Online imamo:
1 gosta
 
• LINKOVI
• CONTESTS
• hf-CONTESTS
• AOEC hfCLCC
• Repetitori HR
• Repetitori
• Band plan
 
HRS potvrda
HAKOM dozvola
eDozvola uputa
eDozvola
 
• HRSVKS
• ZTKGS
• ZTKZŽ
• Pljusak
• Rk Brdovec
• Rk 9A1HBC
 
• SMB Trg Cam1
• SMB Trg Cam2

Forum Teme: Forum : HOME 

9A1BIJ forum tema

 

Oni su članovi (i) Radio kluba "Samobor

 9A3WP  25.09.2012. 14:16:13 Odgovor Ispravak Brisanje
Nažalost naš Dragec Ljubotina, 9A7LGN (69)
dugogodišnji član Radiokluba Samobor (9A1BIJ)
preminuo je sasvim neočekivano u ponedjeljak 24.9.2012.
u bolnici Sestara Milosrdnica, u Zagrebu.

S Dragecom smo se oprostili oko 13:00 sati, 27.9.2012. u Samoboru,
na Gradskom groblju, u Otruševcu.

Počivao u miru
Dragec, prijatelju dragi.
 9A3WP  27.03.2008. 02:05:36 Odgovor Ispravak Brisanje
subota, veljača 16, 2008 - http://hrs.bloger.hr/
 
 
Na prijedlog našeg saveza a povodom inicjative njegovog neposrednog nasljednika na mjestu predsjednika HRS-a 9A9AA Nikole. Ove godine je naš uvaženi član Zvonko dobio nagradu
"Faust Vrančić" za životno djelo. Smatramo da je prigodno  ovu nagradu  popratiti  Zvonkovim životopisom jer se on sam jednostavan i skroman neće rado time "hvaliti".  On je bio  i  biti  će i dalje naš OM Zvonku 9A2RQ

Čestitamo Zvonko i hvala ti.
Nadamo se da će ovo priznanje, još više osnažiti tvoj aktivan doprinos pokretu i savezu.

Dr. sc. Zvonimir Jakobović, dipl. ing.,
rođen je 2. studenoga 1937. god. u Brčkom. Studirao na Elektrotehničkom, Prirodoslovno-matematičkom i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je fiziku i matematiku, eksperimentalnu fiziku, te magistrirao i doktorirao informacijske znanosti.

Radio je kao asistent na Zavodu za medicinsku fiziku te Zavodu za fiziku i matematiku Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (1960. - 1975.), te kao urednik Tehničke enciklopedije i rukovoditelj odjela u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža (od 1975.), a u zvanju leksikografskoga savjetnika glavni je urednik Tehničkoga leksikona koji je objavljen krajem prosinca 2007.

Usporedno je od 1969. god. (s prekidom od desetak godina) predavao kolegije iz područja medicinske fizike na Višoj školi za medicinske sestre i zdravstvene tehničare, kasnijoj Visokoj medicinskoj školi, a danas Zdravstvenom veleučilištu u Zagrebu, gdje je izabrani profesor veleučilišta i pročelnik Katedre za fiziku.

Izabrani je član prijatelj Akademije tehničkih znanosti Hrvatske od 2002. god..

 2. Rad u području radioamaterizma i tehničke kulture

Zvonimir Jakobović je radioamater i fotoamater od svoje jedanaeste godine, aktivan član klubova prvo u Brčkom, potom u Zagrebu i Samoboru. Radioamaterski operator je od 1955. god., s osobnom pozivnom oznakom od 1956. god., danas 9A2RQ.

Od 1960-ih godina, član je mnogih tijela tadašnjega Saveza radioamatera Hrvatske. Vodio je stručne komisije, seminare, priređivao izložbe, te vodio ljetnu školu za radioamaterske instruktore 1973. i 1974. god.

Njegove knjižice Radioamaterizam (2 izdanja) i Uvod u radioamaterizam (7 izdanja, od toga jedno na engleskome jeziku), te brojni napisi u stručnim časopisima, bili su važna početna literatura našim radioamaterima u 1970-im i 1980-im godinama, te u mnogome doprinijeli populariziranju i širenju radioamaterizma i tehničke kulture.

Bio je predsjednik Hrvatskoga radioamaterskoga saveza od 9. svibnja 1992. do 10. lipnja 1995. god., u doba prijama Hrvatskoga radioamaterskoga saveza u Međunarodnu radioamatersku udrugu (IARU) i dodjeljivanja hrvatskim radioamaterima vlastite državne pozivne oznake 9A.

Pokrenuo je radioamaterski časopis Radio HRS i bio mu je glavnim urednikom od 1992. do 2003., te od početka 2006 do kraja 2007..

I danas je aktivan član Hrvatskoga radioamaterskoga saveza, te pisac mnogih napisa i recenzent stručnih članaka i knjiga.

Na razne je načine bio aktivan u nekadašnjoj Narodnoj tehnici Hrvatske, potom Hrvatskoj zajednici tehničke kulture. Surađivao je brojnim napisima u njezinim časopisima ABC tehnike i Tehnička kultura, u kojima je i dugogodišnji član uredništva.

Bio je predsjednik Izdavačkoga savjeta NTH, odnosno HZTK od studenoga 1984. do ožujka 1994., kojemu je i danas član.

Recenzent je knjiga u okviru Male tehničke knjižnice, te pretisaka povijesnih stručnih knjiga u izdanju HZTK.

Jedan je od osnivača, trenutno i pročelnik Odjela tehničke kulture Matice hrvatske, unutar kojega je 2004. god. organizirao stručni skup Tehnika u Hrvatskoj, te kritični pretisak prve tehničke knjige na hrvatskome jeziku, Marka Antuna Horvatovića, Lakši način putovanja velikih lađa i uz vodu i niz vodu, iz 1804. god., a u povodu njezina dva stoljeća.

U Teslinoj godini 2006. objavio niz napisa i održavao javna predavanja o Nikoli Tesli.

 3. Objavljene publikacije namijenjene radioamaterima i drugim tehničarima

Zvonimir Jakobović je objavio više od 280 naslova stručnih knjiga i udžbenika, znanstvenih, stručnih i stručno-popularnih radova. Od toga je više od polovice naslova namijenjeno radioamaterima i elektroničarima. Radovi pokrivaju široko područje tehnike, od konstrukcija i samogradnji uređaja, preko udžbenika, stručnih i znanstvenih istraživanja, istraživanja strukovnoga nazivlja do filozofije.

Objavljene knjige

Objavio je nekoliko knjiga namijenjenih radioamaterima, kao autor ili koautor:

- Jakobović, Z., Radioamaterizam. (Popularna naučno-tehnička biblioteka, knjiga šesta), Narodna Tehnika SR Hrvatske, Zagreb 1968. i 1972. (54 str., 43 sl.).

- Jakobović, Z., Antene za KV i UKV. (Mala radioamaterska biblioteka, sv. br. 3). Zavod za tehničku kulturu, Zagreb 1970. (65 str., 37 sl., 2 tabl.).

- B. Metzger i sur.: Z. Jakobović i R. Sabol-Videc, Radio priručnik za amatere i tehničare. Tehnička knjiga, Beograd 1972., 1976., 1983., 1985. (svako izdanje prerađeno i dopunjeno). Z. J., poglavlja: 1., 2., 3., 4., 19., 20. i 21. (od ukupno 23 poglavlja).

- Jakobović, Z., Uvod u radio-amaterizam. (Popularna naučno-tehnička biblioteka, knjiga jedanaesta), Savez radioamatera Hrvatske i Izdavački odjel Narodne tehnike SR Hrvatske, Zagreb 1978., 1980., 1981., 1982., 1983., 1986. (1. izdanje: 83 str., 58 sl., 2 priloga, ostala izdanja dopunjavana i proširivana). Izdanje iz 1981. god. zvučno snimljeno u okviru Biblioteke Saveza slijepih i slabovidnih Hrvatske. Trajanje 6 sati. Zagreb, 1986.

- Jakobović, Z., Amateur-Radio - an Introduktion. (Prijevod na engleski Uvoda u radioamaterizam), NT Jugoslavije, NT Hrvatske, SR Jugoslavije, SR Hrvatske, Zagreb 1980.

- Jakobović, Z., Elektronika temeljni izumi i razvoj. Mala tehnička knjižnica knjiga šesta. Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zagreb 2000.

Te mnogi radovi objavljeni u časopisima...

 

 


 9A3WP  23.02.2008. 09:37:07 Odgovor Ispravak Brisanje

Dr. sc. Zvonimir Jakobović - 9A2RQ, dipl. ing. iz Samobora, član Radio kluba "Samobor" dobitnik je Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za 2007. godinu

MZOŠ, 8. veljače 2008.

Odbor za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić donio je Odluku o dodjeli Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za 2007. godinu. Datum svečane podjele nagrada dobitnicima bit će utvrđen naknadno.

Odbor za dodjelu Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić, na sjednici održanoj 1. veljače 2008. godine donio je

Odluku o dodjeli Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić

za 2007. godinu

   Nagradu tehničke kulture Faust Vrančić za životno djelo dobio je dr. sc. Zvonimir Jakobović, dipl. ing. iz Samobora, istaknuti leksikograf, urednik Tehničke enciklopedije i glavni urednik Tehničkog leksikona Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža za iznimne prinose trajne vrijednosti u nekoliko područja tehničke kulture, a posebice u razvoju i unapređenju radioamaterizma i izdavačkoj djelatnosti u tehničkoj kulturi.
 
http://public.mzos.hr/Default.aspx?art=8371&sec=1933
http://public.mzos.hr/fgs.axd?id=13424

Čestitamo Zvonimiru !

73 Goran, 9A3WP.

 


 9A3WP  14.11.2006. 14:00:47 Odgovor Ispravak Brisanje

Jutarnji list> 9A4DB> 'Pametna' kartica uskoro će se uvesti u tramvaje?
 

Jutarnji list - Zagreb

Piše: Mila Batinica
   Foto: Igor Sambolec

http://www.jutarnji.hr/zagreb/clanak/art-2006,11,13,bio_kartica,50237.jl

 
Hrvatska tvrtka Jakino predstavila se Eco Cardom, prvom beskontaktnom biorazgradivom pametnom karticom na svijetu, na prošlotjednom svjetskom sajmu Cartes održanom u Parizu.

Eco Card je rezultat dvogodišnjeg istraživanja hrvatske tvrtke Jakino i američke Cortec, a kartica u čiji razvoj je do sada uloženo 350.000 eura patentirana je u SAD-u.

Glavna prednost ove kartice je njezina biorazgradivost jer je 70 posto izrađena od prirodnih sirovina, a ostatak koji je umjetnog podrijetla također se razgrađuje, i to za 10 tjedana. Direktor tvrtke Jakino Đani Bodlović jednu takvu karticu nosi u svom džepu već šest mjeseci te kaže kako je ona ostala nepromijenjena.

- Koliko god dugo nosili karticu u džepu, ona se normalno ponaša, ali kada se nađe u vlažnom okolišu, bakterijama ili nedostatku kisika, tj. uvjetima sličnima kompostu, za pet tjedana počinje se razgrađivati - rekao je Đani Bodlović.

Zanimanje za razgradivu karticu na sajmu u Parizu pokazala je i najveća svjetska tvrtka u proizvodnji smart-kartica Gemalto te poznate kartičarske kuće Visa i Mastercard, ali interesenata ima i na domaćem tržištu. Prema riječina Đanija Bodlovića, uskoro bi se u zagrebačkom javnom prijevozu mogle koristiti upravo ove kartice, a vode se pregovori i za nove zdravstvene iskaznice. - Gradonačelnik Bandić upoznat je s našim proizvodom te u Gradu apsolutno podupiru upotrebu modernih i ekoloških proizvoda.

Budući da je ova kartica najpogodnija za jednokratnu primjenu, odlično će se uklopiti u potrebe javnog gradskog prijevoza, a idealna je i za nove zdravstvene iskaznice - izjavio je direktor Bodlović.

U Jakinu do kraja godine planiraju proizvesti 20.000 kartica, a komercijalne količine bit će dostupne u prvom kvartalu iduće godine. Kartica se razvijala i uzorci su proizvedeni u Hrvatskoj, ali će se daljnja proizvodnja odvijati u Bugarskoj i Tajvanu.

- Naš cilj je da kartica bude kompetentna PVC karticama. Do sada nismo tražili nikakve državne poticaje, sve smo financirali iz vlastitih sredstava - objasnio je Bodlović.


Biokartica otporna na izlučevine

Eco Card kartica posjeduje i DIN certifikat, koji garantira postojanost prema ljudskim izlučevinama, poput znoja. Đani Bodlović demonstrirao je i otpornost kartice, ubacivši je u čašu s mineralnom vodom.

- Da sam sada ubacio papirnatu karticu u vodu, odmah bi bila neupotrebljiva, a ova je ostala sačuvana - rekao je Bodlović.
 
 
 BRAVO ĐANI !!

 

73 Goran, 9A3WP.

<<<
© • Izrada: Miljenko Mogulić 9A2MI 2004.     e-mail: 9a2mihamradio.hr