ACD LOGO

     

 

Amaterski radioklub   ( RK )   je    neprofitna  udruga  građana  u kojega  se mogu učlaniti   osobe svih dobi  a koji  u njima  vide svoj interes!   RK  je  član Hrvatskog  Radioamaterskog  Saveza  ( HRS ) .

RK  "ARENA-PULA"  9A1ACD   nastao  je  ujedinjenjem   bivših         klubova  "Arena", 9A1CCH ,   i  "Pula",  9A1ACD !  Nakon  nekoliko  seljenja  po gradu sada smo  smješteni  na trećem  katu  u  tri prostorije  u  bivšoj  vojarni Karlo Rojc .  Kao  udruga  smo  učlanjeni    u  Zajednicu   Tehničke   Kulture   ( ZTK ) grada  Pule!

ARG sekciju, nakon Miše, 9A2VF sada vodi Miloš Ilić.

U PPSekciji se uglavnom održavaju  nekoliko natjecanja godišnje   od kojih se jedno , tijekom ljeta,  na  UKV-u  nastoji odraditi  sa neke  vanjske lokacije.  Također  se  učestvuje  u akcijama  koje  organizira  ZTK  i Turistička  Zajednica  grada  Pule ! Aktivni  članovi  uglavnom su  osobni operatori  koji se javljaju  u  slobodno vrijeme iz  vlastitih lokacija . Sa uređajima  smo opremljeni u klubu pristojno  no  antene  su nam  još  uvijek  skromne !  U tijeku   su pregovori kako bi se  došlo do jedne  vanjske lokacije   koja  bi  bila dobra  i za  KV i  UKV  natjecanja !  Operatori   rade  u dosta  natjecanja   iz vlastitih lokacija a  povremeno  i iz klupskih prostorija.  No najznačajnija  aktivnost  je  odlazak  po otocima  u sklopu  IOCA  programa   gdje  vrlo visoko kotira  Boro-9A3KB ! Još su učestvovali : Darko-9A3QT,  Željko-9A2PO,  Mauro-9A2PU,  Anica-9A7SSY te Franjo-9A2MF. Posljednjih dvoje
su posebno aktivni u 9AFF programu!

Radi  se gotovo svim  vrstama rada  a  po primljenim QSL kartama  , tj.  po broju  održanih veza   prednjaći  Ivo  9A6DJM   radeći uglavnom  na  digitalnim vrstama  rada!

Konstruktorska sekcija se u sklopu kluba  nije značajnije  aktivirala  zbog nedostatka   zainteresiranih ,  no  na tom polju   su aktivni Željko-9A2PO, Jordan- 9A2BF, Boro-9A3KB i ostali po malo   prema  svojim potrebama i sposobnostima .

 

 

TIJELA  UPRAVLJANJA RK "Arena-Pula"


Predsjednik :

Darko Važanski, 9A3QT

Tajnik :

Mauro  Licul  9A2PU 

         

Izvršni odbor:  

Darko Važanski, 9A3QT
Željko Rebrina, 9A2PO
Borislav Santini, 9A3KB

     

Nadzorni odbor

Enco  Mijandrušić  9A6GXK
Goran Mlać  9A3AEW

Sud časti

Mato  Modrić  9A2BI
Nenad Rabar, 9A3NRN
Zvonimir Makovec, 9A4ZM

Kontakt osoba prema ZTK Pula  

Mario Fornažar, 9A6SLX

   

Voditelj ARG Sekcije

Zvonimir Makovec, 9A4ZM

Voditelj Primo Predajne Sekcije

Mauro Licul,  9A2PU

 


ČLANOVI KLUBA

 

 

ŠTO   JE   TO    A  R  G ?

                             .            Amaterska radio-goniometrija je sportsko-tehnička i natjecateljska disciplina sve popularnija u svijetu, gdje ljudi svih profila bježeći iz gradova, u ovom sportu nalaze idealan spoj fizičke aktivnosti i primjene znanja iz radio-komunikacija i orijentacije u prirodi. Cilj natjecanja je da u prelijepom ambijentu šume, planine natjecatelj, pomoću specijalnog prijemnika – radio-goniometra - za najkraće moguće vrijeme, savladavajući prirodne prepreke, otkrije do šest skrivenih radio-odašiljača, ovisno o kategoriji. Praćenjem signala koje emitiraju skriveni radio-odašiljači i pronalaženjem smjera iz koga se signali emitiraju,natjecatelj otkriva lokaciju odašiljača
Zašto sportska disciplina? Zato jer se pomoću topografske karte (zemljovida), traže skriveni odašiljači brzim hodom ili trčanjem. Treninzi se održavaju u prirodi, pa je to interesantan spoj sporta i tehnike. Zašto tehnička disciplina? Zato jer za otkrivanje skrivenih odašiljača, pored topografske karte, kompasa, koristimo radio prijamnik – GONIOMETAR .
Riječ GONIOMETRIJA dolazi od grčke riječi gonio = kut  i metrija = mjerenje, što znači mjerenje kutova koji nam pomažu pri određivanju pravca od kuda emitiraju skriveni odašiljači. U Hrvatskoj postoje udruge koje se bave ARG-om uglavnom u Radio klubovima i školama. Svake godine održavaju se natjecanja među klubovima u Bjelovaru, Zagrebu, Varaždinu, Ludbregu......i jedno državno natjecanje. Natječu  se po kategorijama  do 15 god . od 15 do 19 itd.. Sva natjecanja se boduju i onaj ili ona, koja sakupi najviše bodova, ulazi u reprezentaciju, koja svake godine ide na europsko ili svjetsko prvenstvo..
Svaki član na treningu dobiva   goniometar gdje stiče nova saznanja  o orijentaciji u prirodi i načinu uporabe prijamnika – goniometra.

Za početak svi članovi sekcije prvo treniraju radio – orijentaciju, u okviru KMT (Klubova mladih tehničara),određivanje smjera od kuda dolaze signali skrivenih odašiljača i rad sa kompasom. Početnička nastava održava  se početkom školske godine u CENTRU ZA TEHNIČKE AKTIVNOSTI VERUDA I Radio klubu «ARENA-PULA» u Rojcu.
 

Tko su radioamateri?

Radioamateri su građani koji komuniciraju preko svojih primopredajnika s drugim radioamaterima širom svijeta.  Radioamateri za svoj rad posjeduju licence koje im dodjeljuje država preko svojeg ministarstva, i za to imaju neke privilegije,
koje na primjer CB i PMR operateri nemaju. Privilegije su korištenje velikih snaga, više raznih opsega i više raznih tipova emisija, a naravno donose i odgovornosti i pravila ponašanja:

1. Radioamateri ne ostvaruju novčana sredstva koristeći svoju opremu. 

2. Radioamateri ne emitiraju program za široke narodne mase te se obraćaju isključivo drugim amaterima sa primjerenim temama. 

3. Radioamateri svojim aktivnostima ne ometaju rad drugih službi na radio valovima.

Što radioamateri rade?

Komuniciraju na KV području sa radioamaterima iz cijelog svijeta. Komuniciraju na UKV području sa radioamaterima iz svoje okolice  Komuniciraju uređajima male i velike snage u svrhu eksperimentiranja Komuniciraju amaterskom, i "slow scan" televizijom. Komuniciraju digitalnim vrstama emisija, preko aktivnih i pasivnih repetitora, konstruiraju i sklapaju elektroničke uređaje i antene, sudjeluju u natjecanjima i osvajaju diplome te komuniciraju u kriznim situacijama.

 Kratka povijest telekomunikacija!
 

1840. Samuel F.B. Morse patentirao telegrafiju
1899. Marconi poslao poruku preko engleskog kanala
1906. prenesen prvi puta ljudski glas preko radio valova
1909. osnovan prvi radio klub u New York-u
1926. predstavljena YAGI antena
1950. amateri počinju koristiti RTTY
1961. prvi amaterski satelit OSCAR1
1969. prva ATV veza USA-EU
1978. predstavljen Packet radio


 

POČETNA STRANICA