorphological reserve
--

Pesebni geomorgološki rezervat Zeleni vir i Vražji prolaz nalazi se oko 1000 metara jugozapadno od mjesta Skrad, u Gorskome Kotaru.

Zeleni vir (345 m) je snažan izvor u dnu plitke spilje što se nalazi podno sedamdesetak metara visoke, živopisne slojevite stijene niz koju se, kao kakva bijela zavjesa, ruši potok obasipajuci ulaz tisucama kapljica. Ime je dobio po smaragdno – zelenoj boji vode jezerca ciji se izvor u spilji i ne primjecuje. Njegove vode, zahvacene manjom branom, ulaze u podzemni kanal kojim odlaze do hidrocentrale, izgradene 1921. godine, koja je ujedno i prva hidrocentrala sagradena u Gorskom kotaru. U neposrednoj blizini hidrocentrale nalazi se lijepo ureden izletnicki dom s restoranom koji nudi domaca goranska jela, jela od divljaci, slastice od borovnica i drugog voca te nadaleko poznatu skradsku štrudlu. Izletnicki dom Zeleni vir osim ugostiteljske ponude nudi i smještaj u lijepo uredenim sobama u potkrovlju.
Izlet u Zeleni vir najbolje je povezati s posjetom Vražjem prolazu. http://www.tz-skrad.hr/index.html.

U posjet rezervatu krenće se iz mjesta Skrad, koje se nalazi na staroj cesti Rijeka – Zagreb. U Skradu su željeznička i autobusna postaja, a uska, strma, zavojita i dijelom asfaltirana cesta vodi do planinarskoga doma na ulazu u rezervat. Iz Broda na Kupi (državna granica!) prema Zelenom viru može se krenuti asfaltiranom cestom koja vodi prema Skradu, važno je samo kod zaselka Planina Skradska krenuti odvojkom za Zeleni vir.

Od parkirališta markiranom stazom prema slapu Zeleni vir, od njega strmim i zavojitim putom prema Skradu (željeznička postaja). Slijediti valja prugu prema jugu do njenog raskrižja s bijelom cestom. Tom cestom spušta se nizbrdo, markiranim putom do kanjona (spilja Muževa hiža) te kanjonom Vražji prolaz natrag do parkirališta.

Kategorija zaštite: posebni rezervat – geomorfološki
Godina proglašenja: 1962.
Površina: 200 ha
Položaj: na području Općine Skrad (Gorski kotar)
Nadmorska visina: 302 -650 m
Flora: proljetni vrijes, sivkasti lavlji zub, alpska tustica, bijeli zvjezdan
Fauna: obalčari, tulari, pjegavi daždevnjak, potočna pastrva, riba peš
Vegetacija: zanimljiva je termofilna šuma crnoga graba i proljetnog vrijesa
Zanimljivosti: mostići kroz kanjon Vražji prolaz

(Izvor: JU Priroda)


www.9aff.com