Brojač kod prvog posjeta stranici

free hit counter


Brojač višestrukog posjeta free hit counter

Obavijesti za godinu 2006.


17.12.2006

U Radioklubu „Osijek“ dana 17. prosinca odrzan je sastanak na kojem su bili predstavnici radioklubova iz Dalja, DJakova, Nasica, Nove Gradiske, RK Retfala, Zupanje i Osijeka. Nedolazak su opravdali Belisce, Nova Kapela, Slavonski Brod i Vukovar a od pozvanih nisu se javili iz Donjeg Miholjca, Lipika, Pozege, Slatine i Vinkovaca. Iz RK "Osijek" nazocni su bili svi clanovi koji su htjeli cuti predavanje. Razlog njihovog prisustva je bio i taj sto smo uz zajednicki rucak u predblagdansko vrijeme htjeli zakljuciti ovu godinu.

Prvi dio sastanka bio je tematski. Miroslav Madjeric 9A2DI odrzao je predavanje i demonstraciju o radu na digitalnim vezama. Za klubove je pripremljen CD sa svim potrebnim za izradu interfejsa pa sve do uputa i programa koji se koristi.

Drugi dio sastanka bio je posvecen razgovoru o buducem „Savezu radioamaterra Slavonije i Baranje“. Razgovor se vodio oko prijedloga buduceg statuta. Prijedlog je zavrsen, poslan svim klubovima. Ni iz jednog kluba nije dosla nadopuna ili primjedba. Medjutim, ovdje je izneseno nekoliko primjedbi na pojedine clanke statuta. Kasnije se vodila rasprava i osvim drugim stvarima vezanim uz SRASB.

Misljenje je neki klubovi ipak nisu dovoljno upoznati sa prednostima SRASB-e. Kako bi se rijesile sve nejasnoce i kako se to ne bi odugovlacilo u nedogled donijeli smo zakljucak:
9A3SO Zdenko i kolege iz Josipovca uputit ce dopis svim predsjednicima radioklubova Slavonije i Baranje. U dopisu (ili e-mailu) bit ce jedan „obrazac“ koji ce se trebati popuniti. „Obrazac“ ce sadrzavati pojedine teme za koje se klubovi trebaju izjasniti da li su njihov interes ili nisu (npr. ARG, natjecanje, izrada lineara, izrada antena...). Svrha „obrsaca“ je da se pronadju zajednicki interesi koji ce povezivati klubove i koji ce se „tretirati“ u buducnosti kroz SRASB ili bez njega. Kako smo izgubili puno vremena, klubovi se TREBAJU OBAVEZNO IZJASNITI da li su ili nisu za udruzivanje u SRASB. U dopisu ce biti odredjen datum do kojeg se treba izjasniti. Ako netko ne odgovori, smatrat ce se da za sada nije zainteresiran za SRASB.

Uz rucak u jednom restoranu bilo je jos dosta misljenja, rasprava i drugih radioamaterski tema. Lijep kraj ovog perioda za „regionalnu inicijativu“ u predblagdanske dane nekoliko slika:


14.12.2006

Podsjecamo vas da ce u nedjelju biti predavanje o digitalnim komunikacijama (ranija obavjest). Danas je zakljucen spisak nasih clanova koji ce prisustvovati predavanju (15 zainteresiranih). Od drugih klubova prijavili su se iz Dalja, DJakova, Josipovac, Nasice, Nove Gradiske i Retfale. Cepin ce se izjasniti sutra ujutro. Javili su se i obrazlozili nedolazak: Belisce, Gunja, Nova Kapela, Slavonski Brod i Vukovar. Od drugih ni traga ni glasa (Donji Miholjac, Vinkovci, Slatina... SVI OBAVJESTENI!!)


12.12.2006

Podsjecamo vas da ce u nedjelju biti predavanje o digitalnim komunikacijama Skracena verzija pisma koje smo uputili VODOVODU-Osijek:

VODOVOD – OSIJEK
DIPL. ING. GRADJ. LJUBOMIR NOVOSELIC


14.12.2006

Dana 12. prosinca 2006. g. od gospodina Branka Azenica preuzeli smo opremu koju ste nam donirali. Repetitore, radiopostaje i drugu opremu preuzeli smo po spisku  kako ste naveli u Vasoj odluci.


14.12.2006

Vasa je donacija od velike pomoci Klubu. Posebno stoga sto posljednjih godina radimo na programima sa mladim kategorijama (djaci i studenti, po zakonu, od 12 godina starosti) a bez novih uredjaja je to gotovo nemoguce. Nazalost, iako puno znaci ipak ce nam jos nedostajati nekih novijih uredjaja jer sada prelazimo na digitalne veze, bezicno povezivanje na internet i drugo.

U svakom slucaju Vama puno hvala na donaciji. Nadamo se da ovo nece biti Vasa zadnja pomoc Klubu. Iduce godine slavimo 60 godina pa namjeravamo o 60 godina rada Kluba stampati jednu knjizicu. Isto tako, krajem ove ili pocetkom 2007. godine radioklubovi Slavonije i Baranje osnivaju „Savez radioamatera Slavonije i Baranje“.

Vama osobno i Vodovodu-Osijek kao i svim djelatnicima zelimo sve najbolje za predstojece blagdane i uspjesnu poslovnu 2007. godinu.


11.12.2006

Nekoliko obavjesti:
1 - Sastanak sa najavljenom tematikom odrzat ce se 17. prosinca sa pocetkom u 10 sati u Domu tehnike. Ispricavamo se svima koji su planirali natjecati se u 9A CW natjecanju (i nas Klub ce koliko stigne!) ali okolnosti su takove da drugacije nismo mogli. U pitanju je dvorana u Domu tehnike, restoran, drugi termini i jedna od vaznijih stvari, treba se konacno dogovoriti i oko Saveza radioamatera Slavonije i Baranje (kasnimo sa dogovorenom dinamikom).

2 - Danas smo u osnovnoj skoli A. Mihanovic (9A3AAG Anita, 9A2DI Mirko i 9A2TN Koki) demonstrirali dio radioamaterskog rada. Prisutni su bili ucenici sedmih i osmih razreda. Postavili smo antenu D4B, ponijeli radiopostaju sa opremom, racunalo i drugo za digitalne veze, radioamaterske casopise, QSL karte i drugo. Imali smo na raspolaganju prvi skolski sat. Zahvaljujemo ucenicima na interesu, ravnatelju i drugom osoblju Skole sto su nam omogucili da budemo medju njima. I sada, nekoliko slika

Danas smo imali i radnu akciju u Klubu. 9A6DDV Branko (ili Stuka, bolje ga tako znate) je sam rastavio i slozio 4 antene za 144 MHz i 4 za 432 MHz (one sa Banovog Brda). Radio je do 15,30 sati. Obecao pomoci i Zdravko 9A5AZN ali... Dokaz da je Stuka radio, pogledaj sliku...

Za to vrijeme 9A2C Marijan i 9A2CY radili su u PPS-u. Prvo sve pokidali (to im je najbolje islo!) a onda su busili, razvlacili, lemili, premjestali... I na kraju, sve lijepo izgleda. Kablovi od interneta, struje, RG213 od 9A0COS-a, sve u kanalicama, sve slozeno...I SVE FUNKCIONIRA!!! Evo slike kada su poceli rasturati (pokidali vrata na ormaru)

A Mirko 9A2DI je popravljao tudje greske, instalirao ponovo Windowse, testirao... I na kraju je to bilo gotovo i ISTO RADI. Nazalost izgleda da linear malo nije kako treba ali na kraju ni mi nismo bili kako treba pa smo za danas odustali. 9A2TN Koki je radio kod svih pomalo a kada je nesto kupio da pocasti drustvo, vise nismo bili kako treba HI!I na kraju VAZNA INFORMACIJA - popili smo kavu sa 9A6A Petrom, u petak. Bio je poslovno i pozvao nas u pauzi svog rada na kratki razgovor (s Predsjednikom na kavu). Kratko ali korisno. Pogotovo jer je sve bilo nabrzinu (dosao kog je uhvatio, tko je dosao...dosao!).


07.12.2006

Zakljucci sa sastanka Izvrsnog odbora:
ad.1 - Tecaj zapocinje 19 prosinca a voditelji su ponovo Ljubo 9A3DH i Koki 9A2TN. Jos pojacati promiddjbu u sredstvima priopcavanja. U ponedjeljak je prezentacija nasih aktivnosti u OS A. Mihanovic u Gundulicevoj ulici. Sa radiopostajama, racunalima, antenama itd. za prezentaciju zaduzeni 9A2DI, 9A3AAG Anita i 9A2TN.
ad. 2 - Klupska clanarina za 2007. godinu bit ce 60 kn
ad. 3 - Izvrsni odbor je donio odluku da ce se udruziti u buduci Savez radioamatera Slavonije i Baranje
ad. 4 - Izabrani su predstavnici Kluba u buducem SRASB-u: Marijan 9A2C, Boban 9A2LX i Mirko 9A2DI (ovim redosljedom jer neznamo koliko ce nasih predstavnika po buducem statutu biti clanovi buduce skupstine)
ad. 5 - Slijedeci sastanak klubova Slavonije i Baranje odrzat ce se 16. ili 17. prosinca u organizaciji naseg Kluba. Tocan datum ovisi o tome kada je slobodna dvorana. 9A2DI odrzat ce predavanje o digitalnim vezama s posebnim osvrtom na praktican rad (plocica, interface, program i upute za rad). 9A2CY i 9A3DH upoznat ce nazocne sa nasom wireless mrezom. 9A2TN ce uputiti sluzbeni poziv klubovima najkasnije za 1-2 dana.
ad. 6 - IO je donio odluku da se oprema koja se ne koristi otpise i proda, da se sredi stanje na inventarskim listama (da se proceslja i pojednostavi). Komisija u sastavu 9A2QW, 9A2DY, 9A2ON i 9A2C ce pregledati svu opremu, izvrsiti procjenu i napraviti prijedlog za otpis i prodaju.
ad. 7 - 9A2TN izvjestio IO o razgovorima i zakljuccima sastanka sa  predstavnicima Drzavne uprave za zastitu i spasavanje
ad. 8 -  Donesena odluka o osiguranju opreme na Banovom Brdu sa Croatia osiguranjem. 9A2TN informirao o razgovoru sa direktorom Croatie
ad. 9 - U ponedjeljak se nastavljaju radovi u PPS-u (premjestanje kablova, racunala, postaja...rastavljanje i spremanje antena sa Banovog Brda). 9A3DH donira kanalice, 9A2C nesto RG213... Na izvrsenje radova dolazi i 9A2CY, kasnije i ekipa iz OS A.Mihanovic. Pozvani i drugi....
ad. 10 - Kupili smo dio opreme od 9A2CY potrebne za internet, COS...
ad. 11 - Pod razno: ucestvovat cemo u natjecanju 9A CW (9A2C, 9A2DI, 9A2TN i mozda jos netko...?). Antene za 80 i 160m razraditi, kao i druge detalje u "hodu". U subotu ili nedjelju 9A2C i za sada 9A6DDV idu finisirati posao na Kapavcu. Nazalost, za sada 432 MHz samo zelja (problem dupleksera...i LOVE, naravno. Opet put iz vlastitog dzepa a nesto posdio i Klub)
Predsjednik RK, 9A2TN


06.12.2006

Sutra, 07.12.2006. u 18 sati je sastanak Izvrsnog odbora. Tocke dnevnog reda su:
1. Pocetak tečaja
2. Clanarina za 2007.
3. Udruzivanje u Savez radioamatera Slavonije i Baranje
4. Izbor predstavnika u Skupstini SRASB
5. Tematski sastanak klubova iz Slavonije i Baranje u Osijeku (digitalne veze)
6. Odluka o opremi koja nije u uporabi
7. Informacija o sastanku sa predstavnicima Drzavne uprave za zastitu i spasavanje
8. Donosenje odluke o osiguranju opreme na Banovom Brdu
9. Radovi u PPS-u
10. Razno


14.12.2006

U pripremama za novi tecaj danas sam obisao srednju tehnicku skolu, gimnaziju u Tvrdji, Poljoprivredni fakultet u Tvrdji tri osnovne skole (A.Mihanovica u Gundulicevoj, na Vijencu I.Mestrovica i na Sjenjaku). Svagdje sam obavio razgovor sa ravnateljem, tajnikom ili pedagogom. Ostavljeni su primjerci obavijesti o tecaju a razgovarano je i o mogucnosti prezentacije. Za sada je jedino u A.Mihanovica dogovorena prezentacija u ponedjeljak u 08,00. Molim ostale clanove da se takodjer angaziraju u drugim skolama. 9A2TN


09.11.2006

Danas je 9A6DEM, Goran donio slike o radovima u Tvrdji od 30.10.2006. Evo pa ih pogledajte


09.11.2006

Jučer smo bili na Banovom Brdu. Antenski sustav za 144 MHz vise nije na stupu, srusili smo ga. Opet su na stupu po prekrasnom vremenu bili 9A2C i 9A2TN. Zemaljska podrska bili su 9A2OM i 9A2QW. Kada je vec pao mrak kamionom je dosao 9A6DDV pa smo antene prevezli u klub gdje cemo ih reparirati.


06.11.2006

U subotu i nedjelju je odrzano natjecanje na 144 MHz. Klub je u cestvovao sa dvije ekipe i to kao 9A1O (operatori 9A2DG i 9A2DI) sa Banovog Brda a 9A1BOP (9A2C) iz Osijeka. Rezultati su dobri a klub je odradio i novu zemlju na 144 MHz (TK). U ekipi nije mogao biti 9A4WT, kako je planirano jer je na putu u Italiji.
U nedjelju je bila radna akcija, skidanje antenskog sustava za 432 MHz. Na stupu (po uzasnom vjetru) radili su 9A2CY i 9A2TN. Podrsku sa zemlje je pruzao 9A2OM a podrsku za stolom (kuhar) 9A2ON.
Danas smo bili u klubu i zamjnili smo antenu za 144 MHz, za 9A0COS. Na stupu su bili 9A2C i 9A2TN (pogledaj ranije slike, bio na vrhu cijevi, jos iznad antene PRO-96). I danas je bilo vjetra ali je bilo toplije. Na zemlji su podrsku pruzali 9A2QW, 9A4SS i 9A6DDV. Nekoliko puta (u odijelu sa kravatom) obisao nas je i 9A2OM. Zamjenili smo i kompletan kabel RG213 (donirao 9A2C). Treba li reci da je posao bio gotov u sumrak? Poslije je lakse bilo uz pice u obliznjem lokalu, a i duze je trajalo! A tek poslovi koje smo planirali napraviti? Kada, sa kojim novcem i tko ce nam jos pomoci?
Ako sutra vrijeme bude lijepo, opet smo na Banovom Brdu. Skida se i antenski sustav za 144 MHz. Trebala bi ici ista ekipa a mozda se jos netko i prikljuci. Sutra citajte o tome.
I jos nesto, ali VAZNO! Bio je sastanak Izvrsnog odbora HRSa, 9A4SS kaze da je bilo rijeci (pozitivnih) i o R-1 i R-2 repetitorima. Danima slusamo lijepe komentare, pohvale. Bilo bi dobro da svi ti radioamateri pisu i nama pa da te misli i stavimo na nase stranice. Kuda vece HVALE onima koji su radili (pogledaj stare informacije).


03.11.2006

Podsjecam da je u subotu i nedjelju natjecanje a u nedjelju i skidanje antenskog sustava za 432 MHz. Jos nije kasno da se prijavite, MAKAR za skidanje antena !!!!

U "Osjeckom DOMu" izasao je veliki clanak (2/3 stranice) o nasem mladom lcanu 9A3BWT, Krisu. Clanak je objavljen 31.10.2006. Skenirali smo za vas ...


30.10.2006

Prvo - ISPRIKA Zdenku 9A3SO. Pisemo o svim aktivnostima a zaboravili smo reci da je Zdenko za 9A0COS jos davno donirao postaju Motorola GM900 i modem. Nazalost zbog raznoraznih neprilika (citaj ranije obavjesti) oprema jos nije u eksploataciji.INFORMACIJA O R2 - U subotu 28.10. ekipa 9A2C Marijan, 9A3SO Zdenko i 9A4WT Marko cijeli dan su radili na Kapavcu. Poskidali su svu staru opremu (nosaci, kablovi...) i postavili nove antene (dvije, za istok i zapad) i kablove za 2m i 70 cm. Kako su trazili domacini objekta, radovi su obavljeni profesionalno. Dosta vremena je izgubljeno i zbog nove prostorije u kojoj se nalazi repetitor (nema napajanja, premjestanje kablova...). Za 70 cm je obavljena sva priprema i sada je potrebno samo donijeti repetitor i pustiti ga u rad. U pripremi opreme za R2 (podesavanje, varenje i drugo) ucestvovali su 9A2YO Julije, 9A5SG Slavko i 9A6DEN Goran. Posebno se zahvaljujemo prijatelju kluba (nije nas clan) VRLJA IVICI iz firme METAL KONSTRUKTOR na pomoci i podrsci.
Ovo je kratka informacija koju su nam dali gore spomenuti. Bilo je tu jos "dozivljaja", manje ozbiljnih koje ce, obecali su, napisati sami (cekamo Zdenko). Nadamo se da ce vas malo razvedriti, HI.
Probe radi, Boris 9A3TN, pustio je "eho link". Guzva na sve strane. Ovo je samo privremeno jer se "eho link" seli na 70 cm u nekom buducem sustavu.
Koliko smo za ovo kratko vrijeme informirani R2 (i R1) rade odlicno. Komentare mozete cuti na "dvojci".
I jos nesto VAZNO, vidite da je zapocela suradnja amatera Slavonije i Baranje. 9A2YO je iz Vukovara, 9A3SO iz Josipovca, 9A3TN iz Pozege, 9A4WT iz Josipovca.Radovi u klubu - Danas je postavljen rotator na antenu PRO-96. U pripremi je trebalo dosta posla (rezanje, varenje, kablovi...i jutarnja kavica u drustvu). A tek poslovi na stupu (UH kako smo se smrzli, puse od Drave). Na stupu su bili 9A2C i 9A2TN, u prizemlju 9ADEM i 9A6DDV Branko a u prostoriji 9A2ON. U posjetu je pri kraju dosao 9A2OM. Akcija je uspjesno zavrsena, opet u sumrak. I ovaj puta slikao nas je 9A6DEM, mozda vidite slike...OBECANJE - Danas uz jutarnju kavu, radosno izmenadjenje. Pridruzio nam se i 9A2SB Zlatko (a na kraju jos htio i platiti rundu). Obecao pomoci u slijedecim akcijama. Unaprijed TNX.


29.10.2006

0,23 satiProradio R2, detalje ocekujem pa mozete kasnije procitati
9A2TN


27.10.2006

Odrzan sastanak Izvrsnog odbora sa dnevnim redom:1. Pripreme za obiljezavanje 60-te godisnjice kluba
2. Natjecanje Marconi pocetkom 11.mj i radovi na antenskom sustavu na Banovom Brdu
3. Radovi u klubu na antenskom sustavu i radovi na postavljanju R1 i R2
4. Regionalna suradnja klubova Slavonije i Baranje
5. Razno
Prisutni clanovi IO: 9A2CY, 9A2DI, 9A2ON, 9A2TN, 9A4SS, 9A7JCX te clanovi kluba 9A2C, 9A2DG i 9A2OM.

Tocka 1. Predsjednik izvjestio da se slabo radi na prikupljanju gradje iz povijesti kluba. Razgovarano o pripremama i scenariju proslave. Trenutna verzija scenarija: a) svecanu sjednicu otvara najstariji aktivni clan kluba 9A2DI Mirko, b) o povijesti kluba govori predsjednik kluba 9A2TN, c) pokusati dovesti nekoga od osnivaca da docara atmosferu prvih godina kluba, d) domjenak za clanove i goste. Formirana radna grupa za "govor predsjednika" (9A2C, 9A2DI, 9A2OM i 9A2TN a dobro dosao svatko tko jos zeli pomoci). 9A2C i 9A2TN ispitati uvjete oko organizacije domjenka. Dogovoreno da se za goste pozovu: iz HRSa predsjednik, dopredsjednik, tajnik i gospodja Bozak Ljilja te predsjenik ZTK Hrvatske g. Markotic, zupan, gradonacelnik, predstavnici ZTK zupanije i grada, predstavnici donatora, predstavnici klubova Slavonije i Baranje te nasi aktivni i pasivni clanovi. U narednom periodu kontaktirati medije i to: HTV 9A2OM, Radio Osijek 9A2TN, Slavonski radio 9A4WT, stupiti u kontakt sa Matokovic Zdenkom oko pomoci i dr. Scenarij i druge radnje uskladjivati prema prikupljenim informacijama. Dogovoreno da se svecana sjednica odrzi izmedju 10. i 17. prosinca 2006.>Tocka 2. Marconi natjecanje - ekipa: 9A2C, 9A2DG, 9A2DI i 9A4WT, kuhar 9A2ON. Istovremeno ce druga ekipa raditi na skidanju antenskog sustava za 432 MHz. Za sada se javili 9A2CY, 9A2OM i 9A2TN. Molimo da se jave i drugi, posebno mladji clanovi.Tocka 3. Predsjednik informirao o dosadasnjim radovima na antenskom sustavu u klubu (procitaj ranije obavjesti). Od najnovijih vijesti izdvajamo da je 9A3CI Andjelko izvrsio reparaciju rotatora, napravio nove selne, 9A2C donirao klubu antenu za 145 MHz za 9A0COS, 9A2TN napravio 10 penjalica za antenski stup, 9A2QW popravio kablove, 9A2NC Stipo  i 9A2ON Tomo gotovo zavrsili izradu interfejsa za digitalne veze (2 kom), 9A2CY posudio klubu novo racunalo za 9A0COS (nase racunalo "steka"), 9A2CY i 9A2DI se "patili" sa 9A0COS. 9A2C izvjestio da su 9A6DEM Goran i on bili u Zagrebu po R1 i R2, antene i drugu opremu. Postavljen R1 na Banovom Brdu (crnci: 9A2C, 9A3SO Zdenko, 9A4WT Marko i 9A6DEM). U pripremi pomagao i Julije Novak iz Vukovara. Sutra u subotu se postavljaju repetirori za 2m i 70 cm na Kapavcu (9A2C, 9A4WT i 9A3SO ili 9A6DEM). 9A2ON pod hitno mora izraditi nacrt i specifikaciju materijala za postavljanje rotatora a 9A5MT izraditi aluminijske kutije za interfejse.Tocka 4. Predsjednik podsjetio da je klub preuzeo organizaciju slijedeceg sastanka klubova Slavonije i Baranje u Osijeku za sredinu slijedeceg mjeseca. Danas se sastao u Osijeku sa bivsim predsjednikom HRSa i ZARSa Borisom Vrbanovicem 9A2JY iz Zagreba. Sastanak organiziran na prijateljskoj osnovi sa svrhom materijalne pomoci klubu (donacije, moglo bi biti nesto, hvala). Tijekom razgovora spomenuto puno pitanja pa i zacetak suradnje klubova nase regije. Boris iznio svoja iskustva i dao korisne prijedloge o mogucoj organizaciji, ciljevima, financiranju itd klubova nase regije. Predlozio osnivanje udruge, saveza ili sl. prema njihovim iskustvima. Dogovoreno da on posalje statut i druge materijale ZARSa kako bi ih mi proucili. Takodjer dogovoreno da ako klubovi nase regije odluce osnovati nas regionalni savez, on i njegovi suradnici su spremni doci u Osijek na razgovor sredinom iduceg mjeseca. Dug koristan razgovor, nema mjesta sve ispricati. Dogovoreno na IO da o tome obavjestimo klubove regije, da se sto prije sastanemo i pripremimo za eventualni sastanak sa Borisom i ekipom. 9A2C kao predstavnik kluba ima zadatak obavjestiti o tome klubove regije.Tocka 5. Pod razno 9A2OM konstatirao da trenutno svi antenski sustavi u klubu ne funkcioniraju. Sa time nije osobito sretan. U diskusiji razjasnjene nejasnoce i zakljuceno da se sto prije zavrse radovi koji su zapoceti.9A2TN, Koki - predsjednik RK Osijek


25.10.2006

Predsjednik Kluba saziva sastanak Izvrsnog odbora za petak, 27.10.2006. u 18 sati (ne u cetvrtak jer neki clanovi imaju druge obveze). Na sastanak su osim clanova Izvrsnog odbora pozvani i drugi clanovi kluba. Raspravljat ce se o vaznim temama (organizacija proslave 60. godisnjice, natjecanje na Banovom Brdu u studenom 2006, pripreme za sastanak klubova nase regije, informacija o radovima na antenski sustavima, poslovi koji nas jos cekaju oko toga...) pa bi bilo lijepo da dodje sto veci broj clanova. 22.10. je u iz klupskih prostorija 9A4PJ - Janko ucestvovao u natjecanju. Zahvaljuje se Mirku 9A2DI koji mu je pomagao.

Druga nova-stara informacija: objavljujemo skracenu verziju koju je poslao 9A4PJ - Janko koji je bio na natjecanju u Rijeci

"Radio klub slijepih radio-amatera(Galeb) iz Rijeke, 23-g 9-og ove godine je organizirao natjecanje u Arg disciplini za slijepe, na kojem su sudjelovali slijepi radio-amateri iz Zagreba Rijeke kao domacini i jedan radio-amater iz Bih, kao i moja malenkost iz Osijeka.Ovo natjecanje je organizirano tako da je bilo i senjora, zena i veterana.U generlnom plasmanu sam zauzeo 9-to mjesto a od veterana drugo, i dobio srebrnu medalju.Radi se o tome da je ovo natjecanje organizirano na igrallistu Sansovo, koje se nalazi izmedju Kraljevice i Bakarca.Kad vec govorim o Arg-u za slijepe, duzan sam pojasniti neke stvari, jer pretpostavljam da mnogi radio-amateri neznaju da smo mi jedina zemlja u svjetu koja ima propozicije za Arg za slijepe vise od 10 godina, a tvorci pravilnika i propozicija su Savo Golic 9a2gs, i Zeljko Ulip 9a2ey.O priznanju i uspjesima Hrvatske na ovom polju postoji i dokumentacija u radio-kllubu slijepih Luis Brailles iz Zagreba, koji inace organizira svake godine Arg natjecanja na Jarunu i hamfest slijepih radio-amatera iz Hrvacke pa i sire na Sljemenu, a ove godine je odrzano takvo natjecanje 20-og Svibnja gdje sam sudjelovao i zauzeo prvo mjesto od veteranmna, a ekipno takodje prvo mjesto u kupu HrvatskeA sada o Peropozicijama Arg-a za slijepe.Ove propozicije se poprilici razlikuju od propozicija za videce radio-amatere.Samo natjecannje se obavlja na jednom nogometnom igralistu ili povecoj livadi, koja mora biti ravna i sa sto manje posadjenih stabala, kako se ne bi natjecatelji povredili kod brzog hodanja ili trcannja.Na toj povrsini koja bude od 500 do 700 metara se postave 5 predajnika u razlicitim smjerovima, a posluzuju ih 5 osoba, a to najcescce budu mladje osobe, ucenici.Kada se dade znak za start, ukljucuje se 1 predajnik, a natjecatelj nosi u ruci prijemnik i slusalice na glavi i mora pratiti signal, kako bi odredio pravac u smjeru predajnika.Prati ga tzv. Sudac na stazi i njegov zadatak je da pazi da se natjecatelj ne povredi i da mu kaze da se koregira ukoliko ne ide u pravcu predajnika.Kada stigne bilo trceci bilo brzo hodajuci do prvog predajnika ovaj se gasi a uklucuje se drugi i sve redom do zadnjeg.

Sto prije pronadje natjeccatelj vise predajnika time je bolji plasman, a oni koji malo vide moraju staviti sebi neprozzirne naocale, kako bi bili u ravnopravnom plasmanu sa slijepima

>Cestitamo Janku!


19.10.2006

Na rastavljanu i spremanu KT34XA antene i HY GAIN 2 el. bima za 7 MHz radili su 9A2DI,  9A2OM, 9A2QW i 9A2TN radili. Antene cekaju proljece.
17.10. (utorak) 9A2C, 9A2QW i 9A2TN bili su na Banovom Brdu po antenu za 9A0COS i po repetitor R-2 koji seli na Kapavac. Za one koji jos neznaju vrlo skoro na Banovom Brdu bit ce R-1 (isti repetitor koji je bio a novi je poslan iz HRS-a).
18.10. (srijeda) ponovo smo u klubu radili oko antena. Plan je bio definitivno osposobiti PRO-96 i postaviti antenu za 9A0COS (stara je bila za 173 MHz). Na kraju se ispostavilo da ima vise problema nego smo mislili.
Antena za 9A0COS je dugacka 4,3 m i ne odgovara za ovu namjenu. Zbog toga smo privremeno posudili i postavili drugu antenu. I nju nismo stavili u funkciju jer je pao mrak a u PPS-u je jos trebalo produziti postojeci napojni vod...
Daleko veci problem je PRO-96. Sve je spojeno, antena je spustena za 1 m jer se nije moglo raditi na bivsoj visini i ona je sada u funkciji. Nazalost, samo djelomicno. Spoj izmedju nosaca antene i rotatora nije u ravnini (u istoj osi) pa rotator nije mogao raditi. Potrebna je nova mehanicka izvedba spoja. I sam rotator malo "stuca" pa smo ga skinuli. PRO-96 sada je fiksiran na istok.
I to nije jedini problem koji smo otkrili. Napojni vod izmedju uredjaja i lineara takodjer ne valja (prekida) pa se mora napraviti novi. UPOZORENJE sim clanovima -  NE PALITI LINEAR.
Radove do samog mraka izvrsili su 9A2C i 9A2TN na antenskom stupu (kako puse vjetar od Drave, bbbbrrrrrr) i 9A2QW (prizemni poslovi, dodavao alat i zanovjetao). Obisao nas je 9A2OM (odijelo i kravata) a onda je nestao (nije bilo mraka, magle). Sala, imao je obaveze. Ipak je navratio da vidi. GDJE STE OSTALI ???


16.10.2006

Cijelu akciju skidanja i postavljanja antena u klubu trebao je ovjekovjeciti Goran, 9A6DEM. I dobro je poceo. A onda ... negdje je puklo i postoje samo snimci do najvaznijeg trenutka, dolaska dizalice. Tih snimki, nazalost nema.

Evo samo nekih slika...

A evo i slika sa posljednje akcije 7/8.10.2006. (vježba i natjecanje)


13.10.2006

11.10.2006. 9A2DI, 9A2OM, 9A2ON,9A2C, 9A2TN i 9A3IQ prekontrolirali su trapove i ostale detalje antene PRO-96. Isti dan je Pivac 9A3BJ dogovorio i osigurao dolazak dizalice za spustanje postojecih antena i podizanje PRO-96.12.10.2006. u prijepodnevnim satima 9A2OM, 9A2DI i 9A2TN skinuli su sa krova Doma tehnike antenu za 9A0COS. To je u skladu dogovora da ce na stupu biti pored ove i PRO-96 i antena za 50 MHz. Odmah je premjesteno i racunalo sa postajom za 9A0COS u PPS i nakon 2 sata 9A0COS je privremeno proradio koristeci antenu iz PPSa za 144 MHz.Isti dan, nenajavljeno je u 16,30 trebala doci dizalica. U trku je skupljena ekipa: 9A2DI, 9A2ON, 9A2OM, 9A2C, 9A6DEM, 9A3IQ, 9A2TN i 9A7JCX. Pozvani su bili 9A5AZN (imao goste iz DL), 9A4WT (odvezao dijete u bolnicu) i 9A4SS (???), 9A5MT (???) i 9A3SO (???) ali nisu mogli doci. Ekspresno je u dovristu Poljoprivrednog fakulteta sklopljen PRO-96, stigla je dizalica a onda pocinju muke. 9A2C i 9A3IQ bili su na antenskom stupu i obavili su jedan od najtezih poslova. Kompletna cijev sa antenom KT34XA i dvoelementnim bimom za 7 MHz skinuta je na na zemlju. Ove su antene skinute pa je namontirana PRO-96 i stavljena na stup. Vec je duboko pao mrak kada je sve bilo gotovo (skinute antene nismo stigli rastaviti nego su ostale preko noci na dvoristu). Goran 9A6DEM slikao je digitalnim aparatom sve faze rada do dolaska dizalice. I popunio je memorijsku karticu pa za najvaznije nije bilo "mjesta" pa se dao na posao sa antenama. Slike slijede u iducoj informaciji (nalaze se u ZTK). U medjuvremenu je doslo jos nekoliko clanova kluba (jer je cetvrtak klupski dan) i naravno, zezali su one koji su radili.Kada su svi otisli na picu su ostali 9A2QW, 9A2OM, 9A2C i 9A2TN. Jos dugo su se krojili planovi i ostrile misli (pametne).Danas u ranu zoru 9A2C i 9A6DEM otisli su u Zagreb u HRS po reperitore R1 i ostalu opremu i antene za R2. Javili su mobitelom da je misija uspjela. A u jutarnjim satima su 9A2DI, 9A2OM, 9A2TN i 9A7JCX dosli u klub rastaviti antene, sve sortirati i spremiti u klub do proljeca. Dogovarali smo se da se u subotu dovrsi spajanje antena na stupu sa kablovima, ali.... vidjet cemo.

Kao predsjednik kluba, posebno se zahvaljujem ekipi koja je gore nabrojana a ucestvovala je u radu oko skidanja i postavljanja antena. Samo oni koji su bili tamo znaju koliko je to iziskivalo truda - 9A2TN.


09.10.2006

Od Radiokluba Dario Dujmovic dobili smo e-mail slijedeceg sadrzaja: Radioklub Dario Dujmovic
9A1CRD
Bana Jelacica 12/1
Dalj

Zahvalnica

Ovim pismom htjeli bi smo se zahvaliti Radioklubu Osijek 9A1BOP na pruzenoj pomoci prilikom sudjelovanja u natjecanju IARU I. REGION VHF CONTEST koje se odrzavalo dana 02/03 09.06

Nas klub trenutno ne posjeduje uredjenu natjecateljsku lokaciju pa nam je ukazana pomoc pri organizaciji omogucila da sudjelujemo na medjunarodnom natjecanju. Oprema kojom smo se sluzili je bila vec postavljena na natjecateljskoj lokaciji pa se samo vrijeme pripreme za natjecanje umogome skratilo.

Ovim putem se zahvaljujemo i Marjanu Recic 9A2C koji nam je za potrebe natjecanja ustupio svoje izlazno linearno pojacalo Dressler te pomogao pri njegovom spajanju na ostatak primopredajnog lanca opreme.

Osim clanova naseg kluba u natjecanju su nam pomagali i clanovi Radiokluba Josipovac 9A1CRJ. Sudjelovali su kao operateri ali i kao logisticka potpora, stavljajuci nam na raspolaganje svoje prijenosno racunalo.

Prilikom odrzavanja natjecanja od iskusnijih operatera se prikupljalo znanje i vjestine koje ce nam koristiti u daljnjim natjecanjima te im se i ovim putem na tome zahvaljujemo.

Lokacija na kojoj se natjecanje odrzavalo je savrseno opremljeno te bi trebalo postati prototip takvih objekata za svaki klub koji ima ambicija izgraditi sebi natjecateljsku lokaciju. Komfor u kojemu ljudi uzivaju na lokaciji je mnogim radioklubovima tek daleka zelja. Objekt na Baranjskoj kosi posjeduje sve sto amateru treba: dobar antenski stup (u ovom slucaju cak dva), opremu za rad na svim frekvencijskim opsezima, racunalo, a o ostalim blagodatima civilizacije da i ne pricamo: dva udobna kreveta, hladionik...Sva oprema je smjestena u namjenski preradjenom kontejnerskom objetu pa je djelovanje atmosferskih neprilika smanjeno na najmanju mogucu mjeru, a boravak ucinjen ugodnim za rad.

Boravkom na objektu smo imali priliku vidjeti kako se organizira tehnicki dio preduvjeta za natjecanje, odnosno uocili smo radnje koje omogucavaju da se objekt moze staviti u pogon u najkracem vremenu.

Akcija je pokazala da i klubovi koji nemaju materijalnih mogucnosti mogu ravnopravno sudjelovati na ovakvom tipu natjecanja ukoliko se na obje strane nadju ljudi koji razmisljaju na slican nacin.

Ovakvom akcijom jos jedanput se doprijelo do sustine radioamaterskog pokreta, pomoci prijatelju je bit radioamaterizma. Uz ovakvu ekipu ljudi buducnost radioamaterskog pokreta je zajamcena...

U Dalju, dana 9.listopada 2006, Radioklub Dario Dujmović

Nadamo se da je to tek pocetak a nastavak slijedi i sa drugim klubovima na regiji.


08.10.2006

A evo i kako je izgledalo kada smo skidali PRO-96 na Banovom Brdu. Umjetnik-fotograf je bio Anđelko

   


07.08.2006

Održano je natjecanje na 432 MHz sa Banovog Brda. Prvi puta u natjecanju su učestvovali Anita 9A3AAG, Katarina 9A3AKG i Kris 9A3.. O njihovim osobnim utiscima, neka napišu sami. Mi stariji, nismo bili zadovoljni propagacijama kao ni sa antenskih sustavom (stvarno je potrebna reparacija). Sa mlaima smo više nego zadovoljni. Žao nam je što uvjeti nisu bili bolji pa da mladi dožive pravo vatreno krštenje. A bilo je i mladih operatora koji su i lagali, rekli DA a nisu došli (a koliko je hrane i pića ostalo). Nauk mladima pružao je Marijan 9A2C a ostalu potporu pružili su Mirko 9A2DI, Safet 9A2DG, Koki, 9A2TN, Tomo 9A2ON (kako je bio dobar njegov roštilj), Marko 9A4TW, Anđelko 9A3CI. Noćne ptice na postaji bili su Safet, Mirko i Marko. Na kraju, gotovo 200.000 bodova, više nego zadovoljavajuće. Bilo je i slikanja, čekat ćemo Mirka da ih dostavi.


07.10.2006

Održana vježba HRSVK (po našoj ocjeni uspješno, ne znači da ne može bolje). U ekipi 9A0OS bilo je 8 članove: Mirko 9A2DI (koordinator), dvije dame Anita 9A3AAG i Katarina 9A3AKG, "mali" Kris 9A.., Kruno 9A2OM, Koki 9A2TN, Zdravko 9A5AZN, Branko 9A7... Sa naše županije javilo 99 učesnika. Ali... pravu i točnu obavjest dobit ćete kada izvješće službeno sastavi Mirko (naravno, bit će i slika).


05.10.2006

Održan sastanak Izvršnog odbora. Dnevni red:
1. R>adioamaterski sustava veza u kriznim situacijama - HRSVKS
2. Natjecanje na 432 MHz u subotu i nedjelju
3. Informacija o promjeni repetitora na Banovom Brdu
4. Reparacija antenskog sustava - informacija
5. Razno

ad.1. Nositelj za Istočnu Slavoniju Mirko 9A2DI dao informaciju o trenutnom stanju. Preporuka da se u vježbu uključe svi članovi koji to mogu. Dogovoreni detalji o vježbi i nositelji posla: 9A2DI, 9A2OM, 9A2TN, 9A3AAG Anita, 9A3AGK Katarina i 9A5AZN Zdravko. O vježbi obavješten Glas Slavonije a 9A2OM će razgovarati sa djelatnicima HTV Centar Osijek.

ad.2. Za odlazak na Banovo Brdo prijavilo se 15-tak članova kluba od čega polovina mladih operatora kojima će to biti prvo natjecanje. Dogovoreni detalji oko organizacije, hrane, pića itd.

ad.3. 04.10.2006. obavljen razgovor sa predsjednikom HRS-a P. Miličićem o R-2 na Banovom Brdu: Prema dogovoru Predsjednika sa predstavnicima klubova Slavonije i Baranje R-2 sa Banovog Brda seli na Kapavac (osigurane antena, kablovi i ostalo) a na Banovo Brdo dolazi R-1 (također sve osigurano, nova oprema). Idući petak Goran Banjac 9A6DEM odlazi u Zagreb po opremu.

ad.4. Članovi kluba upoznati sa akcijama oko reparacije antenskih sustava na Banovom Brdu i u Tvrđi. Potrebna temeljita reparacija gotovo svih antena. PRO-96 skinut i prevezen u Klub. Vođeni razgovori o mogućnosti dolaska dizalice  za spuštanje KT34XA i podizanja PRO-96. Zaduženi Zoran 9A2CY i Ljubo 9A3DH za rješenje premještenja računala za 9A0COS u PPS.


01.10.2006

Započeli radovi na reparaciji antenskih sustava. Iznenada smo dobili kamion za prijevoz antene PRO96 sa Banovog Brda pa smo jučer u podne otišli na natjecateljsku lokaciju. Veliki posao skidanja antene obavljen je ručno a glavni teret (radovi na stupu) obavili su Marko i Marijan. U najgorem trenutku pomogao im je i Goran. Ostali (Anđelko, Safet, Zoran i Koki) asistirali su sa zemlje. Antena je prevezena u klupske prostorije.

Sve o predstojećoj vježbi možete naći na stranicama HRS-a ili pošaljite upit i prijavnicu Mirku 9A2DI mirko9a2di@inet.hr.


28.09.2006

U skladu s odlukom IO iduće nedjelje ide se na natjecanje na Banovo Brdo. Molim sve zainteresirane koji žele ići da se jave najkasnije do četvrtka (zbog rasporeda, prijevoza, nabavke hrane i pića). Posebno se obrćam mlađim članovima jer će oni raditi u ovom natjecanje.

Također molim sve članove kluba kao i radioamatere susjednih klubova Osječko Baranjske županije da se jave Mirku Mađeriću 9A2DI (mirko9a2di@inet.hr) i prijave svoje učešće u vježbi koja slijedi (Sustav veza u kriznim situacijama).


14.09.2006

Održan sastanak Izvršnog odbora.
Dnevni red:
1. oblježavanje 60-te obljetnice kluba
2. radioamaterski sustav veza u kriznim situacijama
3. repariranje antenskih sustava
4. ovogodišnji tečaj i pripreme
5. buduća natjecanja na Banovom Brdu
6. natjecanje slijepih u Rijeci
7. suradnja sa drugim klubovima
8. izbor QSL managera kluba
9. informacija o 9A0XOS i 9A0COS
10. razno
Odsutni članovi IO: 9A2ON Tomo (još u bolnici), 9A3DI Igor (službeno u OE) i tajnik 9A7JCX Branko (nepoznato). Ostali prisutni: 9A2OM Kruno, 9A4JP Janko, 9A6BBT Franjo, 9A7GAE Tihomir (nakon dugo vremena), 9A2C Marijan, 9A2LX Slobodan, 9A3IJ Kruno i blagajnik Josip 9A4JA.

Ukratko:
točka 1. Raditi na prikupljanju materijala (slike i pisani dokumenti, sjećanja...) iz povijesti kluba. Sadašnja procjena da bi štampanje knjige koštalo oko 50000 kuna (nemoguća misija). Možda izdati CD. Bez obzira na cijenu pokušati i dalje raditi kao da će se izdati knjiga.
točka 2. Radioamaterski sustav veza ....Uključiti što više članova kluba. Nositelj akcije i koordinator za susjedne županije 9A2DI Mirko, za našu županiju 9A3IJ Kruno. Svi pokušati pomoći. Klubu za takve akcije nedostaje nešto od opreme pa ćemo se obratiti županijskim vlastima za pomoć (rotator i antenski sustav za  144MHz).
točka 3. Započinje rad na repariranju antenskih sustava. PRO96 sa Banovog Brda se u najskorije vrijeme skida, dovozi u klub, reparira i bit će postavljen u klubu. Za ovu akciju javili se 9A2C, 9A2CY, 9A2OM, 9A2TN, 9A2DI a trebat će i mlađe snage za penjanje na stup. Prijevoz osigurana 9A2C. Ostale akcije slijede ovisno o vremenu, natjecanjima inašim snagama. KT34XA iz Tvrđe seli na Banovo Brdo kao i 2 el. beam za 7MHz.
točka 4. Započela školska godina i moramo održati propagandne akcije po školama. Hitno izraditi pločice za modem za digitalne veze. Tiskane pločice izrađuje 9A3DH Ljubo, lemi 9A2NC Stipo a podešava 9A2DI Mirko. Tečaj zbog svih aktivnosti započinje najvjerojatnije u studenom. Još uvijek se traže voditelji, možda budu 9A3DH (kao i uvijek) i 9A2LX.
točka 5. Od ovogodišnjih natjecanja na Banovom Brdu raditi još na dva 7/8.10 i 4/5.11. Svi pozvani, ne ide se na rezultat. Pokušati obučavati mlade operatore, druženje, stvaranje "ugodne" atmosfere u klubu.
točka 6. U Rijeci se 23/24.09 u ARGu održava natjecanje za slijepe. Klub na natjecanje šalje 9A4JP Janka sa pratiocem (2 dnevnice i putni troškovi). Pozvani slijepi članovi da porade na obnavljanju članstva.
točka 7. Izvještaj o sastanku u Našicama podnijeli 9A2TN Koki i 9A2C Marijan. Izabrani kao služeni predstavnici kluba na budućim sastancima 9A2C Marijan i 9A2LX Slobodan kao njegov zamjenik. Burna rasprava oko budućeg stanja R-2. Neki članovi se zalažu za ostanak R-2 na Banovom Brdu (jer bi bilo bolje za naše članove). R-2 nije naše vlasništvo niti je u našoj nadležnosti. Vidjet ćemo što će odlučiti HRS.
točka 8. Za QSL managera izabran 9A3IJ Kruno (zna raditi na računalu, ima vremena...)
točka 9. 9A2DI Mirko obavjestio o nedostacima opreme za digipiter 9A0XOS, radi na popravcima, podešavanju. Bilo prijedloga za poboljšanja na 9A0COS. Najvjerojatnije će se poraditi na podizanju antene (više za 2-3m i skidanju starih TV antena sa stupa).
točka 10. 9A3DH Ljubo izvjestio o stanju wireles mreže, pozvao članove da se priključe. Za sada dostupne dvije priključne točke (pokriven dio centra grada kao i istočni dio Osijeka)


09.09.2006

U Našicama bio sastanak radioamatera klubova sa naše regije. Tema ARG i sve što tišti naše klubove (jer je bio nazočan i predsjednik HRS-a Petar Miličić). Predavanje i prezentaciju o ARG održao Oto 9A4OP. Od naših članova bili nazočni 9A2LX Slobodan, 9A2C Marijan i 9A2TN Koki. Između mnogih tema bilo govora i o digipiterskoj i repetitorskoj mreži. Predsjednik HRS-a rekao da će razmotriti prijedlog da R-2 bude premješten na Kapavac, R-1 da bude na Banovom Brdu a R-6 na Borincima. O detaljima sastanka će valjda pisati domaćini iz RK Našica. Koki, predsjednik kluba najavio slijedeće okupljanje u Osijeku, vjerojatno drugi vikend u studenom.


02.09.2006

U Zagrebu održan HAM Fest. Od naših članova bili prisutni 9A4SS Stjepan, 9A2C Marijan, 9A2LX Slobodan, 9A2OM Kruno, 9A3CI Anđelko, 9A3IQ Željko, 9A2TN Koki, 9A6DEM Goran, 9A8DU Drago (ako sam koga zaboravio, nek oprosti). Uglavnom smo bili zadovolji. Vidjeli, bili viđeni, sa mnogima popričali. Bilo i korisnih razgovora. Ostalo će sigurno biti na stranicama HRS-a.


26.08.2006

Održan sastanak Izvršnog odbora.

Na Banovom Brdu održano natjecanje. Gosti su nam bili iz RK "Dario Dujmović" iz Dalja. Radilo se na njihov znak. Od naših članova na "druženju" su bili. 9A2OM Kruno, 9A2ON Tomo, 9A2C Marijan i 9A2TN Koki. Bilo je odlično osim što je Tomi pozlilo pa smo ga hitno prevezli u bolnicu (srce, priključen na aparate ali nije kritično). Popravljeni Dresler (korištena naša oprema, sve radilo OK), i TV a ranije ostalo što je uništio grom.


10.08.2006

06.08.2006.  učestvovali smo u natjecanju na 144 MHz a radili smo sa Banovog Brda. Prisutni su bili 9A2DI Mirko, 9A2ON Tomo, 9A2OM Kruno, 9A2LX Boban,  9A2C Marijan, 9A2CY Zoran, 9A5SG Slavko, 9A4TW Marko, 9A3DH Ljubo i 9A2TN Koki.Uz natjecanje pregledali smo stanje opreme i antenskog sustava.Neutvrđenog datuma grom je nanio znatne štete (stradali: telefonska linija, uništene parice u zemlji pa je prije nekoliko dana uz nazočnost 9A2OM i 9A2TN HT popravio tel. liniju, oštećen TV kao i alarmni sustav). U pripremama za natjecanje utvrdili smo da je oštećen i ne radi i linera za 144 MHz (Dresler). Od oluje na antenskom sustavu za 144 MHz jedna je antena pukla po pola i pala je na zemlju tako da smo se natjecali sa oštećenim antenama.Ljubo je spio popraviti i osposobiti alarmni sustav.Nakon pomnog razmatranja dogovoreno je da se do jeseni temeljito repariraju svi antenski sustavi i da se učini slijedeće:
1. skinuti na zemlju sve antene
2. reparirati i popraviti antene i nosače
3. obojati sve zahrđale nosače
4. zamjeniti antenske sustave i to:
            a) u Tvrđi postaviti KV antenu PRO96 a postojeću premjestiti na Banovo Brdo
            b) na Banovom Brdu na manji stup postaviti KV antenu KT34XA i sustav za 144 ili 432 MHz
            c) na veći stup postaviti 2 el. beam za 7 MHz i susta za 144 ili 432 MHzDa bi to sve učinili potrebne su brojne predradnje i animiranje ljudi kao i prikupljanje sredstava i opreme. Zato molimo sve članove i prijatelje da se uključe u pripreme i samo izvođenje skidanja, repariranja i ponovnog postavljanja antena.U tijeku je izrada novog spiska članova kluba koji bi željeli raditi na Banovom Brdu ili iz klupskih prostorija. Zbog toga svi koji žele da im se omogući pristup neka se jave predsjedniku kluba. Napominjemo da se ključevi za Banovo Brdo i prostorije kluba (za neradne dane) nalaze u gradskom Poglavarstvu kao i do sada. Ključeve Banovog Brda ima još samo predsjednik kluba pa se i njemu možete obratiti u slučaju potrebe. Važno je napomenuti da svi koji se jave za pristup Banovom Brdu a neznaju raditi sa postajama i drugom opremom morat će proći obuku koja će biti organizirana.Svi, baš svi članovi koji ispune taj uvjet mogu na Banovo Brdo. Naravno mogu i drugi ali neće moći raditi na postajama.


15.06.2006

U Požegi je osim susreta radioamatera (kažu super, ne samo klopa) održan i sastanak predstavnika klubova. Dobili smo zapisnik sa toga sastanka pa ga objavljujemo da članovi budu upoznati sa sadržajem razgovora.Predstavnici radio klubova iz
Vukovara,Vinkovaca,Požege,Našice,
Đakova,Josipovca,Osijeka, Osijek-Retfala,
Županje,Gunje i Dalja:Sastali su se u formalnom razgovoru nakon HAMFESTA u Požegi 10.06 2006. sa ciljem da razgovaraju o tekućoj problematici regije Slavonije i Baranje i  donijeli slijedeće zaključke koji su vezani uglavnom za rad repetitorske mreže i koji se šalju na razmatranje Izvršnom odbru HRS-a:

  1. Izmjestiti magistralni repetitor R-2 s BANOVOG BRDA  na KAPOVACNa Kapovcu postaviti slobodan repetitorski kanal na 70 cmPostaviti repetitor R7 na BORINCE na 2mPostaviti repetitor na 70 cm na BORINCE
  2. Poboljšati uvjete rada repetitora na 2 m  na PSUNJU i odobriti frekvenciju repetitora na 70 cm.

 Također je Boris 9A3TN održao informativno predavanje o ECHOLINKU . Predavanje je bilo vrlo zanimljivo i nazočni su pokazali interes za tu temu. Prijedlog je da se na stranicama HRS-a oformi ikonica putem koje bi  članovi mogli doznati više o toj problematici. Na kraju sastanka predstavnik RK Našice ponudio se organizirati slijedeći susret početkom rujna na kojemu bi bilo govora o ARG-u.                                                                                                Zapisničar:  Ivan Haršanji   9A3HX


11.06.2006

Najvažnija vijest je da je se može pogledati prijedlog novih WEB stranica kluba na adresi http://jug2.codex4u.net/9a1bop koju radi nač član Darko Jurišić. Molimo da se registrirate i da dajete svoje ideje o izgledu i sadržaju. Naravno, napišite nešto što će obogatiti naše stranice. U funkciji je još uvijek i stara adresa.

Ovih dana grupa naših članova bistrila je stanje u klubu pa je palo nekoliko interesantnih ideja, za sada samo ideja....
- neki naši članovi obilježavaju 40 godina radioamaterskog staža ili koju drugu godišnjicu!!! Koji? Pa ako šutite, neće se znati a to je jako lijepa stvar ne samo za pohvaliti se!. Zato pišite!
- bilo je dosta interesantnih ideja o mogućim aktivnostima u klubu kao što su digitalne vrrste rada, izrada modema i interfejsa, budući tečajevi i animiranje budućih članova, digipiterska mreža ...... itd. Pišite, predlažite...
- neobavezno druženje lčanova kluba i amatera susjednih klubova van klupskih prostorija i zvaničnih sastanaka. Npr. jedan termin i neko mjesto gdje bi došao tko želi i može a onda bi se neobavezno "bistrila" radioamaterska problematika. Zanimljiva ideja.
- o povijesti kluba i akcijama, ekspedicijama, članovima itd jako se malo zna. Postoji i fotodokumentacija, pisani tragovi, sjećanja (dok još ima sijedih glava). Pišite, donesite slike... bit će na CDu i našim stranicama (jedan naš član kaže "Tako se piše povijest kluba")
- bilo je govora i o susjednim klubovima i suradnji. Kaže jedan član:"Tko zna kako je nastao RK Josipovac? Pa od članova RK Osijek. I još neki klubovi". U pravu je. I to je povijest i odnosi među klubovima. Obečao je nešto napisati. Pročitat ćemo na našim stranicama.
- bilo je govora o natjecanjima, mladima, tečajevima, naravno HRSu.... ALI, BOLJE JE DA SAMI NAPIŠETE. Pišite i vi koji tamo niste bili, sigurno i vi nešto mislite o svemu nabrojanom...
9A2TN, Koki (predsjednik)


20.05.2006

Prva obavjest:

Igor 9A3DI poslao je mail slijedećeg sadržaja:

Bok,
pitao si me za radove na wireless mrezi, sto se napravilo.
Trenutno je sljedece u pogonu:
-pristupna tocka na rektoratu, u Tvrdji kao sto si i sam imao prilike vidjeti dok je Z.Karalic bio kod nas
-spajat se mogu svi koji podnesu zahtjev/jave se meni, Krnji ili Ljubi sa MAC adresom uredjaja kojim se zele spojiti i koristiti internet
-standard je IEEE802.11b/g, 2417MHz frekvencija, vert.polarizacija, opticka vidljivost potrebna za vece udaljenosti (preko 500m)
-pristupna tocka je racunalo sa DWL-G520 karticom (primopredajnik), RouterOS operativni sustav
To je ukratko o pristupnoj tocki. Ako zelis jos neke detalje, javi mi pa cu ti napisati.
pozdrav
Igor Delac
9A3DI

Druga stvar "na znanje" - Glasilo Tehnička kultura obajvilo je slijedeći tekst


16.05.2006

Prvo obavjest članovima kluba koji su položili ispit - STIGLE DIPLOME

Evo i jedne slike o našoj zadnjoj akciji u osnovnoj školi o čemu piše u jednoj ranijoj obavjesti


29.04.2006

U osnovnoj školi na Vijencu I.Meštrovića učestvovali smo u akciji Tehnike. Prezentirali smo rad na digitalnim vezama (RTTY, BPSK31 i SSTV). Dan ranije postavljena je antena D4B. Naš "štand" je bio opremljen uređajima, QSL kartama, diplomama, časopisima HRSa i drugim materijalom. U akciji su učestvovali 9A2DI, 9A3IJ i 9A2TN. Nakratko nam se pridružio i mladi član Darko Jurišić. Održane su prve digitalne veze na znak 9A1BOP a svoje prve veze u životu održao je i Darko. Naše mjesto su između ostalih posjetili i neki novinari kao i TV ekipa.