Obavijesti za godinu 2014.

i poruke članovima i drugim radioamaterima
Molimo da slike ili priloge šaljete na klupski e-mail


Održan VI Hamfest

Prethodnih dana smo se trudili urediti prostor na kojem će se dogoditi Hamfest. Stalno kiša, kiša ... Subota osvanula u istom ritmu... Još fina "podešavanja" i otvaramo vrata Hamfesta.

Dolaze gosti i započinje uobičajeni ritam Hamfesta. Predsjednik RK "Osijek" Tiho 9A7GA svečano otvara Hamfest, pozdravlja goste od predsjednika HRS-a Zdenka 9A2HI, 9A8A Mark DXCC checker, sve udruge i njihove članove koje imaju radionice, goste ...

Tu su i gosti iz Budimpešte HA5NP Robi i HA7RY Tomi. Robi je donio opremu i vrši mjerenja i testiranja opreme. Dosta zainteresiranih tako da je dolazak Robija pun pogodak. Društvo mu pravi Tomi HA7RY učesnik više interesantnih ekspedicija (VK9WWI, C6AGU, 5K0T, VK9GMW , TX3A sa Georgeom (AA7JV) a posljednja ekspedicija je bila PT0S). Stvarno ugodni razgovori o svim ekspedicijama, antenama i drugom opremom.

Ovaj puta smo organizirali i druge sadržaje (radionice) jer smo imali najavu dolaska više djece iz raznih osječkih škola (ali nevrijeme ....). Na našu žalost iz tog razloga neke aktivnosti se i nisu mogle provesti (ARG, prezentacija Aero kluba Osijek ...). Po slikama će se vidjeti tko nam je sve bio na Hamfestu ...

Naš član Mišel održao je interesantnu radionicu o APRS-u.

Normalno, i restoran u sastavu Sportskog aerodroma bio je interesantno mjesto okupljanja i "lovačkih" priča. Kiša nije smetala, čak je bilo i dodatnog "podmazivanja".

Zahvaljujemo svima na posjetu i potpori u provedbi VI Hamfesta.

I naravno ... vidimo se 2015. godine.


VI Hamfesta mediji...

Objavljen je kratak članak i u Glasu Slavonije. Klikom miša na logo Glasa Slavonije možete pročitati sadržaj ...


VI Hamfesta dobra vijest - mjerenje...

Nakon što nismo mogli osigurati da YU7FA Željko bude nazočan Hamfestu (carinski problemi) smo dogovorili da sa istim "zadatkom" na Hamfest dođe HA5NP.
Robi je večeras (28. travnja) potvrdio svoj dolazak.
Molimo vas da nam se elektronskom poštom najavite za mjerenje i provjeru uređaja.

Najavu Hamfesta sa programom i drugim informacijama možete vidjeti ako kliknete na slike portala ...


Novosti u svezi VI Hamfesta

Sa HRS-om je potpisan ugovor o suorganizaciji VI Hamfesta. Vrlo smo zadovoljni ovom činjenicom jer je prvi puta HRS podržao naš Hamfest (Hamfest je dio programa rada HRS-a za ovu godinu usvojen za zadnjoj skupštini). Dolazak na Hamfest najavio je i Predsjednik HRS-a, kolege iz ZRF-a i drugi.

Programom aktivnosti planirana je i radionica mjerenja i provjere uređaja Željko YU7FA. Međutim, došlo je do nepremostivih problema oko privremenog izvoza i potom uvoza opreme (Željko bi morao po papire u Beograd ... itd) tako da se radionica vjerojatno neće održati. Još smo u pregovorima sa jednim radioamaterom iz Mađarske ali i ovo još "visi u zraku".

Razgovarali smo i dogovorili prodaju pića na Hamfestu kao i prehranu na samom aerodromu kao i prošle godine.

Podsjećamo sve zainteresirane da je krajni rok za prijavu kandidata za polaganje ispita "P" razreda. Zbog tehničkih detalja kao i zbog pravilnika (pogledaj stranice HAKOM-a) dužni smo obaviti određene predradnje.

Molimo zainteresirane izlagače da se prijave na klupski email oko rezervacije stola.


Izvještajna godišnja skupština

10. travnja održana redovita izvještajna godišnja skupština kluba.

Uobičajen dnevni red, izvješća i malo rasprave te na kraju usvajanje izvješća (pogledaj dnevni red malo niže) i plana za ovu godinu.

Ove godine kao gosti bili su nam prijatelji iz susjednih klubova sa kojima izvrsno surađujemo (Belišće, Čepin i Josipovac). Posebno nas je obradovala posjeta klubova iz BiH: RK iz Brčkog E77CFG (E74VT Terzo, E77LSB Safet), RK iz Stjepan polja E73ESP (E74QI Rešad) i RK Srebrenik (E75SK Šemso, E75HM Mirza, E76MF Mirhan te Nihad koji još čeka svoj znak).

A prije i poslije skupštine uz čašicu pića ugodno druženje i radioamaterski razgovori u našim prostorijama.


VI Hamfest - Program događanja

Usvojili smo okvirni plan događanja VI Hamfest. Kažemo "okvirni" jer su moguće manje korekcije budući još čekamo odgovore nekih izlagača. To znači da program može biti sadržajniji.

08-09,30 sati - okupljanje izlagača i postavljanje štandova

10.00 sati - otvaranje HamFesta

10.15 sati - razgledanje štandova i početak druženja

- prezentacija Loctite ljepila

- radionica mjerenja i provjere uređaja Željko YU7FA

10.30 sati - radionica Aero kluba Osijek (ZTK Osijek)

- radionica ZTK Osijek – Sastavi-rastavi računalo

- radionica i kratko predavanje o ARG-u, Echolink-u i APRS-u

11 sati - Polaganje ispita za "P" razred.

Provjera QSL karata za DXCC. Na HamFest-u će biti prisutan DX Checker Mark 9A8A.

Kao i svake godine predviđen je u suradnji s Aero klubom panoramski let, ovisno o broju zainteresiranih.

Aktivan će biti i QSL biro pa ako imate QSL karte možete ih predati na Hamfestu.

Info pult će se nalaziti na aerodromu a pozvati nas možete na R-2, RU-0

Napominjemo da su stolovi za izlagače besplatni i da je osiguran parking.

Na sportsko aerodromu se nalazi restoran gdje se možete nastaviti družiti uz jelo i piće.

45°32'29.91"N
18°38'44.87"E


VI Hamfest - Ispiti i razna mjerenja uređaja

Obavještavamo zainteresirane klubove i pojedince da će se u sklopu VI Hamfesta održati ispiti za "P" razred. Molimo da nam se što prije javite na 9a1bop@gmail.com ili franjo.kokoric@gmail.com.

Također će biti moguće izvršiti mjerenja i provjera uređaja profesionalnom opremom. Mjerenja će svojom opremom izvršiti Željko YU7FA. Molimo vas da se najavite kako bi sa Željkom uskladili aktivnosti.


REDOVITA SKUPŠTINA - 10. travnja 18. sati

Temeljem članka 30. stavak 3 sazivam REDOVNU sjednicu Skupštine Kluba. Skupština će se održati 10. travnja 2014.g. s početkom u 18 sati u Domu tehnike (dvorana na drugom katu). Za sjednicu Skupštine predlažem slijedeći

Dnevni red:

1. Izbor radnih tijela Skupštine

a) Verifikacione komisije

b) Radnog predsjedništva

c) Zapisničara i dva ovjerovitelja

2. Podnošenje izvješća

a) Verifikacione komisije

a) O radu kluba u protekloj godini

a) Blagajnika o financijskom poslovanju

a) Nadzornog odbora

3. Rasprava po izvješćima te njihovo usvajanje

4. Plan rada i financiranja za naredno razdoblje

5. Rasprava o planu rada i financiranju i

6. Različito

Podsjećamo vas da sve dokumente o radu skupštine možete naći na našim internetskim stranicama.

U Osijeku, 14. ožujka 2014.

Predsjednik RK Osijek

Tihomir Štrekelj, 9A7GA

Molimo sve aktivne i bivše članove kluba da prisustvuju održavanju skupštine te da obavijest prenesu članovima koji nemaju internet.


Proradio - Echo Link

Echo Link je softwer za komunikaciju preko interneta. Program omogućava uspostavu govorne veze između radio postaja diljem svijeta preko interneta ili preko interneta i radio postaje. Program je besplatan.

Echo Link je spojen preko našeg repetitora RU0.

Kratke upute: Program se može preuzeti ovdje sa stranice. Nakon instalacije programa na računalo potrebno je obaviti jednu formalnost, a to je registracija na Echo Link, bez koje nije moguće koristiti ovaj sustav. Registracija se najlakše i najbrže obavlja slanjem skenirane dozvole za rad na e-mail adresu validation@echolink.org , nakon čega će u kratkom roku administrator odrediti broj noda i korisnika obavjestiti povratnim e-mailom. Računalo mora biti opremljeno SB (zvučnom) karticom, slušalicama (zvučnikom), mikrofonom i mora postojati kvalitetna i brza veza na internet (min. brzina 33.6 kbps). Računalo može biti i 486 na 100MHz, 48Mb RAM-a, 2Gb HDD, sa Win98SE. Detaljnije upute možete pronaći na internetu.


Međunarodni dan Civilne zaštite - vježba

Ovogodišnja vježba operativnih snaga zaštite i spašavanja OBŽ održana je u petak 28.02.2014. a povodom Međunarodnog dana Civilne zaštite (01.03.2014.) Sama vježba je zamišljena kao tehnološki akcident izazvan ljudskom greškom. Zbog nemogućnosti samostalnog gašenja požara, djelatnici i pripadnici vatrogasne postrojbe Te-To, Osijek traže pomoć JPVP Osijek. Nastalom vatrenom stihijom ugroženi su izravno životi kako djelatnika toplane tako i stanovništva koji žive u neposrednoj blizini Te-To Osijek. Cijelom tom novonastalom situacijom podignute su sve relevantne i potrebite snage zaštite i spašavanja OBŽ. Ponovno smo imali kao radioamateri svoje mjesto te smo, sada, kao dio operativnih snaga i spašavanja dali svoj obol u vježbi. Više puta isticana je potreba uvezivanja svih snaga sustavom veza odnosno jednog operativnog centra koji ce koordinirati snagama na terenu i pružati potrebiti pomoć izvršavanju zadaća tijekom mogućih ugroza ljudi i materijalnih dobara. Po prvi puta smo učestvovali na vježbi kao postrojba za komunikacije i tehničku podršku Civilne zaštite OBŽ koju je vodio Rec 9A2C. U operativnom dijelu su još sudjelovali Robert 9A3DLR, Darko 9A3DZI i Deni 9A7BPB a moj dio je bio vezan uz programiranje te službeni dio protokola tijekom prijema u županiji (9A7GA). Zahvaljujem se dečkima na sudjelovanju i vjerujem kako ćemo se ponovno vidjeti na nekoj od vježbi (bolje nego u nekoj stvarnoj situaciji).

O vježbi i na
http://www.glas-slavonije.hr/227677/3/Vatrogasci-Hitna-Civilna-zastita-i-ostali-pokazali-punu-spremnost

Nekoliko slika ....


Radionica o digitalnim vrstama radaaa

Večeras (16. sijenja) održana je radionica o digitalnim vrstama rada za članove i prijatelje kluba. Radionicu je vodio Koki, 9A2TN.


Postavljanje novog rotatora

Danas (20. siječnja) nakon višednevnih priprema organizirana je radna akcija u klubu (lokacija u Tvr?i). Postavljali smo novi rotator Yaesu G-1000DXC. Vrijeme nas je poslužilo a glavni izvodžači (vidi slike) bili su Zdenko 9A3SO, Marijan 9A2C a podršku sa zemlje imali su od Gorana 9A6DEM i predsjednika Tihe 9A7GA. Nešto kasnije sa fotoaparatom im se pridružio Koki 9A2TN.

Slijede slike ....


Radionica o digitalnim vrstama rada

Večeras (16. sijenja) održana je radionica o digitalnim vrstama rada za članove i prijatelje kluba. Radionicu je vodio Koki, 9A2TN.


DOMJENAK ZA BOŽIĆ I NOVU GODINU

Održan domjenak za sve članove kluba, prijatelje i suradnike.

Bilo nam je drago što su nam u goste došli prijatelji iz Dalja, Čepina, Josipovca i Vukovara.

A kako je bilo? Pogledajte slike


Radionica - DIGITALNE KOMUNIKACIJE

Radionica ae se održati u četvrtak 16. sijenja u prostorijama kluba. Ako bude opravdanih razloga da zbog zauzetosti zainteresiranih, datum možemo pomaknuti. Molimo da se na vrijeme obavijesti organizatore na klupski e-mail ili osobno elanovima IO.


Članarina - obavijest

Obavještavamo sve članove da je iznos klupske članarine ostao isti dok je članarina za HRS 100 kn bez časopisa. Ostale kategorije članarine za HRS pogledajte na stranicama HRS-a.

Klupska članarina od 1. travnja je 80,00 klupska a 150,00 kn za HRS.

O članarinu možete uplatiti svakog četvrtka na klupski dan.

Kako ne bi bilo dodatnih problema podsječamo vas da po Statutu HRS-a član HRS-a može biti samo radio klub ili savez (npr. ZRS). Pojedinac NIKAKO! To podrazumjeva da se i članarina mora uplatiti preko kluba. O svakoj uplati mi obavještavamo HRS i tek nakon toga možete preko kluba dobiti potvrde o članstvu (a bez nje ne može se dobiti radio dozvola...).