DOMJENAK ZA BOŽIĆ I NOVU GODINU

Pozivamo sve članove kluba, prijatelje i suradnike na domjenak u organizaciji kliuba.

Poziv sa detaljima možete vidjeti OVDJE


Radionica - DIGITALNE KOMUNIKACIJE

Izvršni odbor je donio odluku da zimski period "iskoristimo" za nekoliko radionica koje bi bile korisne ne samo članovima kluba nego i radioamaterima susjednih klubova i svim zainteresiranim građanima.

Prva radionica bit će "Digitalne komunikacije"

Kako bi se što kvalitenije pripremili molimo da se svi zainteresirani za radionicu jave na naš email 9a1bop@gmail.com

Potrebno je da se javite kako bi mogli osigurati potreban materijal i druge uvjete za što kavalitetniju radionicu.

Datum održavanja prilagodit ćemo potrebama polaznika.


9A7GA - Tiho

Od 05. listopada Tiho koristi novu pozivnu oznaku 9A7GA. Ono E na kraju prijašnje oznake negdje je izgubio !!!!

Nadamo se da nije zaboravio običaj da u klub dođe sa bocom (ne praznom) na kojoj je nova pozivna oznaka.

Čestitamo Tihi i želimo mu puno novih DXCC zemalja.


Sahrana, obavijest - Kruno 9A2OM

Obavještavamo sve članove, prijatelje i znance  da će sahrana Krune Ferića biti u srijedu 6. studenog u 12:40 sati na Aninom groblju u Osijeku


Preminuo Kruno 9A2OM

Danas 02.11.2013. g. iznenada je preminuo naš dugogodišnji, zaslužan član i višegodišnji predsjednik kluba Krunoslav KRUNO Ferić – 9A2OM. Svi smo bili zatečeni tom tužnom viješću. Svojim predanim radom i angažmanom u klubu uvelike je pomogao uspješnom radu kluba. Posebice je zaslužan u organiziranju rada u klubu, svih vrsta akcija i opermanju kluba radioamaterskom opremom. Kao takav dobio je mnoga priznanja u klubu, ZTK grada i OBŽ kao i Hrvatskog radioamaterskog saveza.
Pamtit ćemo ga kao vrijednog i uvijek spremnog člana našeg kluba i zahvalni smo mu za sve što je učinio.
Još neznamo kada će biti pokop dragog nam Krune kao ni mjesto. Članove kluba i prijatelje kao i druge radioamatere informirat ćemo preko naših stranica, usmeno i preko HRS-a.

Neka mu je laka hrvatska zemlja.


Bili smo u Holicama (OK)


Preminuo naš Drago 9A4RO

Dana 27.06.2013. iznenada je preminuo naš član Dragutin Katruša – 9A4RO. Svi smo bili zatečeni tom viješću. Svojim ponovnim angažmanom u klubu uvelike je pomogao u našim zadnjim aktivnostima vezanim oko HamFesta i nedavnih radnji oko visokog vodostaja i mogućih poplava.
Pamtit ćemo ga kao vrijednog i uvijek spremnog člana našeg kluba.
Pokop će se održati 01.07.2013. u 13 sati na Centralnom groblju.

Neka mu je laka hrvatska zemlja.


Na Vinkovačkoj TV o "Orahovici"

Danas, 4. lipnja 9A7GAE Tiho i 9A2TN Koki gostovali su na Vinkovačkoj TV u emisiji "Tu oko nas". Program je išao uživo a razgovor je trajao desetak minuta. Tema je bila ljetni kamp "Orahovica". Kako gledatelji nisu upoznati sa temom morali smo malo proširiti osnovnu temu. Nadamo se da će ovaj dio emisije biti objavljen negdje na internetu pa ćemo postaviti link.


Proradio D-Star repetitor

Nakon svih problema i usklađivanja vremena, 30.05.2013., uspjeli smo pustiti u rad D-Star repetitor na nasoj lokaciji Djakovština. Repetitor je, kao što znate ili ne, isključivo za digitalni način rada tako da nam za sada bas neće biti od veće koristi jer nemamo previše uredjaja koji mogu u DV modu raditi.

No, kako god bilo, uspjeli smo to postaviti i pustiti u rad. Zahvaljujemo se našem kolegi iz Zaboka, Kreši 9A5K, koji je uspio naći vremena i izvršio zadnja podešavanja. 9A7GAE, Tiho je instalirao programe na laptop i nešto kasnije samo je uključio neke od kablova. Naravno, sve je to smo obavljeno na daljinu preko TeamViewer-a. Do potpunog funkcioniranja potrebno je još pričekati registraciju, u mrežu D-Star repetitora, koju je Krešo poslao odmah jučer. Nakon toga će to biti jedan od ulaza/izlaza koji će se moći koristiti za spajanje na repetitore diljem svijeta putem interneta.

Jednostavnije rečeno tek onda ćemo biti "u problemu" jer ćemo se morati naučiti kako koristit sve mogućnosti a ima ih mnogo.


Sajam informiranja mladih i klub - 24. svibnja

Na trgu Slobode održan je IMOS uz sudjelovanje i našeg kluba (nazočni 9A7GAE iTiho i 9A4RO Drago. Evo nekoliko slika ...


Ljetni kamp Orahovica 2013

U izborniku smo dodali novu stranicu "Ljetni kamp Orahovica 2013". Na njoj možete pročitati Program kampa a kasnije i sve detalje i upute, nove informacije o kampu.

Molimo sve klubove, pojedince radioamatere i prijatelje da svojom promidžbom pokušaju upoznati sve potencijalne polaznike kampa. Da iskoriste osobna i druga poznanstva sa školama i njihovim djelatnicima, posebice sa naše i susjednih županija kako bi se što više djece prijavilo za kamp sa ovih područja.


5.Hamfest - odjeci....

Primili smo neke poruke o dobroj organizaciji 5.Hamfesta, na internetu smo pronašli linkove na kojima se govori o 5.Hamfestu ...


11.svibnja - održan 5.Hamfest

Nekoliko uvodnih rečenica a onda neka slike pričaju priču.

Odmah zaključak organizatora, uspješno održan 5. Hamfest. RK "Osijek" je učinio sve da program bude ispunjen i da se gosti ugodno osječaju u našoj sredini. Gostiju je moglo biti i više ali možemo spomenuti da ih je bilo od Zagreba do Vukovara, svih okolnih gradova, Mađarske, Srbije i BiH.

Kako je i red predsjednik RK "Osijek" Tihomir Štrekelj, 9A7GAE pozdravio je goste, posebno gospođu Ružicu Bartoloti Slišković i predsjenika HRS-a Zdenka Blažičevića. Uvodne riječi a onda je 5.Hamfest službeno otvoren.

Održani su ispiti a od 32 prijavljena kandidata ispit za "P" razred položilo je 29 kandidata iz Slatine, Đakova, Vukovara i Osijeka. Hamleti su imali čast da im diplome uruči predsjednih HRS-a Zdenko Blažičević 9A2HI. Obradi dokumentacije pomogla je "naša" Ljilja Božak. Povjerenstvo Franjo Kokorić, 9A2TN (predsjednik) te članovi Julije Novak 9A2JY i Zdenko Kokanović 9A3SO bili su efikasni i ne previše strogi.

O svim ostalim stvarima neka se prepričava među posjetiteljima, internetskim stranicama... Ako imate potrebu nešto komentirati, javite nam da i to objavimo!

I kako je red, posebna zahvala nekolicini članova kluba koji se spominju u ranijim obavjestima i prijateljima iz Aerokluba koji su nam ponovo ustupili svoj prostor ...

Gotovo sve slike nam je ustupio naš član Tin Prokeš (zato je preko veze položio ispit...!!!)


10.svibnja - pripreme za 5.Hamfest

Dobili smo ključeve i "preueli" zgradu na aerodromu. Sve je trebalo počistiti, složiti, podići antenu napraviti raspored stolova... Ruke su zasukali: 9A7GAE Tiho (ipak ćemo ga staviti na početak abecedniog reda, pa Predsjednik je !!!), 9A2C Marijan, 9A2TN Koki, 9A3DLR Robi, 9A3CI, 9A3IJ Kruno, 9A6BQL Vlado, 9A6DEM Goran, 9A7BPB Deni ...


5.HAMFEST - obavijest i zamolba 

 
Obavještavamo sve posjetitelje da je sa vlasnikom ugostiteljskog objekta "Cesna" na aerodromu dogovoren jelovnik. Detalje možete vidjeti ako kliknete na sličicu.

9A2DI Mirko, priprema se pomoći vam oko izrade i korištenja opreme za digitalne vrste rada. Pripremit ćemo vam i određeni broj štampanih pločica sa transformatorima po vrlo povoljnoj cijeni. Bilo bi dobro da nam se svi zainteresirani unaprijed (što prije) jave kako bi osigurali dovoljan broj štampanih pločica. Imate naš e-mail...


30.travnja, Tvrđa - radovi

9A2C Marijan i 9A7GAE Tiho bili su danas vrijedni. "Naručili" su korpu, vatrogasci stigli i posao je uspješno obavljen. Najteži dio posla bio je pronaći vlasnike automobila koji su smetali. Skinute su antene, uklonjeni kablovi. Stup je u dosta lošem stanju. Kada se spustio na zemlju i Marijan je bio u "lošem stanju" (sunce, "ljuljačka" u korpi...).


26.travnja, Đakovština - radovi

Današnju ekipu činili su 9A2C Marijan, 9A2TN Koki, 9A6DEM Goran i 9A7GAE Tiho. O radovima će koju riječ napisati Marijan a do tada pogledajte slike koje je snimio Koki sa zgrade na Đakovštini.


25.travnja, Banovo brdo - radovi

9A2C Marijan, 9A6DEM Goran, 9A6LIC Darko i 9A7GAE Tiho bili su na Banovom brdu iz dva razloga: pokositi travu i urediti lokaciju te izvršiti "inventuru" uništenog kvada za 40m. Izvršni odbor donio je odluku da se snimi stanje kvada i da se kvad pokuša osposobiti. Ekipa je sve obavila osim što su zaboravili foto dokumentirati akciju i što nisu ponijeli hranu i piće. Niti je njima bilo osobito ugodno niti mi možemo uživati u slikama!


Nadopuna programa 5. HAMFEST

Program zbivanja na 5.Hamfestu nadopunit ćemo sa još dva događaja:

 1. Predsjenik HRS-a Zdenko Blažičević 9A2HI će u "Aktualnih zbivanjima u HRS-u" upoznati sve zainteresirane sa posljednjim događajima i planovima za skoru budućnost HRS-a. Odgovarat će i na pitanja zainteresiranih. Točno vrijeme prilagodit ćemo prema njegovom dolasku i ostalim zbivanjima.
 2. Organizirat ćemo u dogovoru sa Marinkom 9A3JB prijem i predaju QSL karata. Ako ima zainteresiranih iz drugih država, molimo da nam se jave ili da direktno pišu Marinku

5. HAMFEST

45°32'29.91"N
18°38'44.87"E

Mark, 9A8A potvrdio svoj dolazak. Pripremite QSL karte za pregled. Sa njim još dolaze 9A2Z i 9A4R.


5. HAMFEST

Radio klub "Osijek" će uz pomoć i suradnju susjednih klubova i ove godine organizirati 5. HAMFEST, susret i druženje radioamatera. Po prvi puta ove godine pored ZRF i naš Hamfest dio je jučer usvojenog Programa rada HRS-a za 2013.g.

5. Hamfest će biti 11.05.2013.g. sa početkom u 10 sati na lokaciji Sportsko poslovne zračne luke u Osijeku, kao i prošlih godina.

Pozivamo sve radioamatere iz Hrvatske i susjednih zemalja da nam se pridruže.

Izvršni odbor usvojio je radnu verziju programa (naknadne nadopune i upute moći će se pročitati na našim stranicama):

PROGRAM 5. HAMFESTA:

 1. 10 - 10,30 sati - okupljanje i priprema štandova
 2. 10,30 sati - Otvaranje 5. HAMFESTA
 3. 10,30 - 12 sati  - Radioamaterska radionica sa temom "Izrada i korištenje opreme za digitalne komunikacije (radni naziv). Bit će postavljen štand na kojem će 9A2DI Mirko Mađerić pružiti svu moguću pomoć oko izrade opreme (štampane pločice, možda i kompleti u kitu, kablovi, načini povezivanja sa uređajima i drugo). Ovo neće biti klasična radionica sa predavanjem o toj temi nego praktična izrada i korištenje, mogućnost da se postavljaju konkretna pitanja, da se kupi komplet, da se "nešto i zalemi"... Ovisno o interesu Mirko će biti stalno na usluzi za "svojim štandom
 4. 10,30 - 12 sati - Radioamaterska radionica sa temom "Tehničko mjerenje karakteristika KV i UKV uređaja". Na štandu će posjetitelji moći donijeti svoje uređaje na provjeru gdje će biti mjerna oprema i stručna osoba.
 5. 10,30 - 12 sati - DXCC - provjera QSL karata - 9A8A Mark
 6. 11 - 12 sati - Polaganje ispita za "P" kategoriju
 7. 12,30 - ... - Radioamaterska radionica sa temom "LoTW" (radionicu drži 9A2TN Koki)
 8. od 14 sati ......... ručak i druženje (NAPOMENA: organizaciju ručka još nismo osigurali budući prodavati piće i hranu može samo netko tko ima obrt)
 9. Besplatan parking je osiguran uz samu zgradu gdje će se odvijati Hamfest.

  Kako bi se što kvalitetnije pripremili, molimo predbilježbe za izlagače jer su stolovi različitih veličina a neke moramo iznajmiti. Stolovi su besplatni.

  Molimo sve posjetitelje koji su u mogućnosti da nam najave svoj dolazak. Broj mogućih posjetitelja nam je potreban zbog organizacije prostora. Nadamo se da ćemo hranu i piće organizirati od strane privatnog ugostitelja.

  Javiti nam se možete na 9a1bop@gmail.com

  Info pult će se nalaziti na aerodromu a pozvati nas možete na R-1 i R-2, RU-0 kao i na S-20.

  Sve nove informacije možete saznati na našim stranicama.


  11.travnja REDOVITA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA

  Održana je redovita izvještajna skupština. Uobičajen dnevni red, malo diskusije, usvojeni svi izvještaji i plan rada za 2013.godinu. Kako je bilo malo novca zaključak je da su postignuti dobri rezultati prije svega zalaganjem pojedinaca. Skupštinu je otvorio predsjednik g. Tihomir Štrekelj 9A6GAE, te pozdravio prisutne brojne iz susjednih klubova kao i predstavnike lokalne zajednice i sve članove radiokluba 9A1BOP.

  Minutom šutnje odala se počast svim dragim prijateljima koji su zauvijek napustili klub i radioamaterizam. U pozdravnom govoru je istaknut doprinos radio kluba Osijek u danima obrambenog djelovanja protiv agresora kao i kasnije kada svi članovi rade na prevenciji u slučajevima elementarnih nezgoda i aktivni su sudionici djela Civilne zaštite u okviru Županije.

  Interes mladih za radio amaterizam je značajno opao pojavom drugih medija, tako da je Radio klub Osijek, pokretač novog načina upoznavanja mladih sa radio uređajima i komunikacijama.

  Proteklo razdoblje iako teško u situaciji koja je složena i za gospodarstvvo a ne samo za Udruge, Radio klub Osijek je pozitivno završio i plasirao niz novih programa. Rad sa mladima, ažuriranje Internet stranica, radio izleti, aktiviranjem novih, a starih kolega. Oživio se i rad kluba.

  Brojni uzvanici i gosti, koji su u istim problemimama oduševljeno su pozdravili rad kluba i spremno prihvatili ponuđenu suradnju, posebno u važnim za Župniju programima. Za istaći je da će se organizirati ispiti za radioamatere P razreda 11. Svibnja 2013.g te će se na prostoru Zračne luke Sportskog aerodroma Osijek održati 5. HAMfest.

  Radioklub Osijek je priredio skromni domjenak za sve članove i uzvanika, te je u vrlo srdačnoj atmosferi nastavljeno druženje u živom kontaktu sa živom riječi a ne preko radio valova.

  Pripremio Darko Prokeš, 9A6LIC.

  Evo nekoliko slika sa skupštine i domjenka.


  9A2TN - OSTAVKA u NO HRS-a

  Naš član 9A2TN Koki dao je neopozivu ostavku na mjesto člana u Nadzornom odboru HRS-a. Objasnio je razloge...

  Za 2012.g. klub je HRS-u predložio Mirka Mađerića za godišnju nagradu HZTK. Izvršni odbor je taj prijedlog prihvatio i poslao HZTK. Mirko je za ovu nagradu bio jedini kandidat kojeg je predložio HRS. Po pravilima za ovu nagradu mogu biti predloženi i drugi kandidati koje nije predložio HRS. I napokon su objavljeni sretni dobitnici nagrada. Mirka nema nigdje.

  Nakon više dopisivanja i pokušaja da se ova situacija razjasni kod mene su ostale sumnje u poštenje nekih radioamatera koji nisu članovi Izvršnog odbora HRS-a a ostalo je i više pitanja koja su me ponukala na ostavku. Dobio sam dokaze da je HRS "školski" odradio svoj dio posla, proveo proceduru i poslao prijedlog. I ništa više od toga.

  Ovo, "više ništa od toga", spominjem jer se i ranijih godina događalo da su pojedinci predlagali sami sebe (mimo HRS-a) i dobili nagradu HZTK. Da ne govorim da su nagradu dobili i pojedinci, udruge i klubovi mimo HRS-a. Postavljam si neka pitanja: Zašto HZTK daje prednost prijedlozima koji ne dolaze od krovnog saveza radioamatera? Zašto je HRS propustio makar razgovarati sa čelnicima HZTK o tom problemu? Zašto netko iz HRS-a nije "do kraja" odradio svoj dio posla?

  Ostavku podnosim i zbog "radioamaterske politike" prema Istočnoj Hrvatskoj. Dugo sam u HRS-u i jako dugo nitko sa ovih područja nije nagrađen. Pogledajte ovogodišnje nagrađene radioamatere i one prijašnjih godina. Ne tvrdim da nisu zaslužili nagrade ali se pitam gdje su radioamateri sa naših područja. Sigurno ima jednako vrijednih kao i ovi što su nagrađeni ako ne i boljih.

  Da budem jasan, ostavku ne podnosim zbog osoba u našem vodstvu (iako nisam nekim postupanjima sretan) a posebice ne zbog Borisa Vrbanovića (predsjednik NO). Naročito, moja ostavka nema veze sa tzv. "slučajem Severinac" i onome što se piše po forumu. Jednostavno, kako vidim da ne mogu utjecati na politiku prema radioamaterima iz Slavonije i Baranje, odlučio sam se maknuti u stranu.


  Potpisan ugovor sa Županijom

  11. ožujka smo bili na svečanom potpisivanju ugovora o suradnji u Županiji. Ugovor su potpisali župan OBŽ dr. Vladimir Šišljagić i naš predsjednik Tiho 9A7GAE. Nazočni su još bili Marijan 9A2C i Koki 9A2TN te predstavnici DPA "Murse predsjednik Tihomir Jalžetić (također radioamater) sa suradnicima. Županu smo predstavili klub i naše aktivnosti s naglaskom na sposobnosti u sustavu zaštite i spašavanja. 

  Klikom na logo Slavonske televizije možete vidjeti skraćenu verziju objavljenu u vijestima STV.

  I "Glas Slavonije" je pisao o ovom događaju ...

  U okviru razvoja sustava zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije, Društvo za podvodne aktivnosti “Mursa” i Radio klub Osijek potpisali su ugovor o suradnji sa županom Vladimirom Šišljagićem. “Oni pripadaju dijelu zaštite i spašavanja Županije, te smo za njihove aktivnosti i djelovanje u 2013. izdvojili po 20.000 kuna. S obzirom na veliko iskustvo u svojoj djelatnosti, svi zadaci koji su do sada stavljeni pred njih uspješno su realizirani i provedeni. Financijska pomoć će im poslužiti za kupnju ronilačke opreme”, poručio je župan Vladimir Šišljagić.
  Tihomir Štrekelj, predsjednik Radio kluba Osijek, kaže kako djeluju već 66 godina, a novac će iskoristiti za nabavu nove opreme s kojom će još kvalitetnije obavljati svoje dužnosti.(I.Mi.)


  Redovna godišnja Skupština

  Temeljem članka 30. stavak 3 sazivam REDOVNU sjednicu Skupštine Kluba. Skupština će se održati 11. travnja 2013.g., četvrtak sa početkom u 18 sati u Domu tehnike (dvorana na drugom katu). Za sjednicu Skupštine predlažem slijedeći
  Dnevni red:

  1. Izbor radnih tijela Skupštine
   • a) Verifikacione komisije
    b) Radnog predsjedništva
    c) Zapisničara i dva ovjerovitelja
  2. Podnošenje izvješća
   • a) Verifikacione komisije
    b) O radu kluba u protekloj godini
    c) Blagajnika o financijskom poslovanju
    d) Nadzornog odbora
  3. Rasprava po izvješćima te njihovo usvajanje
  4. Plan rada i financiranja za naredno razdoblje
  5. Rasprava o planu rada i financiranju i njegovo usvajanje
  6. Različito

  Podsjećamo vas da sve dokumente o radu skupštine možete naći na našim internetskim stranicama.

  U Osijeku,15. ožujak 2013.

  Predsjednik RK Osijek:
  Tihomir Štrekelj, 9A7GAE


  "Drava" - 9A6LIC

  Međunarodni dan civilne zaštite, u organizaciji Županijskog stožera za zaštitu i spašavanje Osječko – baranjske županije obilježen je svečanom smotrom svih sudionika zaštite i spašavanja. Po prijemu prijavka Župan OBŽ izvršio je smotru i pozdravio pripadnike zaštite i spašavanja i specijalističkih timova civilne zaštite.

  Vježba je održana na 22 km rijeke Drave u Osijeku pod nazivom „Drava 2013 – Mali Bajar“ sa scenariom spašavanja ljudi s nasukanog putničkog broda na rijeci Dravi na kojem se nalazi 200 putnika i 20 članova posade.

  Zbog nastalih oštećenja trupa broda počela je utjecati voda te je došlo do istjecanja nafte i zaprijetilo onečišćenjem rijeke i obale. Nekoliko osoba je skočilo u rijeku Dravu te je uslijedila intervencija pripadnika HGSS-a koji su ih izvukli na obali pomoću čamca i neposrednim spašavanjem plivača-spasioca koji su zaplivali za ugroženim putnicima a ostale postrojbe CZ uspješno su izvršile evakuaciju ostalih putnika s broda. Ozlijeđene putnike s broda preuzeli su pripadnici CZ i Crvenog križa Osijek te ih dopremili u šator za trijažu gdje su ih timovi Hitne medicinske pomoći Osijek zbrinuli i vozilima otpremili na daljnje liječenje u KBC Osijek. Ostale promrzle i pothlađene putnike koji nisu bili povrijeđeni preuzeli su timovi za psiho-socijalnu pomoć te služba traženja GDCK Osijek koje su ih smjestile u šatore postavljene na obali. Vatrogasne postrojbe su lokalizirale požar koji je izbio na brodu te zaustavile onečišćenje Drave mjerama i aktivnostima koje inače provode u ovakvim situacijama, razvlačenjem brane protiv onečišćenja vode i obale.

  Na obali su postavljena 4 šatora od koji su dva bila za potrebe Službe traženja i psiho-socijalne pomoći GDCK Osijek, zatim šator u kojem je vršena trijaža i priprema ozlijeđenih za daljnji transport u KBC Osijek i jedan šator za zapovjedništvo Županijskog stožera ZiS OBŽ na čelu sa Županom i zapovjednicom ZiS te centar veze koji je postavio Radio klub Osijek.

  Cijela vježba je, u biti, osmišljena kako bi se pokazao najveći nedostatak a to je nepovezanost službi. Ovom vježbom smo htjeli prikazati da ljudi poput radioamatera mogu uvelike dati svoj doprinos i ublažiti taj nedostatak. U scenariju je predviđen ispad cijelokupnog sustava radio veza na vježbi te je svakom od sudionika pridružen po jedan član RK „Osijek“ odnosno dostavljen im je radio uređaj na amaterskom opsegu. Postavljenim centrom veze, u šatoru zapovjedništva vježbe, članovi kluba su povezali sve službe te su podaci o spašavanju ljudstva s broda, prihvat povrijeđenih i njihovo zbrinjavanje, gašenje požara na brodu i zaprečavanje onečišćenja rijeke Drave gorivom pravovremeno i kontinuirano dostavljani u zapovjedništvo vježbe. Uspostavljanje veze i koordiniranje akcije spašavanja između sudionika i glavnim stožerom je bilo vrlo dobro te je i sam Župan izrazio svoje zadovoljstvo prikazanim. Naravno pokazalo se da je neophodno educirati spesijalističke timove za rad sa primopredajnicima kako njihovih službi tako i radiomaterskim. Također je neophodno obučavanje djece i mladeži jer kroz njihovu obuku ćemo dobiti kontinuitet ovog dijela sustava zaštite i spašavanja.

  Još jednom je, ovom vježbom, prikazana velika spremnost u vanrednim situacijama odnosno iskustvo koje smo stekli tijekom ratnih godina u kojima dijelom i sami bili sudionici.

  Ovom vježbom, povodom međunarodnog dana civilne zaštite, simulacije havarije putničkog broda sudjelovali su Stožer zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije na čelu sa Županom OBŽ, Radio klub Osijek, Lučka kapetanija Osijek, Policijska uprava Osječko-baranjske županije, JPVP Osijek, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek, Hitna medicinska pomoć Osijek tim za logistiku CZ Osječko-baranjske županije te HGSS Stanica Osijek.

  Vježbu je vodila, voditeljica Odsjeka za civilnu obranu, civilnu zaštitu , zaštitu na radu i zaštitu od požara Osječko-baranjske županije. Centar za vezu je ustrojio Radio klub Osijek, sa svojim radio amaterima Rečić Marijanom (9A2C) i Tihomirom Štrekeljom (9A7GAE) uz veliku pomoć članova kluba koji su bili pridodani uz ostale nosioce vježbe. Tijekom vježbe korišteni su najnoviji uređaji koji pokazuju položaj operatera što je u situacijama spašavanja od velike važnosti radi lakše koordinacije ili slanja dodatnih snaga na ugroženo područje ili zbog evakuacije ozlijeđenih (spašavanje iz zraka i sl.) Informacija kao što je točan položaj je nešto što život znači.

  Na kraju možemo još dodati kako članovi RK „Osijek“ svojim dosadašnjim djelovanjem tijekom svoje povijesti žele doprinositi i dalje u poboljšanju i unapređivanju sustava veza koje koriste operativne snage zaštite i spašavanja naše županije te s ostalim susjednim županijama u slučaju prirodnih ili nekih drugi ugrozbenih situacija.

  Darko Prokeš, 9A6LIC


  O vježbi možete pročitati i vidjeti slike i ako kliknete ovdje ili na logo Osijek  Online.com


  1. ožujka - "Drava"

  1. ožujka je Međunarodni dan civilne zaštite i obilježili smo ga učešžem u vježbi "Drava". Pored ostalih profesionalnih službi od udruga smo učestvovali i mi pored ronilaca "Murse". Kako slika kaže puno više od riječi, pogledajte...

  Na slikama ste mogli prepoznati članove kluba: Marijan 9A2C, Mirko 9A2DI, Kruno 9A2OM, Koki 9A2TN, Robi 9A3DLR, Darko 9A3DZI, Anđelko 9A3CI, Kruno 9A3IJ, Drago 9A3RO, Vlado 9A6BQL, Darko 9A6LIC, Deni 9A7BPB, Goran 9A6DEM i Tiho 9A7GAE.


  Domjenak na Karašici

  Kao i svake godine, "staru" godinu i Božićne blagdane obilježili smo radioamaterskim druženjem. Ovaj puta su nas Ljubica (9A7GHA) i Darko (9A6LIC) pozvali na njihovu vikendicu na ušću Karašice. Bili su tu Marijan 9A2C, Koki 9A2TN, Zdenko 9A3SO, Mirko 9A3QB, Drago 9A4RO, Marko 9A4WT, Vlado 9A6BQL, Tiho 9A7GAE i Goran 9A7DEM. Bilo je super, piće, hrana, priče i naravno, domaćini. Izabrali smo nekoliko slika na kojima se ne "čuje" miris i ne mogu se otkriti druge "tajne" ali se vidi da nam je bilo lijepo...


  Četvrtak 28. veljače - Rad sa klincima

  I u Čepinu se ozbiljno pripremaju za županijsko natjecanje u radioorjentaciji. Danas smo iskoristili malo ljepši i topliji dan pa smo radili na vanjskom igralištu. Ove dvije slike pokazuju kako su se Koki 9A2TN i Kruno 9A3IJ zabavili.


  Subota 23. veljače - SK 9A4AB

  Dobili smo tužnu vijest da je naš član VLADIMIR-FRANJO BALENTOVIĆ "VLATKO" preminuo i da je danas obavljenasahrana. Kako je živio u Županji nismo ranije znali o ovom tužnom događaju. Iskrena sučut obitelji i prijateljima a Vlatku hvala što se družio sa nama.

   


  Zadnja dva četvrtka u klubu smo se pored ostalih "zanimacija" bavili i pripremama za predstojeću vježbu "Drava" koja će se održati u petak 1. ožujka u 12 sati na lokaciji nekadašnje "Bijele lađe". Obavljene su tehničke pripreme (podešavanje novih radio postaja Kenwood TH-D72 duobandera) i podjeljeni zadaci.

  Na donjem linku možete i sami vidjeti kako se ovi Kenwoodi podešavaju.

  http://www.youtube.com/watch?v=r4IuACLGTqs


  Petak 22. veljače - Rad sa klincima

  Započele su pripreme za županijsko natjecanje u radioorjentaciji. Evo par slika da vidite kako budući prvaci rade...


  Četvrtak, 14. veljače - sastanak u Klubu

  Molimo sve članove kluba da u četvrtak u 18 sati dođu na sastanak. Sastanak je u vezi dogovora oko vježbe koja će se održati za dan Civilne zaštite 1. ožujka.


  Tiho 9A7GAE na Haitiju

  Dobili smo časopis Hrvatskog crvenog križa u kojem je i članak od četiri stranice o Tihi 9A7GAE i njegovoj "misiji" na Haitiju. Kliknite na svaku stranicu i pogledajte šta tamo piše...


  9A6Y poslao nam je rezltate natjecanja

  Boban nam je poslao rezultate natjecanja iz 2012. godine. Red je da ih objavimo i na našim stranicama. Kako i sam kaže "nada se", a i mi da će jednako ili bolji biti i u ovoj godini. Čestitamo mu na uspjehu.

   
  1. mjesto SO 144MHz Vidovo (organizator nije poslao priznanja)
  1. mjesto SO 144MHz Brod
  3. mjesto SO 144 MHz Podravina
  2. mjesto SO 144 MHz O.Ivanić
  1. mjesto SO 144 MHz Kutina
  1. mjesto SO 432 MHz Pokuplje
  3. mjesto generalni plasman SO 144 MHz Uskršnji OK
  1. mjesto stanice van OK SO 144 MHz Uskršnji OK
  1. mjesto (diploma nije stigla) SO 144 MHz Aktiviti


  9A2LX ---> 9A6Y

  Boban 9A2LX ispunio je sve kriterije za dobivanje jednoslovne pozivne oznake. Od sada je 9A6Y. Čestitamo mu na novom znaku i želimo puno uspjeha sa novom pozivnom oznakom!


  Aktivnosti u klubu

  U klubu ima dosta aktivnosti o kojima ćemo vas izvjestiti kada dobijemo obavjest i koju sliku (odnosi se to na aktivnosti oko opremanja prostorije na Đakovštini, nabavci opreme, pripremama za Hamfest u svibnju, pripremama za učešćem u Danima zaštite i spašavanja u ožujku...


  Jednodnevna radionica u Belom Manastiru

  U Glasu Slavonije je izašao članak u kojem piše:

  "BELI MANASTIR - Zajednica tehničke kulture, u suradnji s Društvom pedagoga tehničke kulture, u vrijeme zimskog raspusta održava petodnevne radionice za osnovce. Tako se svima onima koji tijekom ferija borave kod kuće omogućava da sadržajnije provedu vrijeme. Na radionicama se mogu baviti zrakoplovnim modelarstvom, automodelarstvom, radioamaterizmom... Realizaciju programa koordiniraju predsjednik Društva pedagoga tehničke kulture Srećko Ivković i tajnik Zajednice Deže Kučera, a u radu im pomažu mentori Antun Šikić i Franjo Kokorić. (I.G.)"

  Radionicu je pred desetak polaznika održao 9A2TN, Koki.