Klub je utemeljen 24. prosinca 1947. godine. Ovdje možete vidjeti podatke o klubu, informacije o našim aktivnostima, popis aktivnih i bivših članova, interesantne fotografije, provjeriti da li se nalazite u našim dnevnicima i druge korisne stvari. Ponosni smo što je svih ovih godina kroz klub prošlo preko 1.200 članova.. Jedan od osnivača Božidar Pasarić 9A2HL (stoji)
Obavijest članovima kluba
Izvršni odbor radiokluba poziva zainteresirane članove, koji žele raditi u sekciji za amatersku radiogoniometriju, da se jave u četvrtak, 20.11.2015., od 18 do 19 h, ili na mail kluba, 9a1bop@gmail.com .
Želja nam je osposobiti više članova, koji bi radili ARG sa školskom djecom u osmogodišnjim školama.
Predavanje: Projektiranje žičanih antena
Dana 22. 10. 2015. u 18.30 sati u prostorijama kluba, klub organizira predavanje na temu:

Projektiranje žičanih antena programom MMANA-GAL.

Predavač je doc. dr. sc. Zlatko Tonković, dipl. ing. strojarstva, 9A2G.

Uz upoznavanje s teoretskim dijelom programa bit će prezentiran žičani antenski sustav za 1.8MHz, koji će klub podignuti na svojoj lokaciji Banovo Brdo.

Radovi na "Banovom brdu" 27.6.2015. i 8.8.2015.
Ovih dana članovi kluba radili su na lokaciji natjecateljskog centra "Banovo brdo". Kopali su temelje ispod kontejnera, betonirali, premjestili su kontejner, uređivali su prostor oko centra.

Posjet proslavi 90 god. Radio kluba Novi Sad, 13.6.2015.
Po pozivu RK „Novi Sad“ bili smo na proslavi 90. god postojanja RK „Novi Sad“. Predstavnici RK „Osijek“, naši članovi 9A6BQL Vladimir Vujnić i 9A7SIO Slavko Milaković, prisustvovali su proslavi u izletištu Testera na Fruškoj Gori. Bilo je svečano, uručene su nagrade zaslužnim članovima kao i nagrade za takmičenja u organizaciji RK Novi Sad. Skup je pozdravio predsjednik RK YU2MEX Milan, koji je uručio i nagrade. Nakon pozdravnog govora i podjela nagrada pristupilo se ručku u svim količinama. Bila je i svečana torta za 90. rođendan Radio kluba. Nakon druženja i proslave, kada se sve pojelo i popilo, krenuli smo kući bogatiji za jedno lijepo druženje radio amatera.
Održan VII Hamfest
16. 5. 2015. godine, u Osijeku, na sportskom aerodromu Čepin - Osijek, održan je 7. Hamfest. Uz druženje, radioamateri su izlagali, prodavali i razmjenjivali HAM opremu. Centar tehničke kultre Osijek predstavo je sustav „Fishertehnik“ iz područja robotike. Tijekom HAMFEST-a zainteresirani posjetitelji mogli su provjeriti ispravnost svojih radiouređaja. Dio događaja pogledajte na slikama.

Održana su i predavanja o kontest softveru N1MM (predavač: Aleksandar Jugović, 9A3XV), o digitalnim komunikacijama i o novim standardima u WI-FI mrežama (predavač: Goran Iskra, dipl. ing. el.). Održana je i prezentacija koaks kablova (prezentacija: Marijan Patača). Pogledajte video prezentacije.

Poziv na VII Hamfest
Obaviještavamo zainteresirane klubove i pojedince da će se VII Hamfest održati 16. 5. 2015. na Sportskom aerodromu Osijek
Svečano otvorenje HAMFEST-a bit će u 10:00 sati.

Uz izlaganje i prodaju HAM opreme organizirali smo i slijedeća prigodna predavanja i prezentacije:

1. Kontest softver N1MM, u 11:00 sati. Predavač: Aleksandar Jugović, 9A3XV

2. Digitalne komunikacije – pogled iznutra, u 12:00 sati. Predavač: Goran Iskra, dipl. ing. el.

3. 802.11ac – Novi standardi u WI-FI mrežama, u 13:00 sati. Predavač: Goran Iskra, dipl. ing. el.

4. Prezentacija koaks kablova i konektora tvrte Comscope (bivša tvrtka Andrew), u 14:00 sati

Centar tehničke kultre Osijek će za najmlađe posjetitelje predstaviti sustav „Fishertehnik“ iz područja robotike. Elementi sastavljeni u navedenoj tehnici bit će, s prikazom funkcioniranja, prikazani u „Robopro“ programu.

Tijekom HAMFEST-a zainteresirani posjetitelji će na posebnom štandu moći provjeriti ispravnost svojih radiouređaja.

U suradnji s Aeroklubom Osijek zainteresiranim posjetiteljima će biti omogućen panoramski let iznad Osijek i Baranje.

Restoran u sklopu Sportsko – poslovne zračne luke Čepin radi od 8:00 do 22:00 sata, s popularnim cijenama tijekom HAMFEST-a.

Za sve posjetitelje koji žele tijekom HAMFEST-a izložiti svoju opremu, korištenje štandova u pristanišnoj zgradi je besplatno. Štandovi su na raspolaganju od 8:00 sati do završetka HAMFEST-a.

Poziv na skupštinu
Zasjedanje izborne skupštine Radiokluba "Osijek" održat će se u četvrtak 5. 3. 2015. godine u Domu tehničke kulture u velikoj sali (2. kat), Križanićev trg 1, sa početkom u 18 sati.
Održan VI Hamfest
Prethodnih dana smo se trudili urediti prostor na kojem će se dogoditi Hamfest. Stalno kiša, kiša ... Subota osvanula u istom ritmu... Još fina "podešavanja" i otvaramo vrata Hamfesta.

Dolaze gosti i započinje uobičajeni ritam Hamfesta. Predsjednik RK "Osijek" Tiho 9A7GA svečano otvara Hamfest, pozdravlja goste od predsjednika HRS-a Zdenka 9A2HI, 9A8A Mark DXCC checker, sve udruge i njihove članove koje imaju radionice, goste ...

Tu su i gosti iz Budimpešte HA5NP Robi i HA7RY Tomi. Robi je donio opremu i vrši mjerenja i testiranja opreme. Dosta zainteresiranih tako da je dolazak Robija pun pogodak. Društvo mu pravi Tomi HA7RY učesnik više interesantnih ekspedicija (VK9WWI, C6AGU, 5K0T, VK9GMW , TX3A sa Georgeom (AA7JV) a posljednja ekspedicija je bila PT0S). Stvarno ugodni razgovori o svim ekspedicijama, antenama i drugom opremom.

Ovaj puta smo organizirali i druge sadržaje (radionice) jer smo imali najavu dolaska više djece iz raznih osječkih škola (ali nevrijeme ....). Na našu žalost iz tog razloga neke aktivnosti se i nisu mogle provesti (ARG, prezentacija Aero kluba Osijek ...). Po slikama će se vidjeti tko nam je sve bio na Hamfestu ...

Naš član Mišel održao je interesantnu radionicu o APRS-u.

Normalno, i restoran u sastavu Sportskog aerodroma bio je interesantno mjesto okupljanja i "lovačkih" priča. Kiša nije smetala, čak je bilo i dodatnog "podmazivanja".

Zahvaljujemo svima na posjetu i potpori u provedbi VI Hamfesta.

I naravno ... vidimo se 2015. godine.

Radioklub Osijek