Uvijek sam imao skromnu opremu, malo "posuđenu", malo vlastitu ... Antene sam uglavnom pravio sam, prilagođavao ih „svom“ prostoru jer mjesta u gradu nije bilo a na vikendici sam se mogao "opustiti" i praviti antene po želji

Prvi moj  PPS nisam snimio jer je to bilo tako davno da ni sanjati nisam mogao da će mi trebati za moje internetske stranice. A sve je to bilo još dok nisam ni imao osobnu pozivnu oznaku. Sommerkamp FT 277B i običan dipol (bio sličan inverted U. Pazite, ne inverted V!) i puno volje. Susjedi su se ponekad ljutili zbog TVI (nije stalno bilo TV programa pa nisam stalno ni uzrokovao TVI, ne ako je FT bio ugašen, HI)

Drugi uređaj je bio Kenwood TS440S linija. Lijepi mali uređaj (ispravljač,antenska kutija i vanjski zvučnik). Zauzimao je upravo toliko prostora koliko sam tada imao mjesta pod stepeništem. Jedna stolica i puno bolje antene. Čak sam imao i dvoelementni kvad za 14, 21 i 28 MHz. Kvad je bio postavljen na 10-tak metara visokom stupu i dosta je lijepo izgledao dok nije bilo vjetra..., a onda kao hobotnica. Radio je fantastično. Da bi ga "ušminkao" prijatelji i ja smo ga skinuli i ojačali… i nikada nisam imao dovoljno dobar SWR kao prije. Zato sam kupio FB 33 beam koji me služi i danas.

Poslije njega je došla linija Drake TR7. Bio sam jako zadovoljan  uređajem sve dok se nisam razbolio. Ležao sam u krevetu, a zaboravio sam otkopčati antene iz uređaja. Supruga je rekla da je čula pucketanje (ah ta statika!) pred oluju ali joj je bilo žao buditi me. Izlazni tranzistori su se „razbolili“ više nego ja. Nakon neuspjelog popravka prodao sam TR7 liniju. Onako u rimfuzi.

 Zatim sam kupio Yaesu FT-920. Uređaj sa kojim sam bio izuzetno zadovoljan. Kako je lijepo bilo sa njime raditi.  Em je bio velik, em težak. A onda se jedno ljeto na vikendici u pola bijelog dana spustio mrak. Brzo sam otkopčao sve antene, sve kablove iz zida, otkopčao televizor, računalo… Znao sam da dolazi oluja, a poznavao sam i statiku. Onda me jedan grom ošamutio Kad je udrio u hrast 100 m daleko od vikendice. Oluja brzo prošla, ali su svi moji uređaji bili uništeni (TV, računalo, Unimer 3, svi osigurači...). Još danima sam pronalazio štetu. Iz utičnice u zidu "preskočila" munja na uređaj (oko 30 cm) i zamračila ga. Na stolu ostala samo izgorena crna mrlja. Od mog FT-920 nula bodova. Još me i neki zagrebački majstori (9A7...) izvarali. Na kraju i ovaj uređaj ode u rimfuzi..

Sada imam Kenwood TS-2000. Kupio sam ga 25. srpnja 2007.g. Ne mogu reći da sam nezadovoljan, ali mi je malen, lagan i sav je nekako siv. Nekoliko dana nakon kupnje pita me supruga: "Pa šta ne valja? Danima kako si kupio uređaj, a nisi ga još ni upalio.". Uređaj je dobar i sve ima osim težine i veličine. Uređaj je dobar i ima sve osim težine i veličine. Mi stari radioamateri smo naučili na veliko i teško.

OSTALI UREĐAJI

I svih tih godina gotovo isključivo sam radio na KV. UKV veza imam svega nekoliko stotina. Zato se i nisam trudio nabaviti nešto kvalitetnije za 144 MHz. Uređaje koje sam imao (vidi slike TR9130, TM241E, taster ETM 5C, DJ-F1, P-210 i FT23R) uglavnom sam koristio za slušanje ili za klaster.

ANTENE I OSTALO

Tu nemam puno za pokazati. Trenutno kod kuće u Našicama (JN95bl) koristim GAP Titan DX za HF . Ostale antene su na vikendici kraj sela Gat  (JN95dr).

Ovo na slici je bio Donitov dvoelementni kvad. Onda uz dosta muke i rada i uz pomoć MFJ 259B napravio sam dvoelementni kvad za WARC opsege.

 Ostali su samo "štapovi", a žice i sve ostalo sam sam pravio. I jako dobro radi. Odradio sam sve što sam čuo na radio stanici uz ne baš puno muke u velikoj gužvi.

Iznad FB 33 je bila 7 elementna yagica (samogradnja) za 6m ali sada je samo 5 elementna.

Pored toga tu su još dipoli za 160m, 80m i 40m (sve samogradnja).

BALUN

Za niže opsege (40, 80 i 160m) imam dipole. Balune sam pravio po uputama 9A4ZZ Mladena. Nisam baš najsretniji sa rezultatima (mislim na održane veze), ali bolje ne mogu. Imam doživotno vremena pa ću već vidjeti što ću u budućnosti.

Malo sam zastao u razvoju jer sam zadnji puta pao zajedno sa banderom!!! Bandera je bila trula uz zemlju i dogodilo se. Bio sam vezan pojasom, stajao na ljestvama (naslonjene na banderu) i počeo lagano tonuti prema zemlji. Pao sam u žito i sreća što je susjed vidio pa mi došao odvezati pojas jer sam nisam mogao. stradao samo moj ponos.

Mogao bih na stranice staviti puno više slika o povijesti mojih antenskih uradaka... jer bilo je tu GP antena, dvoelementih yagica i raznih drugih čuda. Što god su smislili Rothamel i drugi, ja probao.

Posebno sam bio zadovoljan dvoelementnim kvadom  za 20, 15  i 10m (davno napravio). Izgledao je na vjetru kao pauk. Govorili su mi da je "ružan" i nagovorili me da pravim novi. Novi nikada nije bio tako dobar i "porušio" sam ga (sa zadovoljstvom).