Brojač kod prvog posjeta stranici

free hit counter


Brojač višestrukog posjeta free hit counter

Obavijesti za godinu 2007.


27.12.2007. priznanja ZTK

u Domu Tehnike održana je svečana dodjela godišnjih nagrada ZTK Županije i Grada. Od dva dobitnika najvećeg priznanja Povelje ZTK OBŽ jedan je naš član 9A2DI Mirko.

Povelju zahvalnosti ZTK grada Osijeka dobila su i naša dva člana (na slikama):  9A4PJ Janko sa predsjednikom ZTK grada gospodinom Jurkovićem, 9A7GAE Tihomir također sa g. Jurkovićem i zajednička fotografija: 9A2DI, 9A4PJ i 9A7GAE

ČESTITAMO DOBITNICIMA PRIZNANJA


20. prosinca - domjenak

20. prosinca je u klubu održana mala svečanost domjenak u povodu 60.godišnjice kluba, predstojećih Božića i Nove godine. U nazočnosti članova kluba predsjednik 9A2TN, Koki pozdravio je nazočne i poželio im sve najbolje za blagdane i u 2008. godini.Zatim je najstariji član 9A2DI, Mirko govorio od godinama provedenim u klubu, zbivanjima, tehnici i drugim zgodama tijekom svih godina koje je proveo u klubu. A kako je protekao domjenak i ugodni razgovori poslije toga pogledajte na nekim slikama...


Obavijest o novim zemljama

OVO JE OBAVJEST SA ARRL STRANICE O NOVOM DXCC ENTITE TU POZIVNE OZNAKE FJ SAINT BARTHELEMY SA POČETKOM VAŽENJA OD 14 PROSINCA 2007 GODINE.

TRENUTNO JE AKTIVNA STANICA FJ/OH2AM KOJA BI MOGLA GOTOVO 100 POSTO BITI NOVI DXCC ENTITET

Prefix Entity Start Date Add Date
FJ Saint Barthelemy December 14, 2007 January 1, 2008
YT-YU, YZ Montenegro June 28, 2006 June 28, 2006
KH8 Swains I. July 22, 2006 October 1, 2006

Pozivamo sve članove kluba

nbsp;da u četvrtak dođu u 18 sati u klupske prostorije. Priredit ćemo skromni domjenak u povodu 60. godišnjice kluba, Božićnih i Novogodišnjih blagdana.


9A1O u 9ACW kontestu

U subotu na nedjelju (15/16. prosinca) učestvovali smo u natjecanju 9A CW u kategoriji više operatora, jedan opseg (160m), mala snaga (90W). Operatori su bili 9A2C, Marijan i 9A2TN, Koki. Održano je 166 veza i rezultatom smo zadovoljni s obzirom na antenu, prilike i snagu. Treba naglasiti da smo gotovo cijelo vrijeme natjecanja imali smetnje čak i do S9. Očito, moramo bježati "bježati" iz grada. Evo kako su operatori izgledali nakon neprospavane noći.


DANAS JE 60 GODINA POSTOJANJA KLUBA

Štovani članovi Kluba, bivši i sadašnji, prijatelji, sponzori, radioamateri

Prije svega svima Vama isprika jer nismo mogli organizirati svečanost na kojoj bi proslavili ovaj važan datum. Između obilježavanja obljetnice i rješavanja svakodnevnih problema odlučili smo se obnoviti dio opreme kupovinom novog uređaja i drugim popravcima. Nadamo se da se nećete ljutiti jer će obljetnica biti a ako prestanemo sa kvalitetnim radom, budućnost je upitna.

Klub živi punih 60 godina. Danas ćemo se sjetiti nekih davnih događaja, sjetit ćemo se prvih koraka, prvih članova, sjetit ćemo se velikih i zaslužnih radioamatera, njihovog truda, rada, uspjeha i naravno, sjetit ćemo se njihovih imena. Nećemo govoriti o svim detaljima, predugo bi trajalo. Nadamo se da ćemo jednom moći prikupiti i objaviti sve važne povijesne činjenice iz postojanja kluba. O prvim danima Kluba napisat ćemo nešto više  zbog mladih radioamatera koji o tome nigdje ne mogu čitati a nažalost ni slušati.

Da li je pojava radioaparata i slušanje difuznog programa i početak radioamaterskog pokreta? Neki klubovi misle da je i po tom bi povijest našeg kluba bila znatno duža. Postoje podaci da je prvi radioaparat u Osijeku postojao 1921.g a već 1924.g ih je već bilo nekoliko.

Ipak, budimo realni, slušanje radio difuznog programa nema ozbiljne veze sa radioamaterskih pokretom. Istinski početak radiokluba Osijek je 14. prosinca 1947. g, dakle prije ravno 60 godina. 60 godina, neprekinutog bogatog rada ne bi bilo da tih dana nije osnovano Društvo radioamatera. Tom prvom skupu nazočili su: Marko Benković, Mirko Poznan, Dragica Makarić, Antun Ribarić, Branko Runje, Božidar Pasarić, Zvonimir Jani, profesor Bistrović, Ivančević, Matić, Diklić i Bogojević. Osnivačka skupština je bila u „zgradi Sindikata“ kako su je tada zvali a za prvog predsjednika izabaran je Marko Benković, telefonski tehničar koji je radio u Pošti.

Prve lokacija kluba bila je u Županijskoj ulici u prostorijama Narodnog fronta. Danas Božidar Pasarić 9A2HL, jedan od dvojice živućih iz vremena osnivanja kluba kaže da su se prostorij nalazile na prvom katu a u prizemlju se nalazio dućan odijela. To je bila jedna velika prostorija. Tu su se počeli graditi prvi prijemnici, uglavnom od njemačkih ratnih trofejnih cijevi RL2, 4T4, RV12, P2000 i RV2, 4P800. Gospodin Pasarić iz tog doba hvali i baterijsku triodu A-415 koja je odlično radila. Uskoro je otvorena i Na-Ma gdje su se po njegovim sjećanjima pojavile baterijske čelične triode DC11 koje su trošile malo struje pa su ih oni brzo razgrabili. Načinjen je i prvi mrežni ispravljač. Prvi početnički „A“ tečaj je održao Zvonimir Jani. On je bio iz Ludbrega a u Osijeku je pohađao Elektrotehničku školu, krajem 1947. je maturirao i vratio se u Ludbreg.

Kako ova klupska prostorija nije zadovoljavala osnovne uvjete za rad, koncem 1948. klub dobiva nove prostorije na uglu Radićeve i Gundulićeve ulice. To su bile 3 prostorije ispražnjenog dućana. U jednoj je organizirana radionica, zatim skladište i prostorija za društveni rad. Nedostatak tih prostora je bio što nisu imale mokri čvor. Osnovna aktivnost u to vrijeme bila je stručno osposobljavanje članova. Interes je bio velik a održavani su početnički „A“ i napredniji „B“ tečajevi. Osim teoretskog dijela iz osnova elektro i radio tehnike programi su obuhvaćali i praktičnu gradnju.  U klub su u to vrijeme navraćali ugledni tehničari Radio Osijeka Živko Novak i Adam Ferić koji su davali potrebne savjete.

Tih godina, u vrijeme kada nije ničega bilo, tadašnji korzo svake večeri bio je prepun mladeži. Za njih se u prostorijama kluba postavio razglas preko kojeg se od 19-21 sat puštala glazba. Gospodin Pasarić kaže kako su zbog popularnosti po 5-6 puta tijekom večeri puštali tadašnje hitove „Oj, bijeli Zagreb grad“ i „Pjesma Jadranu“.  U tu svrhu klub je imao 50 W pojačalo, prijemnik „Kosmaj“ za prijenos vijesti i desetak gramofonskih ploča. Dežuralo se na smjenu a razglas je vodio Dragutin Gejer. Po sjećanju, osim već spomenutih u klub su dolazili Željko Svoren, kasnije elektroinžinjer, Mirko Kudeljaš i Dragan Iharoš zaposlenici Radio Osijeka, Ivica Babić koji je vodio „A“ tečaj, Mihajlo Zlomislić, Miroslav Vrca, kinooperater i drugi.

Početkom 1950. godine klub seli u nove prostorije u Strosmayerovoj ulici broj 1, a 1951. u Kapucinsku ulicu (sadašnji prostor Slavonske banke). Članova je sve više a aktivnost je sve veća pa se 1955. g. klub seli u puno bolje prostore u Strosmayerovoj 6 gdje ostaje do 1968. godine. Klub je imao čak 7 prostorija pa je i Narodna tenika u ono doba bila u našim prostorima. Pored seminara za „A“ i „B“ novost u radu kluba je bila tehnika telekomunikacija. Radioamateri su slušali strane postaje kako održavaju veze ali tek 1953. g. su i naše radioamateri mogli dobiti dozvole za rad. Naš klub je dobio oznaku YU2BOP a prva veza je održana 1954. g.

U to doba sagraditi radio uređaj bio je vrhunski pothvat. Tadašnji sekretar Saveza radioamatera Hrvatske Josip Braco Kaurić zamolio je gospodina Pasarića da za radioklub Osijek izgradi odašiljač. Već prije toga odašiljač je napravio za radioklub Zagreb. Nabaviti potreban materijal bila je velika muka i sva je sreća pa je postojala tzv. „ratna furda“. Cijevi su bile EL12 i RL12P35 (3 komada) jer se druge nisu ni mogle nabaviti. Odašiljač je morao biti izdržljiv jer se na njemu trebalo raditi gotovo bez prekida. Kada je odašiljač bio gotov, postavljena je i antena „longwire“ koja je bila postavljena od zgrade u smjeru Drave. Cijeli uređaj, snage oko 80 W inputa je opisan u tadašnjem hrvatskom časopisu „Elektrotehničar“ (u dva broja krajem 1954. i početkom 1955.g). To je ujedno i prvi opis amaterskog odašiljača u hrvatskom stručnom časopisu. Sa tim odašiljačem je održano stotine tisuća radio veza.

U to doba osnovni problem je predstavljao kvalitetniji prijemnik za kratki val. Koristili smo se posuđenim SET R 107, kasnije smo koristili BC 348 kao i improvizacije sa koncertnim prijemnicima. Jedno vrijeme korišten je i Halicrafters S-38. Početkom 1957. g. namjera je bila izgraditi kvalitetniji prijemnik, dvojni super sa 14 elektronki ali mogućnosti su bile za samo 7 elektronki. Prijemik je napravljen se pokazalo da nije bio u skladu sa prvotnim zamislima.

U tim prostorima radom započinje i Primopredajna sekcija, PPS. To je vrijeme zlatnog doba u povijesti kluba. Održavaju se tečajevi, polažu ispiti, održavaju veze. Po tadašnjim propisima operator pripravnik je mogao raditi samo na 80 i 40 metarskom području, samo telegrafijom i samo sa klupske postaje. III operatorsku klasu dobio je nakon potvrđenih 25 DXCC zemalja. Operator je tada dobio i osobnu pozivnu oznaku i mogao je raditi na svim opsezima fonijom i telegrafijom. Nakon 50 potvrđenih DXCC zemalja polagao je stručni ispit za II klasu i mogao je raditi sa osobne postaje snage do 200 W. Pedesetak operatora položilo je ispite za razne klase.

Prostorije PPS-a bile su uvijek pune. Godinama se radilo po rasoredu, vremenski ograničenom na 2-3 sata. Poseban interes je bio u vrijeme vikenda kada je bilo dopušteno da se radi cijelu noć. U PPS-u bila su dva kreveta za noćne smjene. Najveći sretnik bio je onaj koji je ostajao do jutra jer je mogao održavati veze na 80 i 40 metara. A daleke veze bile su velik uspjeh zbog male snage i jednostavne antene. Kada je održana prva veza sa USA na 80 metara, upriličena je mala svečanost u klubu. Početkom šezdesetih godina u jednom natjecanju tijekom mjeseca ožujka postaja je bila uključena bez prestanka cijeli mjesec. Održano je preko 3000 veza, veliki uspjeh za ono doba.

A to je bilo i doba mladosti i današnjih članova Mirka 9A2DI, Miška 9A2QW, Marijana 9A2C, Krune 9A2OM, ... pokojnih Ive 9A5I, Zvonka 9A2OS, Zvonka 9A2OZ, Vilija 9A2AZ...

1967.g. pokrenuta je inicijativa da se sve aktivnosti Narodne tehnike objedine na jednom mjestu. Zato je trebalo više prostora i više novaca. Prostorije radiokluba Osijek kao i Aero i Foto kluba su prodane i u Tvrđi se kupuje današnja zgrada Doma tehnike. Godinu dana traje uređenje zgrade i 1968. godine klub preseljava na današnju lokaciju.  Trebalo nam je nekoliko godina da se priviknemo na novu lokaciju. Treba reći da je stara lokacija bila u centru grada kamo su vodili svi putevi. No, nova sredina imala je i svojih prednosti kao što je blizina škola i drugo.

1969. godine klub kupuje novi uređaj Trio TS 510 a kasnije i druge postaje i opremu pa se kontinuirano nastavlja rad na održavanju veza, klub učestvuje u natjecanjima, organiziraju se ekspedicije, putovanja na radioamaterske skupove u bivšoj zemlji i svijetu, ostvaruje se suradnja sa klubovima na regiji i inozemstvu, klub pomaže u akciji spašavanja prigodom zemljotresa 1964. i poplave 1965.g. Učestvovali smo prigodom obilježavanja raznih godišnjica i događaja kao što su proslava 800 godina grada Osijeka, posjet svetog Oca Hrvatskoj i dr.

Do današnjeg dana klub je po DXCC listi odradio sve radioamaterske zemlje osim jedne što je kod radioamatera jedan od najvećih uspjeha. U natjecanjima smo osvajali vodeća mjesta kako u svjetskim tako i domaćim. Brojne diplome i pehari svjedoče o tome. Klub je organizirao i u ono vrijeme vrlo važne i zahtjevne ekspedicije na Palagružu (1989.), Korčulu (1984. i 1988.) i Lastovo. Tada se za rad sa Palagruže morala dobiti specijalna dozvola. Brojne su bile i manje zahtjevne ekspedicije na Papuk, Krndiju, Čvorkovac, Banovo Brdo.

Po uspjesima klub je bio poznat u cijeloj zemlji i svijetu. Brojno članstvo i vrsni operatori krasili su ime našeg kluba. Imali smo više sekcija jer svi više nisu stigli i mogli raditi samo iz kluba. Sekcije su bile u Čepinu (1965.), Dalju, Josipovcu, Laslovu, a u gradu u Pošti, Policiji, Školskom domu, Centru za obavješćivanje, Gradskoj četvrti Jug i sekcija slijepih radioamatera kluba. Dok su radile sve su sekcije bile aktivne i brojne. Tako je 1984. godine PPS Čepin imala 31 člana, Dalj 19, Josipovac 14, Laslovo 7. Kasnije su na temelju tih sekcija osnovali klubovi u Čepinu, Dalju i Josipovcu a u nedavnoj prošlosti od članova našeg kluba osnovan je i radioklub „Retfala“.

Sa ponosom možemo reći da smo sa više ili manje uspjeha nastavili dobru suradnju našim bivšim sekcijama kao i sa susjednim klubovima na regiji i sa radioklubom Korčula 80-tih godina. Svakako treba napomenuti i da smo mi osjećali da su i naši bivši članovi gajili korektan odnos i da nikada nisu zaboravili svoje korijene. Posebno je to izraženo u zadnje vrijeme.

Od svih naših aktivnosti tijekom postojanja kluba treba spomenuti ARG gdje smo nekada imali zapažene rezultate. Konstruktorski rad također je bio zapažen.

Desetak godina klub je bio nositelj aktivnosti u popularnom „Skedu na R-2“. U skedu se okupljalo i do 60 učesnika koji su se prijavlili. Teme su bile edukativne, zanimljive i korisne. Zaštitni znak i prepoznatljivi glas skeda bio pokojni 9A2OZ, Zvonko Prisuda.

Članovi Kluba su godinama odlazili na međunarodne radioamaterske skupove i sajmove u Njemačkoj, Češkoj, Mađarskoj i druge zemlje. Tako smo i ove sa svojim članovima bili nazočni u Friedrischafenu, Holicama, Siofoku, Sopronu... Redoviti smo i brojni posjetitelji radioamaterskih skupova u Zagrebu, Požegi, Našicama...

Klub je bio poznat i po svojoj vrlo uspješno organiziranoj radioamaterskoj zabavi u Bastionu. Zabava se održavala svake godine u ožujku ili travnju a okupljala je i do 200 članova kluba, gostiju i prijatelja bliže i šire okolice Osijeka.

Preskočit ćemo neke godine jer bi predugo trajalo.

I onda su došle godine rata. Razaranje, teškoće i ponos. Bivši članovi koji nisu osjećali da pripadaju ovdje, otišli su a svi ostali su pokazali koliko je klub velik. U tim vremenima dokazali smo da dijelovi iz Statuta kluba u čl. 10 „...njegovanje domoljublja kod svih članova...“ i čl. 11. „...ustrojem aktivnosti i osposobljavanjem članova za obranu domovine i zaštitu ljudi i imovine..“ nisu napisani samo zato da postoje. Doslovno svi članovi i njihova oprema kao  i oprema kluba stavljeni su u funkciju obrane zemlje. Naši članovi bili su u HV-u ili MUP-u a oni koji nisu vojno sposobni učestvovali su u humanitarnom radu. Na Skupštini HRSa u Dubrovniku prihvaćen je prijedlog da se prikupe materijali i objavi doprinos radioamatera u obrani Hrvatske. Zašto ne reći da u prvo vrijeme osim naše opreme u ZNG gotovo i nije bilo drugih sredstava veze. Prvi operatori na postajama bili su naši članovi. Provodili smo i obuku pripadnika HV-a. Zašto ne reći i to da su neki naši članovi bili obučavani o radu i sustavu veza na okupiranim područjima sa kojih su neki i djelovali. Zašto ne spomenuti i da je prvu naredbu za bombardiranje Vukovara dojavio jedan naš član. Čast nam je i što su naši članovi bili časnici u vojsci i policiji ili su bili nositelji obrambenih funkcija u gradu. Pogledajte na internetskim stranicama kluba imena članova i sami ćete se sjetiti i znati o kojim ljudima govorimo.

U poznatim nedaćama prognanika sa okupiranih područja ponosni smo i drago nam jer smo mogli pružiti utočište i dom za prognane radioamatere iz Baranje, Dalja i drugih okupiranih područja RH. Oni sami najbolje znaju kako su se dobrodošlo osjećali u našoj sredini. Pomagali smo im sve do povratka u njihove sredine a to se nastavlja i dalje.

A u to vrijeme i klub je bio u teškoj situaciji. Neprijateljske linije samo koji kilometar udaljene i neprijateljske granate unazadili su napredak kluba. Klupske prostorije su bile devastirane, prozori razbijeni a samo manji dio opreme ostao je u klubu. Već u kolovozu 1992. godine započela je sanacija klupskih prostorija. Antenski sustav je bio potpuno uništen. Popravili smo prozore, okrečili prostorije, popravili antenski sustav i započeli smo uobičajenim radom. I bez obzira na prijašnje stanje našli smo mogućnost da se klupski znak čuje i tijekom rata kao i da se širi istina o ratu u Hrvatskoj.

Što se tiče broja članstva poslije rata započinje još jedno zlatno doba kluba. Činjenica da su tijekom rata mnogi dolazili u kontakt sa radio postajama dovela nam je u klub velik broj novih članova. Znali smo imati i blizu 400 članova koji su položili opratorski ispit. No kako to nisu operatori odgojeni u pravom radioamaterskom duhu, članstvo se počelo osipati pa smo ponovo ostali na istinskim članovima radioamaterima.

Natjecateljski centar Banovo Brdo uz veliki trud članova kluba i donacije niknuo je za gotovo godinu dana. U to vrijeme na to bivše okupiranom području bilo je teško izvoditi radove, sačuvati opremu. Bilo je to doba kada hrvatske vlasti još nisu „potpuno“ funkcionirale na tom području a stanovništvo je bilo vrlo rezervirano. Ipak smo uspjeli podići dva stupa, postaviti kontejner, dovesti struju, telefon, iz kluba prebaciti dio opreme i postaviti antenske sustave. U odnosu na druge klubove koji nisu bili u teškoćama kao mi, bilo je to vrlo skromno, kao manji automobil u odnosu na formulu. Ipak, nama je to bio cijeli svijet koji smo gledali kroz taj mali prozorčić. Na našu žalost, vrijeme i snažni vjetrovi na toj lokaciji primorali su nas da poskidamo sve sustave i da ih iz početka gradimo.

Koliki je značaj kluba u radioamaterskom pokretu Hrvatske i radu udruga grada Osijeka neka kaže činjenica da smo kroz dokumente kluba nabrojali oko 1200 članova koji su položili radioamaterski ispit. Nažalost, nekada se dokumentacija nije vodila kako treba tako da sigurno postoji i veći broj članova koje nismo uspjeli registrirati. A bilo je i članova kluba koji nisu polagali radioamaterski ispit pa i oni nisu nigdje zabilježeni. U ovom trenutku klub broji 63 aktivna člana i još jedan broj njih koji nisu platili članarinu ali učestvuju u radu kluba.

U uspjeh kluba svakako treba ubrojiti i uspjeh članova i rezultate koje su postigli osobnim radom. Bilo je više pojedinaca koji su dobili priznanja Saveza radioamatera Hrvatske, Zajednice tehničke kulture Županije i grada Osijeka (Šarčević, Zlomislić, Mađerić, Ferić, Kokorić, Pivac, Kursar, Rečić, Krnjeta....). U radioamaterskom svijetu jedno od najcjenjenijih priznanja su potvrđene i priznate zemlje po DXCC listi. Tu se zaista možemo pohvaliti rezultatima. Broj 1 u svijetu (vrh vrhova) osvojili su pok. Ivo Šarčević i Krunoslav Ferić. Nekolicini članova nedostaju još samo 2 ili malo više zamalja (Franjo Kokorić, Mihajlo Zlomislić, Stjepan Španić, Marijan Rečić, Zoran Krnjeta...). Spomenuti pojedinci osvajali su značajne uspjehe i u raznim natjecanjima (Mirko Mađerić, Safet Vehabović, Zlatko Miočević).

I što reći za kraj? Zaista bogata povijest kluba obvezuje nas da ne budemo zadovoljni prošlošću i da stanemo gdje smo sada. Okolnosti oko nas tjeraju nas da tek sada upregnemo snage za još bolji rad. Ovdje prije svega mislimo na obnovu članstva, podmlađivanju, uvođenju novih aktivnosti...

Želje su velike, imamo znanja ali...? Koliko ćemo uspjeti ovisi i o potpori sponzora. Znamo da su rat i druga zbivanja uništila privredu ali ne smatramo da je to dovoljan razlog za zanemarivanje radioamaterizma u Osijeku. Nadamo se da će naše želje i vjeru u budućnost prepoznati i drugi.

Predsjednik RK „Osijek“

Franjo Kokorić, 9A2TN


Za 60. godišnjicu kluba dobili smo brojne čestitke.
Zahvaljujemo se svima koji su se javili.

Posebno su nam drage čestitke PREDSJEDNIKA HRSa i našeg nekadašnjeg člana ZLATKA MIOČEVIĆA, 9A2SB.

U ime Hrvatskog radioamaterskog saveza primite iskrene čestitke povodom velike obljetnice,60 godina postojanja i djelovanja RK "Osijek".

Kontinuirani rad  RK "Osijek" u proteklih 60 godina može poslužiti kao izvrstan primjer značaja i organizacije radioamaterskih klubova i radioamaterizma u Republici Hrvatskoj. 

Neprocjenjiv doprinos kluba i svih njegovih članova tijekom Domovinskog rata svima nama može služiti na čast i ponos.

Uopće nema sumnje da će RK "Osijek" zajedno sa svim svojim članovima i vodstvom kluba i u budućnosti prebroditi sve prepreke na koje će naići te iznaći načinaza osiguranje svijetle budućnosti kluba, a i radioamaterizma u vašoj regiji. 

Znamo da se Hrvatski radioamaterski savez uvijek u povijesti mogao osloniti na RK "Osijek",a isto tako apsolutno računamo na Vas i u svim budućim aktivnostima. 

Hvala Vam na svemu što ste do sada učinili za radioamaterizam u Hrvatskoj.

I znajte da Vam Hrvatski radioamaterski savez stoji na raspolaganju za suradnju i pomoć u bilo kojem obliku.
Srdačan pozdrav,
Predsjednik HRS-a
Krešimir Kovarik, 9A5K


Poštovani prijatelji radioamateri članovi radio kluba "OSIJEK",povodom ovog zaista zavidnog jubileja u ime svoje obitelji,kojav zna šta znači biti radioamater,želim vam uputiti najljepše želje za još dug i uspješan rad, barem još 60-ak godina.
Hvala vam na svemu učinjenom na širenju tehničke kulture u našoj sredini, a glasa o Osijeku i Slavoniji širom svijeta.
Još dugo neka se šire radio valovi 9A1BOP/9A1O diljem svemira...
GL i 73 de 9A2SB,Zlatko iz Čepina.


9A5BOP nam piše

Nakon dužeg vremena javio naš član Franjo Zakanji, 9A5BOP. Evo šta kaže:.

Srdačan pozdrav Franjo tebi i svim članovima kluba.Nisam se dugo javljao a sad imam jednu dobru vijest.Nakon nekoliko mjeseci mukotrpnog rada postao sam Kanadski radio amater .Od 10-tog Prosinca moje ime nalazi se u bazi podataka pozivnih znakova.The Canadian Amateur Radio Callsign Database
Moj pozivni znak je VA6BOP.Uskoro bi trebao da dobijem i zvaničnu dozvolu za rad.CEPT-a vrijedi samo do šest mjeseci pa sam  odlučio krenuti iz početka.

Toliko od mene želim Vam svima sve najbolje u životu i mnogo DX veza.

Franjo Zakanji 9A5BOP,VA6BOP

Čestitamo mu na vrlo lijepom znaku (sufiksu).


4.12.2007 QSL karte

Marijan 9A2C IDE U ZAGREB NA SASTANAK IZVRŠNOG ODBORA 07.12.2007 TKO IMA QSL KARTE ZA BIRO NEKA IH DONESE U ČETVRTAK U KLUB!


29.11.2007 DXCC upute

Od Marka 9A8A dobili smo odgovore na neke "nejasnoće" u svezi pregleda QSL karata za DXCC diplome. On kaže da kontrolira QSL karte samo do 10 godina unazad (sve karte iz 1997.g pa na ovamo). Ne pregledava karte sa 160m. Evo što je još napisao:

1. Ne gledam karte na 160m !

2. Ne gledam karte starije od 10 godina !

3. Prvi zahtjev godišnje za nečlanove ARRL-a do 120 veza je 22 $ plus poštarina. U tih 22 $ je uključena jedna diploma. Svaka veza preko 120 se naplačuje 15 centi, a dodatna diploma je 12$. Znači ako osvajaš npr. MIX taj je besplatan, a ako uz nju hočeš i CW to je plus 12$.

Ovako to izgleda:
godišnji pregled do 120 veza.............22$
poštarina...........................................15$
UKUPNO.............................................37$

Poštarina se dijeli na 3 poštarine, posebno se šalje diploma (5$), posebno ti vračaju papire sa naljepnicama (5$) i na kraju ja to moram poslati u USA, a to košta oko 25 kuna i nači isto 5$).

LoTW je OK. Prijaviš se tamo na WEB-u i kažeš što ti treba i oni ti odmah izračunaju troškove. Tada mene prijavite da ću vam pregledati papirnati dio karti, ja vam to pregledam, a sve je to u cijeni jednog pregleda, meni se tada plača samo 5$ za poštarinu, a ostalo možeš platiti karticom preko interneta (LoTW).

7O1YG F i dalje ne vai za DXCC..sorry.. (odgovor na osobno pitanje 9A2TN)

Više od 120 veza se plača dodatno 15 centi po vezi. Ako imaš 220 karti to ti dodje 22$ (redovno) plus 15$ za 100 veza, ukupno 37$..itd..

Ako u ARRL-u imate kredit to mi morate pokazati i tom slučaju plača se meni samo 5$ poštarine...

OK, naljepnice su uključene u cijenu pregleda i ne plačaju se dodatno, a za sve drugo imate cjenik na ARRL-ovoj stranici !

Nadam se da je sada sve jasno, a ako nije javi se ponovno..hi..
73's Mark


19.11. - 9A2HI u Osijeku

Zdenko Blažičević 9A2HI, predsjednik Zagrebačkog radioamaterskog saveza i član novog Izvršnog odbora HRS-a boravio je ovih dana u Osijeku. Posjetio je i naš Klub (vidi sliku). Počastili smo ga, ugodno popričali i dogovorili dosta korisnih stvari. Ako bude u mogućnosti i dalje će pomagati Klubu


23.11. - odgoda vježbe

VAŽNA OBAVJEST - ODGAĐA se vježba "Voda 2007" najvjerojatnije do proljeća 2008.g. Iz HRS-a smo dobili obavjest:

Prošli IO nam je ostavio pomalo vrući krumpir vezan uz ovu vježbu, koja je po nama od strane HRS-a vrlo loše ili gotovo nikako pripremljena. HRS nije osigurao sredstva, materijalnu ili bilo kakvu drugu pomoć ljudima uključenima u organizaciju vježbe. Tajnica također nema pojma o vježbi ama baš nikakvog, ispada da su ljudi prepušteni sami sebi.
Na zadnjem sastanku IO odlučeno je o vježbi baš ništa. Evo izvod iz skraćenog zapisnika:

Ad 5.
Uvodna riječ: Petar Miličić
Izvjestitelj: Petar Miličić
Glede priprema za održavanje pokazne vježbe sustava veza u kriznim situacijama u 2007. godini, koja je bazirana na pretpostavljenoj kriznoj situaciji izlijevanja Dunava, Drave i Save u Slavoniji, predsjedatelj je predložio da se točka dnevnog reda broj 5 izostavi jer svi subjekti uključeni u vježbu nisu poslali tražene podatke. Radi što bolje organizacije navedene vježbe HRSVKS –a trebalo je točno navesti sve bitne institucije i osobe iz regije, na koje će onda HRS poslati potrebne materijale.
Na prijedlog predsjedatelja jednoglasno je donesena sljedeća
ODLUKA:
Prihvaća se prijedlog predjedatelja da se točka 5 do daljnjega odgodi.

Željko, 9A2R , koji je još uvijek važeći koordinator SRVKS-a je predložio odgađanje vježbe za neki pogodniji termin. S obzirom na upitne stvari oko pripreme i općenito na poprilično pitanja vezano uz ovu vježbu, Mate i ja smo sličnog mišljenja, tj. da bi se vježba trebala za drugi termin, jedan od predloženih je proljeće 2008...

Nažalost, nas nitko ništa nije obavjestio pa smo ozbiljno započeli pripreme. Poslali smo dopise i obavili razgovore sa ozbiljnim institucijama Zapovjedništvo za zaštitu i spašavanje OBŽ, PU OB, dogovor za sastanak sa DUZS itd). Čak nas ni naš predstavnik u IO HRS-a nije obavjestio o odluci. Ovako smo ispali neozbiljni.


VAŽNA OBAVJEST

Pripremamo se za provjeru QSL karata za DXCC program. Razgovarali smo sa 9A8A Markom i najavili se kod njega. Molimo sve zainteresirane članove da što skorije srede svoje karte i zahtjeve kako bi obavili taj posao o "jednom trošku". Za sada su sigurni 9A2C, 9A2TN, nešto su najavljivali 9A2LX i 9A3IJ. Ako naš menađer Zdravko stigne i klub će pripremiti papire. Javite se Kokiju 9A2TN


Zdenko 9A2HI, donacija klubu

Zdenko 9A2HI, donirao je Klubu dva TNC-a za 9A0COS i 9A0XOS. Puno mu hvala. Mirko 9A2DI je već jednog provjerio i sada ga testira. Drugog je samo pogledao i nije odmah proradio. Ispitivanja slijede.


18.11. Izborna skupština HRS-a

Jučer je u Zagrebu održana Izborna skupština HRS-a. Od članova našeg kluba bili su nazočni 9A2C Marijan (izaslanik), 9A2CY Zoran (zamjenik), 9A2TN Koki izaslanik), 9A4SS Španga (kao član IO HRS-a u starom sazivu) i 9A7GAE Tiho (zamjenik). Od susjednih klubova bili su predstavnici Belišća, Dalja, Donjeg Miholjca, Đakova, Josipovca, Našica i Retfale. Neki su išli vlakom neki osobnim automobilom a neki minibusom.


12.11. Bežična mreža

Realizirali smo zaključak IO o postavljanju pristupne točke za internetsku mrežu na četverolistu (Kruninoj zgradi). U akciji pripreme, ispitivanja i montaže učestvovali su 9A2C Marijan, 9A2OM Kruno, 9A2TN Koki i 9A3ADI Igor (kaže da je dosta naučio radeći sa tri oldtajmera). Sveukupno je akcija trajala cijeli dan jer se morala prepravljati kutija, praviti kutni profili za hard disk itd...
Bilo je odlazaka u Marijanovu radionicu, kupovine kablova za struju, ručak (nije bilo spavanja poslije ručka) i onda poslovi na krovu zgrade. Kako je to najviša zgrada u Osijeku, pogled puca na sve strane, jesen je, prekrasni pogledi...(žao nam je što slike nisu u većoj rezoluciji jer bi učitavanje duže trajalo i što nećemo staviti sve slike na stranice)

I na kralju malo ozbilnosti. Kako su antene postavljene, bit će pokriven dobar dio grada. Posebice istok i jugoistok te centar grada. Dio prema jugu i jugoistoku zaklonjen je lift kučicom i 9A2TN, 9A2QW i možda još netko opet će biti bez pristupa mreži.


08.11. sastanak IO

Danas je održan sastanak Izvršnog odbora kluba. Bili su nazočni članovi IO: 9A2CI, 9A2DI, 9A2ON, 9A2NC, 9A2TN, 9A3ADI i 9A4SS. Prisutni su bili i članovi kluba, 9A2C, 9A2CL, 9A2OM, 9A2OU, 9A3CI, 9A3IJ, 9A4PJ i 9A7GAE

Dnevni red:

1. Pripreme za vježbu "Voda 2007"
2. Izborna skupština HRS-a
3. Wireless
4. Paket radio
5. 2 elementni kvad za 80m
6. Razno

Točka 1 - raspravljalo se o odnosu HRS-a prema klubu kao jednom od organizatora vježbe. Izraženo je nezadovoljstvu, posebice jer nema materijalne podrške. 9A4SS je izvjestio da Izvršni odbor HRS-a nije raspravljao o dopisu kluba u kojem se tražila materijalna i druga podrška za sprovođenje vježbe. Poslije sastanka u "neformalnom" razgovoru Predsjednik HRS-a je dao neke prijedloge u tom smislu ali smo ocjenili da su oni nedorečeni, nedostatni i da izgledaju kao da HRS ne želi ispuniti preuzete obveze sa posljednjeg sastanka u Zagrebu. Klub će svojim snagama pokušati učiniti sve da vježba bude uspješna. Izabran je koordinator za našu županiju za SRVKS, 9A7GAE, Tihomir Štrekelj.

Točka 2 - Predsjednik kluba je upoznao prisutne o vremenu održavanja Izborne skupštine HRS-a i o pristiglim materijalima. Rečeno je da su dva kandidata (sadašnji predsjednik 9A6A i novi kandidat 9A5K) koja su iznijeli svoje programe. U diskusiji je rečeno da su programi dobrim dijelom slični a da novi kandidat pažnju prebacuje sa međunarodne suradnje na aktivnosti u HRS-u i regijama. Zaključeno je da na Skupštinu idu dva naša delegata (9A2C i 9A2TN) i njihovi zamjenici (9A2CY i 9A7GAE). Njih četvorica će na Skupštini saslušati predstavljanje kandidata i programa i ondje će se opredjeliti za jednog od njih. Dogovoreno je da se putuje zajedno sa delegatima susjednih klubova u minibusu a troškovi puta bi bili slični kao i zadnji puta. Dnevnice se neće isplačivati. Zaključeno je i da se napiše dopis HRS-u u kojem se traži izmjena dnevnog reda (izbacivanje točke o promjeni Statuta HRSa) uz obrazloženje kako nije poznato tko će biti novi predsjednik i da novi izvršni odbor pripremi statut. Delegati su dobili obvezu da istaknu kandidaturu 9A2C, Marijana za člana Izvršnog odbora.

Točka 3 - 9A3ADI, Igor iznio je dokle se došlo u proširenju klupske wireless mreže. Sigurna lokacija je zgrada u kojoj stanuje 9A2OM a izgledna je i lokacija na hotelu Osijek. Za prvu lokaciju sve je pripremljeno i u ponedjeljak će 9A3ADI i 9A2C uz još nečiju pomoć izvršiti montažu na zgradi. Problem je što se vrše radovi na popravku krova zgrade Rektorata i nije sigurno da će se antena moći okrenuti prema tom novom čvorištu

Točka 4 - 9A2DI, Mirko izvjestio je šta je u posljednje vrijeme učinjeno u radu na 9A0XOS (mjerenja 9A2EI, stigla antena za 23cm, dva konektora, kabel...). Još ima posla kada pristigne postaja (na ispitivanju kod 9A2EI). Ovdje je HRS brzo reagirao i poslao dio opreme.

Točka 5 - 9A3IQ je izradio "nacrt" dvoelementnog kvada za 80m. Dao je specifikaciju potrebnog materijala (uz postojeći materijal treba još oko 1000 kn). Donešena je odluka da se krene u izradu antene.

Točka 6 - 9A2C je izvjestio o opremi za ARG koja je kupljena (ZTK investitor) i o predstojećim aktivnostima (ARG radionica poslije Skupštine HRS-a). 9A4PJ Janko je predložio da klub iduće godine organizira državno prvenstvo za slijepe amatere u Osijeku. Istaknuto je da je program rada i financijski plan za iduću godinu davno napravljen i predan i da iduće godine nije moguće ništa napraviti. Janku je predloženo da do srpnja mjeseca 2008. godine napravi prijedlog plana za ovo natjecanje u 2009. godini. 9A2C je u svezi toga rekao da iduće godine Našice vjerojatno organiziraju ARG natjecanje pa bi se i slijepi radioamateri mogli tu uklopiti. To opet ovisi o organizatoru i mogućnostima.

Poslije sastanka održana je radionica o LoTW (Logbook of the World, elektronskom vođenju DXCC programa). Uz članove kluba prisutni su bili i radioamateri iz Dalja, Našica i Josipovca. Radionicu je vodio 9A2TN.


16.10. 9A2EI u Osijeku

Danas je kod nas bio 9A2EI, Boro Jugović. Zajedno sa 9A2DI Mirkom i 9A2TN Koki, bili smo na "Ljepotici" gdje se između ostalog nalazi i 9A0XOS. Boro je izvršio mjerenja, utvrdio je nedostatke i dogovorili smo se kako ih riješiti. On će napisati i poslati nam svoja zapažanja. Ovom prigodom smo snimili i nekoliko slika...


15.10.2007. kod 9A3IJ

U sklopu akcije pomoći oko popravke antenskih sustava članovima koji fizički nisu u stanju to sami izvršiti, danas smo bili u "inspekciji" kod 9A3IJ, Krune. Pregledali smo njegov dvoelementni kvad za 20, 15 i 10 metara. Već i sa zemlje se vidjelo da mu je pukao reflektor na 10 metara. Iz ptičije perspektive danas se moglo samo djelomično otkloniti kvar, ukloniti da puknuta žica ne leži na reflektoru za 15 metara. Kako se nismo ni spremali za ozbiljnije popravke, akcija slijedi kada Kruno pripremi alat i materijal (a nadamo se i nešto uz to, ipak idu i hladniji dani...).


14.10.2007. druženje na Banovom brdu

Prošli četvrtak je 9A2LX Boban predložio da se 14. listopada na Banovom brdu organizira "druženje" svih članova kluba koji to žele a pozvat ćemo i članove koji su se pasivizirali. Odmah smo se svi složili sa idejom. Boban je preuzeo organizaciju, "pale" su i prve donacije, podjeljeni zadaci. Odaziv je bio odličan. Javilo se blizu 40 članova, dalo pristanak, izjasnili su se tko će šta donijeti... Čekali smo samo da vidimo kakvo će biti vrijeme.

A vrijeme je zadnjih dana bilo "šugavo". Ipak nismo odustajali i u subotu prijepodne su počeli pristizati automobili....

U pripremama je ekipa na čelu sa Bobanom i Marijanom pokosila travu, očistila pristupni put, donijela kuharsku opremu.... A kada su se sakupili stari i oni "stariji" počeli su razgovori po grupama...

Nigdje na slici nema 9A2TN (slikao) i ovo piše, i bira slike. A slika puno. Sve ne mogu stati ovdje, rezolucija mora biti slabija...Na kraju, tridesetak članova je otišlo zadovoljno, neki se nadaju da će se ovo ponoviti...9A3ADI, 9A3BWT su se nažalost razbolili i javili da ne mogu doći. Neki rade (Pivac) a neki su se uplašili nevremena, TAKO IM I TREBA!!! I još jednom HVALA, Bobanu, Goranu, Marijanu, donatorima ...


05.10.2007. poziv članovima na druženje

Radio klub Osijek ovim putem poziva  sve svoje članove i simpatizere na druženje uz čobanac i pivo, a koje če se održati dana (subota) 13.listopada, 2007 godine na lokaciji Banovo Brdo.
Okupljanje je od 10.00 sati pa uz jelo i piće dokle tko izdrži...
Radi planiranja dubine kotlića te broja flaša  i veličine karnistera za tekučinu molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde Bobanu 9A2LX na tel. 098 39 50 95.


01.10.2007.

Od Hrvatske zajednice tehničke kulture dobili smo dopis u kojem se traže podaci o članovima udruga tehničke kulture koji su voljni sudjelovati u akcijama zaštite i spašavanja života i imovine i otklanjanju posljedica izvanrednih događaja. Evidencija na nivou HZTK ustrojava se na osnovu Sporazuma HZTK i DUZS (Državne uprave za zaštitu i spašavanje) sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju.

Uz dopis smo dobili i upitnik koji bi trebao popuniti svaki član koji je voljan udjelovati u akcijama zaštite i spašavanja. Sudjelovanje u anketi je dobrovoljno i ne predstavlja Vašu obavezu. Popunjavanjem upitnika (to je Izjava o suglasnosti) ne preuzimate nikakve obaveze već samo pristajete na daljnje kontakte u svezi suradnje p programu zaštite i spašavanja.

Sjećate se da smo prošle godine već u organizaciji HRS-a imali takvu vježbu i da smo bili daleko najbrojniji u Hrvatskoj. Pozivamo Vas da popunite upitnik koji se može dobiti u Klubu.


29.09.2007.

Dobili smo dopis HRS-a o održavanju IZBORNE skupštine HRS-a 17.11.2007.g. Uz njih smo dobili i prijedloge novog Statuta HRS-a i Poslovnika. Do 25.10.2007. trebamo se očitovati o prijelozima, poslati eventualne primjedbe. Svi zainteresirani mogu dobiti na uvid ove dokumente.

Također trebamo (ako imamo) predložiti kandidata za predsjednika HRS-a i članove Izvršnog odbora. Molimo sve članove da do idućeg sastanka našeg Izvršnog odbora razmisle o eventualnim prijedlozima sa kojima ćemo nakon usvajanja ići na Skupštinu HRS-a.

Za 2006.g za natjecanje 9A CW prijavili smo dnevnik za kontrolu (nismo radili puno vrijeme, sječate se prezentacije digitalnih veza toga dana kao i domjenka poslije toga!!!). Ipak smo uvršteni u plasman i osvojili smo 7. mjesto.


28.09.2007.

Marijan i 9A2TN, Koki danas su iamli sastanak sa tajnicima ZTK OBŽ i grada (prof. Hrpka, Hosu i Jerko). Razgovaralo se o mogućnostima zajedničkih aktivnosti u školama, prezentacijama, demonstracijama i prikunljanju kandidata za buduće tečajeve. Najviše se razgovaralo o ARG-u budući neovisno o Klubu ARG provodi i ZTK (obuku, natjecanja). Dogocoreno je:

- Jerko će u naredna dva tjedna kontaktirati ravnatelje i nastavnike po školama, upoznati ih sa budućim aktivnostima

- Klub će se pripremiti za prezentacije svojih aktivnosti (najviše ARG)

- ZTK OBŽ će financirati potrebnu opremu za ARG ("mali" sustav za prezentacije ARG-a)

- ZTK će osigurati opremu za prezentacije (ekran, DVD player i drugo)

- Klub će organizirati dolazak Ivana Marcijana u Osijek. U prostorijama ZTK održao bi predavanje o ARG-u a zatim i prezentaciju (konkretan rad) za članove našeg Kluba, susjednih radioklubova i nastavnike osnovnih škola (koji budu zainteresirani).

- Jreko će pribaviti plan aktivnosti pojedinih škola ("škola u prirodi"), dogovorit će da na tim satovima članovi našeg Kluba demonstriraju ARG (pokazati rad, dati djeci da "opipaju i poslušaju" opremu, organizirati malo natjecanje i kao nagradu podijeliti koju čokoladu...).

Isti dan je 9A2C razgovarao sa Marcijanom, dogovorio da ovaj pošalje predračun za opremu i upoznao ga da uskoro očekuje naš poziv za dolazak u Osijek.


27.09.2007. sastanak IO

Dnevni red: 1. Izvještaj o aktivnostima u proteklom periodu
2. Rasprava o kvalitetnijem radu članova
3. Wireles mreža
4. Aktivnosti u svezi budućeg tečaja
5. Razno

Nazočni svi članovi IO osim tajnika. Od ostalih članova kluba na sastanku su bili 9A2C, 9A2OM, 9A2LX, 9A3AKA, 9A5AZN i 9A6DEM.

TOČKA 1.

Predsjednik je izvjestio nazočne o aktivnostima posljednjih mjeseci. Članovi su bili angažirani na prikupljanju novca za novi uređaj (IO donio odluku o komisiji za procjenu opreme za prodaju, komisija učinila svoje, dio opreme prodan...). Kupljen novi uređaj Kenwood TS-2000X sa svom dodatnom opremom. Blagajna prazna i novca ima samo za "hladni pogon" (telefon, struja...). Antenski sustavi na Banovom brdu još nisu napravljeni (nešto gotovo, nešto se još radi ali se antene ne mogu dizati zbog rasporeda antena na stupovima dok sve ne bude gotovo). Zbog toga smo učestvovali u samo dva natjecanja (jedno na Papuku) a pored toga 9A4PJ je učestvovao u ARG natjecanju za slijepe (i osvojio drugo mjesto u svojoj kategoriji). Više je bilo pojedinačnih aktivnosti naših članova. Tako je bilo odlazaka na radioamaterska druženja i sajmove u Njemačku, Češku, Mađarsku, Zagreb, Požegu i Jelisavac (skoro sve fotodokumentirano na našim stranicama). Popravljena ARG oprema i vraćena u Klub. Kupljena je konstrukcija za novi kontejner. Ukratko, to bi uglavnom bilo sve (osim tekućih poslova).
Predsjednik je iznio da je sačinjen i u ZTK grada predan financijski plan za 2008. godinu. To praktički znači da je to uglavnom i plan rada za iduću godinu. Dokument je usvojen bez primjedbi.

TOČKA 2.

Zajednička je ocjena da se u Klubu ne radi dovoljno a posebice se to odnosi na veći broj članova. Pored nekih opravdanih razloga (godine života, bolesti, poslovne obveze) u manjem dijelu, drugi razlozi su neopravdani. U narednom periodu pokušat ćemo to promjeniti i uključiti što veći broj članova u rad. Zbog toga IO je donio odluku da se odrede voditelji za pojedine aktivnosti u Klubu. Oni će biti samostalni u planiranju, pribavljanju opreme i sredstava i provođenju planova. Jedini okvir kojeg se trebaju držati su odluke IO (npr koja će biti obvezna natjecanja tijekom godine..) i financijska sredstva. Izabrani su kao voditelji slijedeći članovi (redosljed nne znači da su pojedine aktivnosti važnije ili manje važne):
- 9A3ADI, Igor - WIRELES
- 9A2C, Marijan - ARG
- 9A2DI, Mirko - digipiteri
- 9A2CY, Zoran - voditelj PPS-a u Klubu i uređivanje internetskih stranica
- 9A3IQ, Željko - natjecanja
- 9A2OM, Kruno - održavanje natjecateljskog centra Banovo Brdo
- 9A5AZN, Zdravko - menađer za diplome i QSL biro
- JOŠ NITKO za prezentacije, radionice, tečajeve i obuku
- JOŠ NITKO za brigu o nabavci, održavanju opreme i drugo

TOČKA 3.

Igor je izvjestio šta je do sada učinjeno u razvoju wirelessa u Klubu, o opremi, problemima i skorim planovima. Imamo realna obečanja da bi uskoro veći dio grada mogao biti pokriven, Trenutno nema potrebe za novim ulaganjima nego su problem bile zgrade za postavljanje pristupnih točaka. Sada imamo dva vrlo kvalitetna rješenja, oprema je kupljena i preostaje samo prihvatiti se posla.

TOČKA 4.

Kako je počela nova školska godina, trebamo se angažirati na pokretanju novih tečajeva. Dogovoreno je da se u prezentacijama najveća pažnja posveti ARG-u, da propagandne aktivnosti budu što pristupačnije, da se povežemo sa školama u suradnji sa ZTK. Sve ove pripremne radnje treba obaviti u najskorije vrijeme.

TOČKA 5.

Pod ovom  točkom razgovaralo se o obilježavanju 60-godišnjice Kluba. Istaknuti su problemi u pripremi materijala, građe i njene obrade, novčani problemi, neaktivnost članova i drugo. Zaključak je da se ponovo pokuša sa kvalitetnim pripremama jer se ta godišnjica "mora" oblježiti.
9A2LX, Slobodan se osvrnuo na klupski dan četvrtkom. Predlaže da to osim druženja bude i dan na kojem "će se nešto događati", nešto što će privući veći broj članova u Klub. Misli da bi Klub trebao pružiti članovima i sadržaje koje kod kuće sami ne mogu realizirati (npr. opremu za 23 cm nema nitko kod svoje kuće pa je to jedna od stvari koja bi mogla biti interesantna za sve u Klubu, izrada štampanih pločica...). Obvezao se razgovarati sa našim nekadašnjim članom Zlatkom Kovačevićem i dogovoriti njegov dolazak u Osijek. Zlatko bi održao radionicu o radu na višim frekvencijama.

9A4SS, Stjepan je izvjestio o sastanku IO HRS-a. Napomenuo je da predstoji vježba raadioamaterskog sustava veza u kriznim situacijama. Također se vrše pripreme za izbornu konferenciju HRS-a pa treba razmišljati o kandidatima.


22.09.2007. Jelisavac

U jelisavcu je danas održano radioamatersko druženje. Bez nazočnosti predstavnika HRSa ili drugih "važnih" gostiju ovo je bilo čisto, pravo radioamatersko sa kojeg smo odabrali za vas nekoliko fotografija:


15.09.2007.- 9A2DI

Prošle godine u natjecanju CQ WW CW na 10m učestvovao je i naš član 9A2DI Mirko. Stigla je diploma za osvojeno 9. mjesto u EU i 1. u 9A. Čestitamo Mirku! I godinu dana ranije osvojio je diplomu al u RTTY natjecanju.


11.09.2007. ZRF

09.09.2007. u Zagrebu na Jarunu ponovo održao se Zagreb Fest u organizaciji ZARS-a. O samom Festu možete pročitati na drugim stranicama i zato samo ukratko. Od članova našeg kluba prisutni su bili: 9A2C Marijan, 9A2CY Zoran, 9A2LX Boban, 9A2OM Kruno, 9A2OU Ivo,  9A2TN Koki, 9A3IQ Željko, 9A4SS Stjepan,  9A6DEM Goran, 9A6KWL Josip. Evo i dokaza:


26.08.2007. Holice, Češka

24-25.08. u mjestu Holice (Češka) održan je međunarodni sajam radioamatera.
Holice je prekrasan mali gradić sa manje od 10.000 stanovnika smješten u okrugu Pardubice.

PRIČA I DOJMOVI o sajmu u Holicama
Priča započinje u srijedu oko 12 sati. Okolnosti su bile takove da su nas prijatelji iz Radio kluba "Jan Hus" iz Daruvara pozvali kao goste da sa njima zajedno odemo u Holice. Budući su oni Česi bili su pozvani u Holice kao gosti radio kluba Holice, OK1KHL Sve je dogovoreno u kratkom vremenu i u četvrtak u 07,00 sati 9A2TN, Koki i 9A4SS, Šanga krenuli smo put Virovotice gdje smo se trebali sačekati  9A5CY, Dean i 9A7KJI,  Hinko. Nakon susreta sa Daruvarčanima, pregleda prtljage, dogovora i priprema auto karata za Mađarsku, Slovačku i Češku, krenuli smo na put. Radioamaterski razgovori i zadirkivanja kratkotrajno su prekidani zbog okrijepe pićem (osim vozača). Manjih problema bilo je u Brnu jer smo u rad uletjeli u vrijeme špice i jer su nakon višekratne okrijepe autokarte postale malo mutne i nejasne. Ipak nakon duge vožnje iza sebe smo ostavili Balaton, Bratislavu, Brno i  večernjim satima smo se našli na trgu u Holicama. Tu nas je dočekao OK1SQK, Karel i odveo nas je do hotela. A tu su već bili mnogobrojni domaćini i gosti. Dočekao nas je "glavni meštar" OK1VEY, Sveto. Uslijedili su dobrodošlica, upoznavanja i pozdravi sa novim i starim prijateljima. Od gostiju tu su već bili Slovaci, Poljaci, Austrijanci i drugi. Uvečer i sutradan ujutro došli su i tajnik ZARSa 9A2KH, Kruno i predsjednik ZARSA 9A2HI, Zdenko.
U ime domaćina dobrodošlicu nam je poželio OK1DOG, David

Domaćin gostima bio je OK1MOW, Ivan. Zaista smo puni hvale o trudu, brizi i prijaznosti OC Ivana. Iako ima preko 60 godina bio nam je stalno na usluzi i pomoći od jutra do kasne večeri. Prvi dan program je nije bio previše "pretrpan" pa smo stigli razledati dio Holica, a obavezno smo obišli i sajam nove i rabljene opreme.

Poslije završenog službenog dijela programa prvog dana OK1MOW Ivan svojim automobilom nas je odvezao u grad Hradec Kralove (veličine Osijeka) udaljen oko 20 km od Holica. Kako on tu živi znao nam je pokazati ono najljepše a znao je i povijesne činjenice kao najbolji vodič. Evo samo dijela ugođaja koji smo imali prigode osjeiti:

Imali smo čast da nas je naš domaćin Ivan upoznao sa biskupom Mons. Josef Kajnekom. Ugodnos smo časkali a Mons. Kajnek se prisjetio osoba iz Hrvatske i Sarajeva koje je poznavao. Osobito mu je bilo drago što je razgovarao sa Česima iz Daruvara o kojima je već ranije čuo. Nakon ovog razgovora Mons. Kajnek nam je omogučio da razgledamo i fotografiramo katedralu i kapelu. Bez obzira što se renoviraju pokazale su nam svu svoju raskoš....

To isto veče Ivan, OK1MOW odvezao nas je i na svoju vikendicu. Pohvalio se prekrasnom drvenom građevinom, radioamaterskom opremom i antenskim sustavima. Jedino ostaje tuga što smo to sve vidjeli samo pod svjetlom električnih žarulja a ne pod dnevnim svjetlom. Za tim "Ivanovim" brdom, kučicom i antenskim sustavom posebno su "plakali" 9A4SS i 9A5CY.

Drugi dan program je također bio pretrpan. Između uobičajenih razgovora, posjeta štandovima 9A2HI, 9A2TN i 9A5CY bili su na prijamu kod gradonačelnika gospodina Hladnik Pavela. Na prijamu su bili i gosti iz Australije, Austrije, Njemačke, Francuske i Češke

Bilo je i više predavanja i prezentacija a posebno interesantno je bilo predavanje F2JD Gerarda o ekspediciji XT2C (bio je i član mnogih drugih ekspedicija a ja ću ga osobno pamtiti po ekspediciji na Bouvet Island jer mi je to bila nova zemlja).

Večer nam je bila slobodna pa smo ponovo posjetili Hradec Kralove, obavili kupovinu poklona i najednom shvatili da je prošlo 21 sat i da se trgovine zatvaraju.

U nedjelju ujutro, poslije 9 sati ostali smo samo mi iz 9A. Pozdravili smo se sa zagrepčanima i krenuli smo na dugi put prema 9A. Povratak je bio daleko ugodniji, nije bilo gužvi i ukupna vožnja trajala je 2 sata manje. Na više mjesta smo se odmorili, između ostalog i na Balatonu. A zatim rastanak u Virovitici.

Zaista nisam mogao sve nabrojati, nisu ovdje mogle biti stavljene i sve slike a i dojmovi su "prvi" jer pišem odmah prije spavanja. Sigurno sam ponešto zaboravio ili ispustio a moji dojmovi mogu se razlikovati od utisaka  mojih prijatelja. Zbog toga ih molim da ako žele, napišu sami nešto o ovom ugodnom putu.

I na kraju zaključak: učvrstili smo prijateljstvo sa prijateljima iz Daruvara, upoznali smo radioamatere iz drugih zemalja ili smo se susreli sa onima koje od prije poznajemo, vidjeli smo radioamatersku opremu kao i na drugim sajmovima, imali smo prekrasan izlet u Hradec Kralove. Puni lijepih uspomena zahvaljujemo se domačinima iz Radio kluba Holice OK1KHL (http://ok1khl.com) i našem domaćinu Ivanu


22.07.2007 - inicijativa

Razmišljali smo kako bi se što više radioamatera sa područja Osijeka i okolice javljalo na svim opsezima. Inicijativa je krenula od pojedinaca u RK Josipovac i Osijek. U ovoj akciji prije svega misli se na starije članove, mlade operatore i na članove sa posebnim potrebama (invalidi itd). Sa prijateljima iz RK Josipovac smo se dogovorili da ćemo takvim članovima naših i susjednih klubova pomoći u popravku i postavljanju antenskih sustava i drugoj tehničkoj pomoći koju možemo pružiti. Članovi snose troškove opreme i materijala (kablovi, konektori i dr). Trebaju se u narednih mjesec dana (ili oko toga datuma) javiti u RK Josipovac ili RK Osijek (tajniku, predsjedniku ili drugom članu do koga mogu doći a ovaj će prenijeti poruku). Nakon toga dolazi "ekipa za pomoć" na pregled radova i dogovor a zatim slijede radovi. Već nam se javio jedan "kandidat" 9A4PJ i prije nego je krenula ova akcija.
Molimo sve članove da obavjeste druge koji nemaju pristup internetu o ovoj informaciji.


21.07.2007 - kupujemo uređaj

Najvažnija vijest KLUB KUPUJE UREĐAJ Kenwood TS 2000X.

Ovih dana imali smo nekoliko akcija. Odredili smo koja nam je oprema višak i objavili smo spisak na našim i stranicama HRSa. A sama akcija...

 

Uplatili smo i konstrukciju za još jedan kontejner. Morali smo zbog papira ponovo u Dardu na lice mjesta...

U četvrtak je nakon godinu dana "osvanuo" naš član 9A7PTC Často (radi u Zagrebu pa zaboravio Osijek)...

 

A kako izgleda kositi travu na +40 C pokazali su 9A2C i 9A2TN (Banovo Brdo 21.07.2007)


13.07.2007 - bežična mreža

Evo pogledajte gdje je smještena jedna priključna točka naše, klupske mreže za pristup internetu. Snimili danas ...

 


09.07.2007 - natjecanje

Još u prošli četvrtak u klub je navratio 9A2DG, Safet. On i 9A2DI, Mirko dogovarali su se da sa Banovog Brda rade u Hrvatskom ljetnjem kupu na 432 MHz samo sa jednom antenom. Međutim, nisu se uspjeli dogovoriti i u posljednji četvrtak "uz kavicu" na brzinu je pao prijedlog da se organizira odlazak na Papuk sa ciljem da se učestvuje u natjecanju (s obzirom da mi još nismo sredili svoju natjecateljsku lokaciju). Dogovorili smo se da će 9A2C, Marijan, 9A2TN Koki i 9A4WT, Marko u petak prijepodne doći u klub i iskompletirati šator (koji smo dobili iz donacije i pojma nismo imali u kakvom je stanju) i ako sve bude u redu nastavit će se pripreme za odlazak na Papuk.
U petak smo u dvorištu Doma tehnike iznijeli pola donirane opreme (Državna uprava za zaštitu i spašavanje) i uspjeli smo iskompletirati jedan "srednji" šator (nažalost, kasnije se pokazalo da bi i on trebao prepravke, ponovo šivanje...). Ostatak opreme smo vratili u skladište ZTK (bili smo bijeli od prašine kao da smo pekari). Zatim smo odlučili otići na Banovo Brdo po dio uređaja i opreme koju smo planirali koristiti u natjecanju.


09.07.2007 - Papuk

Na brzinu je organizirana ekipa koja će učestvovati u natjecanju pod klupskim pozivnim znakom 9A1O. To su 9A2C, Marijan, 9A3SO, Zdenko (gost), 9A4WT, Marko (gost) i 9A5SG, Slavko. Bilo je najava da će se priključiti još neki članovi i gosti (9A2TN, Koki prije svih) ali su zbog drugih obeza odustali. Kako je blagajnik Josip obavio svoj dio posla ekipa je obavila nabavku benzina, jela i pića. Kompletirana je oprema (vlasništvo učesnika "brzopotezne" ekspedicije).
U natjecanju je korištena slijedeća oprema: za 144 MHz   FT 225 RD sa linearnim pojačalom GI7B - 250 W (u pričuvi bio Dresler) i antena DJ9BV na 10 metarskom stupu sa rotatorom; za FM rad korišten je Alinco DR 570 sa 35 W i vertikalna antena Hustler a za 432 MHz klupski Icom 15 W sa 21 elementnom Tonom.
Budući da slika govori više od riječi, evo pogledajte....

Ekipa se kompletirala u subotu u 7,00 ujutro. Posljednji dogovori i provjere (i uvijek se sitnice zaborave!). A kada su stigli na lokaciju (prva slika) vrijeme je bilo izvrsno, hrane i pića dosta, osiguran siguran izvor napajanja i postavljanje šatora i montiranje opreme i antena proteklo je u najboljem redu tako da je ekipa bila vrlo zadovoljna. Kada su upalili uređaje potpuni dojam pokvario im je osjećaj da ima više VF zagađenosti nego što su očekivali. Tijekom natjecanja bilo je i "dizanja" tlaka drugima i od drugih. Gdje je stari dobri HAM SPIRIT? Zar 9A3B radi sa više uređaja? Pa čuje ih se na "sto" mjesta! Ali to je stara priča.

U natjecanju je napravljeno: 384 veza na 2m (oko 133.000 poena) i 73 veze na 432 MHz (oko 21.280 poena). Propagacije su bile dobre ali nedostajalo je malo više snage (wati) i više antena. Sve u svemu, izvrsni dojmovi, dobar rezultat i zadovoljstvo cijele ekipe. Budući su neki najavljeni gosti i nesuđeni članovi ekspedicije izostali, ekipu je obradovao svojom posjetom Zdenko 9A6JBF (predsjednik RK Našica). Došao je malo vidjeti i čuti (pa i naučiti! HI). A u povratku u Našicama zaustavio ih je 9A2SB, Zlatko (i častio, naravno i time obradovao više nego 9A6JBF). I opet radioamaterski razgovori i razmjena dojmova (Zlatko je slušao kod kuće kako ekipa radi). I na kraju, 19,30 Osijek, kuće....pa spremanje opreme.

A ako se neke stvari ne poprave a druge poklope, evo ekipe ponovo u akciji.

Na osnovu razgovora...ovo prezentirao 9A2TN, Koki.


01.07.2007 - 9A4SS

9A4SS  je napisao:

Kao i svake godine tako sam i ove odlučio prisustvovati jednom od najvećih svjetskih radioamaterskih sajmova u Friedrichshafenu od 22.-24.06.2007.

Nakon svih dogovora i priprema Kruno, 9A2OM i ja krenuli smo 20.06. (srijeda) u 18,00 sati da bi u četvrtak ujutro u Friedrichshafenu stigli oko 7 sati. Smjestili smo se kod obitelji Koler kod koje i mi a i mnogi drugi radioamateri iz Hrvatske imamo besplatan smještaj zadnjih petnaestak godina. Nakon jutarnje kavice, rakijice i razgovora sa ljubaznim domaćinom odlučili smo otići do Friedrichshafena (obitelj Koler je 12 km dalje u mjestu Mardorf) malo bići tregovine i vidjeti što je novo u odnosu na prošlu godinu. Baš kad smo krenuli počelo je orkansko nevrijeme tako da smo se nekoliko puta morali vračati jer su ceste bile zakrčene porušenim drvećem, policijom i vatrogascima. Inače nas je kiša pratila cijelim putem od Austrije, a padala je i u četvrtak, petak i subotu.

Sajam se službeno otvara u petak u 9 sati ali smo mi već četvrtak oko podne bili tamo. Odmah sam susreo starog znanca Davea, N1NN koji je ARRL-ov manager za DXCC program i nakon kratkog i ugodnog razgovora prihvatio je da odmah checkira QSL karte za mene, 9A2CY, 9A2YM i 9A2OM jer sam ponio i njihove karte. Tako je glavni zadatak bio obavljen i sada se opušteno moglo doći sutradan na otvaranje. Za informaciju ulaznica za tri dana košta 14 a parking 9 EU.

Na samom sajmu po običaju nema šta nema. Jedna hala sa novom opremom i firmama, jedna sa nacionalnim savezima i čak tri ogromne hale sa rabljenom opremom. Pošto me bolila noga, večinu vremena proveo sam  sjedeći na štandu HRS-a i na taj način sam se imao priliku sresti sa mnogim starim i novim prijateljima i svjetski poznatim radioamaterima. Isto tako dolazili su i mnogi Hrvati iz Hrvatske i iz cijelog svijeta. Mnoge ekspedicije su dijelile QSL karte pa su se tamo mogle dobiti QSLke od VU7RG, VU7MY, C6ARI, VK9DNX, ST0RM, 4U1ITU, 4U1WRC, 4U1UN, 4U60UN, 5V7SE, XT2SE, 4O3T, 1A4A...itd.

Nazad smo krenuli u nedjelju u 9,30 sati (nakon što smo se na sajmu sa svima pozdravili i zaželjeli se vidjeti na godinu) i to po jakoj vručini. Prvi dan da nije padala kiša. U Osijek smo stigli u 22,30 nakon što smo usput skrenuli na čašicu razgovora sa Markom 9A8A u Varaždinu. Morali smo mu u živo čestitati na izboru za DXCC checkpointa za ovu regiju.

Jednom rječju, vrijedi ići i to sve proživjeti.


26.06.2007 - evo nas...Požega ...

ISPRIČAVAMO SE ŠTO ZBOG ZAUZETOSTI NISMO REDOVITO STAVLJALI NOVE obavjesti/2007 NA STRANICE.

Pojavili su se problemi u svezi dozvola za antenski stup u Tvrdji. Trudimo se pronaći što jeftinije rješenje.

Ove nedjelje bili smo u Velikoj gdje je RK Požega 9A1BTU priredio podjelu nagrada iz njihovog natjecanja i ugodno druženje. Evo nekoliko slika...


Kruno 9A2OM i Španga 9A4SS bili su u Njemačkoj. Očekujemo slike i kratko "izvješće" (Španga obečao!)


IKris 9A3WBT je nažalost odustao od odlaska na Bjelolasicu. Došlo je do nesporazuma sa HRS-som oko prijevoza.


Kruno 9A2OM je bio na Banovom Brdu gdje je pokosio travu...


Branko 9A7JCX nam se javio iz SAD-a. Prema ARRLu je ispunio obvezu u ime kluba.


Od Predsjednika HRS-a smo dobili ponudu da 14.07. učestvujemo u natjecanju u 9A0HQ ekipi. S obzirom na stanje antenskih sustava još pregovaramo oko opsega i vrste rada. Postoji mogućnost da radimo CW na 40m od Marina 9A5MT.


12.06.2007 - 9A3BWT ...

9A4SS je poslao primjedbu da smo mogli pojasniti odlazak Krisa 9A3BWT na Bjelolasicu. Evo što je napisao:

Dobro je što si ono za Krisa dao na stranice Kluba, ali se bojim da neupućeni mogu pomosliti da se radi o nekom izletu. Možda bi trebalo reći da se tu radi o devetodnevnoj ljetnoj školi amaterske radio goniometrije, radioamaterske tehnike i izradi web stranica. U tu školu mogu samo mladi radioamateri do 16 godina starosti i mislim da iz Slavonije još nitko nije imao priliku upasti.

Pozdrav i do vidjenja

73 de Stjepan, 9A4SS

9A4SS je u pravu ali budući o tome piše na stranicama HRS-a, nismo smatrali da treba toliko detaljno pisati. Ovo sve rješava i zahvaljujemo na primjedbi.

Kontaktirali smo tajnicu HRS-a (na prijedlog Predsjednika HRS-a) i dobili smo pozitivan odgovor u svezi puta na Bjelolasicu. Također smo dobili obavjest o natječaju za donaciju u Dalmacijacementu (u četvrtak šaljemo prijavnicu).


08.06.2007. - 9A4PJ

Od Janka 9A4PJ dobili smo rezultate sa ARG natjecanja gdje je u svojoj kategoriji osvojio treće mjesto. Uputio nas je gdje da skinemo slijedeću sliku (po prvi puta Janko na našim stranicama) 

Neki dan je u Osijeku boravio predsjednik HRS-a Petar Miličić. Sastao se samo sa Španićem 9A4SS koji je javio da HRS ima jedno mjesto za mladio člana kluba za odlazak na Bjelolasicu pod vrlo povoljnim uvjetima. Nakon toga smo razgovarali telefonski sa Petrom. Dogovorili smo se sa Krisom 9A3BWT i njegovim roditeljima oko odlaska. Gotovo je sigurno da Kris putuje. obavjesti/2007li smo i Petra a on je sugerirao da detalje dogovorimo u ponedjeljak sa tajnicom HRS-a. Drago mu je što netko iz Slavonije ide na Bjelolasicu.


26.06.2007 - bežična mreža

Ekipa u sastavu 9A2C Marijan, 9A2CY Zoran, 9A2TN Koki i 9A3ADI Igor bila je danas u klubu i izvršila je neke izmjene u wireless mreži. Do sada je jedna antena bila usmjerena samo prema jednom članu kluba. Tu karticu i antenu iskoristili smo prema novoj pristupnoj točki (smjer zapad) na Vijencu Ljube Babića. Na krov se penjao Marijan a ljestve je držao Zoran a Igor i Koki su ih kuražili. Kasnije smo razgovarali i sa 9A5K Krešom oko ponovnog pokretanja 9A0COS-a (da on izvrši podešavanja). Zahvaljujemo Kreši na pomoći.


9A0XOS ...

Poznato vam je da sređujemo stvari na 9A0COS i 9A0XOS. 9A2DI Mirko poslao je slijedeći mail (tek da znate o čemu se radi a mi ćemo pokušati nešto napraviti):

Pozdrav Koki
Razgovarao sam sa Borom, 9A2EI o linku 9A0XOS-Papuk na 23 cm. On smatra da bi HRS trebao dati opremuza link. Boro je voljan doci ispitati trasu iz Osijeka prema Papuku sa svojom opremom.
Trebali bismo ga pozvati kad odlucimo. Stari link sa 9A0XSL tada ne bi ni trebao.
Trenutno na paketu opet nista ne radi, iako je prije par dana osposobljen link Kalnik-Daruvar i islo je sve OK. Sad je crkao i T99XGR, prestao je i link Papuk- 9A0XSL, a nas link nikako da bude uredan. Vise ne radi nego sto radi...
73! Mirko


31.05.2007.

Danas je stigao vrlo važan e-mail !!!

Subject:

Fw: Fw: Domena 9a1bop.hr

Date: Thu, 31 May 2007 14:51:07 +0200

From: HR DNS Sluzba <admin@dns.hr>

To: <igor.delac@gmail.com>

Sada je u redu i domena ce sutra biti aktivirana.

S postovanjem, Dubravka Oreskovic


24.05.2007. radovi u klubu

Danas radovi u klubu. Vratili smo na vrh jarbola antenu za 50 MHz. Izradili smo i antenu za 30m (delta loop), digli smo antenu ali nismo potpuno zategli jedan kraj zatege jer nismo imali dovoljno velike ljestve (bili smo na krovu ali je nedostajalo jedno dva metra dužine ljestava). Ostaje još pola sata posla. Vrijedni su bili 9A2TN i 9A3IQ (na stupu po nekoliko puta), 9A2C na krovu a zemaljske radove obavili su 9A2DI, 9A2OM i 9A5AZN. Pred kraj su došli i drugi članovi koji su uglavnom navijali za one na stupu i krovu. Ovaj puta slika neće biti.

Do kluba je navratio i Janko 9A4PJ. Vratio se sa natjecanja (ARG za slijepe) i iz Zagreba donio pehar za treće mjesto u kategoriji veterani. Čestitamo mu. A kaže da će biti i slika. Zbog radova nismo mogli puno popričati ali se nadamo da će sam napisati svoje dojmove sa natjecanja.

U međuvremenu bilo je posljednjih dana još nekih aktivnosti (razgovora i dopisivanja). Ako na kraju rezultati budu pozitivni, sve će biti na našim stranicama. Uz ovu aktivnost kontaktirali smo izviđače (suradnja...), HRS...(70cm repetitor...)


21.05.2007. Zvonko Babić, donacija

Naš član 9A7GAE Tiho bio je u Zagrebu kod gospodina Zvonka Babića po opremu koju nam je donirao. Evo dijela njegovih utisaka a žao nam je što nije bilo ni jedne fotografije.

Štovani prijatelji radioamateri!

Evo  nekoliko riječi o susretu s gosp. Zvonkom Babićem, koji nam je donirao KV stanicu, dva repetitora, antenu za KV (čini mi se Diamond), antenskog kabla i jednu 2-metarsku stanicu ICOM (100 kanalna, želio ju je pokloniti osobno meni), a koju sam ja prepustio radioklubu na uporabu jer mislim da je to ipak nešto što bi trebalo biti u klubu i njemu koristiti.

Gosp. Babić se odlučio na taj potez, kako je rekao, jer njegovi nasljednici za taj hobi nisu zainteresirani. Navedenu opremu odlučio je nama pokloniti a sve je vezano uz njegovo dugogodišnje prijateljstvo s gosp. Musulinom iz osječkog vaterpolo kluba. Prilikom odlaska za Zagreb po opremu povezao sam i gosp. Musulina na kratko druženje s njegovim prijateljem Babićem.

Osobno sam zahvalio gosp. Babiću na doniranoj opremi, te mu rekao da još taj dan moram stići u klub, jer su dečki u klubu nestrpljivi i jedva čekaju da vide opremu i normalno odmah krenu s planovima za stavljanje iste u pogon.

Tiho, 9A7GAE


17.05.2007.

Da li će stranice sada biti "vidljive"? Već je bilo i vrijeme da "prorade". Tko god da ih "ruši" nije u redu. Makar i bio stotinu puta u pravu, tisuće radioamatera u Hrvatskoj i svijetu terorizira i onemogućuje normalan rad. Nadamo se da je sada dosta!

U međuvremenu nije bilo specijalnih vijesti. Pripremamo se za stavljanje naših stranica na www.9a1bop.hr (nadamo se uskoro). Zbog toga će nekoliko dana 9A0COS biti u prekidu. 9A2DI Mirko se pobrinuo da osposobi 9A2XOS (od udara groma stradale neke komponente).

Uplaćen novac za konstrukciju drugog kontejnera. Slijede radoviiiiiiiiiiiiiiiii....

9A4PJ Janko ovaj vikend ide na natjecanje u ARGu u Zagreb.

Promjenjeno jedno računalo (za "digitalije", nažalost opet kvar). Radi se i na širenju naše internetske mreže....


06.05.2007 - na Banovom brdu

U subotu je ekipa u sastavu 9A2C Marijan, 9A2DI Mirko, 9A2LX Boban i 9A2TN Koki (drugi su imali razne obveze) bila na Banovom Brdu. Prvo je 9A2C u Klub donio dvije metalne vodonepropusne kutije za našu wireless mrežu. Spakovali smo u automobile antene za 144 MHz i drugu opremu i odvezli smo to na Banovo Brdo. Vršili smo mjerenja i skiciranje postojećeg stanja (ograda, kontejner, stupovi i drugo). Na nekoliko mjesta smo "pokolčili" lokacije budućeg kontejnera, mudrovali, gledali prednosti i nedostatke nekog mjesta. Također smo se i dobro proveli uz roštilj, razgovore itd. Tko nije bio, može mu biti žao.

bsp;        Žao nam je što neznamo kada će ove informacije biti vidljive jer HRS (web master) ima problema sa računalom u Zagrebu. Kako je 9A2C ponio aparat, nadamo se da ćete do tada i slike moći vidjeti.

Otvaramo i novu rubriku "DONATORI" u kojoj ćete moći vidjeti tko i sa čime sve pomaže rad Kluba. Ima novih stvari POGLEDAJTE !!!


29.04.2007 - poziv na akciju

Molimo članove koji su voljni u subotu ići na Banovo Brdo da se jave predsjedniku kako bi se mogli organizirati (alat, oprema, piće, hrana...). Podsjećamo da će dio ekipe raditi u natjecanju a dio na pripremi za betoniranje, sastavljanje antene za natjecanje (radit ćemo samo sa jednom antenom) itd.

Tiho 9A7GAE poslao je nekoliko slika sa Skupštine HRS-a ...


26.06.2007 - evo nas...Požega ...

ISPRIČAVAMO SE ŠTO ZBOG ZAUZETOSTI NISMO REDOVITO STAVLJALI NOVE obavjesti/2007 NA STRANICE.

28.04.2007.

9A6LII Ivan Drtik pronašao je preko 30-tak slika i četiri video zapisa o aktivnostima u Klubu. U IZBORNIKU pogledajte pod POVIJEST...


27.06.2007.

Jučer smo u klupski prostorijama započeli pregovore sa zastpnikom T-Coma. Nazočni su bili 9A2C, 9A2CY, 9A2DY, 9A2OM, 9A2TN, 9A7JCX a kasnije su došli još  neki članovi Kluba. Pregovori se vode oko mogućnosti potsavljanja sustava T-Coma pored i na naš stup u Tvrđi. Ovaj prvi sastanak je bio sa svrhom da nas zastupnik T-Coma upozna o uvjetima postavljanja njihove opreme te da mi damo pristanak za to. Postupili smo u skladu sa ranijom odlukom Izvršnog odbora Kluba. Slijede dalji postupci (dolazak stručne ekipe T-Coma, pregovori oko ugovora itd).

Razgovori sa Optimom oko sličnih uvjeta za Banovo Brdo još nisu započeli. 9A4FW Željko iz Vinkovaca nam je u Zagrebu rekao da će navratiti u Osijek i detaljnije oko toga porazgovarati sa nama.

Iza praznika započinjemo sa radovima na Banovom Brdu. Prvi vikend u svibnju je natjecanje. Postavit ćemo jednu antenu i učestvovati u natjecanju dok će ostali obavljati radove (pripreme za betoniranje i drugo). Molim zainteresirane da se jave predsjedniku.

Dobili smo dva nova člana (iz Čeminca). Ispričavamo im se što već danas neće biti podaci o njima (ostali kod blagajnika, HI!).

Stigao pehar i diplome iz prošlogodišnjeg natjecanja. Evo diploma...

U IZBORNIKU otvaramo novu rubriku "GALERIJA QSLki"  u kojima možete vidjeti QSL karte aktivnih i članova iz arhive. Očekujemo i vaše QSL karte.


26.04.2007.

9A2CY Zoki, poslao nam je tri slike koje je dobio od jednog radioamatera iz Njemačke a snimljene su 1980.g. u našem Klubu. Pogledajte u rubrici ZANIMLJIVOSTI. Uskoro slijedi proširenje wireless mreže Kluba. Napravljen je plan a za dio mreže imamo sponzora. 9A3DH Ljubo izvjestio je da su prikupljeni predračuni i da je spozor ZTK OBŽ jedan predračun već platila. Za one koji nisu u tijeku uskoro će se pristupna točka na "Ljepotici" premjestiti na zgradu u kojoj je 9A3IJ na Sjenjaku. Jedna pristupna točka će biti na silosu kod nadvožnjaka na Vinkovačkoj, jedna na Vijencu Petrove Gore a jedna negdje u Donjem gradu. Molimo članove za informacije o zgradama i osobama koje bi odobrile postavljanje opreme.


25.04.2007

Jučer je ekipa u sastavu (9A2C, 9A2CY, 9A2QW i 9A2TN, još neki bili pozvani ali su imali drugih obveza) obilazili mjesta gdje se prodaju kontejneri. Odabrali smo jedan "kostur" kako je dogovoreno na Izvršnom odboru i započinjemo pregovore. Uskoro slijedi akcija zemljanih radova, šalovanja, betoniranja. Molimo da se pripremite za akcije.

Od gospodina ZVONIMIRA BABIĆA iz Zagreba dobili smo slijedeći e-mail:

Štovani Gospodine Franjo, ja sam se nekada bavio (i profesionalno i amaterski) radiovezama. Moja djeca nemaju interesa nastaviti ovaj hobi, a ja pomalo odustajem. Želio bih, zbog mojih dobrih "veza" sa Osijekom, simpatija prema tom dijelu Hrvatske, prijateljstva sa Gospodinom Musulinom iz vaterpolokluba Osijek, i naravno, radi Vašeg kluba, pripomoći Vam u opremi koja sada nije iskorištena.

Imam kratkovalnu stanicu sa DIAMOND GP antenom, dva 2-metarska repetitora sa duplexerima, nešto kabla RG213U....našlo bi se možda još štogod.  Nađite Gospodina Musulin Željka, sjednite u auto i dođite, oprema Vas čeka.

Kad je stavite u funkciju, pozovite me da vidim kako to radi kod Vas !

Srdačno pozdravljam,

Zvonimir Babić

Zahvaljujemo gosopdinu Babiću a mi ćemo se dalje organizirati.


23.04.2007.

U Zagrebu je 21. travnja (subota) održana Skupština HRS-a. Od naših članova bili su prisutni zastupnici 9A2C i 9A2TN te zamjenici 9A2CY i 9A7GAE. Od susjednih klubova bili su nazočni predstavnici iz Našica, Josipovca, Retfale, Nove Gradiške i Vinkovaca. Sama Skupština protekla je u pomalo mučnoj atmosferi. Neki predstavnici su pokušali izglasati nepovjerenje Predsjedniku i Izvršnom odboru. Sama rasprava bila je dosta kritička i na momente takodjer mučna pa i neprilična. Sadržajno, bilo je dosta primjedbi na izvještaj. Naši predstavnici su također imali nekoliko, mislimo konstruktivnih primjedbi (to zaključujemo po reakcijama odobravanja). Na kraju pokušaj smjene Predsjednika nije prošao a svi dokumenti su usvojeni (bez dijela predstavniak koji su napustili Skupštinu).

Za nas je daleko sadržajniji dio bio prije i za vrijeme Skupštine. Ostvareni su brojni kontakti sa radioamaterima, razmjenjena iskustva, sklopljena nova poznanstva. Bilo je i konkretnih obečanja od kojih bi Klub mogao imati i materijalne koristi (donacije, upute o pronalaženju izvora sredstava, iskustva drugih u tom smjeru). Dogovorena je i bolja suradnja sa Predsjednikom i novom tajnicom HRS-a. Nadamo se boljem, vidjet ćemo!

Od Ivana 9A6LII dobili smo video zapise o nekoliko događaja vezanih uz Klub (Skupština Kluba 1993, postavljanje antena na Banovom Brdu, postavljanje antene za 432 MHz sa brojnom ekipom i jedan zapis o susretu kod 9A3SQ Ace, u njegovom domu). Ako netko želi ove videozapise neka donese 2 CD-a.

Nova adresa  na internetu za klupske stranice je www.9a1bop.hr  . Za sada će ostati paralelno i ova dok ne buemo sigurni da je sve sto posto u redu.


16.04.2007.

CD koji su članovi dobili na Skupštini pokreće se dvostrukim klikom na INDEX.HTML...

Ima novih starih slika, pogledajte pod "ZANIMLJIVOSTI"...

Za galeriju QSL karata (naših članova, bivših i sadašnjih) skupljamo karte ili ih sami skenirajte pa nam pošaljite (i stare i nove).


13.04.2007.

Budući je izvještaj o radu u 2006.g. "poduži" evo na uvid skraćena verzija kao i financijskog izvještaja i izvještaja nadzornog odbora:

IZVJEŠTAJ O RADU ZA 2006.g

Budući je ovo redovna, izvještajna sjednica Skupštine, odlučili smo se da spomenemo pozitivne rezultate ali da izvještaj uglavnom bude kritički orjentiran. Prije svega da bi potakla i članove i Izvršni odbor na bolji rad u narednom razdoblju.

Da bi izvještaj bio cjelovit moramo ga započeti ocjenom stanja, kako ga vidi Izvršni odbor u trenutku preuzimanja mandata. Nije nas sramota reći da to više nije klub kakav je bio u „zlatna“ vremena, u njegovim najboljim godinama. Ovdje ne mislimo na materijalne uvjete iako smo svjesni da godinama zaostajemo za ostalim klubovima. To je posljedica rata, stanja u kojem se nalazi privreda Osijeka, način financiranja i druge okolnosti. I pored toga zadnjih godina je puno napravljeno. Sjetite se samo natjecateljskog centra na Banovom Brdu.

Kad su u pitanju materijalni uvjeti treba naglasiti da nam je oprema zastarjela i da se počela kvariti. Pored toga, silan trud koji je uložen prijašnjih godina jednostavno se „istopio“. Pogledajte antenske sustave koje zbog utjecaja vremena i starosti moramo reparirati. Zatim, kablovi koji stoje preko 20 godina kao i druga oprema. Treba otvoreno reći da je došlo vrijeme generalnog pospremanja bez obzira kakva da je uprava na čelu Kluba.

Međutim, ono daleko važnije sa čime nismo zadovoljni su ljudski resursi u Klubu i njihova pojedinačna angažiranost. Jedan od uzroka negativne slike Kluba u pogledu ljudskih resursa su naše godine. Klub postaje sve „stariji“, mi sve zasičeniji, sve umorniji. Po našoj ocjeni i međuljudski odnosi u prijašnjim razdobljima su bili narušeni, članovi podijeljeni i dio njih se pasivizirao.

Sječate li se programa rada koji je usvojen prošle godine? Tada sam kao predsjednički kandidat prvo predložio konsolidaciju članstva i stvaranju bolje atmosfere u Klubu. Sada, nakon godinu dana, možemo reći da smo dijelom u tome uspjeli. Dio članova se vratio, odnosi su postali tolerantniji iako bi mogli biti znatno bolji. Ne gajimo iluzije da bi ti odnosi mogli biti idilični. Samo se nadamo da će za dobrobit Kluba biti još bolji. Uspjeli smo nekolicinu mladih članova u pojedinim akcijama i natjecanjima uključiti u rad. Čini nam se da se oni sada osjećaju prihvaćenim i ravnopravnim članovima. Nakon dugo vremena se dogodilo da u društvenoj prostoriji nije bilo dovoljno stolica za sjediti.

Sada ćemo nabrojati šta je sve učinjeno u materijalnom pogledu u tijeku 2006. godine. Prvo treba napomenuti da smo „startali“ sa 13.087 kn koje su nam bile na raspolaganju. I to samo zbog toga što smo prijašnjih godina novac čuvali sa namjerom da kupimo novi uređaj.

Sređivanje opreme - tijekom natjecanja na Banovom Brdu zajednički smo zaključili da antenski sustavi jednostavno moraju biti reparirani. Pokazale su se „čudne“ stvari u ponašanju antena (slabija čujnost, netočan smjer, fizički lomovi usred naleta vjetrova itd). Ukratko, vrijeme je učinilo svoje. Razmišljali smo o tome, da kad već antenski sustavi moraju biti skinuti da se malo drugačije organiziramo. Tako smo donijeli odluku da zbog učinkovitosti  malo „izmješamo“ antenske sustave. Razmišljali smo da u natjecanjima najviše šansi (to su potvrdili i rezultati prijašnjih godina) imamo na 432 MHz, da nam zbog linearnih pojačala na Banovom Brdu bolje odgovara KV antena KT34XA. Ti zaključci su uvjetovali kompletne izmjene antenskih sustava na Banovom Brdu i u Tvrđi. Kada se završila natjecateljska 2006. godina, poskidali smo sve antene. U Tvrđi smo postavili KV antenu PRO96 jer ima WARC opsege koji na natjecateljskoj lokaciji nisu potrebni. Osim toga, u Tvrđi nam je potrebno pokriti što više opsega jer je lakše preko tjedna doći u Tvrđu  i raditi nego ići na Banovo Brdo. Pored toga ovdje smo poskidali i prijašnju antenu za donje opsege jer smo mjerenjima utvrdili da je dobra samo na 3,5 MHz. Postavili smo novi dipol za 1,8 MHz, za 3,5 MHz i delta loop za 10 MHz. Na taj način u Tvrđi imamo pokrivene sve KV opsege.

Sve antene smo donijeli u Klub. Antene za 144 MHz smo popravili i pripremili za montažu. Isto smo učinili i sa antenama za 432 MHz. H-elemente koji su prije bili smo rastavili i odlučili praviti potpuno nove. Našli smo sponzora koji nam je kupio aluminij potreban za H-elemente. Naš član Slavko 9A5SG je preuzeo izraditi elemente. Za sada je gotov H-element 432 MHz i čekamo bolje vremenske prilike da na veliki stup na Banovom Brdu postavimo 432 MHz i KT34XA. Ovdje ćemo postaviti i novi sustav rotiranja antena.

Na Banovom Brdu imali smo i udar groma gdje su stradali linearno pojačalo za 144 MHz, televizor, alarm i telefonski vodovi. Uspjeli smo to poraviti u svega nekoliko dana.

U Tvrđi smo potpuno preuredili 9A0COS. Skinuta je, promjenjena i postavljena nova antena, sada na antenski stup, kupljeno je novo računalo i još neki dijelovi. Zajedno sa tim radovima u prostorijama PPS-a su izvršene neke izmjene i poboljšanja.

Wireless mreža – Kada smo vidjeli kako su wireless mrežu ustrojili u radioklubu VINKOVCI, pojavila se i kod nas želja da nešto slično realiziramo i u našem klubu. Prvi kontakti sa članovima RK Vinkovci, donijeli su samo maglovitu sliku kako to treba da se napravi i kako to u biti radi. Na nekoliko sastanaka radioklubova neše regije, uz puno želje da o tome naučimo što više, počeli smo da zacrtavamo našu viziju WI-FI mreže RK Osijek. Bilo je to 2005. godine.

Zbog toga što nismo imali nikakvog iskustva, početni izbor opreme i nije bio najsretniji, ali smo kupljeno postavili u prostorijama kluba i otpočeli sa testovima (i učenjem usput). Istovremeno smo pokrenuli zahtjev da dobijemo pristup (getaway) naše mreže na CARNet-ov čvor u Osijeku.

Nakon dosta peripetija, i to nam je odobreno, kao i postavljanje naše pristupne točke (Acces Point) na zgradi Rektorata u Tvrđi gdje se nalazi i čvorište CARNet-a.

Postavljenu pristupnu točku sa prelazom na InterNet, smo tijekom 2005. i prve polovice 2006. godine intezivno testirali. Nakon dosta ispitivanja i želje da vidimo to u stvarnom radu, konačno smo postavili i opremu kod jednog našeg člana (9A2OM) koji je imao izvanrednu mogućnost (optičku vidljivost pristupne točke) priključenja. Nije sve išlo baš glatko, iako smo mislili da to MORA raditi.&

Pračenjem iskustava drugih (diskusiona grupa o wirelessu na internetu), razgovora sa drugim korisnicima (prvenstveno ljudima koji održavaju mreže), shvatili smo da moramo promijeniti POLARIZACIJU mreže, jer je na mjestu našeg čvorišta prevelika gužva u eteru a sva se komunikacija odvija na malom broju raspoloživih (i dozvoljenih kanala). Prelaskom na Horizontalnu (vodoravnu) polarizaciju, stvar se drastično popravila.

Nabavkom nove opreme (slot antene, PCI kartice) čvorište je zamjenjeno PC računalom, pogonjeno sa Linux operativnim sustavom i ruterskim softwerom (MikroTikom). Sada je sve bolje radilo, ali je i dalje ostao problem jer se na taj čvor moglo spojiti jako malo ljudi (niska zgrada), a u stvarnosti samo jedna osoba.

Tijekom kolovoza 2006. kompletirana je oprema za još jedno čvorište (AP), i uspješno instalirano na objektu "Ljepotica" na križanju Vukovarske i Trpimirove. Ovdje smo primjenili i povezivanje (link) na amaterskom opsegu (2,375 GHz), čime smo se još više oslobodili utjecaja drugih korisnika  u opsegu 2,4 GHz.

Na ovu točku se uspješno spaja više naših članova, ali još uvijek ima zainteresiranih koji nemogu ostvariti vezu jer su ili predaleko ili nemaju optičku vidljivost tom AP-u. Dosada postavljena oprema na te dvije lokacija, začuđujuće dobro (stabilno) radi, što nam daje poticaj da na istom principu širimo mrežu po gradu.

Krajem ožujka 2007. postavljena je privremena (probna) pristupna točka na Vijencu Ljube Babića, ali zbog optičkih prepreka, signal linka je veoma slab i nestabilan, što će se promijeniti preseljenjem AP-a sa "Ljepotice" na novu lokaciju na Sjenjaku 48, za što je već dobijena načelna suglasnost. Preseljenje bi se trebalo obaviti do kraja svibnja ove godine, čime će pristup dobiti veći broj korisnika, jer je ta lokacija mnogo viša.

Iskazana je želja RK Josipovac, da se povežu u našu mrežu, za što još uvijek nemamo tehničke preduvjete (predaleko su), ali i to bi moglo biti uskoro riješeno.

Natjecanja – Kao što je rečeno, cilj u natjecanjima je bio učestvovati. Svjesni smo činjenice da sa postojećom opremom, pogotovo pokvarenim antenskim sustavima nemamo nikakve šanse za bolje rezultate. Isto tako i članovi natjecateljskih ekipa niti su bili orzganizirani, utrenirani, uigrani pa i obučeni i nisu bili garancija većeg uspjeha. Samo učešće u natjecanjima trebalo je kroz druženja pobuditi duh zajedništva, osjećaj pripadnosti prema Klubu. Mislimo, da smo za početak u tome uspjeli. Nakon dugo vremena na Banovom Brdu našli su se članovi koji godinama nisu bili zajedno. Družili smo se, razgovarali o klupskim problemima, opremi. Dogovarali smo se kako nešto popraviti. Po prvi puta u natjecanjima su učestvovali i naši mladi članovi. I sva je sreća da smo u tom natjecanju na 432 MHz osvojili prvo mjesto. Veliki je to podstrek mladima i golemo iskustvo. U ostalim natjecanjima uglavnom smo učestvovali a rezultati kao rezultati nisu vrijedni pažnje.

Sustav u kriznim situacijama – Članovi Kluba učestovali su u dvije vježbe, bili smo nositelji u jednoj. Zajedno sa drugim klubovima u okruženju bili smo najbolji u Hrvatskoj. Nažalost, opet nam je ograničavajući faktor oprema potrebna za kvalitetno funkcioniranje mreže.

Daleko najvažnija je činjenica da smo uključeni u sustav zaštite i spašavanja (popularno sustav 112). Ravnopravno nas prihvaćaju sa policijom, vatrogascima, hitnom pomoći, Crvenim križem i gorskom službom spašavanja. Ostvarili smo dobre odnose sa nositeljima zaštite i spašavanja u Županiji (osobama zaduženim za te poslove u Županiji i pročelnikom DUZS).

Akcije predstavljanja Kluba– ovdje prije svega mislimo učešće Kluba u prezentacij naših aktivnostima po školama i učešće u akcijama koje organizira ZTK. Sa našom opremom, članovima i propagandnim materijalom obišli smo neke osnovne škole. U nekim školama smo samo postavili obavjesti/2007 o djelatnostima Kluba i obavili razgovore sa ravnateljima, pedagozima ili profesorima i nastavnicima tehničkog odgoja.

ARG – po prvi puta nakon puno godina napravili smo početne korake u oživljavanj ARG-a u Klubu. Prošle godine održana je kratka prezentacija a ove godine započeli smo sa obučavanjem nekolicine učenika. Čak smo van konkurencije učestovali i u jednom natjecanju a naš natjecatelj je po rezultatu čak bio

Tečaj -  krajem 2006. godine započeli smo jedan tečaj a naši kandidati su ispit položili početkom 2007.g.

Mladi članovi – možda najsvjetlija točka proteklog izvještajnog razdoblja su nekolicina mladih članova. Posebno bi istakli Katarinu, 9A3AGK, Anitu 9A3AAG, Ivana 9A65ACL, Krisa 9A3BWT, Nikolu 9A3ACM, Darka 9A3BDJ i Igora 9A3ADI. Kada smo ih god pozvali, došli su i učestovali su u natjecanju ili akcijama Kluba. Lijepo je bilo vidjeti mlada lica u prvim redovima pojedinih akcija Kluba.

Klupske internetske stranice – od početka mandata ovog IO postavili smo na internet klupske stranice u sadašnjem obliku. Na njima možete vidjeti baš sve što se u Klubu događa, možete vidjeti slike, možete slati informacije, sugestije.

Iste takove stranice postoje i na klupskom računalu. Na ovim stranicama nalazi se i ono što nije na internetskim i što nije za javno objavljivanje. Svaki član Kluba može pogledati svaki dopis, elektronsku poštu ili drugi dokument vezan uz rad Kluba.

A sada kritički osvrt sa namjerom da nas potakne da ne pravimo iste greške ili da radimo bolje nego do sada.

Izvršni odbor – Nismo robovali broju sastanaka nego smo ih održavali kada je bilo potrebe.  Sastancima IO su bili nazočni i ostali članovi Kluba ako su imali interesa. Učestvovali su u raspravama, iznosili su svoje prijedloge, jedino nisu imali pravo glasovanja.

Članovi – Dio članova je potpuno pasivan. Smatraju da je dovoljno što plate članarinu, čak i ne dolaze u Klub.                         

Suradnja sa drugim klubovima Slavonije i Baranje – Sa nekim klubovima smo imali određenu suradnju (npr. Belišće) a sa nekima ne, pogotovo sa klubovima koji su bili nekadašnje naše sekcije. Nećemo ulaziti u uzroke nego ćemo pokušati, sa naše strane neke stvari popraviti. Počeli smo obnavljati suradnju sa njima direktnu ili u okviru inicijative za osnivanje Slavonsko baranjskog radioamaterskog saveza. Bilo je više sastanaka gdje smo razgovarali i dogovarali se o udruživanju u Savez sa ciljem rješavanja zajedničkih problema ili pokretanjem aktivnosti koji su zajednički interes. Prvi konkretni rezultati tih dogovora su postavljanje repetitora R-1 u Baranji i R-2 na Psunju. Osnivanje Saveza je u završnoj fazi i drago nam je što smo i mi odlučili pristupiti mu. Još je jedan od razloga što smo u budući Savez odlučili udružiti se. To je samo financiranje budućeg Saveza. Na nekoliko sastanaka u Županiji nam je rečeno da se pojedini programi mogu financirati ne kroz klubove pojedinačno nego samo kroz Savez.

U prosincu za Božić organizirali smo domjenak u jednom restoranu za sve članove Kluba kao i za predstavnike susjednih klubova. Prije toga smo u Domu tehnike održali radionicu o digitalnim vezama za ovaj isti sastav učesnika.

Predsjednikov osobni stav - zahvalio bih se slijedećim članovima:
Abecednim redom to su: Marijan 9A2C (gotovo da nije bilo aktivnosti u kojoj nije učestvovao, pronašao je nekoliko sponzora za prijevoz i drugo), Zoran 9A2CY (rad na 9A0XOS i wirelessu), Mirko 9A2DI (sustav za krizne situacije i drugo), Ljubo 9A3DH (wireless), Zdravko 9A5AZN (učestvovao u svim akcijama), Slavko 9A5SG (antenski sustav), Željko 9A3IQ, Goran 9A6DEM i Branko 9A6DDV (radovi na antenskom sustavu). Ima članova koji nisu bili u stanju napraviti više nego su uradili zbog godina, zdravstvenog stanja ili  poslovnih obveza. Tu su Stipo 9A2NC, Tomo 9A2ON, Miško 9A2QW, Pivac 9A3BJ (posebno smo mu zahvalni zbog angažiranja dizalice za postavljanje antena), Anđelko 9A3CI (popravci antena i rotatora) i Josip 9A4JA (blagajnik). Zahvalio bi se i Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, Područni ured Osijek, pročelniku Zvonku Grgecu na potpori i donaciji opreme iako neznamo šta ćemo sa njom. Posebno bi se zahvalio Vodovodu i našem bivšem članu Branku Azeniću na vrijednoj donaciji radioopreme, postaja i repetitora.
IZVRŠNI ODBOR RK "OSIJEK"

FINANCIJSKI IZVJEŠTAJ ZA 2006.g

PRIHODI  
01. Prihodi od članarine 3.550,00
02. Prihodi od dotacija 10.000,00
03. Ostali prihodi 120,00
04. Donos salda iz 2005.g 13.087,08
UKUPNO 26.757,08
RASHODI  
01. Materijal za redovnu djelatnost 1.039.03
02. Troškovi električne energije 1.202,30
03. Troškovi nabavke sitnog inventara 1.778,84
04. Troškovi telefona i poštarine 2.782,03
05. Usluga izrade antena 2.339,96
06. Ostale usluge 132,36
07. Pretplata na stručne literature 925,40
08. Putni troškovi i dnevnice (Skupština HRS-a) 792,00
09. Preuzimanje i dovoz radioopreme za zaštitu i spašavanje 3.530,51
10. Troškovi platnog prometa 389,40
11. Troškovi članarine u udruženjima 1.100,00
12. Troškovi natjecanja 3.319,83
UKUPNO 19.331,66
RAZLIKA PRIHODA NAD RASHODIMA 7.425,42

IZVJEŠTAJ NADZORNOG ODBORA

Nadzorni odbor u sastavu Rudolf  Kovač, predsjednik, Krunoslav Spaić i Igor Griner članovi sastao se 10. travnja 2007.g . Na temelju dokumenata koje je pregledao i rada tijekom izvještajne godine sastavljeno je ovo izvješće.

Rad Izvršnog odbora Kluba bio je javan a sjednice su se održavale po potrebi. Ukupno je bilo 8 sjednica. U radu Izvršnog odbora učestvovali su svi članovi Kluba koji su imali interes nešto reći. O radu i zaključcima Izvršnog odbora članovi su Kluba su bili redovito obavještavani osobnom nazočnošću ili putem internetskih stranica Kluba ili elektronskom poštom.

Materijalno i financijsko poslovanje Kluba vođeno je uredno i u skladu sa propisima. Financijsko poslovanje vodi servis Zajednice tehničke kulture Osijek. Svi izdaci temeljili su se na odlukama Izvršnog odbora a većih pojedinačnih izdataka nije bilo.

NADZORNI ODBOR RK "OSIJEK"

PLAN RADA I FINANCIRANJA za 2007.g

Potrebno je naglasiti da smo već 12. srpnja 2006. g. morali dostaviti prijavnicu za financiranje programa javnih potreba u tehničkoj kulturi grada Osijeka. To znači da je Izvršni odbor taj program dostavio i sada nam ga na Skupštini ostaje samo nadopuniti i usvojiti. Prilikom donošenja financijskog plana mislimo da smo bili skromni ali da smo tražili više sredstava nego prošle godine. Pored ovih sredstava, podnijeli smo zahtjeve u obliku programa i za lutrijska sredstva u iznosu od oko 63.000 kuna i na žalost ovdje nismo dobili niti jednu kunu. Također smo na nivou Županije podnijeli zahtjev za „Program prezentacije digitalnih veza“ u iznosu od 7.000 kuna. Ovaj zahtjev još nije rješen a imamo čvrsta obečanja da će našem zahtjevu biti udovoljeno.

1. SEMINARI -TEČAJEVI:
a) Kao i svake godine održat ćemo tečaj za početnike. Tečaj obično pohađa 15-tak polaznika a traje 110 sati. Tečaj provode članovi kluba a troškove ispita podmiruje klub. Potrebna sredstva iz proračuna grada 4.000,00.
b) Napredni tečaj planiramo sprovesti za 5 članova u trajanju od 50 sati. Budući su troškovi ispita (komisija dolazi iz Zagreba) po polazniku veliki dio će podmiriti sami polaznici. Potrebna sredstva iz proračuna grada 2.000,00.

2. NATJECANJA – SMOTRE – IZLOŽBE:
a) smotre na razini Grada Osijeka – planiramo održati pokaznu smotru sa ciljem popularizacije radioamaterizma u svim osnovnim i srednjim školama a po mogućnosti i na ET fakultetu. Ove aktivnosti sprovodit ćemo u suradnji sa ZTK i voditeljima po školama ili samostalno. Za postavljanje opreme i drugog materijala, prijevoz i ostalo potrebna sredstva iz proračuna grada su 3.000,00.
b) natjecanje na razini Osječko-baranjske županije će biti jedno UKW natjecanje. Planiramo ovo kao i druga natjecanja provesti sa dvije ekipe. Jedna sa najmlađim članovima čiji je cilj učenje i stjecanje iskustva a druga ekipa sa vrsnim operatorima bi pokušala ostvariti što bolji rezultat. Za natjecanje je potrebno osigurati 3-6 obroka (neka natjecanja traju 24 a neka 48 sati), piće, papire, olovke, diskete itd. kao i prijevoz na Banovo Brdo u Baranji gdje je Natjecateljski centar. Ovo objašnjenje se odnosi na sva natjecanja bez obzira bila ona regijonalnog, državnog ili međunarodnog karaktera. Samo napomene radi, kada HRS provodi natjecanje, članovi ekipa još dobivaju putne troškove i dnevnice. Potrebna sredstva iz proračuna grada 1.500,00.
c) natjecanja na razini Republike Hrvatske su u kalendaru koji propisuje HRS su dva KV i 4 UKW natjecanja. Za ukupno 6 natjecanja potrebna sredstva iz proračuna grada su 7.000,00.
d) planiramo učestvovati u  8 (4 KV i 4 UKW) najpoznatija svjetska natjecanja. Potrebna sredstva iz proračuna grada 7.500,00.

POSEBNI – SPECIFIČNI PROGRAMI:
a) za podmirenje troškova djelatnosti naše sekcije slijepih članova, kao natjecanje za slijepe u ARG (amaterska radiogoniometrija) potrebna sredstva iz proračuna grada su 3.000,00. Specifično za slijepe amatere je što na putovanju moraju imati pratioca pa to poskupljuje njihove aktivnosti. b) planiramo popularizirati ARG kod mladih (jedino naš klub ima uređaje za ARG) i izvršiti njihovu obuku za što su potrebna sredstva iz proračuna grada 3.000,00. Za sada posuđujemo drugima našu opremu što je također trošak koji sami podmirujemo. Ako uspijemo popularizirati ARG bilo bi potrebno otići sa mladima na neko od ARG natjecanje za što bi bilo potrebno pronaći sponzora za minimalno 2.000,00 kn.
c) za redovnu djelatnost potrebna su sredstva iz proračuna grada u iznosu od najmanje 5.000,00. Ovdje treba napomenuti da imamo iz grada izmješten Natjecateljski centar koji je potrebno posebno održavati i osiguravati (telefonska linija, alarm, električna energija i dr).  d) održavanje opreme je poseban problem sa kojim se Klub susreće. Treba napomenuti da je zadnji uređaj kupljen u vrijeme održavanja EPSA u Osijeku pa su nam uređaji i druga oprema zastarjeli. Osobito su nam uređaji izgubili na snazi, osjetljivosti i vrijednosti u vrijeme domovinskog rata za što nismo dobili nikakvu nadoknadu niti je dio opreme i vraćen. Ovi faktori uvjetuju povečane izdatke za održavanje. Potrebna sredstva iz proračuna grada 6.000,00.

Program suradnje sa drugim klubovima - učešće u radu HRSa i njegovih tijela, domaća (Zagreb, Požega) i međunarodne (Njemačka, Češka) smotre radioamatera i drugo financirat ćemo vlastitim sredstvima ili prilozima naših članova. Dio novca za reparaciju antenskih sustava također ćemo platiti sami a da o osobnom radu i korištenj alata i opreme članova i ne govorimo. Smatramo da bi se svakako trebali kao Klub pojaviti i prezentirati na tim smotrama. Pokušat ćemo ako bude dovoljan broj prijavljenih za neku smotru iznaći mogućnosti i platiti makar prijevoz na neku od smotri, prije svega Holice jer HRS organizira odlazak u Njemačku.

Jedan od narednih zadataka bit će uspostava QSL službe u našem Klubu. Potrebno je srediti elektronske dnevnike, složiti QSL karte a zadim točno složiti DXCC listu Kluba. Jedna od usluga koja će članovima biti pružena je i otprema QSL karata prema HRS-u.

Dio ovih planova bit će moguće realizirati tek kada potpuno repariramo sve antenske sustave. Zbog toga pozivamo sve članove da se uključe u akcije koje slijede. Također smo donijeli odluku da na Banovom Brdu postavimo još jedan kontejner koji bi bio namjenjen isključivo za boravak. Ovisno o dotoku sredstava bit će potpuno i uređen kontejner. Prije postavljanja sustava antena za 144 MHz planiramo obojati „manji“ stup na Banovom Brdu.

Molimo sve članove da se više uključe u akcije, posebno ovog proljeća. Isto tako vas molimo da se angažirate u pronalaženju sponzora jer je očito da sredstava nemamo dovoljno.&

IZVRŠNI ODBOR RK "OSIJEK"

Izvještaji su prihvaćeni kao i plan rada i financiranja za 2007.godinu. Plan rada nadopunjen je sa prijedlogom da se nabavi oprema za 23 cm i da se ozbiljnije započne sa radom na ARG-u.


12.04.2007. - Skupština kluba

Održana je Skupština. Evo nekoliko slika a ostalo slijedi....


11.04.2007.

Podsječamo sve aktivne članove, bivše članove i goste da je sutra REDOVITA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA KLUBA sa početkom u 18 sati u Domu tehnike, Križanićev trg 1. Molimo vas da se odazovete pozivu.

Danas su 9A2C Marijan, 9A6DDV Branko i 9A6DEM Goran bili na Banovom brdu. Imali su radnu akciju uređenja, kosili su travu u i oko objekta i prilazni put, rezali lozu, kupili granje... Za svaku pohvalu.


06.04.2007.

Dobili smo nekoliko slika sa akcije od 1. ožujka. Evo pogledajte..


05.04.2007.

Napokon su stigle potvrde o članstvu u HRS-u, tko treba, može registrirati postaje. Stigle i nove iskaznice. I novost, gotove ID kartice za 50-tak članova (još nedostaje samo plastika).

Da vas podsjetimo da je od danas članarina za HRS skuplja. Ukupno sa današnjim danom ima uplaćeno 53 članarina. Neki još spavaju!

Ažurirali smo stranice za neke članove (stigle slike: 9A3AKA, 9A3BAG, 9A3IA, 9A3PZ, 9A6ABK, 9A6IWL i 9A6LII) kao i za neke članove iz arhive (ali bez slika9A7AYG i 9A7BUQ).


04.04.2007.

Danas poslijepodne smo u Klubu opet radili oko antena za 160 i 80 metara. Ponovo smo sve "porušili" i napokon su radovi gotovi (sa Banovog Brda smo donijeli balun 1:1 i zatim odradili sve što treba). Ostalo je još samo fino podešavanje i to samo dipola za 80 m. Radove su izvodili 9A2DI, 9A2QW i 9A2TN. Ostali....

Obečali smo vam slike sa Skupštine 9A1KDE, kada ih dobijemo. Tek danas ih je Dubravko Maričić poslao. Evo ih...


30.03.2007.

Danas smo se predstavili učenicima u osnovnoj školi na Vijencu Ivana Meštrovića. Ponovno smo pokazali KV i UKV opremu, demonstrirali rad i odgovarali na pitanja. Po prvi puta smo učenicima prezentirali našu wireless mrežu (9A3ADI, Igor). Posebno smo zadovoljni prezentacijom ARG-a, demonstracijom, zanimanjem i rezultatima na ARG-u. Pod paskom Marijana 9A2C predstavili su se učenici osnovne škole Višnjevac: MARIO KRZNARIĆ, DINO OREŠKOVIĆ I KRIS ČATIĆ (9A3BWT). Naše zadovoljstvo je bilo još veće nakon što su učesnici izrekli svoje pozitivne dojmove.                         U "akciji" su još učestvovali 9A3AGK Katarina, 9A2NC Stipo, 9A2ON Tomo, 9A2TN Koki i 9A5AZN Zdravko. Bilo je i slikanja a ako su slike uspjele, kad ih dobijemo, bit će na našim stranicama.                           U večernjim satima bili smo nazočni na izvještajnoj Skupštini RK "Belišće" (9A2C, 9A2OM, 9A2QW, 9A2TN). Osim nas kao gosti bili su članovi iz klubova Daruvar, Donji Miholjac i Josipovac.

Čuli smo uglavnom o sličnim problemima koji su karakteristični za sve klubove, posjetili smo zaista lijepe klupske prostorije. Bilo je dojmljivo kada je predsjednik Ivo Novak nabrajao rezultate u natjecanjima u kojima su učestvovali. Čestitamo im na uspjesima. Između ostalog donijeli su i odluku o pristupanju budućem Slavonsko baranjskom radioamaterskom savezu. Na kraju smo vrlo lijepo počašćeni u jednom ugostiteljskom objektu. Domaćini su slikali prisutne pa kada nam pošalju slike (obečali !) i njih ćemo objaviti.


29.03.2007.

Danas je održan sastanak Izvršnog odbora. Nazočni su bili članovi IO: 9A2CY, 9A2DI, 9A2NC, 9A2ON, 9A2TN, 9A3ADI, 9A3DH, 9A7JCX. Bolestan je 9A4SS a od ostalih članova kluba u raspravi su učestvovali 9A2C, 9A2OM, 9A2QW.

Dnevni red:

1. Priprema za redovnu godišnju skupštinu

2. Informacija o financijskom stanju

3. Odluka o pregovorima sa T- Com

4. Predstojeći radovi na Banovom Brdu

5. Prezentacija u osnovnoj školi na Vijencu Ivana Meštrovića

6. Razno

ad 1. Skupština će se održati 12. travnja 2007. (četvrtak) u 18 sati u Domu tehnike. Budući je ovo redovita, radna Skupština, zakazana je za radni dan, bez domjenka, bez pozivanja gostiju, osim radioamatera susjednih klubova. Nastojat ćemo što je moguće više smanjiti troškove održavanja skupštine (domjenak, pozivi, plaćanje dvorane i drugo). Predsjednik će sačiniti nacrt izvještaja koji će dostaviti članovima Izvršnog odbora a nakon nadopuna izvještaj će biti ispred IO. Jedino će dio oko wirelessa sačiniti 9A3DH. Isto vrijedi i za plan rada za naredno razdoblje. Radno predsjedništvo, verifikaciona komisija i druga tijela dogovorit će se neposredno prije skupštine. Do tada će svi tehnički detalji biti dogovoreni.

ad 2. Predsjednik je izvjestio IO i ostale članove o trenutnom stanju financija i obveza. Situacija nije sjajna ali članovi su se složili da trenutno Klub može normalno funkcionirati.

ad 3. Nazočni su upoznati da je T - Com ponudio sklapanje ugovora o postavljanju njihove opreme na naš antenski stup u Tvrđi. Poduzete su već neke radnje (prikupljanje dokumentacije, prikupljanje informacija i dogovor sa ZTK). Donešena je odluka da se pregovori nastave i da se po potrebi uključe drugi članovi kluba i pravnici, prijatelji van kluba.

>ad 4. Članovima je podnešena informacija o nedjeljnom odlasku na natjecateljsku lokaciju na Banovom Brdu. 9A5SG je napravio novi H za antene za 70 cm. "Snimio" je situaciju, izvršio mjerenja za radove na samom stupu prije postavljanja antena. Bit će potrebno i obojati "mali" stup prije nego se postave antene za 2m. Obavljene su predradnje za postavljanje još jednog kontejnera. Ovaj drugi će biti podijeljen na dva dijela, na spavaonicu sa 4 kreveta i društvenu prostoriju. Donešena je odluka da se kupi konstrukcija (već je odabrana) i da započnu radovi na osposobljavanju kontejnera. Radovi će napredovati ovisno o dotoku sredstava.

ad 5. Sutra će se u osnovnoj školi održavati razna natjecanja. Do objavljivanja rezultata (od 12-14 sati) članovi kluba predstavit će učenicima osnove ARG (uz demonstraciju), 9A2C. O wirelessu će govoriti 9A3ADI. Ostali prisutni članovi (javili su se 9A2NC, 9A2ON, 9A2TN, 9A5SG i 9A7JCX) postavit će kratvovalnu postaju, jednu UKV postaju i drugi propadandni materijal.

ad 6. 9A3BDJ će za Uskrs pripremiti čestitku u elektronskom obliku.

Temeljem članka 30. stavak 3 sazivam redovitu sjednicu Skupštine Kluba. Skupština će se održati 12. travnja sa početkom u 18 sati u Domu tehnike (dvorana na drugom katu). Za sjednicu Skupštine predlažem slijedeći

Dnevni red:

1. Izbor radnih tijela Skupštine
- Verifikacione komisije
- Radnog predsjedništva
- Zapisničara i dva ovjerovitelja

2. Podnošenje izvješća - Verifikacione komisije
- O radu kluba u protekloj godini
- Blagajnika o financijskom poslovanju
- Nadzornog odbora

3. Rasprava po izvješćima te njihovo usvajanje

4. Plan rada i financiranja za naredno razdoblje

5. Rasprava o planu rada i financiranju

6. Različito

Predsjednik RK Osijek
Franjo Kokorić, 9A2TNN


24.03.2007.

Nakon dugog vremena u klubu započela konkretna aktivnost na oživljavanju ARG-a !!! Prije nekoliko dana Stipo 9A2NC prekontrolirao je postojeću opremu za ARG i nešto od toga je osposobio. Koki 9A2TN i Branko 9A7JXC organizirali su dolazak u klub nekoliko učenika iz osnovne škole iz Višnjevca. Marijan 9A2C upoznao ih je s osnovama ARG-a, demonstrirao im je rad a na kraju su polaznici "isprobali" stečena znanja. Nadamo se da će uskoro biti više polaznika jer se spremamo "pokazati" ARG u dvije osnovne škole (na Vijencu I. Meštrovića u petak i u Višnjevcu u najskorije vrijeme).


25.03.2007.

Bili smo na Banovom Brdu (9A2C Marijan, 9A2TN Koki i 9A5SG Slavko) kako bi "snimili" konkretnu situaciju na "velikom " stupu u svezi vraćanja antena na taj stup (novi H, prijelazi, kočnica, rotator i drugi detalji). Uz užasan vjetar, posao je napravljen. Očistili smo i radne prostorije (milijun muha). I kad smo odlazili pa se zbog naočala (9A2TN) zaboravio jedna ANEGDOTA. 9A2TN se vratio u radne prostorije, uredno ukucao šifru a onda se odjednom šokirao kada se uključio alarm. Provjerio je šifru, ISPRAVNA. Kad je ponovo krenuo ukucati šifru, shvatio je da je prvi puta šifru ukucao u telefon koji visi ispod alarma !!! Uši su mu brujale sve do Baranjca 9A6KWL kod kojeg smo svratili u Vardarcu. Opet se sjetio da je zaboravio jooš neke stvari ali se nismo više vračali. Prvi se od srca nasmijao 9A3DH Ljubo koga smo obavjesti/2007li da je alarm aktiviran greškom.
Pogledajte pod "Zanimljivosti", ima nova stara slika.


24.03.2007.

Ovih dana (18. ožujka) bilo je tri godine kako je umro naš član, 9A5I IVO ŠARČEVIĆ. Kao predsjedniku kluba dužnost mi je da se u ime svih vas sjetim pokojnog Ive. I kako je Ivo gotovo u svemu bio poseban i kao čovjek i kao radioamater neću o njemu pisati na uobičajen način.

Kao o radioamateru bi se o njemu moglo pisati puno lijepih stvari: kako je bio vrstan operator, kako je odgojio i naučio puno članova, kako je bio elektroničar, kako je bio izuzetan telegrafist, nenadmašan natjecatelj. Mogao bi nabrajati njegove mnogobrojne diplome, osvojena prva mjesta, priznanja, njegova članstva u brojnim telegrafskim i drugim klubovima u zemlji i inozemstvu. Mogao bi spomenuti kako se sa nama penjao po stupovima, pravio antene bez obzira na godine. A mogao bi o njemu pisati kao i o svakom običnom čovjeku pa reći da je bio preozbiljan i u opuštenim trenucima, da je ljubomorno za sebe čuvao one "slatke radioamaterske tajne" i nije nam ih ostavio. Ili da je bio kao i svaki normalan čovjek sa svojim manama i svojim vrlinama. Spomenuti i to da je...                         Ipak, odlučio sam napisati nekoliko svojih riječi, svoja sjećanja, svoj osobni pogled na Ivu. Nadam se da mi nećete zamjeriti. Ni oni koji imate najbolje mišljenje o Ivi ni oni koji se sa tim u potpunosti ne slažu.

Ivu sam znao preko dvadeset godina. Nismo bili najbolji prijatelji, nismo se prepirali a iz godine u godinu smo se sve bolje slagali. Nekad više, nekad manje. U početku je Ivo za mene bio ne samo visok, nego i "velik". S vremenom sam ga bolje upoznavao i polako mu se približavao u raznim radioamaterskim znanjima. I nemojte misliti da si umišljam da sam ga bilo gdje dostigao. Znao sam mu reći: "...pa Ivo, prenesi ta svoja znanja, napiši za buduće generacije... Pa da te i stignem npr. u broju zemalja, opet nikada neću biti što i ti jer si ti to napravio godinama prije mene". On je volio puno stvari zadržati za sebe i otišao je a da nam je tu ostao dužnik. Zaljubljenik sam u telegrafiju kao što je i on bio. Ali biti jedan od najboljih telegrafista u državi, to je moj san a on ga je ostvario. A kada se samo sjetim njegove upornosti u natjecanjima! I kada smo znali reći da zbog slabije opreme i drugih faktora idemo na natjecanje neopterećeni plasmanom, Ivo se ponašao kao da nam je osnovni cilj biti najbolji upravo u tom natjecanju. I znao je do iznemoglosti uložiti sve svoje znanje i snagu da bi postigao najbolji rezultat. A rad sa mladima? Koliko je generacija Ivo naučio osnovama radioamaterizma? Sjećam se da je gotovo svaki dan dolazio u klub i kao predsjednik i kao tajnik a ponekad i kao operator samo da bi radio na radio postaji.

Bilo bi pošteno da kažem da se u nekim stvarima sa Ivom i nisam uvijek slagao. Ivo je rijetko drugima dopuštao da mu se suprotstave ali mislim da je mene uvažavao i bio sam jedan od onih koji su mu mogli reći i stvari koje nije rado slušao. Mogao bi ova sjećanja produžiti u nedogled. Završit ću sa slijedećom osobnom tvrdnjom. Bez obzira na sitne ljudske slabosti, Ivo je za mene bio najbolji radioamater sa kojim sam surađivao. Imao sam tu sreću da budem uz njega, da od njega učim. Drugi, koji nisu imali tu mogućnost, može biti žao što nisu bolje poznavali Ivu.

Predsjednik, 9A2TN, Koki


24.03.2007.

Danas je u prostorijama Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) održan sastanak na kojem su bili i članovi Kluba 9A2DI i 9A2TN. Sastanak je organiziran jer je u radnu posjetu DUZS-u došao iz Zagreba ravnatelj sa suradnicima. Sastanku sa nazočili Gorska služba spašavanja, Crveni križ, Javna vatrogasna postrojba, djelatnici DUZS-a područne službe Osijek i naši članovi. Cilj sastanka je bio upoznavanje ravnatelja sa mogućnostima uključivanja svih sudionika u sustav zaštite i spašavanja. Ravnatelj je upoznao nazočne sa trenutnim stanjem i planovima razvoja službe zaštite i spašavanja.


15.03.2007.

30. ožujka od 12-14 sati Klub će ponovo imati aktivnosti u osnovnoj školi na Vijencu Ivana Meštrovića. Između ostalog održat će se natjecanje i u ARGu, djeci ćemo pokazati koje se radioamaterske aktivnosti odvijaju u klubu, prezentirat ćemo im našu wireless mrežu i drugo. Brigu oko ARG aktivnosti preuzet će 9A2C, pregled lisičara i druge opreme preuzeo je 9A2NC a wireless će predstaviti 9A3ADI. Ostale aktivnosti dogovorit će se naknadno. Ponovo pozivamo mlade članove da se uključe u ovu akciju (Kris, Nikola, Darko, posebno djevojke i ostali JAVITE se!).

Obavještavamo sve članove da je novi QSL manager počeo raditi punom parom (a karata za slagati moreeeee). Ako netko ima želju može mu pomoći. Ako pak netko želi slati svoje karte u HRS neka ih donese u klub. Zato imamo managera!

Ima još nepodignutih iskaznica. Prva tura je gotova i oni koji su dali slike, iskaznice vas čekaju.


12.03.2007.

Danas smo dobili zapisnik o održanoj vježbi "Osijek 2007".


09.03.2007.

U četvrtak su 9A2CY Zoran, 9A3ADI Igor, 9A3DH Ljubo vršili mjerenja antena za wireless. Evo što je Igor poslao za naše stranice:
Šaljem rezultate prvih mjerenja. Rezultati su okvirni i služe samo kao pokazatelj koja antena ima veće pojačenje. Prilikom mjerenja su se javljale velike refleksije što je otežalo očitavanje prave vrijednosti signala, pa brojke treba uzeti sa rezervom.
Za mjerenje je korišten izvor DWL-2100AP i mkrotik sustav sa DWL-G520 karticom i RouterOS v2.9 operativni sistem. Svi dobiveni rezultati su u dBm (decibel po milivatu).
Sljedeća mjerenja su planirana na otvorenom prostoru gdje neće biti izražen problem refleksija.
9A3ADI

ANTENA

Signal [dBm]

Signal nazad [dBm]

Signal vert. Polariz. [dBm]

Infoteka Yagi

-43dBm

-60dBm

-50dBm

Biquad

-46dBm

-69dBm

-55dBm

T. Biquad

-43dBm

-62dBm

-50dBm

S. Yagi

-46dBm

-59dBm

-54dBm

Grid

-40dBm

-74dBm

-50dBm

Slot

-42dBm

-

-

                Gotove su prve iskaznice (oko 25 komada). Oni koji su dali slike mogu iskaznice podići. Ostali neka se potrude da donesu slike ili pošalju digitalnu sliku.


05.03.2007.

U najnovijem broju Radio HRS na stranici 22 nalazi se interesantan članak o 9A DXCC listi. Zanimljiv je jer se na DXCC listama pored 9A1BOP nalaze i naši članovi. I to u značajnom broju. Ovo su zvanični podaci ARRLa. Za one koji ne čitaju Radio HRS evo kako stojimo:

9A DXCC mixed od 83 mjesta: 9A2OM (na 7 mjestu 342 zemlje), 9A2TN (13-338), 9A1BOP (22-331), 9A2QW (22-331), 9A4SS (27-330), 9A2C (piše 9A2TR, stari znak 39-302), 9A2CY (44-293), 9A3IJ (50-268), 9A2LX (57-239) UKUPNO: 9 znakova od 83 9A DXCC phone od 29 mjesta: 9A2OM (2-340), 9A4SS (5-329), 9A2CY (7-290), 9A2C (9A2TR 9-274), 9A1BOP (12-260), 9A3IJ (13-248), 9A2LX (17-196), 9A2TN (21-170) UKUPNO: 8 znakova od 29

9A DXCC CW od 21 mjesta: 9A2TN (3-324), 9A2QW (7-311), 9A2C (9A2TR 13-194) UKUPNO: 3 znaka od 21

9A DXCC Honor Roll MIX od 21 znaka 9A2OM (342), 9A2TN (338), 9A2QW (331), 9A4SS (330) UKUPNO: 4 znaka od 21

9A DXCC Honor Roll Phone od 5 znakova: 9A2OM (340) i 9A4SS (329)

9A DXCC No1 Honor Roll MIX 10 znakova: 9A2OM  i 9A5I (SK) 9A5I pokojni Ivo Šarčević uvršten je samo u ovu posljednju listu. Inače bio bi u svim listama pri samom vrhu. Nadam se da će ove godine karte potvrditi u većem broju više naših članova. Pouzdano znak da kod kuće imaju još potvrđenih zemalja ali treba ARRLu platiti! Iz razgovora pouzdano znam da više karata za "čekiranje" imaju 9A2CY, 9A2QW, 9A3IJ i drugi a ne vjerujem da jedan Mirko 9A2DI ili Safet 9A2DG nemaju više od 100 zemalja pa nisu na listi (možda ih to ne zanima). Ili 9A2C da ima tako malo zemalja? 9A2OM kao i 9A2TN imaju za poslati još samo po 2 nove zemlje (KH8SI i Crnu Goru). Bilo bi dobro da i mi sami napravimo našu klupsku DXCC listu? Šta mislite?

ČESTITAM svima na listi i mislim da se sa time slažu svi članovi RK "Osijek"


04.03.2007.

Od Ljube 9A3DH dobio sam slijedeći mail:
WI-FI sekcija (wireless) RK OSIJEK, održati demonstraciju rada i mjerenja antena za uporabu u našoj mreži. Planirana akcija je za četvrtak 08.03.2007. sa početkom oko 18 sati pa sve do cca 21 sat. Zainteresirani mogu donijeti svoje antene na mjerenje. Antena mora imati ugrađen ženski N konektor za priključenje. Sva pitanja prije same demonstracije na mail ljubomir.kursar@os.t-com.hrn ili telefone: 095-3-531-135 091-254-05-62
Pozdrav, Zoran, Igor, Ljubo


02.03.2007.

Od Javne vatrogasne postrojbe dobili smo DVD snimku cijele vježbe i fotografije (ali su uglavnom snimali svoje radnje). Evo nekih slika:


01.03.2007.

Danas se u Osijeku na glavnom Trgu A.Starčevića održala vježba "Osijek 2007". Vježba je bila organizirana u povodu obilježavanja dana civilne zaštite. Učesnici su bili Županija Osječko baranjska, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Društvo Crvenog križa, Hitna medicinska pomoć, Javna profesionalna vatrogasna postrojba, Policijska uprava Osječko baranjska i po prvi puta i radioamateri. Programom je bilo predviđeno da se prvo održi prezentacija svih učesnika (školama i građanima), za 12 sati svečani prijem kod Župana a poslije toga vježba.

Od naših članova nazočni su bili: 9A2DI, 9A2OM, 9A2QW, 9A2TN, 9A3ACM, 9A3AGK, 9A3BDJ, 9A3BWT, 9A5ACL, 9A5AZN i 9A7JCX.

Prije same vježbe jučer i prekjučer su održani sastanci na kojima su se dogovarali detalji provođenja vježbe. Nazočni su bili 9A2DI i 9A2TN. Sutra, u petak je ponovo sastanak svih učesnika na kojem će biti (9A2TN) gdje će se izvršiti analiza vježbe.

Bilo je dosta slikanja i snimanja kamerama. Na HTV u Županijskoj panorami smo i mi prikazani u prilogu. Kada dobijemo slike stavit ćemo nešto od toga i na naše stranice.


28.02.2007.

Sutra, 01. ožujka 2007. godine održat će se združena vježba djelovanja u izvanrednim situacijama "Osijek 2007" na Trgu A. Starčevića. U vježbu je uključen i Klub. Razrađen je plan aktivnosti i određeni su članovi Kluba koji će biti uključeni u vježbu. Detalje možete pročitati na računalu u Klubu. Program je slijedeći:
10 sati posljednji dogovor vodstva vježbe, postavljanje opreme i drugog materijala za predstavljanje učesnika građanima i školama, 10,30 započinje prezentacija, 12 sati prijem kod Župana, 12,45 početak vježbe.
Vježbu će pratiti sredstav informiranja pa se umoljavaju svi članovi, posebno mlađi da u to vrijeme budu prisutni na Trgu.


26.02.2007.

Sutra, 01. ožujka 2007. godine održat će se združena vježba djelovanja u Danas je u Županiji održan sastanak sa predstavnicima OBŽ, Uprave za spašavanje (112), crvenog križa, vatrogasaca, policije, hitne pomoći ipredstavnika našeg kluba (9A2DI i 9A2TN). Svrha sastanka - u četvrtak se povodom dana civilne zaštite održava vježba na Trgu gdje će učestvovati i naš Klub. Program je slijedeći: 10-12 prezentacija Kluba (i drugih) učenicima i građanstvu, svečani prijem kod Župana, poslije toga vježba. Plan našeg učešća razradit će 9A2DI a organizaciju članstva i prezentaciju 9A2TN. Do četvrtka još slijede sastanci sa učesnicima i daljnja razrada. Sa naše strane trebat će nekoliko operatora sa ručnim postajama, posebno mladih.

9A7GAE Tiho je realizirao svoj dio obveze o narudžbi programa S53WW. Čak i više od toga. Licenca je stigla a program donira (plaća) klubu Tiho (25Eura). Zahvaljujemo mu.


22.02.2007.

Jučer smo opet imali akciju "antene" u klubu. Prekontolirali smo i rastavili do najmanjeg dijela antene za 144 i 432 MHz, utvrdili kvarove, sve sortirali. Dogovorili smo se tko će šta popraviti ... Ponovo smo prekontrolirali (skinuli i ponovo vratili) dipol za 160m. Na stup su se penjali 9A2C i 9A2TN. Zemaljska podrška bili su 9A2NC, 9A2QW, 9A5AZN i 9A7JCX. Obišli su nas i 9A2ON i po prvi puta naš novi član 9A4AB.

Danas je održan sastanak Izvršnog odbora. Nazočni su bili 9A2CY, 9A2NC, 9A2TN, 9A3ADI, 9A3DH i 9A7JCX. Na sastanku su bili i drugi članovi kluba. Dnevni red je bio:

1. Informacija o radovima na antenskim sustavima. 9A2TN nabrojao šta se sve do sada napravilo. Potrebno je u slijedećih nekoliko dana otići na Banovo Brdo i detaljno premjeriti postojeće cijevi zbog usklađivanja sa novim H elementima. Potrebno je kupiti boju, nehrđajuće vijke itd.

2. Informacija o nekoliko pisama koje je klub dobio posljednih dana. Radi se o pismu bivšeg tajnika, pismu bivšeg dopredsjednika i o pismu u kojem HRS traži od kluba neke podatke u cilju boljeg rada HRS-a. Predsjednik kluba poslat će odgovor na treće pismo a ostala dva su prokomentirana.

3. Izbor dva člana i dva zamjenika za Skupštinu HRS-a. Dosadašnjim članovima 9A2OM i 9A4SS istekao je mandat. Predloženi su i izabrani 9A2C i 9A2TN a za zamjenike 9A2CY i 9A4SS.

4. Razno - 9A2TN je predložio da klub kupi računalne programe S53WW i jedan program za digitalne veze. Zaključeno je da se za sada samo kupi program S53WW. Tehnički dio oko nabave preuzeo je 9A7GAE.


16.02.2007.

Gotov je inverted V za 160m. Ostale antene nisu napravljene (nešto nije uspjelo pa idemo na popravni). U akciji su učestvovali (abecednim redom): 9A2C, 9A2DI, 9A2TN, 9A2QW, 9A3IJ, 9A5AZN i 9A6DDV. Bilo je i ugodnog druženja i čavrljanja. Od drugih novosti:
9A3ANA Ana rodila sina, ČESTITAMO. Čestitke i za 9A5MT oca Marina (iako nije naš član)
9A4SS Španga slomio nogu (u ponedjeljak). Gura prste pod beton, šta ne pazi! Žalimo ga, čak ni do stanice ne može!
9A3QB Mirko, šta je sa obavezama koje si preuzeo? Dani prolaze a naša obećanja, naša sramota? Iskaznice, samo nekolicina se javila!!!! Zar su drugi nezainteresirani ?


10.02.2007.

Nekada su se izdavale klupske iskaznice (a po statutu i treba postojati evidencije- kartoni članova...). Budući ne postoji nikakva evidencija do sada izdanih iskaznica, pravimo nove. Dao sam si truda i napravio sam primjerke (30-tak). Pitao sam za mišljenje o izgledu neke članove kluba. Jedina primjedba je bila da veličina bude kao i svi dokumenti (osobna, zdravstvena...). Imao sam neke slike i neke podatke i prema njima sam napravio ove primjerke. Da ne bude zabune, spisak članova sa plaćenom članarinom i podaci te slike koje sam imao, stavio sam u računalo. Prema tome (možete vidjeti na klupskim stranicama i ranije obavijesti), slikama, podacima, računalo je složilo ABECEDNIM REDOM po pozivnim oznakama složilo i BROJEVE  iskaznica. Kada sam to napravio počela su prigovaranja za redne brojeve, slike ...itd. A tek da znate nitko, baš nitko nije mi dao sliku, podatak... No, kako ne želim unositi nespokoj među članstvo, pravit ćemo nove iskaznice. Javio se Tiho (hvala što se vratio u klub i već je nešto pomogao, napravio za klub) 9A7GAE i rekao da ima lserski printer i sve drugo za izradu i plastificiranje iskaznica. On će napraviti nove iskaznice. Vi pogledajte ono što sam do sada napravio i požurite sa prijedlozima, izmjenama, slikama, podacima. Napominjem da brojevi iskaznica ostaju kakvi jesu a novi članovi će dobiti brojeve kako se budu učlanjivali ili vraćali u klub (bilo je još članova koji su izrazili želju da se vrate). Sve mi pošaljite elektronskom poštom. Ako nemate digitalnu sliku, donesite običnu koju ćemo skenirati. Inače, slike su 3X4 cm (takve ćemo napraviti...). Primjer iskaznice (moje, jer nemam dopuštenje ojaviti neku drugu)

Osim ovih podataka za iskaznice molim i slijedeće podatke:   Ime oca, datum i mjesto rođenja, JMBG (nije za javno objavljivanje), adresa, telefoni (mob+obični), e-mail adresa (vidite kome sam sve poslao a molim ako vi imate koju drugu e-mail adresu naših članova), adresu vaših internetskih stranica, ako imate, da li dopuštate da se vaše iskaznice stave na klupske stranice?,   zanimanje i školska sprema, radno mjesto, kategorija, od kada ste članovi kluba, dužnosti koje ste obnašali u klubu ili npr HRS-u, ZTK..., nagrade koje ste dobili (i one stare prije 9A), druge radioamaterske diplome, vašu DXCC listu (brojčano), WAZ ili drugo, nekadašnje vaše pozivne oznake YU2, YT2...   Svi ovi podaci su potrebni ne samo zbog naše evidencije nego i zbog prijedloga nagrada koje daju ZTK i drugi a mi predlažemo. I Krajem prošle godine pisali smo prijedloge za 9A2CY, 9A2DI, 9A2LX i 9A6DDV (nažalost, samo su Zoran i Branko dobili priznanja). Osim toga, pisali smo i planove i programe (da bi dobili lovu) pa su se tražili podaci o nositeljima akcija.   Ovo bih vas molio što prije.   Još jedna važna obavijest i novina!!! Na klupskom računalu nalaze se svi podaci o klubu koje imamo u novijoj povijesti (popis članova, podaci o članovima, fotografije...). Nalaze se i svi dokumenti iz prošle godine (dopisi, elektronska pošta...). Tu je i popis klupske imovine, dnevnici veza na 9A pozivne oznake. Ima i drugih podataka (u PDF formatu da se ne mogu ispravljati). Vas molim da ih pogledate i da nadopunjavate bazu podataka o vama i klubu (elektronskom poštom, rukopisom, fotografijama...).   Ovo što vam sada pišem objavit ću i na klupskim stranicama zbog onih koji nemaju e-mail kao i zbog bivših članova koji se žele vratiti u klub. Ako su u drugim klubovima, molio bi da nam se jave svojim podacima, sjećanjima, fotografijama, primjedbama...
Predsjednik RK Osijek
Franjo Kokorić, 9A2TN

08.02.2007.

Održan sastanak Izvršnog odbora sa slijedećim dnevnim redom:

1. Inventura za 2006.g.
Članovi popisne komisije su bili 9A2C, 9A2QW i 9A2TN. Prisutni su još bili 9A2NC i 9A5AZN. Izvršen je popis osnovnih sredstava i sitnog inventara. Kompletna lista dostupna je svakom članu na klupskom računalu. Komisija je predložila spisak opreme koja više nije potrebna. Izvršni odbor je prihvatio popis i uskoro će lista biti na ovim stranicama kako bi se zainteresirani mogli javiti.

2. Informacija o radovima na H-elementima za 144 i 432 MHz
Pronašli smo uz pomoć nekadašnjeg člana g. Miroslava Pauzara donatora koji je kupio aluminijske cijevi za izradu H-elemenata (2621 kn). 9A2C i 9A2TN prevezli su materijal do 9A5SG koji će elemente napraviti. 9A2ON nije uzeo u obzir kod izrade nacrta sve elemente pa će 9A5SG doraditi nacrt, zamjeniti neke cijevi i dovršiti izgradnju elemenata.

3. Reparacija antena za 144 i 432 MHz
Kako nemamo novaca za izradu ili kupnju novih antena, postojeće će se reparirati. 9A2C, 9A2QW, 9A2TN i 9A5AZN izvršili su mjerenja i provjeru svih dipola na antenama. Utvrđena je neispravnost jednog dipola koji će 9A3CI pokušati popraviti. Za to vrijeme će se reparirati ostali elementi antene. 9A2OM kaže da nekoliko originalnih plastika i vijaka postoji na Banovom Brdu pa možda ništa nećemo morati kupovati. Osim 9A2C, 9A3CI, 9A2DI pozivaju se i drugi članovi da se prihvate posla.

4. Postavljanje dipola za 160 i 80m u Tvrđi i delta loop-a za 30m
9A2TN je skinuo postojeću antenu za 160 i 80m, 9A2C je utvrdio kvar baluna i napravio je novi. Osim 9A2C i 9A2TN za postavljanje antena nije se javio niti jedan drugi član. Ipak antene se postavljaju slijedećih dana, ovisno o vremenu.

5. Tečaj
9A2TN je izvjestio o poduzetim radnjama u pripremi tečaja. Ekipa 9A2DI, 9A2TN i 9A3AAG, Anita obišli su škole koje gravitiraju Tvrđi. U nekim se školama organizirala prezentacija (jedan školski sat, uz dopuštenje ravnatelja a u sklopu sata razredne zajednice sedmih i osmih razreda). U drugim školama su postavljene obavijesti i propagandni materijal. Na žalost, ova akcija nije polučila rezultate. Zaključeno je kako bi se trebali angažirati svi članovi da se do kraja školske godine održi jedan tečaj. Voditelji će i ove godine biti 9A2TN i 9A3DH.

6. Klupski QSL manager
Budući prije izabrani klupski manager 9A3IJ nije ništa napravio, izabran je novi 9A5AZN (Zdravko). U računalo su unešene sve veze pod 9A1BOP i 9A1O. Zdravko je složio dio starih QSL-ki, dobio je i prostor u UKV PPS-u. Odlučeno je da će kao i nekada manager slati QSL-ke u HRS. Obavještavaju se svi članovi da svoje karte donose u klub. Već ove srijede 9A4SS ide u HRS pa se pozivaju svi zainteresirani da mu predaju svoje karte.

7. Održavanje veza na klupsku pozivnu oznaku
Pozivaju se svi članovi da održe veze na klupsku pozivnu oznaku (9A1BOP i 9A1O), posebno ekspedicije. Želimo upotpuniti našu DXCC listu na svim opsezima. Do sada su nešto veza održali 9A2C, 9A2CY, 9A2DI, 9A2OM, 9A2TN i 9A4SS. Pozivaju se i ostali da to učine. Osnovni dnevnik MIXW2 nalazi se u klupskom računalu kao i svi dosadašnje veze. Uskoro će se omogućiti pristup dnevniku svim članovima koji sa drugih lokacija preko interneta ili modema.

8. Stanje 9A0COS-a i 9A0XOS-a
Za 9A0COS je pribavljeno novo računalo. 9A3ADI, Igor u suradnji sa 9A2CY i 9A3DH pripremaju računalo i sve ostalo za kvalitetniji rad 9A0COS-a. Već sada su uklonjeni neki nedostaci pa 9A0COS bolje radi. Ostalo, kao neprestano prikazivanje spotova i drugo vidjet će se kada sve ovo bude gotovo. Do sada je 9A5K, Krešo održavao sustav pa ćemo ga zamoliti da svoja iskustva prenese na Igora.
Što se tiče 9A0XOS-a koji održava 9A2DI stanje je nezadovoljavajuće. Zaključeno je da našim članovima 9A0XOS pokraj 9A0COS-a baš i nije potreban. No, kako su uložena sredstva u funkcioniranje 9A0XOS-a i dalje će se raditi na njegovom održavanju zbog radioamatera drugih klubova. Probleme u njegovom funkcioniranju stvara i nerješeno stanje 9A0XSL-a. Klub će napraviti novi eprom 6 PACK i makar preko 9A0XGR-a pustiti u promet 9A0XOS. 9A2DI kaže da i sada povremeno pušta u promet 9A0XOS (pa i preko zvučne kartice) ali ga nitko ne koristi. Kada se riješe problemi sa novim serverom i 9A0XOS će direktno ići na internet kao i 9A0COS tako da neće biti potrebna veza prema 9A0XSL ili T99XGR.

9. Stanje wireles mreže
9A3DH i 9A3ADI su izvjestili o trenutnom stanju mreže i korisnicima. Dogovoreno je da se napravi više pristupnih točaka u gradu. Treba omogućiti i susjednim klubovima da imaju pristup mreži. Njihovo je da financiraju potrebnu opremu (kartice, antene). 9A2TN je izvjestio o razgovoru sa predstavnicima ZTK o mogućem njihovom uključivanju u razvoju mreže. Drugi budući korisnici mreže moraju položiti radioamaterski ispit i biti članovi kluba. 9A2CY, 9A2ADI i 9A3DH su u fazi postavljanja našeg sservera, dobili smo DNS 9A1BOP.HR i drugo.
10. Održavanje klupskih internetskih stranica
Izradu i održavanje klupskih stranica do sada je radio 9A2TN. Kaoko više nema vremena zamolio je da to preuzme netko drugi. Javio se 9A2CY koji će održavati klupske stranice kada proradi naš server.

11. Razno
9A2TN je izvjestio da je istekao mandat dosadašnjim predstavnicima kluba u Skupštini HRS-a (9A2OM i 9A4SS). Na idućem sastanku trebaju se izabrati naša dva člana i njihovi zamjenici.
Sastanku su prisustvovali članovi Izvršnog odbora: 9A2CY, 9A2DI, 9A2NC, 9A2TN, 9A3ADI, 9A3DH, 9A4SS i 9A7JCX. Drugi prisutni: 9A2C, 9A2OM, 9A5SG, 9A6 DGX i 9A6KWL.


01.02.2007.

Ima nekoliko obavjesti/2007. U posljednje vrijeme malo smo se ulijenili..... Završena je inventura i popis opreme u Klubu. Svima će biti dostupna na pregled na klupskom računalu. Kada izvršni odbor prihvati popis kao i prijedlog opreme za otpis (idući četvrtak je sastanak IO) biti ćete obavješteni (kao i drugi koji nisu članovi našeg Kluba) o opremi koja je otpisana i koja je na prodaju kao i o cijenama.

Naš bivši član Miroslav Pauzar pronašao je donatora za aluminijske cijevi i ostalo (2.620 kn) za izradu H elemenata za antenske sustave  za 144 i 432 MHz. Aluminijski materijal se nalazi kod našeg člana Slavka 9A5SG koji će izraditi H elemente. Nacrt je napravio Tomo, 9A2ON a cijelu akciju su proveli Marijan 9A2C (preko gospodina Vrlje osigurao i prijevoz materijala) i 9A2TN. Tiho 9A7GAE, Stipo, 9A2NC, Miško 9A2QW i 9A2TN izradili i postavili nove priključke za antene u KV PPS-u.

9A2C pronašao u odbačenim papirima interesantan "dokument" važan za povijest Kluba. Pogledajte ga pod 2. ZANIMLJIVOSTI IZ POVIJESTI".

9A2C i 9A2QW izvršili mjerenja dipola antena za 144 i 432 MHz. Jedan dipol neispravan i 9A3CI, Anđelko preuzeo obvezu pokušati popraviti dipol.

9A2C, 9A2QW, 9A5AZN Zdravko i 9A2TN preuredili i počistili UKW PPS.

Blagajnik radi svakog četvrtka punom parom. Podsjećamo da je klupska članarina 60 kn a članarina za HRS 80 ili 150 kn (ovisi o modelu).

Na klupskom računalu možete pogledati podatke o članovima za klupsku arhivu. Molimo Vas da se javite predsjedniku sa podacima koji nedostaju o Vama u računalu. U pripremi je i izrada novih članskih iskaznica (vidi u računalu). Molimo podatke i sliku ako nedostaje (ili imate bolju).                         Pristup internetu preko naše (wireles) mreže radi punom parom. Zainteresirani, javite se!!!

Obavještavamo Vas da još uvijek ima za kupiti ručnih stanica za 144 MHz, a bit će i druge opreme...


08.01.2007.

Obavjest svima koji su zainteresirani za tečaj. Nažalost, nismo vodili računa o zimskim praznicima i blagdanima pa smo promašili sa datumom početka tečaja. Nismo baš najbolje pogodili. Zbog toga odlažemo sve za jedno kraće vrijeme a o novom početku obavjesti/2007t ćemo članove i zainteresirane kandidate.
U srijedu ili četvrtak bi trebali dobiti termin za vatrogasne ljestve za popravak antene PRO96, molimo zainteresirane za pomoć u radu da se jave. Preselili smo stranice sa QSL.NET-a na HAMRADIO.HR. Sigurno ste primjetili da je sve puno brže!

I još jedna obavjest, sa Zdenkom 9A3SO razgovarali smo o sastanku sa pročelnikom Državne uprave za zaštitu i spašavanje oko sastanka sa njime. Obavljen je u ponedjeljak sa g. Grgecom i čekamo termin.