Online imamo:
14 gosta
 
• LINKOVI
• CONTESTS
• hf-CONTESTS
• AOEC hfCLCC
• Repetitori HR
• Repetitori
• Band plan
 
• HAKOM
HRS potvrda
HAKOM dozvola
 
• HRSVKS
• ZTKGS
• ZTKZŽ
• Pljusak
• Rk Brdovec
• Rk 9A1HBC
 
• SMB Trg Cam1
• SMB Trg Cam2

Naslov: izvještaj s akcije : HOME 

9A1BIJ izvještaj s akcije Naslov

 Postavljanje žičanih antena za 80m/20m  natrag 
od 14.07.2006. do 15.07.2006. Odgovor Ispravak Brisanje  9A3WP 

NAJAVU I PRIJEDLOG AKCIJE objavili smo pod nazivom:

    " TESLA 150 KUP (HF)  9A1W sa NSŽ, kategorija F - do 150W"

 

Još od prvih aktivnosti na temu "9A150NT" odnosno "2006. - Godina Nikole Tesle" zaintrigirala me cijela priča. Nažalost osobno nisam bio u mogućnosti uključiti se u aktivnosti tijekom siječnja 2006. godine:

 

http://www.hamradio.hr/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=444

 

Potom sam prilikom sudjelovanja na skupu u Kraljevici saznao da će se sredinom srpnja održati jednokratno međunarodno kratkovalno (80/40/20m) natjecanje pod nazivom "TESLA 150 KUP". Ovu priliku Zoran-9A5ASZ i ja Goran-9A3WP nismo željeli propustiti.

 

Nažalost Zoran je bio spriječen obavezama na radnom mjestu. Ja sam zahvaljujući Rafu (kojem je logistika ostala na brigu) odmah poslije posla i tuširanja u petak lagano biciklom krenuo put samoborskog Vratnika dalje prema Grdanjcima, Gabrovici. Nakon grupne okrepe tijela i duha u Stojdragi nadam se ponovljivo sam uživao u opuštenoj vožnji kroz već mračne žumberačke pute od Pokleka do Novog sela Žumberačkog. U 9 sati i 30 minuta stigao sam nakon 2 sata i 15 minuta čiste 26km duge vožnje točno na vrijeme za paljenje roštilja i uživanje u slasnim hrenovkama, senfu, paprici i šampinjonima. Što se rogača tiče ovaj put sam bio usamljeni uživalac, pitam se zašto Raf nije bio zainteresiran za alkoholna pića, hi. Večer u petak i noć s petka na subotu bile su svakako rezervirane za odmor i opuštanje. Jedino što je Raf u jednom trenutku odlučio prelotati Access Point.

 

U subotu prijepodne, nakon domaćeg pršuta i gibanice popili smo kavu i ja sam se bacio na kvačenje i razvlačenje prvo FD4 (D4B) multiband dipole antene. Antena je bila pripremljena od zadnji puta, čak je već priključna kutija s pripadajućim balun-om billa obješena na stup. Odlučio sam objesiti je za 2-3 metra višu točku, kako bi nakon razapinjanja bilo ispod dovoljno mjesta za prolazak traktora ili eventualnog kamiona. Nadalje je trebalo na krajnjim točkama malo očistiti grmlje kako bih uopće mogao doći do stabala. Vrijeme je cijelog vikenda bilo vrlo ugodno za bilo kakve aktivnosti. Raf je odlučio dan provesti uz svoj NoteBook i ispitivanje mogućnosti VOIP-a preko našeg LINK-a. Prijenos žive digitalne slike ovaj puta nije uspio iz programskih razloga (nepostojanje podrške za Philips-ovu IP kameru koju je Raf donio). Povremeno se Raf i razgibao pomažući mi oko postavljanja antene.

 

FD4 se međutim pokazala lošim odabirom. Bez dugotrajnijih i kompliciranijih zahvata antena se pokazala neupotrebljivom osim na 20-metarskom opsegu. Tada sam se odlučio postaviti isto tako od ranije pripremljen home-made  dipol za 80-metarski opseg koji smo za ovakve prilike čuvali u containeru. Sada se opravdanom pokazala odluka da FD4 objesim na 2-3 metra višu točku na stupu.

Sada sam na staro mjesto zakvačio priključnu kutiju 80-metarskog dipola. Mjerenje je pokazalo da dipole radi izvrsno na cca 3.550 kHz (telegrafski dio opsega), ali je upotrebljiv i na SSB.

 

Nakon svega trebalo je još downloadati neki zgodan program za vođenje LOG-a za što se Raf pobrinuo. Za vrijeme potrage za LOG programom prelistavao sam opsege u potrazi za pile-up-om na hrvatske radiopostaje koje rade u natjecanju i unatoč tome što je termin već bio pri kraju prve četvrtine, gle čuda pronašao sam ukupno maksimalno 10 postaja. Od toga su dvije postaje radile u RTTY načinu rada, a pronašao sam ih zato što su se na lokalnom VHF FM kanalu dogovarali za vezu na 20-metarskom opsegu. Moram priznati da se za natjecanje nisam pripremio i u tom trenutku čekala me još instalacija i prilagodba programa (navodno ne postoji modul koji odgovara propozicijama navedenog natjecanja), ali i pronalaženje načina za automatsko kucanje telegrafije s PC-a, odnosno stavljanje u pogon glasovne memorije za automatsko pozivanje s PC-a. Svakako je sada PC trebalo prilagodii kratkovalnom Icom uređaju, što do sada još nismo učinili. Pitanje je kakvi bi interfejsi u ovom slučaju bili potrebni i nažalost od svega sam odustao. U međuvremenu Raf je postavio 2,4GHz grid parabolic antenu u svrhu ispitivanja i mjerenja na Japetiću, pa se nakon večere (ovaj puta piletine i šampinjona) spustio s lokacije prema domu svome, a ja sam se bacio na pospremanje, kratko prosurfao Internetom i opaljen suncem i zrakom otišao sam rano spavati.

 

Cijela akcija sada se zapravo može nazvati postavljanjem žičanih antena za kratkovalne opsege, a nisam posebno razočaran jer sada je na lokaciji omogućen kakav-takav kratkovalni rad po principu uključi i vozi, osim što još treba PC prilagoditi kratkovalnom Icom-u. Antene će nadam se dobro poslužiti tijekom održavanja pokazne vježbe SRVKS u listopadu mjesecu i nadam se da ćemo se tijekom prosinca moći uključiti ponovo u akciju 9A150NT.

 

I da ne zaboravim. Tijekom vikenda u više navrata posjetili su nas mještani, pa smo uz gemište dogovorili više zanimljivih akcija i planova za buduća vremena, a u ovom trenutku najvažnije je spomenuti da su nam susjedi predložili i dogovorili smo ponovno održavanje tradicionalnog dobrosusjedskog susreta uz ražanj i cviček tijekom održavanja "IARU VHF natjecanja" i to u subotu 2. rujna 2006. godine.

 

Za sve koji žele sudjelovati obavezna je najava i potvrda sudjelovanja participacijom u iznosu 50,00 Kn po osobi.

 

Izvješće o aktivnostima tijekom nedjelje i dodatna Izvješća na navedene temu možete pronaći na slijedećim LINK-ovima:

 

http://hamradio.hr/9a1bij/izv_akc.php?What=Preg&ID=66

http://hamradio.hr/9a1bij/izv_akc.php?What=Preg&ID=61

 

73 Goran, 9A3WP.

<<< 
© • Izrada: Miljenko Mogulić 9A2MI 2004.     e-mail: 9a2mihamradio.hr